Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Zastanawiam się nad wyborem karmy dla szczeniaka - szczeniak jest na razie karmiony Royalem Junior dla małych ras - ale czytałam opinie i są bardzo podzielone. Czy zostawić mu tą karmę czy zmienić na coś innego. Z tego co czytałam to dużo osób było zadowolonych z Nutra Gold i Acany, która z nich byłaby lepsza dla szczeniaka długowłosej rasy?

Posted

acana jest dobra sama uzywam wersji sport przemiennie z profine energy(ta tez ciekawa), orijen jak najbardziej -uwazam ze najlepsza na polskim rynku, pronature holistic, totw, timberwolf, wybór nalezy od ciebie , te karmy co wymieniłam uwazam za lepsze od nutry poniewaz maja wieksza róznorodnosc składu
i raczej nie ma karmy pod długosc włosa , bo to nie ma nic wspolnego , tylko niektórym producentom miesza sie cos w ...głowach:D jak np royal robiac karmy w wielu wersjach , a nie potrzebnie bo one sie niczym nie róznią praktycznie , jedynie wielkoscia kulek, no ale oczywiscie ze jak laik wejdzie do sklepu zobaczy RC z tak wiekim podziałem to pomysli ze to dobra specjalistyczna karma a to tylko chwyt marketingowy:) moze niedługo ktoś wymysli tez karme dla psów o siersci kreconej , czarnej,wilczastej , białej :D
jedynie moze wazna jest dla siersci ilosc biotyny , badz wit.E i olei w karmie -ma wpływ dobry na włos ale te karmy co wymieniłam ogolnie sa dobre wiec tutaj to bez wiekszej różnicy
ja z moim psem niedługo przechodze na barf-surowe jedzenie , z tego co przeczytałam i dowiedziałam sie tutaj na forum to barf jest jak najbarzdiej na tak., podobno ma tez zbawienny wpływ na siersc i skóre psa , nie myslisz nad tym pikollo??

• 4 weeks later...
Posted

Też myślę że w RC ten podział na rasy to chwyt marketingowy. Z karm dla długowłosych to polecam 1st choica skin & coat bo ma komplet kwasów omega, witamine e, cynk i l-cystyne a to wszystko ma bardzo korzystny wpływ na sierść.

Posted

Interesujący opis na stronie, w którym można znaleźć sporo ważnych informacji dla osoby ich szukającej.
Polecam osobom, które chca odróżnić karmy lepsze od słabych.

Jest jednak pewien szkopuł, zainteresowałem się wątkiem i niestety odkryłem że :angryy: wspominając o sztuczkach w tłumaczeniach składów na nasz język i jako dobry przykład pokazujesz tam Acane, w której przypadku akurat skład ze strony producenta i tłumaczenie PL są różne i moim zdaniem to akurat nie jest dobry przykład... :shake:

Rzućmy okiem na skład oryginalny i tłumaczenie:

Acana Pacifica skład ze strony producenta Champion Pet Food :

Boneless salmon, salmon meal, herring meal, russet potato, peas
(moje tłumaczenie: świerzy łosoś bez kości, mączka z łososia, mączka ze śledzi, ziemniaki, groch)

Sklad publikowany w Polsce:
Dehydratyzowane mięso łososia (40%), ziemniaki russet, groszek, świeże mięso z łososia, świeże mięso śledzia.

Jak widać różnica w tłumaczeniu tych składów jest spora, różni się kolejność, oraz znacznie pierwszy skladnik !!!
Producent w Kanadzie nie podaje ilości składników, a pierwszym składnikiem karmy u niego jest świeży łosoś za to w tłumaczeniu na polski mamy mączkę z podaną ilością.