plastelina Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 Seterka została wzięta z pseudohodowli 4 miesiące temu. Teraz ma około 8 miesięcy.Była bardzo zabiedzona, wychudzona i chora. Teraz posiada wszystkie szczepienia i jest już zdrowa jednak dalej nie odzyskała tzw zdrowia psychicznego po tym co przeszła w pseudohodowli. Boi się dosłownie wszystkiego, przywiązała się jedynie do obecnej opiekunki i osób w najbliższym otoczeniu. Przede mną i przed MaDi uciekała.W panice zrobiła MaDi pazurem dziurę w stopie, później siedziała i obserwowała nas z innego pokoju. Sunia lubi dzieci, koty i inne psy. Zostaje sama w domu i nie szczeka. Niestety ale potrafi niszczyc w domu, jeśli się jej nie pilnuje, nawet jeśli ktoś w nim jest. Poza tym sunia potrzebuje dużo ruchu, jest bardzo energiczna, nie można jednak biegac bez smyczy. Zdarza jej się również, wprawdzie bardzo rzadko,ale jednak nasiusiac w domu. Poszukiwany super domu najlepiej z innym psem żeby suni było łatwiej się zsocjalizowac, w tym momencie to kłębek strachu jest, nie chce nawet wiedziec jak zachowywała się 4 miesiące temu:angryy:Może MaDi napisze jeszcze jakieś swoje uwagie na temat zachowania suni. No niestety zdjęcia to rewelacyjne mi nie wyszły:/ Quote
MaDi Posted November 10, 2010 Posted November 10, 2010 Od razu musiałaś napisać,że zrobiła mi dziurę w stopie, dzięki teraz nikt mnie już nie zechce:evil_lol: Sunia jest zestresowana, ale osobiście uważam,że tragedii nie ma. Zaufała opiekunom, więc nowych też zaakceptuje. Zdecydowanie woli kobiety, zna też małe dzieci ( ma kontakt z 4 letnia dziewczynką) Przy psach zapomina o swoich lękach i szaleje razem z nimi. Podobno lubi koty, zachęca je do zabawy. Przeszła pierwszą cieczkę, więc jej wiek prawdopodobnie się zgadza. Waży około 20 kg. Quote
plastelina Posted November 11, 2010 Author Posted November 11, 2010 no właśnie teraz będziesz jeszcze bardziej atrakcyjna, każdy chciałby kobietę z dziurą w stopie, taką hmm oryginalna;) tylko nie wiem co Twój mąż na to;) Quote
plastelina Posted November 12, 2010 Author Posted November 12, 2010 Wiecie może kto na forum zajmuje się seterami? Quote
MaDi Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 plastelina napisał(a):Wiecie może kto na forum zajmuje się seterami? Założyłam jej już wczoraj wątek. Quote
Daria_13 Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Sunia szuka DT czy od razu chcecie dla niej DS? Quote
MaDi Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Daria_13 napisał(a):Sunia szuka DT czy od razu chcecie dla niej DS? Wg mnie mogą byś obie opcje jeśli ktoś podejmie się pracy nad nią. Quote
Daria_13 Posted November 12, 2010 Posted November 12, 2010 Hmm... też jestem tego zdania. Suczka jest wycofana,ale nie przejawia oznak agresji tak? Jeśli chodzi o pracę,to tyczy się to głównie socjalizacji Małej z ludźmi,dziećmi i ogólnie wszystkim co nas otacza? + nauka chodzenia na smyczy, podstawowych komend itp. tak? Quote
plastelina Posted November 12, 2010 Author Posted November 12, 2010 Madi a wyślesz mi link do wątku? Mi się wydaje że nie ma sensu żeby ona szła do dt, po pierwsze zmiana środowiska będzie dla niej stresem więc lepiej żeby przeżyła go raz, po drugie myślę że moga byc problemy z adopcją jeśli sunia będzie zachowywała się tak jak przy nas więc chyba niewiele osób zdecyduje się na dt które może trwac w nieskończoniśc. Quote
MaDi Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 [quote name='plastelina']Madi a wyślesz mi link do wątku? Mi się wydaje że nie ma sensu żeby ona szła do dt, po pierwsze zmiana środowiska będzie dla niej stresem więc lepiej żeby przeżyła go raz, po drugie myślę że moga byc problemy z adopcją jeśli sunia będzie zachowywała się tak jak przy nas więc chyba niewiele osób zdecyduje się na dt które może trwac w nieskończoniśc. Mam tu na myśli tylko i wyłącznie doświadczony DT, który zacznie z nia pracować, a nie olewać jej problemy emocjonalne, zobaczymy czy ktoś się namyśli:evil_lol: Proszę bardzo: http://www.setery-adopcje.com/phpBB2/viewtopic.php?p=35253#35253 Quote
xxxx52 Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 seterami zajmuja sie wspaniale dziewczyny "dereszowata" potrafia socjalizowac psy szczegolnie setery.Prosze do nich napisac Quote
MaDi Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 xxxx52 napisał(a):seterami zajmuja sie wspaniale dziewczyny "dereszowata" potrafia socjalizowac psy szczegolnie setery.Prosze do nich napisac Dziękuję bardzo za podpowiedź. Quote
MaDi Posted November 13, 2010 Posted November 13, 2010 Szkoda tylko,że ma pełną skrzynkę:shake: Quote
LadyS Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Oooo podłe Wy, wątku mi nie wysłałyście... Co z piękną? Quote
MaDi Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 ladySwallow napisał(a):Oooo podłe Wy, wątku mi nie wysłałyście... Co z piękną? Wybacz to tylko dlatego,że myślałam iż ktoś Cię ukradł:evil_lol: Bez zmian siedzi tam gdzie była i czeka na odpowiedzialnego człowieka. Quote
LadyS Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 MaDi napisał(a):Wybacz to tylko dlatego,że myślałam iż ktoś Cię ukradł:evil_lol: Bez zmian siedzi tam gdzie była i czeka na odpowiedzialnego człowieka. Bo mnie ktoś kradnie regularnie co kilka dni, niestety :evil_lol: Może suni przydałby się ktoś, kto codziennie poświęci jej godzinkę czasu, żeby z nią popracować? Bo Dt trudno jest teraz znaleźć... Quote
MaDi Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 ladySwallow napisał(a):Bo mnie ktoś kradnie regularnie co kilka dni, niestety :evil_lol: Może suni przydałby się ktoś, kto codziennie poświęci jej godzinkę czasu, żeby z nią popracować? Bo Dt trudno jest teraz znaleźć... Podobno ktoś do niej przychodził i coś nie wyszło. Zostawiłam tym ludziom kontakt do lubelskiego zoopsychologa. Plastelino jak znajdziesz chwile to zadzwoń i zapytaj czy się z nim skontaktowali. Quote
as_ko Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 Przepiękna sunia :) Taka seterka to marzenie mojego TŻa...on jest zakochany w tych psach. Ona jest jeszcze młodziutka i myślę, że jeśli znajdzie się osoba, która się nią odpowiednio zaopiekuje, pójdzie z nią na szkolenie w grupie z innymi psami i rozpocznie jej socjalizację od zera to wyrośnie na fajnego psa. Najważniejsze że nie ma oznak agresji...to już połowa sukcesu. Martwi mnie najbardziej to niszczenie w domu, jak ludzie dzwonią to pierwsze co to pytają czy pies umie zostawać sam w domu :( Quote
xxxx52 Posted November 14, 2010 Posted November 14, 2010 sa pieski co maja fobie roznego rodzaju .zeby te leki stopniowo u psa sie wyciszyly nalezy z psem pracowac ,albo po kastracji wyadoptowac do rodziny w ktorej jeden z czlonkow rodziny pozostaje w domu.Mam suczke ,ktora ma dusze i charakter setera i tez niszczyla ,kiedy zostala sama w domu .(zniszczyla drzwi ,zaluzje.Trwalo to niszczenie pare miesiecy,ale stopniowo pozbyla siel leku samotnosci .Cwiczylam z Viola(wpierw opuszczalam pieska na 3 minuty ,i stopniowo powiekszalam odstepy czasowe.Zawsze dostala np rozne kosci do gryzienia. Quote
MaDi Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Trzeba bardzo doświadczonej osoby, która z nią popracuje. Jej obecni właściciele powiedzieli,że może być u nich, ale liczę się z tym,że pewnego pięknego dnia mogą zadzwonić i powiedzieć aby ją zabrać. Quote
plastelina Posted November 15, 2010 Author Posted November 15, 2010 MaDi dzięki za założenie wątku:) Dziewczyny Seterka niszczy też jak ktoś jest w domu tylko np. w kuchni a ona w pokoju. Quote
MaDi Posted November 15, 2010 Posted November 15, 2010 Miałam jeden telefon Pani z Wawy ma w domu seterke, powiedziałam,że to nie jest łatwy pies, pomyśli czy podoła i ma się odezwać. Plastelino przyślij mi numer do jej opiekunów na PW tak na wszelki wypadek. Dzwonili do zoopsychologa? Quote
Recommended Posts