Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

awaria napisał(a):
Dziękuję, też uważam, że dzieci mi się wyjątkowo udały :D

Cudnie to jest jak różowe fafcie i zapluta morda mają przypływ wielkiej miłości. Tzn. przychodzą ryje o spodnie powycierać ;)

Znam to znam, szczególnie po jedzeniu ;)

• Replies 359
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

awaria napisał(a):
Hm. Kiedyś ktoś :D opowiadał mi o psie, który miał takie same objawy jak Jari, w badaniach też nic nie wychodziło, a kiedy właściciel zaczął podawać mu leki na trzustkę to się wszystko unormowało. Taka trzuska- incognito.

Jaki on musi być strasznie chudy:crazyeye: Na zdjeciach totalnie tego nie widać. Podejrzewam, że tak jak na Baronie tak na Jarim można się anatomii uczyć :evil_lol: Łączę się z Tobą w bólu ;)

Moja sąsiadka opowiadała mi o dobermance, którą miała kiedyś kiedyś. Ogólnie suka była niejadkiem z adhd, więc wyglądała dość mizernia, za to moja sąsiadka w tym okresie była dość postawną kobietą. Kiedyś na spacerze jakiś menel powiedział do niej : "Psu byś żreć dała,a nie sama wpier...asz" :evil_lol:

No ja całe szczęście też jestem chuda jak szczapa, więc ten tekst mi raczej nie grozi :evil_lol: U Jariego podawanie leków (enzymów) nic nie dało. Poza tym co dziwne, on nie jest jakoś straszliwie chudy. Jest minimalnie chudszy niż powinien być normalnie ;). Żebra mu nie sterczą, tylko kręgosłup czasem ;). Waga jednak nie kłamie, ważyłam go na weterynaryjnej, 35 kg :niewiem: To nawet nie chodzi o to, że źle wygląda, tylko ta niemoc, bo jamnice mogę odchudzać i tuczyć do woli ;) a jego nawet jakbym baaardzo chciała nie mogę zmusić do przytycia. I to mnie martwi. Oraz oczywiście jeszcze to, że może mieć jakąś chorobę o której ja nie wiem. Łatwo zwalić na zespół złego wchłaniania, który reguluje się jedynie dietą. Gorzej jeśli jest to coś uleczalnego, a ja o tym nie wiem.

Posted

A mi się wydaje, że trzeba dać naszym chłopcom czas na rozwój we własnym tempie ;)
Hm. Baron ze swoimi 32 kg wygląda tragicznie :evil_lol: Żebra na wierzchu, guzy kulszowe już się trochę schowały, ale i tak odstają, istna makabra ;)

Batalia w czasie operacji i rekonwalescencji zeszła do 36 kg, po miesiącu waży już 41. A była na diecie :evil_lol:

Posted

Wiesz, było by fajnie wszystko, gdyby on jeszcze normalne kupy robił, ale niestety nie są one dobre i nigdy nie były. I to mnie martwi.

A Baron mógłby Cortinie podać łapę w niszczeniu roślinności, ona też jak się dorwie do jakiegoś zielska to nie przepuści ;)

Posted

Amber napisał(a):
Wiesz, było by fajnie wszystko, gdyby on jeszcze normalne kupy robił, ale niestety nie są one dobre i nigdy nie były. I to mnie martwi.

Przepraszam że w temacie bokserkowo-corsiakowym, ale moja sucza ma problem z kupami odkąd sie urodziła ;) Próbowałaś z karmą o niewielkiej ilości włókna surowego (ok. 1%) ?
Żeby faktycznie zbadać stan trzustki trzeba sie nieźle nagimnastykować. Wiem coś o tym, robiłam ful badań, tak na prawdę ten prawdziwy obraz dało TLI.

Z trzustką jest jeszcze tak, że stan psa ogólnie jest kiepski, chudy swoją drogą, ale dochodzi do tego matowa sierść, sucha skóra, kiepska kondycja. A po zdjęciach widać że oba chłopaki mają sie wyśmienicie.

Posted

Próbowałam, dawałam http://www.krakvet.pl/hills-canine-12kg-p-143.html razem z enzymami. Żadnej poprawy. Jari miał robione TLI (16) i cPL, wszystko pięknie... cPL dało wynik nieco podwyższony, co by wskazywało bardziej na stan zapalny niż niewydolność, ale wartość była podwyższona bardzo nieznacznie, więc praktycznie wyklucza to trzustkę. Poza tym zapalenie ciężko przegapić (wymioty, gorączka). Biochemia też perfect (niedawno robiłam), boję się cały czas, że przez tę kupę nabawi się jakiś niedoborów... Było oczywiście też leczenie przeciwzapalne, odrobaczanie, 3x próbki kału, pasożytów brak. Zostało nam USG jamy brzusznej i spotkanie z lekarzem od ciężkich przypadków. Dr. House by nam się przydał :p

Jari przez pewien czas miał kiepską sierść i łupież, ale po podawaniu suplementów z biotyną, ten problem zniknął. Możliwe, że biotyna się gorzej wchłaniała przez te ciągłe biegunki. Teraz biegunek nie mamy, ale kupa jest luźnawa, żółta, śmierdząca i obfita. Zupełnie jak przy chorej trzustce :roll: Przerobionych karm nie zliczę: wszystkie smaki, bezzbożowa, okres BARFowania, gotowane... Teraz od jakiś 3 miesięcy jesteśmy na tym Bricie Adult 8% tłuszczu, 3% włókna, sierść jest w miarę OK, bąki umiarkowane. Alergia też to nie jest, na bezzbożowej (rybna, jagnięcina) nie widziałam spektakularnej poprawy no i pies się nigdy nie drapał. Jari ma mnóstwo energii, zawsze miał, wcześniej, kiedy eksperymentowałam z karmami, widziałam, że miewał bóle brzucha, ale od kiedy ma mono dietę, stan się ustabilizował, przynajmniej go nie boli. On też nie chudnie za specjalnie, po prostu baaaardzo wolno przybiera na wadze. Mówię, nie martwiłabym się tym, gdyby miał normalne kupy. Ale nie ma.

Przepraszam cię awario za OFF :oops:

Posted

No to widzę, że podobna sprawa jak u nas. Wszystkie możliwe badania wykonane, a kupy tragiczne. Nie zliczę ile karm już przetestowałam. Chyba wszystkie możliwe z każdej pólki cenowej. U nas skończyło się na leczeniu sterydowym IBD, a dlatego że sytuacja z każdym tygodniem pogarszała się.
Jari wygląda doskonale, nie powiedziałabym że cokolwiek mu dolega.

Posted

Jariego sytuacja się nie pogarsza, ale też nie poprawia. W sumie stoimy w miejscu. Z karmami skończyłam eksperymentowanie, gdyż zwyczajnie miałam tego dość, a szkoda mi było też psa, bo każdą zmianę okupował bólem brzucha i biegunką (ale taką aż tryskającą) do "ustabilizowania" czyli do pojawienia się luźnych, żołto-zielono-brązowych stolców, czyli do naszej codziennej kupki :p Brit z tą małą zawartością tłuszczu i normalnym włóknem wydaje się być najlepszy. Chyba, że znasz jakąś inną karmę, która miałaby mało tłuszczu i włókna, a przy tym nie kosztowała majątku? :hmmmm: Choć szczerze coraz bardziej skłaniam się do teorii, że to nie wina karmy, tylko on ma jakąś chorobę o której nie wiem... :-( Na tym Hill'sie było identycznie jak na Bricie, a ona niby stworzona dla trzustkowców :roll: Cholera mnie bierze, bo jamnice teraz wyjadają Jariemu karmę, po której on miał gigantyczny rozstrój (wysokoenergetyczna), a one mają piękną, małą, ciemną i twardą kupkę 2x dziennie :splat:

Czy te sterydy pomogły twojej suce? Ostatni wet też zasugerował leczenie sterydami... W ostateczności :shake:

Posted

Mi off absolutnie nie przeszkadza, nie jestem maniakiem turbo porządków na forum ;)
Baron też przez dłuuugi czas miał takie paskudne kupy, żółte, śmierdzące i luźnawe. Miałam wrażenie, że wydala więcej niż je, przybierał na wadze 0,5 kg miesięcznie :shake: Skakałam po karmach jak głupia, na szczęście u nas obywało się bez bolesności czy biegunek (no, w sumie tylko po super-extra orijenie zasrał mi całe mieszkanie na zielono :razz: ). I tak jak u Jariego - wszystkie wyniki były w normie.
Aktualnie je WW i gotowane (ryż, indyk i marchewka) i robi najpiękniejsze kupki na świecie :loveu: Malutkie, suchutkie, 2 razy dziennie :lol:
Oczy, uszy, skóra - wszystko ok. Tylko okrutnie linieje, ale zwalam to na karb aktualnych mega wysokich temperatur ;)

I mam do porównania Batalię, która przyswaja absolutnie wszystko i dopóki coś nie utknie jej w jelicie - nie jest w stanie zaszkodzić ;)

Posted

Ja przerobiłam chyba wszystko od RC, Hill's (diety zwykłe i wet) po bento kronen, acane, totw, orijen brit, itd. po strikte gotowane żarcie. Najdłużej była na RC Hypo ale ta karma ma tyle tłuszczu że wątroba i trzustka się zbuntowały. Teraz je Trovet jagnięcina+ryż no i sterydy. Mam nadzieję, że odetchnę na chwilę od sraczek.
A kupy właśnie takie miewa brzydkie jak piszecie: zółte, śmierdzące, luźne, często ze śluzem i krwią.
Zauważyłam też że im lepsza karma np. ta wysokobiałkowa bezzbożowa tym było gorzej.

Posted

Baron jadł Josere, Brita, Hillsa, RC Hypo, Bozita, Purina Pro Plan, Koebers (wg mnie super karma, niestety młody się uczulił na wołowinę :( ) , Acana, Orijen (szatan :diabloti:), więcej grzechów nie pamiętam ;)
Najgorzej się czuje po kurczaku, dużo lepiej na jagnięcinie, a najlepiej na rybie ;)

Posted

Jari jadł Birita, Boscha, Purinę PP, Eukabubę, Nutrę, White Wolfa, Fish 4 Dogs, Hill'sa (oczywiscie co najmniej 1x 15 kg)... Tendencja: im więcej tłuszczu tym wieksza biegunka. Najlepiej bylo chyba po WW ale nie aż tak dobrze, żeby wydawać krocie, a przy tym Jariemu niezbyt ona smakowała (jedliśmy Wild Forest i Gold Salmon)... kupy były po prostu lepszego koloru (ciemno brązowe) ale tez luźne i baaardzo wielkie. Czy po Koebers Baron miał jakies sensacje? Zastanawiam sie czy nie zamówić, ale z drugiej strony jestem prawie pewna, że to nic nie zmieni... Jari raz w zyciu zrobil ładną kupe, to było po tej akcji ze wzdęciem, jak nie dostawał jeść przez dobę i po dobie zrobił ładną kupę z resztek tego co mu zostało w jelitach... Wyglada to tak, jakby on za wolno trawił, bo jak poleżało w brzuchu to się strawiło... :niewiem: Nie wiem, nie jestem wetem... cały czas po cichu licze, że znajde karmę "cud" i wszystko bedzie Ok, ale tak sie raczej już nie stanie :shake:

@Migori Mogłabys mi napisać za jakiś czas w galerii jak tam stan zdrowia twojej suczki, czy sie coś zmieniło po sterydach? Jestem bardzo ciekawa...

Posted

A myślałaś o podaniu jakiś probiotyków, ale tych typowo dla psów np. pro-kolin? Może ma zubożałą florę jelitową. Można ocipieć z tymi karmami, ja na swoje "eksperymenty" wydałam krocie. Nawet nie chce myśleć ile, bo głowa mnie zaraz rozboli.

U nas bardzo dobrze sprawdza się gotowany ryż, więc idę w tym kierunku szukając karmy. Te wszystkie bezzbożowe niestety ale nie sprawdziły się.
Dam znać jak przebiegło leczenie, troche to potrwa, liczę że stan sie poprawi i trochę odetchniemy.

Posted

Baronowi koebers bardzo służył (przerabialiśmy Supermix i Supermix GJ i Extras), kupy ładne, 2-3 razy dziennie, zwarte. Na początku trochę stracił na wagę, zwiększyłam dawkę karmy i zaczął przybierać. Niestety praktycznie wszystkie ich karmy są na wołowinie i po kilku workach w uszach zaczął pojawiać się brunatny nalot,a z oczu płynąć żółte łzy ;)

Posted

O probiotykach nawet nie wspomniałam, bo to nasza codziennośc ;). Dostawał najpierw zwierzece (bioprotect), a teraz ludzkie (bactirliac, trilac) do każdego posiłku. To mu hamuje gazy. Przeszedł tez cała kurację zastrzykowa u weta, która miała mu pomóc własnie w przeroście flory i... nic nie pomogło ;). Jari miał praktycznie tylko jeden epizod z gotowanym ryżem, kurczakiem i marchewką. Wydalił praktycznie niestrawionego grubego batona z ryzu i marchewki :roll: Pierwszy raz widziałam biało-pomarańczowa kupe :p

Posted

No ładnie ;) Widzę że masz te same przeboje co my i tak samo nic nie działa. Nie wiem cóż Ci jeszcze podpowiedzieć. Może któryś z lekarzy wpadnie na jakiś pomysł... ale z nimi to trzeba specyficznie... najlepiej jakbyś pokazała palcem co mają leczyć i jak.

Posted

Byliśmy na BARFie, oprócz niespodziewanych biegunek ;), było bez zmian. Karmiłam indykiem, kurczakiem i wołowiną. Dostawał też podroby z warzywami po których gazował nam mieszkanie i bolał go brzuch. Jak skończę te worki Brita co mam, to zamówię Koebers'a. Przemawia do mnie jego leciutki skład, 5,5% tłuszczu i 1,8 włókna. Zobaczymy :roll:

Posted

motyleqq napisał(a):
współczuję Wam. Etna ma żołądek z żelaza i co by nie zjadła, to ją nie rusza

To mogłyby sobie z Batalią piątkę przybić ;) Nic co organiczne nie jest w stanie jej zaszkodzić ;)

Posted

My też szukaliśmy karm przez dłuższy okres czasu, ale moje są uczuleniowcami.Teraz im gotuję i kupy są w miarę, dopóki nie złapią robali.
Awaria nie martw się z Mentora też lecą strasznie kudełki.