Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='chicken']i eozynofile: 9% -wet powiedzial ze to sa robaki (lambie) -wiec Kesi zostala odrobaczona ale martwi mnie ze nie widzialam zadnych robakow w kupie -czy to prawidlowe?

Lamblie to pierwotniaki, i bada się kał na ich obecność. Wynikiem potwierdzającym ich obecność jest: jeden plus (+), dwa (++) i pewnie mogą być +++, (tych +++ nie jestem pewna, bo mój pies miał najwięcej ++) i lamblii na 100% procent nie zobaczysz "gołym okiem":cool3: .

Robaków możesz nie zauważyć, bo w koopie mogą być np. jaja. A czym została obrobaczona?
Bo jeśli chodzi o lamblie to (z mojej wiedzy-może się mylę) jedynym preparatem, który mógłby być zastosowany - działający jednoczesnie na robaki i na lamblie to Aniprazyl, ale powinien być podany przez 3 kolejne dni. U mojego psa to nie zadziałało, dostał następnie metronidazol - też bez całkowitego sukcesu. Wet nie zdecydował się na ponowne podanie Aniprazolu po metronidazolu. podał - jako łagodniejszy - Furazolidon niestety też bez sukcesu) (kolejne leki podawane były w odstępach - po zakończeniu leczenia, nastepnie ostęp i badanie kontrolne).

[quote name='chicken']Jestesmy na Amylanie i na diecie beztluszczowej- Kesica od kiedy tylko u nas byla dostawala ryz/kluski+mieso+warzywka

Tutaj nie wiem na 100%, jak to jest z tym tłuszczem. Mój pies ma zdrową trzustkę, ale wrazliwe jelita i od ponad 2 lat jest na Eukanubie Intestinal. Tę samą karmę podaje się psom z niewydolnością trzustki, a ona zawiera jak najbardziej tłuszcz. Natomiast wiem, że niektore składniki w niej są wstępnie trawione.

A czy Twoja sunia miała robione badanie na aktywność trypsyny?

• Replies 80
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Miala podany Aniprazol dokladnie tak jak opisujesz: 3 kolejne dni po 2 tabletki...
Nasz wet mowil ze badanie kalu nie jest teraz konieczne bo na wynikach krwi widac ze to niedoczynnosc trzustki i ze ma robale... Takze badania kup nie miala wogole. Tylko teraz rzeczywiscie nei widac co to sa za robale :roll: W tym tygodniu najprawdopodobniej bede u niego to sie go o to zapytam.

Posted

chicken napisał(a):
Nasz wet mowil ze badanie kalu nie jest teraz konieczne bo na wynikach krwi widac ze to niedoczynnosc trzustki i ze ma robale... Takze badania kup nie miala wogole. Tylko teraz rzeczywiscie nei widac co to sa za robale :roll: W tym tygodniu najprawdopodobniej bede u niego to sie go o to zapytam.

Skoro nie badał kału, to jak stwierdził, że ma lamblie?
Ja jak do tej pory nie spotkałam się, aby obecność robali stwierdzać po badaniu krwii, nie wspominając o lambliach (ale może jeszce mało wiem, albo ten Twój wet jest jasnowidzem:cool3: :evil_lol: ) robi się je z kału, a na robaki to najlepiej zbierać koopy z kilku dni - aby badanie było wiarygodne.

Niedoczynność trzuski można stwierdzić na podstawie badań krwi, natomiast "podstawowym" badaniem jest zabadanie aktywności trypsyny - z tym badaniem może być kłopot, bo tylko niektóre laboratoria je robią, a poza tym kupa musi być zrobiona i od razu na badanie (tak aby max w ciągu 30 minut zostało przeprowadzone badanie).

• 1 month later...
Posted

Moja Kesi nie bierze juz lekow, kupki pelne, brazowe i zwarte-SUKCES! Kesi je jedzenie gotowane ale na smakolyki dostaje suche(i to dla zdrowych psow) i po tym tez sensacji nie ma Mam podejrzenia ze to chyba bylo jednak zapalenie trzustki a nie jej niedoczynnosc... Niedlugo zrobimy kolejne badania krwi i wszystko sie wyjasni

Kesi miala tez robione badania na pasozyty i lambie ale nic nie wykazaly...

Posted

chicken napisał(a):
Zastanawia mnie tez fakt ze Suminska (wczoraj na audycji)mowila zeby dawac enzymy do kazdego posilku, a my mamy zalecenie zeby 2 razy dziennie-Kesi je ok 3 4 razy dziennie-po prostu nie odmawiam jej i kiedy jest glodna to je...

na początek, gdy zachodzi podejrzenie chorej trzustki, lekarze własnie zalecają podawać enzymy 2 razy dziennie, i jeśli to wystraczy, to jest ok, jeśli okaże sie nieskuteczne to wtedy dawke enzymów się zwiększa - w sensie podaje sie je przed każdym posiłkiem - tak mi tłumaczono, jak zaczynalismy brac enzymy
chicken napisał(a):

Poza tym ta wetka mowila tez ze takim psom trzeba inaczej zaspokoic potrzeby tluszczowe-trzeba podawac TRAN i inaczej zasatpic energie ktora psy przerobia w tluszcz-tu podawac nawet banany i np biszkopty!! -oczywiscie nei za dyzo naraz.

ja słyszałam, ze akurat z tranem to trzeba bardzo ostrożnie, nam zalecono odstawic go calkowicie, a w ramach tzw dobrych tłuszczy podawać np oliwe z oliwek czy z pestek winogron
chicken napisał(a):

Na lekach jestesmy od ok tygodnia i narazie nie widac naocznej poprawy wagi Kesi.
PS:Na szczescie zadne inne narzady nie zostaly uszkodzone <ufff>

jak przeczytałam w Twoim ostatnim poście już jest ok, i oby tak dalej, zdrówka życzę :lol:

Posted

Brylancik napisał(a):

jak przeczytałam w Twoim ostatnim poście już jest ok, i oby tak dalej, zdrówka życzę :lol:

Jest ok i Kesi przytyla prawie 2 kilo... Tyle ze dostala cieczke i marudzi z jedzeniem wiec pewnie znowu jej waga spadnie :shake::-(