Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jestem tam prawie codziennie, wczoraj tylko mnie nie było ale miał Roki zostawioną taką ilość jedzenia, że głodny chodził nie będzie.
dzisiaj zaniosę dodatkowego gnata dla młodego, będzie miał swojego i nie będzie musiał czaić się i kraść Rokiemu "gryzaków" ;)

Posted

Bardzo jestem ciekawa, czy młody da się od razu przekupić tym gnatem :)
Roki jako dobrze wychowany starszy pan nie będzie zazdrosny o Twoją przychylność ;)

Posted

No nie możesz biegać z gnatem :) Już widzę (oczyma wyobraźni) jak z rozwianym włosem gnasz za szczeniakiem ;)
A Roki to kojarzy Ciebie z jedzonkiem?
Czekał kiedy na Twoje przyjście?

Posted

włos mam raczej krótki, więc ciężko go rozwiać ;P
Roki zawsze czeka na mnie, no oprócz chwil kiedy go "miłość" przyciśnie i ulatnia się do jakiejś suczki ;)
biegnie do auta jak do niego przyjeżdżam, ale jak odjeżdżam to już go nie ma, bo pojadł, poprzytulał się, został wygłaskany i poszeeeeedł na wieś poszczekać z zadowolenia ;)
Łazik z niego straszny :)

Posted

niestety :( żeby go odjajczyć potrzebuję domu i opieki nad nim przez kilka dni, a w tych warunkach w jakich jest nie ma na to szans. Nie wykastruję go, a potem pozostawie bez nadzoru samego.
pracuję nad tym, żeby go do siebie zabrać ale to coraz bardziej ciężka sprawa :( mam agresywne owczarki, pracuję z nimi i cały czas mam nadzieje, ale... :(

Posted

terra mam pytanie, masz kontakt z kimś z Nowego Targu? Chodzi o tamtejsze schronisko.
pół roku temu, jakoś jesienią jadąc drogą kątem oka zobaczyłam baraszkującego przy drodze rudego szczeniaczka, jak tam wróciłam to już go nie znalazłam, a teraz w Kronice Beskidzkiej wyczytałam, że były 3 wyrzucone szczeniaki i bardzo starsza i biedna kobieta zaopiekowała się nimi, zamknęła w ciemnej komórce jak sąsiedzi zaczęli narzekać i tak psiaki żyły, były wypuszczane tylko jak pomagający tej staruszce pan przychodził je karmić :(
psiaki wylądowały po tym artykule w schronisku w NT, burmistrz miasta zasponsorował im wakacje. Intencje miał dobre ale nie zdawał sobie sprawy z tego gdzie je wysyła, zresztą pewnie nie miał innej alternatywy. Psiaki mają około 8 miesięcy i napewno są wystraszone na maksa sytuacja i samym pobytem poza znaną sobie ciemną komórką :( Spóźniłam się wtedy z pomocą dla nich, a teraz już nie mam możliwości innych jak pytać czy ktoś może im pomóc :(
Wszystko jest opisane w Kronice Beskidzkiej poprzedniej. Proszę, ja nie mogę nic zrobić :(
Ech, mam doła przez swoją sukę i nie prędko się go pozbędę, o ile w ogóle się pozbędę, ale to nie na forum opowieść :(

Posted

Niestety nie mam żadnych kontaktów ze schroniskiem w NT, a bardzo żałuję. Miałam kiedyś nadzieję, że ktoś mnie poleci, ale nic z tego nie wyszło.
Tam póki co nie chcą wolontariatu.
Jedynie można pojechać i samemu zabrać psa. Tylko dokąd?

Posted

taaa, gdybym wtedy je znalazła to pewnie już dawno miałyby domy, a teraz mogą wyjść na łańcuch najwyżej. Ładne są, przynajmniej na zdjęciach z gazety, jeden rudy wilkowaty, raczej większy i dwa wielkości przerośnietego cocera z półdługą sierścią. Jakoś tak zabolało mnie to ich beznadziejne życie i to, że nie mogę nic zrobić.
Wyjeżdżam na kilka dni, dostęp do netu będę miała ograniczony, wątku im nie zakładam bo nie będę miała nawet kiedy go prowadzić, wszystko jak się wali to na całego :(

Posted

a Roki dzisiaj czekał na mnie patrząc przez okno oparty łapskami o futrynę, czy to ja czy nie ja, bo jak nie ja to nie warto przecież z domu wychodzic ;)
zrobiłam mu solidny masarzyk całego psa, był zachwycony, już nie uciekł drzeć się na wieś ale za mną też nie poszedł.
powoli i małymi kroczkami ale ciągle w dobrym kierunku idziemy ;)

Posted

[quote name='lapinporokoira']a Roki dzisiaj czekał na mnie patrząc przez okno oparty łapskami o futrynę, czy to ja czy nie ja, bo jak nie ja to nie warto przecież z domu wychodzic ;)
zrobiłam mu solidny masarzyk całego psa, był zachwycony, już nie uciekł drzeć się na wieś ale za mną też nie poszedł.
powoli i małymi kroczkami ale ciągle w dobrym kierunku idziemy ;)[/QUOTE]

Rokuś już wie, że jego Pancia go odwiedza i czeka. Niedługo drzwi będzie otwierał :)

• 2 weeks later...
Posted

pierwszy raz w swoim życiu Roki był czesany i bardzo mu się to podobało :) stał spokojnie, a potem przeciągał się pod szczotką i podstawiał doopsko i boczki ;) a je już tylko z ręki i to tylko co lepsze kąski, no chyba, że kości przyjechały! :) wtedy jest mlaskanie i gryzienie zawzięte :)
dostanie dzisiaj nową obrażę przeciw insektom, zielona już przepuściła kleszcza.

Posted

To elegancki pan jest z Rokiego, wyszykowany tylko brać i kochać.
Już kleszcz się trafił? Muszę moje czterołapki zabezpieczyć.

Posted

zabezpieczaj terra zabezpieczaj, Roki miał 2 kleszcze, ale teraz już z nową obróżką nic nie powinno się go czepiać.
dodatkowo donoszę, że Roki uczy się chodzić na smyczy ;) idzie mu całkiem nieźle dopóki nie zarządzę zmiany kierunku wtedy muszę mu troszkę siłowo wytłumaczyć, że podąża się za człowiekiem, a nie odwrotnie ;) siłowo bo on już nie jest biednym wychudzonym psem z lichą sierścią, mój zaprzyjaźniony wet ocenił go na co najmniej 45 kg :O Odchowałam bydlątko ;)
Rokuś nauczył się jeść suchą karmę ale pod warunkiem, że nie jest sucha ;) omasta potrzebna zawsze np. rosołek i jakaś porcyjka rosołowa. No to już wszystkie psy jedzą tak samo, gotuję tylko raz dziennie ufff ;)

Posted

45 kg! To kawał psa :crazyeye:
Jak się na spacerek wybierzesz z Roki to wszelki element będzie się trzymał w odległości min. 50 m od Ciebie :)
Nie przejmuj się, moje też musza mieć okraszoną suchą karmę, żeby się chwyciły.