Jump to content
Dogomania

Po zdjęciach RTG - AM i anastazja odezwijcie sie!!!

Recommended Posts

Posted

byliśmy dziś w nowym sączu na zdjęciach. panom (było ich dwóch) nie spieszyło się do zrobienia go, bo rosi ani nie kulała ani nic. jak jeden ja badał to nawet dźwięku z siebie nie wydala. a naciągał jej łapy, zginał, wyginał. tak się przy tym wysilał, ze aż mu ręce drżały a rosi nic. stoi sobie spokojnie nawet nie pisnęła. później przebadał ja drugi. włożył jej palce tak jakoś od przodu miedzy łapę, a klatkę i wtedy piszczała. później tez tam jakoś jej łapkę wygiął i zapiszczała, ale jak ten pierwszy robił to samo z ta łapą to cisza. naprawdę obawiałam się, ze po tym ich badaniu to dopiero rosi będzie kuleć. dostała zastrzyk i zrobiła się pół-przytomna. wyglądała jak pijana. biedulka. zrobili jedno zdjęcie, później drugie.

do pierwszego ułożyli ja na prawym boku i chora, prawo łapkę wyciągnęli jej do przodu, a lewa podkurczyli.

po obejrzeniu zdjęć stwierdzili ze nie ma się do czego przyczepić, ale za to wyszło cos innego. na zebrach ma początki krzywicy!!!! a mi się zdawało ze niczego jej nie brakuje!!! daje jej witaminy. czy na przyswajalność może mięć wpływ to ze daje jej do jednej porcji cala dawkę???

ale wracając do łapki.

wiec nie wiem co jej jest. zdjęcia nie widziałam i nie dostałam bo mokre. zadzwonię żeby wysłali lub poproszę moich weterynarzy aby je wzięli, bo oni się znają i konsultują.

powiedzieli żebym dawała jej rimadel czy rimadyl (2-3 mg/kg masy ciala), w każdym razie lek przeciwzapalny przez dłuższy czas. ostatnio dostała tylko raz zastrzyk z lekiem przeciwzapalnym. powiedzieli też żebym kupiła witaminy, pokazali mi jakie i cos na stawy. polecili arthoflex, canivitan lub taki dla ludzi, nie pamiętam nazwy też na a. zapytałam który jest najlepszy to powiedzieli że w sumie to wszystkie są b.dobre. które wy mi radzicie i jaka jest rozbieżność cenowa???

kończę, jednak nadal się martwię bo nie wiem co jest mojej rosi. czy to mogą być dopiero jakieś początki zwyrodnienia stawu i czy wyszłoby to na zdjęciu???

Posted
na zebrach ma początki krzywicy!!!! a mi się zdawało ze niczego jej nie brakuje!!! daje jej witaminy. czy na przyswajalność może mięć wpływ to ze daje jej do jednej porcji cala dawkę???

Nie ma wpływu czy podajesz mieszankę mineralno-witaminową w jednej dawce czy w dwóch.

Zrób jej badania krwi na poziom wapna i fosforu oraz na poziom fosfatazy zasadowej gdy będzie powyżej normy to będzie znaczyło, że Rosi ma krzywice.

arthoflex, canivitan lub taki dla ludzi, nie pamiętam nazwy też na a. zapytałam który jest najlepszy to powiedzieli że w sumie to wszystkie są b.dobre. które wy mi radzicie i jaka jest rozbieżność cenowa???

arthroflex czy caniviton to dość drogie preparaty, ludzki preparat na stawy to arthresan za około 25 zł/opakowanie. Ja polecam preparat z glukozoaminą o nazwie Glukosamine 900 firmy Trec Nutrition. Jest ona dostępna w sklepie internetowym http://www.dso.pl/product_info.php/cPath/48/products_id/623

Ja tam kupiłam i jestem bardzo zadowolona bo wystarcza na 120 dni. Kosztuje wraz z przesyłką 65zł. Poza tym podawaj psu witaminę C bo ona pomaga w regeneracji chrząstki stawowej.

kończę, jednak nadal się martwię bo nie wiem co jest mojej rosi. czy to mogą być dopiero jakieś początki zwyrodnienia stawu i czy wyszłoby to na zdjęciu???

Ja myśle, że Rosi gdzie się uderzyła i zrobił się stan zapalny. Jeśli by miała zwyrodnienia to wyszłoby to na zdjęciach.

Pozdrawiam

Posted

a jesli ma ta krzywice to co mam jej podawac zeby sie nie poglebiala. weci powiedzieli ze to wyszlo na zdjeciach na polaczeniu zeber z chrzastka (czy jakos tak nie jestem pewna i nie pamietam zbyt dobrze) ze nie jest to zaawansowane i podawanie witamin powinno wystarczyc. powiedzieli ze ten stan moze sie nawet cofnac, ale nie leczony doprowadzi do rozanca na zebrach, skrzywieniu kosci dlugich itp.

dzieki za podanie namiarow na ten preparat. nawet nie wiesz jak jestem wdzieczna :)

Posted
a jesli ma ta krzywice to co mam jej podawac zeby sie nie poglebiala.

dzieki za podanie namiarow na ten preparat. nawet nie wiesz jak jestem wdzieczna :)

Najpierw powinnaś jej zrobić badania te o których pisałam a potem w zależności od wyników wet powinien dobrać odpowiednią mieszankę mineralno-witaminową.

Ciesze się, że mogłam pomóc :D

Pozdrawiam

Posted

Aireedhelien,

ja jestem zadowolona bardzo z tego preparatu, zarówno z ceny jak i jego działania. Mojej suni bardzo pomógł (ma lekką dysplazję). Oprócz tego możesz podawać Rosi Reumaphyt (w aptece około 20zł/62 kapsułki) podaje się 1 kapsułkę na 15kg masy ciała. Jest to lek ziołowy (zawiera wyciąg z czarciego pazura) na stany zapalne stawów, reumatyzm itp. Jego weterynaryjnym odpowiednikiem jest Artrophyl (18zł za 30 tabletek - 1 tabletka na 10kg m.c.) jednak ze względu na cenę bardziej opłaca się kupić Reumaphyt w aptece i podawac psu.

Posted

Aireedhelien,

Rheumaphyt ja podaję Ritce leczniczo co jakiś czas, z reguły na zimę bo wtedy czasami mi kuleje. Gdy jej przejdzie to odstawiam, ale mój wet powiedział, że moge zmniejszyc dawkę i stosować zapobiegawczo. Na Twoim jednak miejscu dawałabym Rosi Reumaphytu stale tylko co jakiś czas jeśli by kulała. Gdy Ci Rosi nie kuleje to nie ma co psa faszerować lekami nawet gdy to jest lek ziołowy.

Glukozoaminę 900mg przez pierwsze 4 tygodnie stosowania podawaj 2 kapsułki dziennie (rano i wieczór) a po tym czasie zacznij dawać Rosi 1 kaspułkę dziennie.

Nie zapomnij o wit. C, która pomaga odbudowywać uszkodzoną chrząstkę w stawie. Daj suni przez pierwsze 4 tygodnie 500mg/dziennie po tym okresie 250mg dziennie.

Pozdrawiam

Posted

a jak mi sie dkonczy opakowanie to kupic nowe i od nowa???

zaowazaylam ze jak w niedziele pobiegala troche, a ona normalnie biegac nie umie tylko od razu dziki ped to w ogole pozniej po wstawaniu nie kulala. wiec nie wiem co z tym przeciwzapalnym dawac czy nie??? zadzwonie dzis do weta sie umowic na to badanie krwi.

Posted

rosi zaczle kulec na lewa lapke. czy to mlodziencze zapalenie kosci??? kuleje dalej tylko po wstaniu jesli sobie pobiega i poskacze przedtem. zaczelam podawac jej rimadyl. czy pomaga on na mlodziencze zapalenie kosci??

• 3 weeks later...
Posted

Naprawde juz nic nie wiem. skonczyl mi sie rimadel i coz rosi nadal po bieganiu, a zwlaszcza skakaniu kuleje po wstaniu. jak np. skacze na polu za kulkami sniegu, co uwielbia robic to pozniej jak pospi i wstaje to naprawde dosc mocno kuleje. nie wiem czy to ja boli. nie wyglada na to. nie popiskuje. daje sie spokojnie obmacywac. zeskakuje z lozka i i nic. to wyglada jakby jej sztywniala ta lapa w stawie barkowym. b. rzadko puszczam ja bez smyczy zeby sobie pobiegala. ale widze ze ona cierpi z tego powodu. domaga sie bardzo spacerow. przejawia sie to w dosc nie mily sposob. kiedy idziemy na siku i zaraz wracamy to szczeka i probuje mi sie wyrwac. nie zawsze ale czesto. bardzo polubila snieg, zwlaszcza wskakiwanie w zaspy, i kicanie za kulkami. ona po sniegu wlasnie nie biega ale kica.

zanim zaczela brac leki to kulala kilka dni i jej nie przechodzilo. teraz po kuracji kuleje tego dnia co skacze, a na nastepny jej przechodzi lub kuleje w sposob omalze nie widoczny.

naprawde nie wiem co robic.

rozwazam nawet kolejna sesje zdjeciowa ale gdzie indziej. ale jak znowu jej nic nie wyjdzie to co??? kuleje raz na prawa, raz na lewa przenia lapke.

ech smutno mi :cry: :cry: :cry:

szkoda ze rosi nie moze mi powiedziec co jej jest :cry:

Posted

Aireedhelien - jeśli chcesz skonsultować diagnozę Twojej Rosi to możesz to zrobić w Krakowie (nie tak daleko od Nowego Targu). Lecznica ARKA -

dr. Derkowski jest specjalistą - ortopedą .Adres ich strony :

www.arka-vet.pl

Posted

faro, a nie orietujesz sie w jakiej cenie sa tam zdjecia RTG bo wolalabym zrobic jeszcze jedne. coz nie wiem czy tamte sa aby dobrze wykonane. choc jak bylam w saczu to rozmawialam z ludzmi, ktorzy byli w poczekalni z psiakami i uwazaja tych lekarzy za b. dobrych.

Posted

Aireedhelien - co do ceny za zdjęcia , to wejdź na stronę ARKI, której adres podałam, tam jest nr telefonu do lecznicy. Zadzwoń i zapytaj .

Raczej nie są tani - ale dobrzy. Mój boksiu ponad 9 lat temu miał u nich zdiagnozowana dysplazję , był prowadzony przez dr Gawora i obyło się bez operacji. Wiem, że mają możliwości konsultowania trudnych przypadków z AR wydział medycyny weterynaryjnej we Wrocławiu - zdjęcia mojego boksia tam konsultowali

( wszyscy lekarze w Arce kończyli tę uczelnię i nadal utrzymują z nią

kontakty - zwłaszcza dr J.Gawor ). Jedno jest pewne - wiem to z doświadczenia - choć obydwa moje psiaki już nie żyją diagnoza jaką stawiał dr Gawor - zawsze była prawidłowa . Jeśli zdecydujesz się na wizytę u nich , ta zadzwoń i uzgodnij termin do wybranego lekarza

- wtedy przyjeżdżasz na określoną godzinę. Zyczę Twojemu boksiowi zdrowia.

Posted

musze powiedziec ze rosi coraz mniej kuleje po wstawaniu, nawet jak sobie poszaleje. dzis bylismy na dlugim sapcerku, byl tez jej kolega (3 kilowy lucus :D). rosi biegala, skakala, slizgala sie po lodzie (w ogole chodzenie po lodzie bardzo sie jej spodobalo, pomimo poczatkowych oporow). i co mnie najbardziej zdziwilo - nie kuleje w ogole. od kiedy wiecej sie rusza, dolegliwosc ta bardzo ustapila - juz nic nie rozumiem. ale sie ciesze. jutro ide do weta.

pozdrawiam

Posted

dzis rosi znow pogonila, poskakala. oczywiscie kustyka. pozginalam jej kazdy staw w lapce, ktora ja boli. piszczala gdy zgielam jej nadgarstek. to moze byc spodwodowane jakims urazem. widzialam ze jak biegla to sie potknela i wyladowala na pyszczku co dosc czesto sie jej zdarza. ech zmartwiona jestem. coraz powazniej mysle nad kolejna sesja fotograficzna. ale jak to mi powiedzieli zadne zdjecie jeszcze nikogo nie wyleczylo. wczesniej nie zauwazylam zeby to nadgarstek ja bolal, a dzis lekko utykala tez na lewa lapke.

Posted

:( Dwa tyg.temu facetka zawołała Beti,jak to każde początki spacerków szczeniaczka ona zareagowała i zaplątała się w smycz (stała na w tym momencie na na 10 cm murku)upadła na łapke i pyszczek,skomlała,przyszła do domu i bolała ją łapka.Czasami utyka mi na tę łapke,wetka badała ją i nic nie stwierdziła,ale jak tylko przy zabawie uderzy się w te łapke zaczyna mi na moment utykać.Od dwóch dni to utykanie nasiliło się .Zaczynam się niepokoić i jeszcze raz bede musiała skonsultowac te łapke,zauważyłam także ,że od dwóch dni Beti ma powiększone węzły na łopatkach z obydwu stron :cry:

Posted

nie martw sie :D

moze to jakis stan zapalny.

ja nienawidze jak jacys ludzie wolaja rosi. oczywiscie ona wtedy leci jak glupia tylek jej lata we wszytskie strony bo uwielbia kontakt z czlowiekiem jak ja mam na smyczy to jest jeszcze spoko. szarpie, chce sie wyrwac ale jak powiem siad to siada - przebiera wtedy tylnymi lapkami ze zniecierpliwienia :D .

raz, jak byla malutka to taka stara baba nadepnela jej na lapke i kulala z tydzien po czym jej przeszlo.

Posted

Byłam z Betinka w piatek u wetki,poogladała ja i powiedziala ,ze ma nadwyręzona łapke,kazała ograniczyc jej spacerki (siusiu,kupka i do domku),ale ten szaleniec w domu wariacji dostaje i nadrabia spacery szalenstwem w domu.I dzis znow poszalal i znow kuleje.A co do węzłow co pisałam to nie sa wezły ,tylko podobno u psów które sa alergiczne po podaniu antybiotyku ,który dostawała jak była chora to po dwóch tygo.wychodzą takie zmiany ,które powoli maja sie wchłonąć.A więc mam dzieci i teraz psiaka alergika :D

Posted

Biedne te Wasze pieski, ciągle problemy zdrowotne.

Czytam tak sobie te posty i mam wrażenie że wety to niezłe czarusie ( i chyba troche Was naciągają).

Co do krzywicy. Jej przyczyną jest niedobór witaminy D3. Jasne można zrobić fosfatazę (wg. mnie zasadową nie kwaśną ?? ) ale może się mylę. Trzeba pamiętać, że jest znacznie wyższa norma w fazie wzrostu kośćca. Poziom wapnia i fosforanów odbiega od normy w bardzo zaawansowanej krzywicy, więc w początkowych fazach będzie w normie.

To co napiszę o leczeniu krzywicy przeniosę z mojego już sporego doświadczenia, ale nie dotyczącego psów.

Stwierdzić różaniec krzywiczy jest łatwo i bez fotki. Pomacaj ktatkę swojego pieska na styku części kostnej i chrzęstnej a wyczujesz tam dyskretne zgrubienia.

Przez miesiąc Vigantol w kroplach 1 kropla na 10 kg masy ciała o ile pies dostaje karmę dla szczeniąt (jest tam już vit D3), lub 2 krople na 10kg o ile ma gotowane jedzonko.

To powinno wystarczyć, a nie grozi przedawkowaniem. Różaniec powinien zniknąć.

Nie wykluczone, że i problemy z łapką. Pieskom przy krzywicy lubią robić się pałąkowate łapy i to może zaburzać statykę chodu.

Na Vigantol trzeba mieć receptę, ale zawsze znajdzie się jakiś zanajomy dr.

Posted

A i jeszcze coś.

W czasie leczenia zwiększa się zapotrzebowanie na wapń. Nie stanowi to problemu przy mlecznej diecie, ale piesowi można dać trochę jakiegoś preparatu wapniowego np. Calcium syrop 1 łyżeczk dziennie.

Demon żywiony jest w zasadzie tylko karmą dla szczeniąt z witami i zbilansowaną, ale daje mu 2 krople Vigantolu raz w tygodniu.