Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja zawsze tłumaczę,że wizyta jest po to,aby móc opowiedzieć o psie,bo już go trochę poznaliśmy i wtedy niejako przyszły dom może zdecydować czy pies odpowiada charakterem
dobrze jest wziąć też zdjęcia psiaka :)
Atena jest na stronie "Chartów w potrzebie" http://www.chartywpotrzebie.pl/index.php/adopcje/charty-mix.html więc można to Pani pokazać,że to nie żadna podpucha,tylko wielu ludziom zależy aby trafiła do dobrego domu

na charty trzeba mieć odpowiednie zezwolenie,na mixy też,ale Atena jest stosunkowo mało charcia i nikt nie powinien sie o taki papierek czepiać ;)
gdyby była np mixem greya z polakiem to co innego,bo to z daleka widac że to chart jakiś

co do sterylki,jeśli wizyta przedadopcyjna wypadła by dobrze to ja osobiście wydałabym sunie bez sterylki,a tylko z zapisem,że właściciel ma obowiązek wysterylizować sunie w terminie powiedzmy 3-6 miesięcy
utrzymywać z domkiem kontakt i dopilnować,aby sterylka się odbyła

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

elisse napisał(a):

na charty trzeba mieć odpowiednie zezwolenie,na mixy też,ale Atena jest stosunkowo mało charcia i nikt nie powinien sie o taki papierek czepiać ;)
gdyby była np mixem greya z polakiem to co innego,bo to z daleka widac że to chart jakiś

hmmm ja pameitam juz jakis czas temu, gdy sie ejszcze uczyłam, że ustawa wprowadzała reglamentacje ale na rasy psów uznanych za agresywne i to dotyczyło tylko tych psów, które sa 100% rodowodowe. A jak było z psami myśliwskimi nie za bardzo pamietam ale tutaj raczej rodowód nie ejst az tak istotny.
Powiedz mi ellise jak ejst bo az ciekawa jestem.

Powiedzcie mi tez kto ma stwierdzic czy peis jets miksem charta czy raczej nie. Jakis wet?

Posted

wyslalam kilka pm do osob z lodzi.
kizi, a to byla Rita i koneic? czy rita cos tam?

zobaczylam tez na stronie fundaci,ze atane ma tam 3 foty mi nieznane, jest tez w innym kojcu. to jeszcze z kwarantanny. wyslalam je tez do pani. ale linka nie moglam, bo jest tam napisane- walbrzych :D

Posted

ja je pobralam i wyslalam od siebie
ale chodzilo o to, by pani pokazac, ze atena widnieje na tej stronie chartow. tylko, ze tam pisze walbrzych. dlatego nie dam jej linka

Posted

ustawa nakazuje aby wyrobic pozwolenia na posiadanie,utrzymaywanie i hodowle chartów i ich mieszańców
w założeniu chyba miała zapobiegać kłusownictwu z chartami,bo polowanie z nimi jest zabronione
ja mieszkam w miescie,afgany do kłusowania sie jakoś średnio nadają (długi włos) ale takie pozwolenie wyrobiłam
przepis mówi,że policja jak i straż miejska ma prawo zagadnąć na ulicy człowieka idącego z chartem o takie pozwolenie,a w razie jego braku - odebrać psa,jak nielegalnie posiadanego
mnie osobiście jeszcze nikt o takie pozwolenie nie poprosił,a moje psy to robiły już za pudle,yorki (wybitnie wyrośniete by były hihihihi) i chore na uszy labradory (były w snoodach)
moją znajomą z Warszawy,która posiada 3 whippety raz policja poprosiła o pozwolenie,oczywiście nie miała go przy sobie,więc policjant udał się z nią do domu,pokazała,że ma legalne charty i wszystko ok
gdybym ja adoptowała Atene to osobiście nie wyrabiałabym takiego papieru na nią (szkoda tych 82 zł,lepiej za to przysmaki psu kupić)
w umowie adopcyjnej wystarczy napisać mieszaniec i już ;)

Posted

Kora to nic,że pisze Wałbrzych
wytłumacz Pani,że dziewczyny,które mają pieczę nad stronką się pomyliły
przecież z opisu,zdjęć i imienia widać,że to ta sama sunia :p

Posted

tak. mowilam tylko, ze pod wroclawiem

ale wg mnie, przez tel. pani jest super dla Ateny, jesli tak samo ocenisz bez zastanowienia, to powiedz jej, ze walbrzych. 80km pod wrockiem.

i cichanie u pani. bedzie scisle okreslone w umowie. jednak jesli przyjedzie sama- a tego bym chciala, to ze mna umowy nie podpisze, bo schron jest wlascicielem, a nie ja....

edit rozmawialam teraz z p Wiktoria. decydujemy sie na transport szukany gdzies, pani pokrywa koszty. na piatek. zeby w wekend pobyy sobie razem w domu

Posted

kora78 napisał(a):
tak. mowilam tylko, ze pod wroclawiem

ale wg mnie, przez tel. pani jest super dla Ateny, jesli tak samo ocenisz bez zastanowienia, to powiedz jej, ze walbrzych. 80km pod wrockiem.

i cichanie u pani. bedzie scisle okreslone w umowie. jednak jesli przyjedzie sama- a tego bym chciala, to ze mna umowy nie podpisze, bo schron jest wlascicielem, a nie ja....

edit rozmawialam teraz z p Wiktoria. decydujemy sie na transport szukany gdzies, pani pokrywa koszty. na piatek. zeby w wekend pobyy sobie razem w domu

no moze poczekajmy pierw na te wizyte. Rita ty pojdziesz rozumiem?

Posted

no i git :)

wizyta byla, tzn pani Wiktoria pojechala do domu do rita60. okazalo sie,ze maja wspolnych znajomych, porozmawiali sobie dokladnie, pani podala miejsce swej pracy, adres zamieszkania. Mieszka sama, ma dorosla corke, jest aktywna osoba, duzo jezdzi na rowerze, jezdzi do tego letniaka. Ma tereny spacerowe wkolo blokow. Nie szukala charta, tylko ogolnie patrzyla po kundelkach, a akurat sie Atena spodobala i jej imie nawet :)

Atena jest zarezerwowana w schronisku juz.

Sterylka bedzie u pani Wiktorii.

Pani placi za transport. Zrobilam watek w dziale transportowym, pojedzie dogomaniak PsiRatownicy. W nadchodzacy piatek, zeby wekend sobie dziewczyn w domu razem posiedzialy i sie zapoznaly.

MOZNA SIE JUZ CIESZYC :) tylko tak z umiarem, zanim nie dojada :)

Posted

jednak jedzie sunia we wtorek- jutro
ze wzgledu na zimno, wazniejsze, niz stres.

wszystko dograne, wyjazd przezd 10 rano ze schroniska

pani dzwoni ponad 5 razy dziennie do mnie :)

Posted

kora78 napisał(a):
jednak jedzie sunia we wtorek- jutro
ze wzgledu na zimno, wazniejsze, niz stres.

wszystko dograne, wyjazd przezd 10 rano ze schroniska

pani dzwoni ponad 5 razy dziennie do mnie :)

Trzymam kciuki:loveu:

Posted

xxxx52 napisał(a):
No i jakie sa wrazenia po wizycie.? Czy piesek wygral los na loteri?

Bardzo dobre.......myśle.ze to fajny domek,Pani jest osoba odpowiedzialna i bardzo przejeta adopcja:lol:na Atene czeka juz obiadek,smyczka,obróżka i zabaweczki.

Posted

Atena pojechala :)

byla wystraszona, niespokojna. bala sie naglych ruchow. wywinela sie z obrozy na terenie schroniska jeszcze i poleciala do swojego kojca. latwo dala sie zlapac. w aucie niespokojna.

fotki wstawie pozniej.

nie bylo radosci, skakania, wchodzenia na kolana. stala taka przestraszona, przytulala sie do reki glaszczacej ją. przestraszona byla, rozkojarzona

Szerokiej Drogi!!!

Posted

poradźcie Pani,aby zakupiła jeszcze szelki dla Ateny
na spcerki przynajmniej przez pierwszy okres należy zakładać szelki i obrożę i albo to spinać smyczą z dwoma karabińczykami,albo prowadzić na dwóch jednocześnie!
Atena jeszcze nie raz może się czegoś przestraszyć,a tak "osprzętowana" nie wywinie się i nie ucieknie ;)