basiapron Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 Może woli psy niż ludzi,moze stracił zaufanie do ludzi.I potrafię go zrozumieć,tyle psów zostało skrzywdzonych,każdy ma swój swiat. Quote
MonikaP Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 basiapron napisał(a):Może woli psy niż ludzi,moze stracił zaufanie do ludzi.I potrafię go zrozumieć,tyle psów zostało skrzywdzonych,każdy ma swój swiat. Proponuję, żebyś przeczytała cały wątek od początku. Quote
malagos Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 a tak na marginesie, to psie pogotowie w Warszawie nie działa? Quote
MonikaP Posted March 17, 2008 Posted March 17, 2008 malagos napisał(a):a tak na marginesie, to psie pogotowie w Warszawie nie działa? Z tego, co mi mówił Pan Janusz, ma znów zacząć działalność, ale nie wiem dokładnie, kiedy. Quote
tanitka Posted May 26, 2009 Posted May 26, 2009 czy to jakas prowokacja, czy w schronisku źle się dzieje? [url=http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090521/BIALOGARD/880311412]Schronisko w Bia Quote
Olga132 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Tanitka wklej jeszcze raz link bo sie nie otwiera Quote
karina1002 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 tanitka napisał(a):czy to jakas prowokacja, czy w schronisku źle się dzieje? [url=http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090521/BIALOGARD/880311412]Schronisko w Bia A działo się dobrze? Czy to był tylko dobry marketing? Quote
tanitka Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Schronisko w Białogardzie pod kontrolą. Inspektorzy TOnZ mają zastrzeżenia (szczegóły) - 21 maja 2009 teraz link działa? Quote
Ada-jeje Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Nigdy nie bylam w schronisku p. Harlacza i nie bede sie wypowiadac na ten temat. Natomiast jestem zbulwersowana i tylko wulgaryzm cisnie sie na usta. TOnZ powinny zajac sie swoimi mordowaniami np. MYSLOWICE ktore sa pod ich opieka, a nie czepiac sie szczegolow.W zadynm schronisku nie jest idealnie i byc nie moza bo za duzo zwierzat ( przepelnienia wszedzie ). A wtargniecie na teren schroniska p. Harlacza pokazuje to dobitnie jaka walke prowadza TOnZ coraz wiecej ludzi nie darzy zaufaniem ta organizacje, i dlatego musza walczyc o swoje posadki.:angryy: Quote
karina1002 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Ada-jeje, nie wydaje mi się, żeby uwagi na temat przepełnienia i karmienia były szczegółami. W samym artykule nie ma wulgaryzmów ze strony TOZ-u tylko ze strony Pana Harłacza. Jeżeli jest tak, jak jest napisane: czyli przepełnienie, złe karmienie, niedożywienie, to Pan Harłacz zamiast wykrzykiwać i snuć domysły polityczne, powinien się zastanowić co z tym problemem zrobić. Mógł tez merytorycznie podejść do sprawy i strzelić statystyki: ile psów zostało przyjętych, ile było adopcji, ile uśpień. I wtedy wszystko byłoby jasne. Na koniec TOZ przecież dodał, że nikt nie chce zamykać schroniska. A ja od momentu powstania wątku czekam, i czekam, i czekam... na informacje, jakie Pan Harłacz ma metody na adopcje i egzekwowanie wykonywania obowiązków od gmin. Quote
Olga132 Posted May 27, 2009 Posted May 27, 2009 Tak - Tanitka działa - DZIĘKI !!! [FONT=Times New Roman]Jeśli chodzi o Schronisko P Harłacza to jestem do niego bardzo sceptycznie nastawiona – przede wszystkim dziwi mnie że nie ma żadnej strony internetowej i pomimo tego, że nie zauważyłam aby gdzieś ogłaszał psy to mówi o bardzo wysokiej adopcyjności (prawie 1 pies dziennie) – też jestem ciekawa jak to robi, z tego co wiem nie ma tez wolontariuszy. Chciałam się kiedys więcej dowiedzieć o tym schronisku ale mi się nie udało [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]L[/FONT][/FONT][FONT=Times New Roman] ale akurat kontrola dotyczyła warunków w jakich przebywają zwierzęta a nie ilości adopcji.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Oglądając zdjęcia które zostały umieszczone w tym reportażu to w sumie nie ma się za bardzo do czego przyczepić:[/FONT] [FONT=Times New Roman]- po pierwsze przepełnienie jest wszędzie więc to jest standard w polskich schroniskach – jeśli nie ograniczy się rozrodu bezpańskich zwierząt to nie ma szans na polepszenie sytuacji więc jakby ten zarzut jest absurdalny.[/FONT] [FONT=Times New Roman]- na zdjęciu widać jednego zachudzonego psa, którego stan faktycznie może wynikać z wieku lub choroby – reszta psów wygląda dobrze. Sierść maja ładną – ja bym nie powiedziała o tych psach, że są źle odżywiane.[/FONT] [FONT=Times New Roman]- suka ze szczeniakami nie leży na betonie a na drewnianej platformie[/FONT] [FONT=Times New Roman]- na jednym ze zdjęć widać otwarte przejście na wybieg – wiec można zakładać że psy nie siedzą cały czas w boksach ale maja dostęp do wybiegów.[/FONT] [FONT=Times New Roman]- oglądając zdjęcia specjalnie starałam się zwrócić uwagę na to czy w boksach jest czysto – no i według mnie jest czysto – na zdjęciach nie widać odchodów zwierząt w boksach.[/FONT] [FONT=Times New Roman]- zauważyłam też, że boksy są częściowo zadaszone[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman]No szczerze mówiąc zdjęcia na mnie zrobiły dobre wrażenie.[/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] Quote
karina1002 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Temat ucichł. A szkoda. Czy ktoś był w tym super świetnym schronisku? Quote
tanitka Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 oczywiście, ze tak i wyciągają ciężarne suki, bo sterylek nie ma, suki z psami siedzą razem, i do tego nędza i głód. DLa dobra psów które mają szansę wyrwać się z piekła nie podam kto i jak pomaga. Wzorowe schroniska Pana H. to mit i bujda! :( Quote
enia Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 [quote name='tanitka']oczywiście, ze tak i wyciągają ciężarne suki, bo sterylek nie ma, suki z psami siedzą razem, i do tego nędza i głód. DLa dobra psów które mają szansę wyrwać się z piekła nie podam kto i jak pomaga. Wzorowe schroniska Pana H. to mit i bujda! :([/QUOTE] zastanawiam się czy psy z Węgrowa tam trafiły.......ani zdjeć ani inf o nich....... Quote
Ada-jeje Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Czyli mamy nastepna mordownie i kolejne zrodlo dochodu dzieki psom??? Quote
tanitka Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 no niestety, znów na bezdomnych psach robi się biznes... Quote
szczery61 Posted May 14, 2010 Posted May 14, 2010 Droga Oktawio!!! jest jedna wielka NIEPRAWDA te schronisko do maszynka do zarabiania pieniędzy na nieszczęściu psów.Zdjęcia, które pokazałaś są ładne, ale tam tak nie jest.Byłem tam wielokrotnie. Jest to działalność gospodarcza pana Harłacza nastawiona na maksymalizację zysków i minimalizację kosztów,i jest to normalne dopóki nie odbywa się to kosztem bezbronnych psów,które nie potrafią krzyczeć,tylko wypatrują nadzieji,że ktoś je stąd zabierze.Apeluję do burmistrzów i wójtów gmin o nie podpisywanie umów z takimi 'schroniskami'.Logika nakazuje zadać sobie pytanie czy Pan Harłacz jest zainteresowany oddawaniem psów do adopcji,skoro gminy płacą za każdego psa dzienna stawkę-więcej psów =wiecej pieniędzy.Wielu ludziom jest to znane,co tam się dzieje,ale dopóki Pan Harłacz jest postacią na świeczniku,trudnojest z tym walczyć.Wierzę jednak,że to się zmieni,ponieważ wiele osób nie spocznie w swoich działaniach dla dobra psów. Quote
szczery61 Posted May 14, 2010 Posted May 14, 2010 Witaj Tanitko,mieszkam niedaleko Białogardu, bywałem tam wiele razy.....prawda jest niestety bardzo smutna i wydaje sie być beznadziejna dla psów z uwagi na pozycję pana Harłacza.Kto kochający psy, posiadając 140 miejsc podpisuje umowy z 46 gminami na przyjmowanie ich w nieograniczonych ilosciach, tj. obecnie jest ich 400-pomnóż to razy stawka dzienna za psa i wtedy bedziesz wiedziała na czym to polega.Wiem,że jest wiele ludzi, którzy nie ustaną w tej walce,aby je ratować.pozdrawiam serdecznie. Quote
Ada-jeje Posted May 14, 2010 Posted May 14, 2010 No to ladna kolejna afera mamy, o ile dobrze pamietam to p. Harlacz to inspektor, ale nie wiem jakiej organizacji, :angryy: rowniez doczytalam sie gdzies na forum ze bral pieniadze z Uni, oczywiscie slowa ktore pisze nie sa potwierdzone, ale napewno jest to do sprawdzenia.:-o Quote
jaanna019 Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 A taką miał dobrą reklamę... Gdzieś na regionalnym forum dyskusyjnym czytałam opinie na temat tego pana i jego schroniska, były bardzo niepochlebne. Brak słów ... Quote
karina1002 Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Ada-jeje napisał(a):No to ladna kolejna afera mamy, o ile dobrze pamietam to p. Harlacz to inspektor, ale nie wiem jakiej organizacji, :angryy: rowniez doczytalam sie gdzies na forum ze bral pieniadze z Uni, oczywiscie slowa ktore pisze nie sa potwierdzone, ale napewno jest to do sprawdzenia.:-o Nie wiem czy brał pieniądze z Unii, ale samo schronisko powstało za pieniądze zagraniczne. Nie ma tam pomieszczenia socjalnego, więc nie ma gdzie przygotowywać jedzenia. Psiaki dostają więc....... kości, bez względu na wiek - nawet szczeniaki. I zjedzą jak się dobiją alby zagryzą konkurencję. I tak jak pisze szczery61: ten facet to ważna persona w tym rejonie. Nic go nie ruszy. Chyba , że się zrobi aferę na maxa medialną - z TVN i od razu prokuraturą. Inna sprawa to gminy.....do momentu wyadoptowania psów, wszystkie psy, mimo że są w schronisku, są własnością gminy i powinny gminy się interesować losem psów. Jakby choć raz jedna osoba tam pojechała i zobaczyła warunki, w jakich żyją psy, szybko umowę by zerwała. Quote
Ada-jeje Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Przypomnialas mi Karina, schronisko powstalo za pieniadze organizacji zagranicznej, a byla to organizacja z Angli lub Holandi. Drazmy temat, a napewno znajda sie osoby ktore wiedza cos wiecej. Kazda persona jest do ruszenia, tylko dla niektorych dluzej to trwa. Za dlugo bo zyciem placa psy. Od czegos jednak trzeba zaczac, zeby ten strumien publicznej kasy zatrzymac. :angryy: Quote
tanitka Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 osoby, które ratują z tamtąd psy, jak przyjeżdżają słyszą: "macie 5 min. na zabranie psów". :( Quote
jotka Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 No to chyba jednak trzeba do tego media namówić, żeby tam weszły z kamera, ci którzyu sa bliżej muszą stosowny materiał zebrac. Nie ma ludzi nie do ruszenia. Quote
szczery61 Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 Witam wszystkich ! To co napisałem,pisałem bez większej nadzieji.Bardzo się cieszę, ze moje spostrzeżenia wywołały takie zainteresowanie.Byłem prawie zrezygnowany,ponieważ zawiodłem się na instytucjach co do których byłem pewien,ze znajdę tam zrozumienie.Nie będę ich wymieniał,ale na moje maile nie uzyskałem odpowiedzi,gdzie telefonicznie zapewniano mnie,ze sie sprawa zajmą, tylko potrzebują potwierdzenia pisemnego w formie maila.Na temat tego schroniska mam szeroką wiedzę,np prawdą jest, że psy karmione są odpadkami z rzezni w postaci skór, łoju i kosci,ptawdą jest również, ze nie ma tam wolontariuszy,gdyz kazdy, kto chce tam wejść i obejrzeć psy jest traktowany jak intruz.Prawda kolejna, to 150 psów zagryzionych średnio rocznie.Dla zainteresowanych srtonkę Białogardu,żeby mieć obraz o panu inspektorze.Przez długi czas była cisza w tym temacie,ale to nie oznacza,że jest dobrze. Pozdrawiam wszystkich kochających psy. Quote
Recommended Posts