epe Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 Pani Danusiu! Wiedziałam,że Harłacz jest chamem, ale aż takim? Trzeba mieć rozum przeżarty, aby na FB tak się odkrywać! Pisz Harłacz, pisz - im więcej takich wpisów,tym bardziej pokazujesz kim jesteś! Taki sposób odnoszenia się do ludzi pozwala domyślać się, jak odnosisz się do zwierząt! Na co wydałeś "psią kasę"samozwańczy inspektorze Harłacz? Co zrobiłeś z 800 tys.zł? Quote
mariamc Posted May 17, 2013 Author Posted May 17, 2013 Nikomu nie zapadla w serce... Towarzyszki niedoli, najwyrazniej, rowniez jej nie polubily . Zorza zostala strasznie pogryziona . Zabralysmy ja do lecznicy . Jej stan jest powazny , leczenie bedzie dlugie . Nie ukrywam , ze wdzieczne bylybysmy za pomoc w oplaceniu jej leczenia . W warunkach schroniskowych szanse na wyzdrowienie sa zadne. Zorza pochodzi ze schroniska w Bialogardzie . Aktualnie znajduje sie w lecznicy w Koszalinie . Subkonto udzielila nam Fundacja Mikropsy , za co bardzo dziekujemy : Fundacja Mikropsy ul. Bluszczańska 76 lok 177 00-712 Warszawa nr konta 62 1090 1043 0000 0001 2053 1547 NIP do faktury 701-036-20-04 Z dopiskiem : Dla Zorzy https://www.facebook.com/events/131768310350323/ Quote
mariamc Posted July 17, 2013 Author Posted July 17, 2013 co te akcje dały ? masz odpowiedź tutaj, kolejne wydarzenie..... https://www.facebook.com/events/427186970693631/472349386177389/?notif_t=plan_mall_activity Quote
mariamc Posted July 17, 2013 Author Posted July 17, 2013 (edited) Stan prawny na dzień dzisiejszy: GLW uchylił decyzję WIW Szczecin, stwierdzającą ,że ponowne zarejestrowanie klatowiska w Białogardzie było zgodne z prawem . GLW przekazał sprawę do ponownego procedowania do I instancji czyli PIW BIałogard. Jako strony w sprawie - TOZ Goleniów i moja org. wystąpiliśmy o : Działając w trybie art.63 paragraf 3 k.p.a. wnosimy o stwierdzenie nieważności decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Białogardzie z dnia 11 października 2012 znak PIW Brd. Schr.- 2012/93 o nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego i wpisania schroniska TOZ Animals w Białogardzie do rejestru podmiotów nadzorowanych. Jednocześnie wystąpiliśmy o odsunięcie od sprawy PLW w Białogardzie. Trzymać kciuki. więcej info tutaj: https://www.facebook.com/events/427186970693631/472349386177389/?notif_t=plan_mall_activity Edited July 17, 2013 by mariamc Quote
malagos Posted July 20, 2013 Posted July 20, 2013 Rany, nie wiedziałam o tej wojnie, jaką Harłacz wydał mariamc.... Najlepszą obroną jest atak, po prostu. Ale tupet, ale chamstwo, ale nienawiść.... Quote
xxxx52 Posted July 21, 2013 Posted July 21, 2013 nie doszukalam sie odpowiedzi tylko tyle ,ze sie protestuje to tak jak w klembowie(tam nawet nikt nie protestuje) wszyscy patrza jak zwierzeta cierpia i nic ,nikt ich nie ratuje Quote
mariamc Posted July 22, 2013 Author Posted July 22, 2013 Nie umiesz czytać xxx52.... zmieniło się i to dużo, zdecydowanie na lepsze.. Stan prawny na dzień dzisiejszy: GLW uchylił decyzję WIW Szczecin, stwierdzającą ,że ponowne zarejestrowanie klatowiska w Białogardzie było zgodne z prawem . GLW przekazał sprawę do ponownego procedowania do I instancji czyli PIW BIałogard. Jako strony w sprawie - TOZ Goleniów i moja org. wystąpiliśmy o : Działając w trybie art.63 paragraf 3 k.p.a. wnosimy o stwierdzenie nieważności decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Białogardzie z dnia 11 października 2012 znak PIW Brd. Schr.- 2012/93 o nadaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego i wpisania schroniska TOZ Animals w Białogardzie do rejestru podmiotów nadzorowanych. Jednocześnie wystąpiliśmy o odsunięcie od sprawy PLW w Białogardzie. Zmiany: poprawa infrastruktury : nowe kwarantanny i izolatki dodatkowe boksy gabinet zabiegowy zmiana ilości psów w schronie czyli nie 400 psów a 200 aktualnie jest ok 160 psów w schronie , przedtem w porywach było jednocześnie nawet 500 kartoteki w końcu sa prowadzone I najwięszy sukces ! powoli gminy rezygnują ze współpracy no i raport NIK - miazga!!!!! Quote
xxxx52 Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 kiedy bedzei ospowiedz?czyb stare zwldzte dowodza Quote
mariamc Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 Nienawiść jest wielka.... jeszcze donosy do wojewody,że pada nam w schronie ponad 60 % kotów itd. A walczę z nim, ponieważ chcę przejąć psy z gmin , którymi ma podpisane umowy i wiele jeszcze innych bzdur.I cały czas "straszy" ,że poda mnie od sądu o zniesławienie a ja no to właśnie czekam i czekam i nic. TVN Uwaga kręci reportaż o jego schronie, napiszę , kiedy będzie emisja. Sama jestem ciekawa , co z tego wyniknie.... Quote
mariamc Posted October 5, 2013 Author Posted October 5, 2013 Dzisiaj w TVN Uwaga o godz. 19.45 reportaż o Białogardzie. http://uwaga.tvn.pl/64997,news,,biznes_na_krzywdzie_psow,reportaz.html Quote
Anula Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Natrafiłam na taki wątek.Tam psy potrzebują pomocy. http://www.dogomania.pl/forum/threads/247165-Tragiczne-warunki-w-schronisku-dla-zwierz%C4%85t-w-Kiczarowie Quote
Ada-jeje Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 [quote name='mariamc']Dzisiaj w TVN Uwaga o godz. 19.45 reportaż o Białogardzie. http://uwaga.tvn.pl/64997,news,,biznes_na_krzywdzie_psow,reportaz.html Żenujaca i pokretna byla wypowiedz J.Z i PIW. Oni nie potrafia nawet sie przygotowac do wyjasnienia zbieglych psow z schroniska. Quote
epe Posted October 9, 2013 Posted October 9, 2013 Dotarła do mnie wiadomość, że niedawno pojechała grupa psów starych oraz tych uznanych za agresywne z Białogardu do Przyborówka. Czy ktoś o tym słyszał? Jak jest to możliwe, zwłaszcza, że w Przyborówku jest schronisko gminne ,gminy Szamotuły! A p.Wanda jedynie prowadzi ten schron po wygranym konkursie, jako fundacja! To może wśród tych zbiegłych były właśnie te??? Quote
mariamc Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 TVN UWAGA Gdzie są psy? 5 października 2013 19:45 Komentarzy 22 Dlaczego nastawione wyłącznie na zysk firmy udają porządne schroniska, a gminy kupują u nich za ciężkie pieniądze święty spokój? Dlaczego inspektorzy weterynaryjni przymykają oko na patologie? Niedawno polskim schroniskom dla zwierząt przyjrzała się Najwyższa Izba Kontroli, czego skutkiem jest niezwykle krytyczny raport. AAA Jerzy Harłacz, radny z Białogardu, od ponad10 lat zajmuje się schroniskiem. Obrońcy zwierząt od dawna alarmowali, że w przepełnionym obiekcie psy cierpią i masowo giną. - W 2009 roku według wykazu pokontrolnego powiatowego lekarza weterynarii w schronisku padło ponad 70 procent psów. W wykazie co prawda było napisane, że 215 uciekło, ale nie wierze w ucieczki w takiej ilości. Rozmawiałam z powiatowym lekarzem weterynarii wielokrotnie. Tak jakbym rozmawiała ze ścianą – mówi Danuta Kadela, szefowa schroniska dla zwierząt w Szczecinku. Rok temu schronisko skontrolowała Najwyższa Izba Kontroli. Inspektorzy potwierdzili, że psy nie miały właściwej opieki, nie były sterylizowane, ani szczepione. Po kontroli właściciel, wobec groźby zamknięcia schroniska, w ciągu roku radykalnie poprawił warunki bytowe zwierząt. Ale za śmierć setek psów nie czuje się odpowiedzialny. - Wiem, że takie zarzuty padały mówiące o tym schronisku, że to jest mordownia, klatkowisko. Niech te panie dobrze stukną się w głowę i pomyślą o tym, co piszą. Nie będę odpowiadał na wymysły chorych, durnych bab. Połowa organizacji prozwierzęcych to są seksty. Ne neguję żadnego z przytoczonych przypadków. Natomiast nie przyjmuję argumentu, że ktokolwiek przyłożył tu rękę do śmierci zwierząt. Liczba zwierząt padłych 330 w tym 27 eutanazji. Zwierzęta będą padały. Psy nigdy mi nie uciekły. Jest to zły zapis, błędny – wyjaśnia Jerzy Harłacz, szef schroniska dla zwierząt w Białogardzie. Podobną do Białogardu sytuację dziennikarze UWAGI! kilka miesięcy temu w Wojtyszkach koło Sieradza. W schronisku uznawanym za największe w Polsce, psy od lat cierpią i walczą w stadzie o przetrwanie, bo w każdym z dużych, pozbawionych wygód boksów, przebywa od kilkudziesięciu do ponad stu zwierząt. Kilka lat temu zniknęło tu bez śladu około dwóch tysięcy psów. Jednak nadzorujący schronisko powiatowy weterynarz nie widział problemu, a właściciel schroniska zapytany o tajemnicze zniknięcia przeszedł do rękoczynów. Po publikacji UWAGI! wojewódzki lekarz weterynarii w Łodzi czasowo zakazał przyjmowania nowych psów do Wojtyszek, wszczął też postępowanie dyscyplinarne w sprawie inspektora weterynarii z Sieradza. Dziś - choć nadal nie wiadomo, co stało się z tysiącami psów - wojewódzki inspektor twierdzi, że warunki w Wojtyszkach są lepsze. Zaś postępowanie wobec inspektora, który przez lata nie zauważył nieprawidłowości, właśnie się zakończyło umorzeniem. - Komisja dyscyplinarna umorzyła postępowanie wobec powiatowego lekarza. Z dokumentacji wychodziło, że starał się naprawić zaistniałe nieprawidłowości. Zniknięcia dwóch tysięcy psów? Pierwszy raz słyszę o takiej rzeczy. Zajmowaliśmy się zarzutami, które postawił nam rzecznik odpowiedzialności. Ale o tym, że zniknęło dwa tysiące psów, lub że tam jest zoo, to nic o tym nie wiem – wyjaśnia Włodzimierz Skorupski, zastępca Krajowego Rzecznika odpowiedzialności Zawodowej Weterynarzy. Po kontroli w Białogardzie NIK przyjrzała się kompleksowo polskim schroniskom. Raport potwierdził najgorsze obawy organizacji pro-zwierzęcych: blisko 90 procent schronisk nie zapewnia zwierzętom warunków do życia, w przepełnionych obiektach ginie co czwarty pies. Gminy, które powinny opiekować się bezdomnymi zwierzętami, podpisują umowy na ich wyłapywanie z hyclami i mają problem z głowy. Inspekcja weterynaryjna nie kontroluje należycie schronisk, przytulisk i hoteli dla zwierząt. Największymi beneficjentami chorego systemu są prywatne firmy. Każdy złapany pies to dla nich od stu do kilku tysięcy złotych publicznych pieniędzy. Raport NIK mówi, co trzeba natychmiast zrobić, by zmienić tragiczną sytuację. - Pierwszy wniosek dotyczy obowiązkowego znakowania zwierząt. Drugi nasz postulat: gmina zawierając umowę musi zawrzeć w niej, jakie warunki ma spełnić usługodawca. Pozytywna rekomendacja nadzoru weterynaryjnego byłaby obowiązkowa, do tego, by gmina mogła zawierać umowę z danym schroniskiem – tłumaczy Paweł Biedziak, Najwyższa Izba Kontroli. Raport NIK pokazał, że konieczne są kolejne zmiany w prawie. Posłowie już się do nich szykują. Nim jednak zostaną uchwalone i wejdą w życie miną całe lata. Do tego czasu skuteczność walki z nieuczciwymi hyclami i schroniskowym biznesem zależeć będzie od zapału obrońców zwierząt i zrozumienia problemu przez miejscowe organy ścigania. - O schroniskach jest mowa w trzech ustawach. Wszystkie te przepisy nie dają się logicznie połączyć ze sobą. Jedyny skuteczny sposób, to zmienić prawo. Bo ludzie, którzy chcą zarabiać na ciemnych interesach, zawsze byli i będą. Porządek jest tylko w tym państwie, w którym jest dobre prawo i egzekwowalne prawo – uważa Tadeusz Wypych, Fundacja dla Zwierząt Argos. Quote
mariamc Posted October 12, 2013 Author Posted October 12, 2013 I radosna twórczość Jurka na FB, radnego, członka komisji edukacji, kultury i problemów społecznych..... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote
Ada-jeje Posted October 12, 2013 Posted October 12, 2013 z wpisów J,H. lepiej sie posmiac, bo czasami troche radosci w zyciu tez nam sie nalezy. Jaki swiat bylby piekny bez takich, J.H. L.S. z Wojtyszek, R.P. z Olkusza, A.k. z Krakowa, hycli z Zawiercia, Fundacji w Szczytach z/s w Wieluniu i dlugo by wymieniac bo lista sie nie konczy. Quote
evapap Posted March 27, 2014 Posted March 27, 2014 Witam, no i od nowa gminy nawiązują współpracę ze schroniskiem w Białogardzie...mnie dziwi to, że taka gmina Kleczew podpisuje umowę i przekazuje swoje psy 28 marca 2014r. transportem do owego schroniska, oddalonego prawie 300km? Może to dlatego, że mamy 21 wiek i wszystko wolno? A może tak łatwiej pozbyć się niechcianych psów, które nigdzie nie są ogłaszane, a liczba ich rośni?. PANIE BOŻE JEŚLI TYM ZWIERZAKOM COŚ SIĘ STANIE NIE ZAPOMNIJ O TYCH, KTÓRZY DO TEGO DOPROWADZILI. Jestem słabym człowiekiem, nie działam w żadnych organizacjach i bardzo mało mogę. WIEM, ŻE JEST COŚ ZŁEGO W TYCH TRANSPORTACH, JEŚLI KTOŚ MOŻE TO SPRAWDZIĆ TO PROSZĘ NIECH TO ZROBI. Quote
mariamc Posted March 30, 2014 Author Posted March 30, 2014 Schronisko Białogard – stan na 30.03.2014 Aktualnie schronisko spełnia wszystkie wymogi Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. (http://www.wetgiw.gov.pl/files/2546_2004.158.1657_03.07.pdf ) Po kontroli NIK w 2012 roku, prowadzący schronisko Inspektorat TOZ -ANIMALS spełnił wszystkie zalecenia pokontrolne, wynikające z raportu NIK. Zostały wybudowane dodatkowe pomieszczenia kwarantannowe, izolatka, gabinet wet. i nowe kojce bytowe. Wszystkie psy trafiające do schroniska są od razu czipowane. Zwiększyła się ilość pracowników w schronisku. Zgodnie z zaleceniami pokontrolnymi PIW zmniejszyła się ilość psów, mogących przebywać jednorazowo w schronisku do 285, aktualnie jest 201 psów. Dokumentacja prowadzona jest bez zarzutu, co potwierdziła między innymi ostatnia kontrola PIW Białogard i WIW Szczecin w lutym 2014. Od ponad roku działa w schronisku wolontariat, strona adopcyjna na FB https://www.facebook.com/pages/adoptuj-psapl/191664287528952?fref=ts http://adoptuj-psa.pl/ W tym roku nowe domu znalazło już 121 psów. Schronisko nawiązało współpracę z uczniami z okolicznych szkół, psy wyprowadzane są na spacery. W schronisku trwają nadal prace remontowe. Będzie doprowadzone centralne ogrzewanie do izolatek i gabinetu wet, powstaną nowe boksy tylko dla starych psów, oraz kolejne wybiegi. Zostanie zakupiony program internetowy Klinika XP, aby usprawnić prowadzenie dokumentacji i kartotek zdrowotnych psów. Powoli wprowadzane są szczepienia przeciwko chorobom, sterylizacje i kastracje. Nawiązaliśmy ścisłą współpracę, Jerzy Harłacz i ja, w celu dalszej poprawy bytu psów w schronisku w Białogardzie. Aktualnie w schronisku w Szczecinku przebywa na diagnostyce i leczeniu amstaffka – Szansa ze schroniska w Białogardzie. Nadzoruję również adopcje bullowatych, sprawdzam im nowe domy. Nie ma żadnego porównania do tego, co było kiedyś, a jest teraz. Teraz schronisko w Białogardzie można już nazwać prawdziwym schroniskiem, a po wprowadzeniu kolejnych zmian, będzie to jedno z lepszych schronisk w Polsce. Maria Danuta Kadela Quote
mariamc Posted March 30, 2014 Author Posted March 30, 2014 Schronisko Białogard – stan na 30.03.2014 Aktualnie schronisko spełnia wszystkie wymogi Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. (http://www.wetgiw.gov.pl/files/2546_2004.158.1657_03.07.pdf ) Po kontroli NIK w 2012 roku, prowadzący schronisko Inspektorat TOZ -ANIMALS spełnił wszystkie zalecenia pokontrolne, wynikające z raportu NIK. Zostały wybudowane dodatkowe pomieszczenia kwarantannowe, izolatka, gabinet wet. i nowe kojce bytowe. Wszystkie psy trafiające do schroniska są od razu czipowane. Zwiększyła się ilość pracowników w schronisku. Zgodnie z zaleceniami pokontrolnymi PIW zmniejszyła się ilość psów, mogących przebywać jednorazowo w schronisku do 285, aktualnie jest 201 psów. Dokumentacja prowadzona jest bez zarzutu, co potwierdziła między innymi ostatnia kontrola PIW Białogard i WIW Szczecin w lutym 2014. Od ponad roku działa w schronisku wolontariat, strona adopcyjna na FB https://www.facebook.com/pages/adoptuj-psapl/191664287528952?fref=ts http://adoptuj-psa.pl/ W tym roku nowe domu znalazło już 121 psów. Schronisko nawiązało współpracę z uczniami z okolicznych szkół, psy wyprowadzane są na spacery. W schronisku trwają nadal prace remontowe. Będzie doprowadzone centralne ogrzewanie do izolatek i gabinetu wet, powstaną nowe boksy tylko dla starych psów, oraz kolejne wybiegi. Zostanie zakupiony program internetowy Klinika XP, aby usprawnić prowadzenie dokumentacji i kartotek zdrowotnych psów. Powoli wprowadzane są szczepienia przeciwko chorobom, sterylizacje i kastracje. Nawiązaliśmy ścisłą współpracę, Jerzy Harłacz i ja, w celu dalszej poprawy bytu psów w schronisku w Białogardzie. Aktualnie w schronisku w Szczecinku przebywa na diagnostyce i leczeniu amstaffka – Szansa ze schroniska w Białogardzie. Nadzoruję również adopcje bullowatych, sprawdzam im nowe domy. Nie ma żadnego porównania do tego, co było kiedyś, a jest teraz. Teraz schronisko w Białogardzie można już nazwać prawdziwym schroniskiem, a po wprowadzeniu kolejnych zmian, będzie to jedno z lepszych schronisk w Polsce. Maria Danuta Kadela Quote
epe Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 To sen?? Padłam!!!! I nie mógł tak miłośnik zwierząt p.Harłacz od początku robić?? Gratulacje! Przecież o to własnie chodziło! Jakie to miłe, gdy widać efekty walki dla dobra zwierząt. Jesteś Danusiu WIELKIM CZŁOWIEKIEM! Niewielu zdecydowałoby się na współpracę z tym panem, po tym wszystkim co mówił i pisał o Tobie! Wiem ,że to głównie z powodu miłości prawdziwej i mądrej do zwierząt. Wszystkiego najlepszego Ci życzę i dużo zdrowia! Quote
Ada-jeje Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Danusiu, dopielas swego, zwlaszcza poprawilas los 0 180 stopni przebywajacych tam zwierzat. Z tego co piszesz masz konkurencje o ktora nie jestes napewno zazdrosna, a raczej dumna. Gratulacje dla Ciebie a za P. H. trzymamy kciuki w dalszej poprawie bytowania zwierzat w schronisku pod jego kierownictwem, musi sie udac, musi byc tak jak u Ciebie w Szczecinku. Quote
evapap Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 Dziękuję za wypowiedź. Nie mam podstaw, żeby pani nie wierzyć. Jednak właściciel to ten sam człowiek, o którym również pani wyrażała się niepochlebnie. Cały czas mnie zastanawia fakt przewożenia psów 300 km do schroniska. Mnie nie interesuje kto i gdzie zarządza oraz jakie funkcje pełni w urzędach. Zabierane są z gmin psy bez książeczek, podana jest tylko ich liczba. Wierzę, że nie dzieje się im tam krzywda, bo to bezbronne istoty, o które możemy upomnieć się tylko my. Quote
wellington Posted March 30, 2014 Posted March 30, 2014 [quote name='mariamc']Schronisko Białogard – stan na 30.03.2014 Od ponad roku działa w schronisku wolontariat, strona adopcyjna na FB https://www.facebook.com/pages/adoptuj-psapl/191664287528952?fref=ts http://adoptuj-psa.pl/ Czy wolontariusze kontroluja w jakis sposob domy do ktorych trafiaja psy z Bialogardu, przekazywane przez nich do schroniska w Hamburgu ? Quote
Recommended Posts