Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam,
zakładam nowy post bo to będzie nowy teamt w sprawie mojego 6-cio miesięcznego ON-ka, po dzisiejszym spacerze doszłem do wniosku, że warto się poradzic kto bycmoże miał podobne doświadczenia... otóż tresure swojego psa zaczołem już od 4 miesiąca życia bardzo zgrabnie wpoiłme mu komendy aport, zostaw,zostań, daj łapę, do nogi, leżec, siad i równaj robi to wszystko 7/10 zależy jak bardzo jest skupiony czy woli się np pobawic czy nagle zachce mu się siku. Problem polega na tym, że kiedy jestem z żoną i chcem pokazać jej ile pies już umie ten nagle o niczym nie myśli i wszystko oblewa! jest zajęty wszystkim dookoła, czy powinienem psu zabraniac chodzic z nosem przy trawie żeby nie był rozkojażony? czy tez to efekt szczenięcej natury i ciekawości, że mały piesek nie zawsze na wszystko ma ochote ? mam ogromną nadzieje że jego umiejętności wydorośleją razem z nim i że np. kiedy żuce mu hasło do nogi nie usiądzie niechlujnie na ukos w stosunku do nogi tylko opierając się swoim bokiem o moją nogę. Niewiem załamało mnie to jego zachowanie dziś.
Są sposoby by pies był bardziej skupiony ?

Posted

Pies to nie automat. A szczególnie młody - psychicznie właściwie jeszcze szczeniak. Żeby pies wykonywał polecenia idealnie w obecności innych osób czy w ogóle w rozproszeniach (przy innych psach, w mieście, przy ludziach), trzeba to z nim najpierw cierpliwie przećwiczyć na lince, nagradzać smakołykiem czy zabawą, które będą atrakcyjniejsze od rozpraszających bodźców. Skupiać uwagę psa możesz jego ulubioną piłką, zabawką, której nie ma na codzień, jedzeniem. I ćwiczyć - kilka razy dziennie po kilka-kilkanaście minut - najpierw samodzielnie w domu, potem powoli zwiększając ilość rozproszeń.
Będziesz pracował systematycznie i cierpliwie - będą efekty. Na pewno czekają cię jeszcze zawirowania i nieposłuszeństwo okresu dorastania - tym też się nie przejmuj, bądź cierpliwy, rób swoje, a pies się z czasem "wyrobi" ;)
W zachowaniu Twojego psa nie ma nic nienormalnego - poczytaj sobie ten blog o wychowaniu owczarka:
http://www.owczarek.pl/zofia/journal/default.asp

Posted

wiec tak to jeszcze szczeniak wiec lekko zwolnij tempo i nie wymagaj od niego za wiele, co do wykonywania komend przy tobie , jesli nie chce ich wykonywac w towarzystwie innych osób to moze twoja zona tez powinna uczestniczyc w szkoleniu , pies uczac sie tylko z toba , tylko w twojej obecnosci umie i rozumie jak wykonac komende , ale kiedy jest osoba "trzecia" to dla psa nowa sytuacja i on niewie jak ma wykonac komende w " nowych " warunkach , wiec z komendami zacznij tak jak od samego poczatku w obecnosci innych osób wracająć do "przedszkola" wybierz najłatwiejsza komende i wydaj ja psu , nawet pomóz mu w tym jeszcze i sowicie nagródz , mozesz tez nagradzac psa za kazde spojrzenie na ciebie , potem za dłuzsze patrzenie co wyrobi w nim nawyk kontaktu wzrokowego i skupianiu uwagi , i zabieraj psa w rózne miejsca i tam cwicz -w kazdych nowych warunkach zaczynaj od czegos prostego i niech nagrody bedą jeszcze smaczniejsze i bardziej dla psa interesujące niz te których uzywałes do tej pory w "sytuacji "psu znanej, ale daj psu luz , szczeniak nie umie utrzymac skupienia długo na jednej rzeczy wiec nagradzaj z poczatku krótkie ale czeste zwracanie na ciebie uwagi...., poza tym jesli chcesz popracowac nad precyzją cwiczen , uzywaj smakołyków a nie np zabaw , znaczy to ze jak np chce sie z psem wypracowac z psem cwiczenie zeby robił je szybko to nagradza sie je jakas szaloną zabawa , natomiast jesli zalezy nam na dokładnosci uzyj jedzonka , pies moze narazie byc taki "wiotki" w tym co robi

ale dla kazdego mam taka rade zakup kliker ok 8 zł , naucz psa co oznacza dzwiek-nagroda, i pracuj z klikerem nad komendami , pies szybciej chwyta , chętniej pracuje itd (wiem po przykładzie swoim i mojego psa)
jak juz bedziesz psa nagradzał za takie "byle jakie"siedzenie przy nodze , to potem mozesz zaczac nagradzac bardziej prawidłowe siady np wychwytujac takie jak sie zdarza i potem tylko takie nagradzac a potem jeszcze lepsze,
jak pies usiadzie u mysli ze już bedzie klik to nic nie rób, nie klikaj a pies sam zacznie prezentowac całą game zachowan byle usłyszec dzwiek i dostac nagrode (a nóz widelec moze pojawi sie lepszy siad i wtedy klik) :)
,mam nadzieje ze napisałam dosc zrozumiale (na temat klikera musiałbys doczytac zebys wiedział o czym mówie)