Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sonia często lubi chodzić z jedną łapą na mojej stopie :razz: Czuję się wtedy trochę tak, jakbym prowadziła dziecko za rączkę ;) Z czego wynika takie zachowanie? Czy jest to dążenie do jak najbliższego kontaktu czy zwykłą zachęta do zabawy, czy może jeszcze coś innego? :roll:

Posted

Alta napisał(a):
Jak to jedna lapa na twojej stopie :)? Trzyma przednia lape i jak Ty przestawiasz noge, to ona tez? I tak dlugo idziecie :)?

Tak, właśnie tak :lol: Możemy tak przejść parę metrów ;)

Posted

Smiesznie :). To pewnie takie zachowanie szukania wsparcia, troche podobne do podawania zadu przez psy :). A sa konkretne sytuacje, kiedy tak sie zachowuje?

Posted

Alta napisał(a):
Smiesznie :). To pewnie takie zachowanie szukania wsparcia, troche podobne do podawania zadu przez psy :). A sa konkretne sytuacje, kiedy tak sie zachowuje?

Przeważnie robi tak, kiedy pomieszkujemy u moich teściów. To b. duże mieszkanie i może Sonia czuje się w nim trochę zagubiona ;) Może mnie w ten sposob pilnuje, nie chce, żeby się stado rozłaziło? :cool3:

Posted

Behemot napisał(a):
Przeważnie robi tak, kiedy pomieszkujemy u moich teściów. To b. duże mieszkanie i może Sonia czuje się w nim trochę zagubiona ;) Może mnie w ten sposob pilnuje, nie chce, żeby się stado rozłaziło? :cool3:

A jak wyglada przy tym jej pozycja ciala? Jak ma ogon, uszy, leb?

Posted

PALATINA napisał(a):
A ja bym, to rozumiała jako próbe sprawowania konkroli nad właścicielem - Może to nie Ty ja prowadzisz za raczkę, ale ona Ciebie?

Wiem, wiem, teoria dominacji dobra na wszystko ;)

Posted

Alta napisał(a):
A jak wyglada przy tym jej pozycja ciala? Jak ma ogon, uszy, leb?

Ogólnie rzecz biorąc język jej ciała mówi: "To super zabawa!"
Nie zwróciłam uwagi na poszczególne elementy.

Posted

Behemot napisał(a):
Ogólnie rzecz biorąc język jej ciała mówi: "To super zabawa!"

To dorzuc jej do tego jakas komende i bedzie fajna sztuczka :)

Posted

PALATINA napisał(a):
A ja bym, to rozumiała jako próbe sprawowania konkroli nad właścicielem - Może to nie Ty ja prowadzisz za raczkę, ale ona Ciebie?

No, moze. Ale jeszcze jest takie cos jak uczenie sie. Mogla raz czy dwa razy stanac niechcacy bo sie np. opierala o noge wlascicielki i ze byla fajna reakcja (wlascicielki; np. smiech lub cos, co bylo dla psa nagroda), to nastapilo skojarzenie z ta sytuacja, albo z pomieszczeniem, albo z czyms innym. Tak naprawde jest niesamowicie trudno powiedziec co tak naprawde pies mial na mysli! Tyle jest czynnikow towarzyszacych zachowaniu, ze nie sposob zawsze stwierdzic, ze cos jest napewno. Zawsze prawidlowych bedzie kilka odpowiedzi. Ale ciekawe jest to, ze takie zachowanie pojawilo sie. :)