Smile.Smileee Posted November 11, 2010 Posted November 11, 2010 No więc tak... Mam ośmioletniego psa, który całe życie siedział na dworzu (w wyjątkiem ostrych zim). Ma mnóstwo energii, dużo rzeczy psuje, choć na dworzu nie ma to większego znaczenia. No i w tym problem. W przyszłym roku szkolnym wyprowadzam się, zabieram Sticza i świnkę morską ze sobą. Nie ma możliwości, żeby tu został. Muszę go nauczyć zasad panujących w domu. Przede wszystkim nie może skakać i psuć wszystkiego, piszczeć na świnkę morską no i musi siedzieć cicho. Nie wiem, jak sie do tego zabrać... W ciągu ośmiu lat nauczyłam go kłaść sie i siadać. W domu wszystko psuje - gryzie fotel, nurkuje w śmietniku, piszczy na świnkę morską, chce ją obwąchać. Jest samcem alfa, najsilniejszym z czterech małych skunksów... Jest uparty i robi co chce. Co mam zrobić? Ile może to trwać? Od czego zacząć??? z góry dzieki za wszystkie odp. :) Quote
Martens Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Weź się za szkolenie psa od podstaw i ucz zostawania w samotności jak szczeniaka, po 1-2 minuty i potem dłużej. Przygotuj się na to, że jeśli pies będzie przeniesiony do bloku, będziesz musiała spędzać nawet kilka godzin dziennie na spacerach połączonych z zabawą i szkoleniem, żeby psa zmęczyć przed swoim wyjściem - inaczej żadne szkolenie nie pomoże, żeby był cicho i nie niszczył. Najlepiej by było, gdybyś już teraz zaczęła pracować z psem w domu, bo z dnia na dzień biorąc psa w nowe miejsce wiele nie zdziałasz. Quote
Smile.Smileee Posted November 12, 2010 Author Posted November 12, 2010 Dzięki za odpowiedz :) No właśnie chciałam zacząc jak najszybciej, bo to potrwa kilka miesięcy... Zaczynamy od dziś :D A jak nauczyc go, zeby zostawił swinke morska w spokoju? Quote
Recommended Posts