Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

[FONT=Times New Roman]Szczecinek 26.08.2011[/FONT]

[FONT=Arial]Zachodniopomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii[/FONT]

lek. wet. Tomasz Grupiński

[FONT=Arial]dot: kontroli schroniska w Białogardzie.[/FONT]
[FONT=Arial]Szanowny Panie Doktorze,[/FONT]
[FONT=Arial]Uprzejmie proszę o wyjaśnienie , na jakiej podstawie prawnej schronisko w Białogardzie zostało wpisane do rejestru PLW w Białogardzie. Burmistrz m. Białogard nie wydał zgody Inspektoratowi Animals na prowadzenie schroniska ani Starosta Białogardzki nie wydał zgody na taką inwestycję.[/FONT]

[FONT=Arial]Schronisko w Białogardzie nie spełnia norm zawartych w [/FONT]

[FONT=Arial]ROZPORZĄDZENIU[/FONT]

[FONT=Arial]MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI[/FONT]

[FONT=Arial]z dnia 23 czerwca 2004 r.[/FONT]

[FONT=Arial]w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt[/FONT]

[FONT=Arial]W schronisku dla zwierząt nie ma pomieszczeń przeznaczonych do:[/FONT]
[FONT=Arial]1) [/FONT][FONT=Arial]wykonywania zabiegów leczniczych i chirurgicznych;[/FONT]

[FONT=Arial]2) izolowania zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę;[/FONT]
[FONT=Arial]3) [/FONT][FONT=Arial]utrzymywania zwierząt zdrowych, w tym osobne dla samców, samic, samic z oseskami, młodych oddzielonych od matek – są dwa boksy , gdzie suki z małymi przebywają w niewłaściwych warunkach bytowania, w stanie rażącego niechlujstwa.[/FONT]
[FONT=Arial]Szczeniaki stłoczone są w jednym boksie. Nie sterylizowane suki przebywają razem z nie wykastrowanymi psami w boksach.[/FONT]

[FONT=Arial]4) celów socjalnych.[/FONT]

[FONT=Arial]5) dla wydawania zwierząt ze schroniska;[/FONT]

[FONT=Arial]6) Magazynem karmy suchej jest b. brudne pomieszczenie z wybitym oknem – możliwość dostania się gryzoni[/FONT]

[FONT=Arial]7) Schronisko nie posiada chłodni do czasowego przetrzymywania zwłok zwierząt.[/FONT]

[FONT=Arial]Zwłoki padłych psów składowane są w chłodni przeznaczonej również dla UPPZ.[/FONT]

[FONT=Arial]8) Brak jest prawidłowej dokumentacji zwierząt przyjętych do schroniska. [/FONT]

[FONT=Arial]9) Brak jednostkowych kartotek weterynaryjnych.[/FONT]

[FONT=Arial]10) Brak informacji o przyczynach zgonu psów[/FONT]

[FONT=Arial]11) Psy wydawane są bez umów adopcyjnych, książeczek zdrowia , często bez zaświadczeń o profilaktyce szczepieniu przeciw wściekliżnie.[/FONT]

[FONT=Arial]12 )Podłogi w boksach są betonowe i polbruku, beton w większości boksów jest uszkodzony – brak możliwości właściwej dezynfekcji.[/FONT]

[FONT=Arial]13) Budy są stare, brudne , nowe robione z surowego drewna – brak możliwości właściwej dezynfekcji.[/FONT]

[FONT=Arial]14) Schronisko nie zapewnia na realizację zachowań właściwych dla przebywających w nim psów. Psy stłoczone w boksach nie są wyprowadzane na spacery z powodu małej ilości obsługi – widziałam 2 osoby i braku wolontariatu.[/FONT]

[FONT=Arial]15) W schronisku w jednym boksie przebywa 14 psów chorych na świerzbowca. Brak możliwości właściwej dezynfekcji spowoduje dalsze zakażenia, w grupie psów zdrowych widziałam kolejne psy z wyłysieniami.[/FONT]

[FONT=Arial]16)Wybija szambo , ścieki płyną wzdłuż boksów.[/FONT]

[FONT=Arial]17)Brak stosownych procedur karmienia zwierząt – nie wszystkie psy mają oddzielne miski, jedno wiadro z wodą na boks, nie widziałam karmy dla szczeniąt, sucha karma w większości boksów była rozmoczona po sprzątaniu.[/FONT]

[FONT=Arial]18)Brak procedur dezynfekcji i deratyzacji obiektu.[/FONT]

[FONT=Arial]19) Podczas kontroli w dniu 06.07. została przywieziona skrzynka UPPZ , bez stosownych dokumentów[/FONT]
[FONT=Arial]Skóry i kości zostały przerzucone z pojemnika na brudną taczkę i przewiezione do chłodni w której przechowywane są zwłoki psów .[/FONT]

[FONT=Arial]Proszę również o zweryfikowanie informacji dotyczącej postępowania z UPPZ.[/FONT]
[FONT=Arial]Według lek. wet. Piotra Szykownego UPPZ nie wymagają obróbki termicznej i właściwe jest skarmianie zwierząt w schronisku surowymi odpadami.[/FONT]

[FONT=Arial]Jak również podstawy prawnej , na mocy której , zabroniono mi robienia zdjęć podczas kontroli – uczestniczyłam w niej za Pańską zgodą.[/FONT]

[FONT=Arial]Co stało się z 215psami w 2009 roku, które zostały uznane za zbiegłe ze znakiem zapytania według IW?[/FONT]

[FONT=Arial]Co zamierza Pan postanowić w sprawie klatowiska w Białogardzie, które zostało umieszczone w rejestrze PLW w 2005 roku?[/FONT]

[FONT=Arial]Burmistrz Miasta Białogardu nie wydał zezwolenia inspektorowi Ochrony zwierząt ANIMALS na prowadzenie schroniska dla bezdomnych zwierząt na podstawie art.7 ustawy o utrzymaniu porządku i czystości w gminach (Dz.U. Z 2005 r. Nr. 236, poz. 2008, z poźn. zm.), gdyż inspektor Ochrony Zwierząt ANIMALS Przedstawił statut, z którego wynika iż, stowarzyszenie nie jest przedsiębiorcą w rozumieniu przepisów tej ustawy.[/FONT]
[FONT=Arial]Również Starosta Białogardzki nie wydał decyzji zezwalającej na budowę schroniska.[/FONT]
[FONT=Arial]Reasumując wszystkie punkty w/w obiekt stoi nielegalnie, działalność Inspektoratu -Towarzystwa Ochrony zwierząt „Animals” nie jest zgodna z obowiązującymi przepisami prawa, dlatego w/w obiekt powinien być w trybie natychmiastowym zamknięty.[/FONT]

[FONT=Arial]Uprzejmie proszę o odpowiedź w trybie postępowania zgodnym z KPA.[/FONT]

[FONT=Arial]Z poważaniem[/FONT]

[FONT=Arial]Maria Danuta Kadela[/FONT]

[FONT=Arial]Załączniki: [/FONT]

[FONT=Arial]1/odpowiedź Burmistrza m. Białogard z dnia 11.05.2011 z załącznikami[/FONT]
[FONT=Arial]2/odpowiedź ze Starostwa Białogardzkiego z dnia19.07.2001[/FONT]

[FONT=Arial]Do wiadomości:[/FONT]

[FONT=Arial]1/GIW Warszawa[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]Jutro wstawię odpowiedz z WIW-u. Totalna żenada.[/FONT]
[FONT=Arial]Jedyne co dobra , to ,że mam wykaz imienny ludzi , którzy adoptowali psy ze schronu w 2010.[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]
[FONT=Arial]Tylko gdzie ochrona danych osobowych.??????[/FONT]
[FONT=Arial][/FONT]

Posted

Teraz odpowiem na pismo WIW-u z wiadomością do GIW-u.
A pózniej całą dokumentację do ministerstwa rolnictwa jako organu nadzorującego.
04.10. jest posiedzenie Sądu Rejonowego w Białogardzie w sprawie mojego zażalenia na odmowę wszczęcia dochodzenia w sprawie schroniska w Białogardzie.

Posted

mariamc jestem pełna podziwu za twoja katorżniczą pracę,
trzymam kciuki za 04.10 w Sądzie,
czy takie rozprawy sa otwarte dla publiczności? czy za drzwiami?
jeśli -to może powinny sie tam pojawić osoby pro-zwierzęce, ngo? nic tak nie przekona jak to że ktos patrzy ci na ręce
takie są moje doświadczenia z sądami bynajmniej...

nie rozumiem i nie zrozumiem czemu zniknął poprzedni wątek,
tak nie może być, nie w internecie szanowni admini, wolność słowa i tradycja wolności do czegoś zobowiązują, w tym kraju szczególnie, wstyd
cholera nie mogłam was znaleźć, wkurzam się grrrr:angryy:

Posted

margaret napisał(a):
mariamc jestem pełna podziwu za twoja katorżniczą pracę,
trzymam kciuki za 04.10 w Sądzie,
czy takie rozprawy sa otwarte dla publiczności? czy za drzwiami?
jeśli -to może powinny sie tam pojawić osoby pro-zwierzęce, ngo? nic tak nie przekona jak to że ktos patrzy ci na ręce
takie są moje doświadczenia z sądami bynajmniej...

nie rozumiem i nie zrozumiem czemu zniknął poprzedni wątek,
tak nie może być, nie w internecie szanowni admini, wolność słowa i tradycja wolności do czegoś zobowiązują, w tym kraju szczególnie, wstyd
cholera nie mogłam was znaleźć, wkurzam się grrrr:angryy:

Margaret, kto przyjedzie do Białogardu???//

Pytanie czysto retoryczne. TOZ koszalin - przydupasy Harłacza?
Nie miałam wczoraj czasu , aby wybrać sie do siedziby głównej firmy aby zrobić skan.
Wstawiam pierwszą stronę, mam nadzieję,że coś doczytacie.

Ważne że moje uwagi pokrywają się z kontrolą WIW-u!!!!!!!!!!!

Reszty jednak nie wstawię, zapomniałam ,że przydupas Harłacza czuwa.

Uploaded with ImageShack.us

Posted

Żyto Daria - Członek Głównej Komisji Rewizyjnej

Kopiuję ze strony ZG TOZ-u
Gratuluję dobrego samopoczucia

Dzialalność Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce odnotowana w mediach
Nasi działacze z całego kraju codziennie wykonują dziesiątki interwencji dotyczących zwierząt.
O niektórych interwencjach można się dowiedzieć z mediów. Świadczy to o tym, że jesteśmy najprężniejszą i najskuteczniejszą organizacją ratującą zwierzęta.

Byłby to świetny żart, gdyby nie cierpiały zwierzaki.

Posted

[FONT=Calibri]

[FONT=Courier New]Szczecinek 27.09.2011[/FONT]

[FONT=Courier New] [/FONT]
Zachodniopomorski Wojewódzki

[FONT=Courier New]Lekarz Weterynarii[/FONT]

[FONT=Courier New] lek. wet. Tomasz Grupiński[/FONT]

[FONT=Courier New] [/FONT]
[FONT=Calibri]dot: kontroli schroniska w Białogardzie.[/FONT]
[FONT=Calibri]WIW. OCH.912.21.2011[/FONT]
[FONT=Calibri]Szanowny Panie Doktorze,[/FONT]

[FONT=Calibri]Absolutnie nie rozwiał Pan moich wątpliwości związanych z wpisaniem schroniska w Białogardzie do Rejestru PLW ani z kontynuacją działalności Inspektoratu TOZ – Animals w tym względzie.[/FONT]
[FONT=Calibri] Tłumaczenie braków zgodności z [/FONT]
[FONT=Calibri]ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt działalnością „w dobrej wierze” jest nadużyciem, sprzecznym z prawem.[/FONT]
[FONT=Calibri]Czy kolejne kontrole , w ciągu 6 lat nie mogły skorygować tej działalności „w dobrej wierze”?[/FONT]
[FONT=Calibri]W ciągu tych sześciu lat Inspektorat TOZ – Animals wielokrotnie stawał do przetargu, jako jedyny oferent. Do schroniska w Białogardzie zwożone są psy z całej Polski .[/FONT]
[FONT=Calibri]Każda specyfikacja przetargowa zawiera zapis, że schronisko spełnia wymagania zawarte w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań wet. dla prowadzenia schronisk.[/FONT]
[FONT=Calibri]Schronisko w Białogardzie nigdy nie spełniało tych norm ani nadal nie spełnia.[/FONT]
[FONT=Calibri]Na wyjaśnienie tych wątpliwości czeka również [/FONT][FONT=Calibri]fundacja[/FONT][FONT=Calibri] holenderska ,która finansowała budowę schroniska. Właśnie od nich posiadam dokładną dokumentacją fotograficzną z tego okresu.[/FONT]
[FONT=Calibri]Odnoście Pańskich wyjaśnień:[/FONT]
[FONT=Calibri]ad.1 W zgłoszeniu powinna być podana lokalizacja obiektów budowlanych w których ma być prowadzona działalność nadzorowana. Jakie obiekty budowlane zostały zgłoszone? Od kiedy kojce mogą być schroniskiem? [/FONT]
[FONT=Calibri]ad.2/Daty pism wskazują ,że problem wadliwej kanalizacji znany jest IW od 2009. Nasuwa się natychmiast pytanie : ile kolejnych lat zabierze IW jego rozwiązanie?[/FONT]
[FONT=Calibri]ad.3/ O tym ,że warunkiem mojego uczestnictwa w kontroli schroniska jest zakaz robienia zdjęć i milczący w niej udział, dowiedziałam się dopiero na miejscu. Brak takiej zgody jednoznacznie wykluczyłby mnie z kontroli schroniska ,czego chciałam uniknąć i do tej pory nie dostałam zdjęć z kontroli.[/FONT]
[FONT=Calibri]ad.4/Kolejne kontrole odkrywały inną działalność TOZ Animals ale nie zajęły się brakiem dokumentacji. „W dobrej wierze” , przez 6 lat nie było żadnych dokumentów więc jak schronisko funkcjonowało i jak było kontrolowane?. Ile psów rozpłynęło się w niebycie można sprawdzić porównując dokumentację z poszczególnych gmin , oddających psy do Białogardu. Brak materiału dowodowego nie jest równoznaczny z brakiem przestępstwa. Tym bardziej należało to sprawdzić, zawiadamiając właściwe organy o możliwości popełnienia przestępstwa.[/FONT]
[FONT=Calibri]Ad.5/ Według instrukcji GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII NR[/FONT]
[FONT=Calibri]GIWz.420/AW-32/11 z 20.05.2011 ,paragraf 3.6/ 5a.b.c. powinny być procedury karmienia .[/FONT]
[FONT=Calibri]Również według tej instrukcji 3.2/ 4/4 w wypadku dorosłych, zdrowych psów dopuszcza się ich utrzymywanie w boksach z budami.[/FONT]
[FONT=Calibri]Paragraf 3.3/ 2 mówi jednak o właściwej impregnacji drewna.[/FONT]
[FONT=Calibri]Czy instrukcja GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII OBOWIĄZUJE tylko schronisko w Szczecinku a schronisko w Białogardzie może działać „w dobrej wierze”, zapewniając wątpliwe schronienie bezdomnym psom nie tylko z gminy Białogard ale ok. 50 gmin z całej Polski. [/FONT]
[FONT=Calibri]Według[/FONT]
[FONT=Calibri]ROZPORZĄDZENIE[/FONT]
[FONT=Calibri]MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 czerwca 2004 r.[/FONT]
[FONT=Calibri]w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt[/FONT]
[FONT=Calibri]§ 5. W schronisku zapewnia się wybiegi dla zwierząt pozwalające na realizację zachowań właściwych dla przebywających na nich gatunków zwierząt.[/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri]ad.5/ Jednak art. 13 Rozporządzenia Komisji Europejskiej odsyła do załącznika VI, gdzie jest wyrażnie napisane:[/FONT]
[FONT=Calibri]Podmioty ……muszą dopilnować, aby materiał ten został poddany obróbce jednym z wymienionych sposobów:[/FONT]
[FONT=Calibri]a. denaturacja roztworem barwnika,[/FONT]
[FONT=Calibri]b. sterylizacja poprzez wygotowanie lub poddanie działaniu pary pod ciśnieniem do momentu, aż wszystkie fragmenty materiału są wygotowane w całej objętości lub [/FONT]
[FONT=Calibri]c. inny sposób, dopuszczony przez właściwy organ odpowiadający za dany podmiot.[/FONT]
[FONT=Calibri]Czyli jaki? Bez obróbki ale z zagrożeniem dla zdrowia zwierząt?[/FONT]
[FONT=Calibri]Odsyłam również do przeczytania Rozporządzenia 101069/2009 art.18/1.[/FONT]
[FONT=Calibri]Odnoście punktu 14 z mojego pisma:[/FONT]
[FONT=Calibri]Według USTAWY O OCHRONIE ZWIERZĄT[/FONT]
[FONT=Calibri]Art. 4[/FONT]
[FONT=Calibri]Ilekroć w ustawie jest mowa o[/FONT]
[FONT=Calibri]2) humanitarnym traktowaniu zwierząt - rozumie się przez to traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę[/FONT]
[FONT=Calibri]11) rażącym zaniedbaniu - rozumie się przez to drastyczne odstępstwo od określonych w ustawie norm postępowania ze zwierzęciem, a w szczególności w zakresie utrzymywania zwierzęcia w stanie zagłodzenia, brudu, nie leczonej choroby, w niewłaściwym pomieszczeniu i nadmiernej ciasnocie,[/FONT]
[FONT=Calibri]Art. 6[/FONT]
6.2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności
[FONT=Calibri]10) utrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach bytowania, w tym utrzymywanie ich w stanie rażącego niechlujstwa oraz w pomieszczeniach albo klatkach uniemożliwiających im zachowanie naturalnej pozycji[/FONT]
[FONT=Calibri]Jak wyobraża Pan sobie leczenie psów chorych na świerzbowca w kojcu zimą. W grudniu 2010 były zabierane ze schroniska łyse psy w stanie agonalnym. 15.12.2010 lek.wet.Krzysztof Pigla zrezygnował z opieki nad psami w schronisku. W styczniu poinformowałam o tym lek.wet. Piotra Szykownego, jak również o narastającym problemie z chorymi psami. Ponownie interweniowałam w marcu. Bez rezultatu.[/FONT]
[FONT=Calibri]Cyt:[/FONT]
[FONT=Calibri]„Inspektor WIW w trakcie kontroli stwierdził fakt , iż w boksach było zbyt mało legowisk-bud w stosunku do ilości przebywających tam psów”.[/FONT]
[FONT=Calibri] Gdzie mają być nowe budy wstawione, biorąc pod uwagę, że nie ma na nie miejsca a na wywózkę do Białogardu czekają kolejne psy z kolejnych gmin. W tym następne psy z Wrześni, o wygranym przetargu na zabranie 100 psów informowałam PIW w Białogardzie jeszcze w kwietniu.[/FONT]
[FONT=Calibri]Minął termin 19.09.na usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości, czy zostało to sprawdzone, czy nadal wszystko działa w dobrej wierze?[/FONT]
[FONT=Calibri]Dziękuję za zaufanie i przesłanie mi imiennego wykazu osób adoptujących psy ze schroniska w Białogardzie. Mimo wszystko nasuwa mi się pytanie ,czy „w dobrej wierze” nie została naruszona USTAWA O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH ?[/FONT]
[FONT=Calibri]Jestem gotowa sprawdzić adopcję psów , tam gdzie jest podany dokładny adres. Jednak aby to zrobić, potrzebne jest mi imienne upoważnienie do przeprowadzenia takich czynności.[/FONT]
[FONT=Calibri]Szanowny Panie Doktorze,[/FONT]

[FONT=Calibri]Brałam czynny udział w pracach nad koncepcją budowy schroniska dla zwierząt w Szczecinku. Nadzorowałam budowę schroniska pod kątem zgodności z przepisami weterynaryjnymi a teraz nim kieruję. Doskonale znam obowiązujące przepisy. Zawsze wydawało mi się, może naiwnie, że prawo jest po to, aby je przestrzegać. A na straży tego prawa stoją urzędnicy państwowi. Bezdomne psy się nie poskarżą, będą się zagryzać, zdychać z chłodu i chorób w milczeniu. Inspekcja Weterynaryjna jest odpowiedzialna za dobrostan tych zwierząt. W całej Polsce zamykane są schroniska, mała nowelizacja Ustawy o Ochronie Zwierząt czeka na podpis Prezydenta RP.[/FONT]
[FONT=Calibri]Nie dotyczy to Białogardu?[/FONT]
[FONT=Calibri]Z poważaniem[/FONT]

[FONT=Calibri]Maria Danuta Kadela[/FONT]

[FONT=Calibri]Do wiadomości:[/FONT]
[FONT=Calibri]GIW Warszawa[/FONT]
[FONT=Calibri]Paweł Suski- poseł RP[/FONT]
[/FONT]

Posted

pixie napisał(a):
Ostatnie pseudo schronisko w Goleniowie rowniez, a psy wszystkie przyjete przez Jerzego Harlacza, to jest info z wczoraj, nawet z dogomanii.
Spojrzcie na zdjecia z tego schroniska. Jesli za sprawa Pana J.Harlacza zostalo zlikwidowane,o cyzm pisala prasa a nie sadze, by inne wladze walczace o prawa zwierzat nie wiedzialy o jego , tego pseudo schroniska istnieniu, to dlaczego wlasnie on interweniowal i to skutecznie, a nie te 'wlasciwe' wladze?
W tym konkretnym przypadku takze wynika, ze to wlasnie za Jego sprawa psy nawet te bezdomne beda zyc w godziwych warunkach.
Hmmmm
Pewnie na to trudno bedzie nam znalezc odpowiedz. Raczej mozemy tylko stwierdzac fakty o zaistnialych dzialaniach-akcjach pomocowych pana Harlacza.
A dlaczego robi to pan Harlacz, tzn jego nazwisko jest wymieniane, a nie innych przy tych akcjach ...tak to jest pytanie.No wlasnie dlaczego?

O pomocy dla Mielca..jakze odleglego od siedziby schronisk Pana Harlacza sama slyszalam od kilku osob.
O tym, ze schroniska, kustykajace i utyskujace na brak funduszy na zle gminy, czy inne urzedy, na brak pomocy ze strony wladz, powinny uczyc sie skutecznosci dzialania od pana Harlacza rowniez.

W Goleniowie nie zostało zlikwidowane w ostatnim czasie żadne pseudo schronisko bo go zwyczajnie tu u nas nie było. Mamy tu przytulisko, które jest zorganizowane przez nasz UM. J.H ma podpisaną umowę z naszym miastem na odbiór psów. Nie rozumiem po co pisać takie kocopoły . To zwyczajne kłamstwa są i natychmiast powiadomię o tym nasze władze, że takie wieści kłamliwe ktoś roznosi na nasz temat.

Posted

W schronisku w Bialogardzie są nowe księgi :, psów padłych adopcyjna i cała reszta. Jak można poznać, że są nowe - prosta sprawa . Po papierze widać, że był przerzucany, dotykany palcami, na rogach jest bardziej zniszczony, kartki są bardziej pulchne. Choć w tych księgach wpisów od groma jest, to wszystkie kartki pachną nowością . Dlaczego ? Ludzie, którzy jeżdżą tam na kontrolę ślepi nie są ale widzieć niczego nie chcą, głusi nie są ale słyszeć niczego nie chcą. Patrzą na siebie w lustra i co widzą ? Człowieka?

Posted

yabadu napisał(a):
W Goleniowie nie zostało zlikwidowane w ostatnim czasie żadne pseudo schronisko bo go zwyczajnie tu u nas nie było. Mamy tu przytulisko, które jest zorganizowane przez nasz UM. J.H ma podpisaną umowę z naszym miastem na odbiór psów. Nie rozumiem po co pisać takie kocopoły . To zwyczajne kłamstwa są i natychmiast powiadomię o tym nasze władze, że takie wieści kłamliwe ktoś roznosi na nasz temat.

Cytujesz post Pixi z 2006 roku... ;)

Posted

Jakie to żałosne ,że na wątku dotyczącym tak smutnej sprawy , choć nie zna się ludzi to ich się ocenia - zbyt szybko. Jestem z Goleniowa i flaki sobie tu wyrywamy aby nie trafił do tego przybytku żaden z naszych psów, Jak trzeba to jedziemy i wyciągamy, jeśli dom się znajdzie już po transporcie. Znam i niezwykle cenię Danusię bo ona jedna zamiast wycierać sobie usta pustym gadaniem wreszcie zrobiła coś dla naszych zwierzaków. margaret nie zrozumiałaś wcale o co mi chodziło z tymi księgami- wszystkie zostały podrobione na rzecz kontroli- rozjaśniam. Ada- jej dzięki serdeczne :) jestem trolem z Goleniowa Pan H. uważa, ze opluwam go w necie i nie życzy sobie mojej obecności w schronisku. TOZ oddział Szczecin poprosił dwa miesiące temu powietowego lekarza o dokonanie kontroli psów w Bialogardzie, otrzymał listę wywiezionych tam zwierząt wraz z numerami czip. Do dnia dziesiejszego nie mamy żadnej odpowiedzi. Dzięki za dobre słowo i wsparcie.

Posted

yabadu napisał(a):
Jakie to żałosne ,że na wątku dotyczącym tak smutnej sprawy , choć nie zna się ludzi to ich się ocenia - zbyt szybko. Jestem z Goleniowa i flaki sobie tu wyrywamy aby nie trafił do tego przybytku żaden z naszych psów, Jak trzeba to jedziemy i wyciągamy, jeśli dom się znajdzie już po transporcie. Znam i niezwykle cenię Danusię bo ona jedna zamiast wycierać sobie usta pustym gadaniem wreszcie zrobiła coś dla naszych zwierzaków. margaret nie zrozumiałaś wcale o co mi chodziło z tymi księgami- wszystkie zostały podrobione na rzecz kontroli- rozjaśniam. Ada- jej dzięki serdeczne :) jestem trolem z Goleniowa Pan H. uważa, ze opluwam go w necie i nie życzy sobie mojej obecności w schronisku. TOZ oddział Szczecin poprosił dwa miesiące temu powietowego lekarza o dokonanie kontroli psów w Bialogardzie, otrzymał listę wywiezionych tam zwierząt wraz z numerami czip. Do dnia dziesiejszego nie mamy żadnej odpowiedzi. Dzięki za dobre słowo i wsparcie.

W takim razie przepraszam Cie, zle zrozumialam Twoj wpis. Odczytalam go jako obrona slynnego H.

Posted

yabadu napisał(a):
. TOZ oddział Szczecin poprosił dwa miesiące temu powietowego lekarza o dokonanie kontroli psów w Bialogardzie, otrzymał listę wywiezionych tam zwierząt wraz z numerami czip. Do dnia dziesiejszego nie mamy żadnej odpowiedzi.

A czy doszło do kontroli psów przez tego powiatowego lekarza ? Wiadomo coś ?