Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Paranoja , Kozienice wysyłaly do nas pisma, telefonowali, naciskali, zeby podpisać umowę. Mówiłam dlaczego przy tak dużej liczbie zwierząt nie zbudują schroniska międzygminnego i nie robią regularnie akcji bezpłatnych sterylizacji ? Oczywiście tysiące problemów stojącyh na przeszkodzie. Prosiłam ,żeby tylko nie Wojtyszek , bo przyznam jeszcze wtedy o Harłaczu nie słyszałam. No i masz jak nie Siemiński to Harłacz :( Ewa

Posted

Emir cieszył się,że uratował psy z Kozienic przed Biedrzycką .
Tylko zobaczcie :
umowa z harym na 150 psów za 150tys.
wyłapano 219 psów a oddano do schronu 144.
Gdzie są 75 psów?
No i kasa!!!
336, 499,00 zł!!!!

Posted

[quote name='mariamc']
Uploaded with ImageShack.us

Ada,
zobacz. To odpowiedż z Kozienic , gdzie Komunalka zawarła umowę z Harłaczem.
Właściwie mało z tej odpowiedzi wynika.
W slad za tym pismem musza isc dalsze zapytania, z jakim schroniskiem gmina zawarla umowe na przetrzymywanie psow?
Popros w pismie o kopie umow z gospodarka komunalna na wylapywanie i kopie umow z podmiotem przetrzymujacym psy
Popros o uchwale gminy Kozienice na wylapywanie psow.
Czy gmina przeporwadzala konrole w schronisku? jesli tak pros o kopie protokolow pokontrolnych.
Zaznacz na koncu pisma: zgodnie z art. 13 o dostepie do informacji publicznej. prosze o dotrzymanie terminu.
To pismo wyslal bym za potwierdzeniem zwrotnym.

Posted

Nie zajmę się Kozienicami , dobrze byłoby aby zrobiła to jakaś org. z mazowieckiego.
Ja nie dam rady, jak tylko skończy się sprawa pseudo onków, mam następne sprawy do sądu , u siebie , lokalnie.
O zwrot kosztów za podrzucanie psów do schronu , odnalazłam właścicieli,oraz o znęcanie się nad psem, odebranym decyzją administracyjną.

Rozmawiałam z
Starszym Inspektorem ds. Ochrony Zwierząt z WIW-u w Szczecinie.
Kontrola ua harego odbędzie się zgodnie z harmonogramem, wiem już kiedy.
Jeśli wojewódzki wyrazi zgodę na mój udział , On nie ma nic przeciwko.

Posted

W kablówce białogardzkiej mówili o kontroli u harego.
Jak wspaniale wypadł schron , na czwórkę , jak wszystko jest super.
Przykre to jest ale......

Czekam cały czas na odzew w związku złożonymi dokumentami.

Posted

Niestety walka na media i super PR trwa, poki nie bedzie oficjalnego pisma, wyniku sprawy sadowej itp, wszystcy beda wierzyli, ze tam jest tak suuuuper, bo przeciez TV pokazuje, nie? :(

Posted

Ciężko i czarno to zaczynam widzieć...Na pewno się nie poddam.
Jak pomyślę, ile dodatko musieliśmy zrobić aby zarejestrować nasz schron w PIW-wie.
Siatki na wszstkich oknach , zgodnie z ustawą o zapobieganiu szkodnikom latającym, program deratyzacji -karmniki jak marketach, maty dezynfekujące zewnętrze i wewnętrze.
Opracowanie procedur.
Dwa razy w roku muszę dawać karmę ,którą gotujemy psom , do badania w IHW, w Koszalinie.
Sam projekta ,żeby nie krzyżowały się drogi czyste i brudne w schronie.
Szatnie brudne i czyste.
Pranie w proszku dezynfekującym .

Posted

c.d.
Gabinet z zgodnie z ustawą o zakładach leczniczych.
Chłodnie , lodówki ,magazyny ,wszystko osobno.
Dokumenty na papierze i w kompie. Kartoteki. czipowanie wszystkich zwierząt , na wejściu do schronu.
Procedury mycia karcherem, rozchód środków dezynfekcyjnych , codzienne podpisy pod dezynfekcją.
Codzienne badanie temperarury kotła, w którym gotujemy żarcie , rozchód dzienny mięsa kat.III itd.....
A tam klatowisko ma statut schroniska. i tak od 2005.
To jest chore.!!!!!!!

Posted

mariamc - robi wrażenie to, co piszesz, minimalnie, ale sobie wyobrażam ogrom tej roboty,
pewnie jakaś część z tego to niepraktyczne zawracanie głowy, ale lepiej w tą stronę niż w stronę pana H
tylko czemu gminy podpisują z nim umowę - tego nie pojmuję, jak to możliwe, powstaje pytanie po co żyć w zgodzie z przepisami skoro można tak łatwo i dostatnio żyć w niezgodzie z nimi?

poczytałam statut organizacji harłaczowej, nie ma tam ani pół zdania o działalności gospodarzcej, nie ma też w zaden sposób wprost wpisanej i zdefiniowanej działalności odpłatnej, moim nieeksperckim zdaniem organizacja nie ma prawa wystawiac rachunków, ale skonsultuje to ze specami od kwestii prawnych dot. ngo

Posted

[quote name='margaret']mariamc - robi wrażenie to, co piszesz, minimalnie, ale sobie wyobrażam ogrom tej roboty,
pewnie jakaś część z tego to niepraktyczne zawracanie głowy, ale lepiej w tą stronę niż w stronę pana H
tylko czemu gminy podpisują z nim umowę - tego nie pojmuję, jak to możliwe, powstaje pytanie po co żyć w zgodzie z przepisami skoro można tak łatwo i dostatnio żyć w niezgodzie z nimi?

poczytałam statut organizacji harłaczowej, nie ma tam ani pół zdania o działalności gospodarzcej, nie ma też w zaden sposób wprost wpisanej i zdefiniowanej działalności odpłatnej, moim nieeksperckim zdaniem organizacja nie ma prawa wystawiac rachunków, ale skonsultuje to ze specami od kwestii prawnych dot. ngo
Margaret!
Bardzo proszę skonsultuj;)
Ja również mam wątpliwości! Jak się dowiesz, to nas poinformuj:razz:

Posted

mariamc napisał(a):
Ciężko i czarno to zaczynam widzieć...Na pewno się nie poddam.
Jak pomyślę, ile dodatko musieliśmy zrobić aby zarejestrować nasz schron w PIW-wie.
Siatki na wszstkich oknach , zgodnie z ustawą o zapobieganiu szkodnikom latającym, program deratyzacji -karmniki jak marketach, maty dezynfekujące zewnętrze i wewnętrze.
Opracowanie procedur.
Dwa razy w roku muszę dawać karmę ,którą gotujemy psom , do badania w IHW, w Koszalinie.
Sam projekta ,żeby nie krzyżowały się drogi czyste i brudne w schronie.
Szatnie brudne i czyste.
Pranie w proszku dezynfekującym .

Mariamc!
Nie rozumiem - przecież wymagania powinny być jednakowe dla wszystkich schronów:crazyeye:
Czy trzeba pisać skargę na nierówne traktowanie przez PIW?
Jesli tak ,to do kogo? Do WIW,czy od razu do GIW?
Paranoji trzeba powiedzieć STOP!!!!:angryy:

Posted

Takie są przepisy wet. dotyczące schronisk.
Mój schron spełnia wszystkie z możliwych.
Wszystkie , bo mój Powiatowy i jednocześnie prezes ZAch-Pom Izby Lek.Wet. jest strasznie rygorystyczny.

Będę pisała do WIW w sprawie mojego udziału w kontroli u harego , to im to wypomnę.

Posted

Niektórzy z Was- z całym szacunkiem dla pozostałych- jesteście żenujący.

Jeśli raport stwierdza, że jest dobrze, to oznacza że najwidoczniej tak jest. Jestem świadomy, że dla osób , u których psy się nawzajem zagryzały i umierały na różne- co najmniej dziwne -choroby ( Pani wie, że to do Pani ;) ) byłaby korzystniejsza wersja z raportem, który by kreował schronisko na mordownie zwierząt.

W dniu kontroli wykonałem kilka fotek- Zdjęcia- 26.05.2011

Ja sobie zdaję sprawę, że kilku fanatyków nadal będzie kreowało białogardzkie schronisko na rzeź zwierząt, ale to co piszę, piszę do ludzi "kumatych", którzy potrafią wydać obiektywną opinię.

Psy są zaczipowane, pod kontrolą weterynaryjną, mają wybieg, nie są głodne- czego więcej chcieć?

A wracając do tematu tej marnej kreatury "Mnietka"- nie będę się rozpisywał nt. prywatnych - w tym także politycznych niepowodzeń tego Pana- jednak wiedźcie, że w momencie gdy nie udało mu się zdyskredytować Harłacza ( który miał 10 razy więcej głosów od niego w wyborach do Rady Miejskiej) jako Radnego, to postanowił wykreować się na miłośnika zwierząt i opisywać rzekomo tragiczny stan schroniska.

Tak więc może warto - wielcy , anonimowi krzykacze- przyjechać i samemu ocenić ?

Posted

Piotrek_brd widziales kilka stron temu zdjecia psa wyciagnietego z tego raju dla psow? Nie wystarcza Ci? Bardzo sie ciesze, ze raport jest ladny, tylko moze powiedz, co tam robil pies w tak tragicznym stanie? Psul krajobraz? /Agnieszka

Posted

ostatniaszansa napisał(a):
Piotrek_brd widziales kilka stron temu zdjecia psa wyciagnietego z tego raju dla psow? Nie wystarcza Ci? Bardzo sie ciesze, ze raport jest ladny, tylko moze powiedz, co tam robil pies w tak tragicznym stanie? Psul krajobraz? /Agnieszka

Agnieszko- powiedz mi- jak często Twoim zdaniem do schroniska trafiają psy, które wcześniej miały dostatek jedzenia, pełną opiekę weterynaryjną i ciepły kąt?
Rzadko kiedy trafia tam rasowy pekińczyk z kitką na głowie.
A uwierz, że rekonwalescencja takiego zwierzaka to nie rzadko kilka miesięcy.

Posted

[quote name='piotrek_brd']Niektórzy z Was- z całym szacunkiem dla pozostałych- jesteście żenujący.

Jeśli raport stwierdza, że jest dobrze, to oznacza że najwidoczniej tak jest. Jestem świadomy, że dla osób , u których psy się nawzajem zagryzały i umierały na różne- co najmniej dziwne -choroby ( Pani wie, że to do Pani ;) ) byłaby korzystniejsza wersja z raportem, który by kreował schronisko na mordownie zwierząt.

W dniu kontroli wykonałem kilka fotek- Zdjęcia- 26.05.2011
Czyj raport, jesli laska, prosze o odp. Piszesz ze byles na kontroli, rozumiem ze jestes pracownikiem PIW?

Posted

piotrek_brd napisał(a):
Agnieszko- powiedz mi- jak często Twoim zdaniem do schroniska trafiają psy, które wcześniej miały dostatek jedzenia, pełną opiekę weterynaryjną i ciepły kąt?
Rzadko kiedy trafia tam rasowy pekińczyk z kitką na głowie.
A uwierz, że rekonwalescencja takiego zwierzaka to nie rzadko kilka miesięcy.

zastanawia sie jak to mozliwe jest adoptowac mase psow pochodzacych z 40 gmin ,sciagac nowe psy z Wrzesni(17).gdzie ida te psy,co sie z nimi dzieje.Dla mnie w glowie sie nie miesci.chcialabym zobaczyc raport co dzieje sie z tymi psami.?
mMacie HP ,gdzie mozna psy zobaczyc?kastrujecie wszystkie psy?szczepicie psy?Na ile psow przeznaczone jest to schronisko?
Wczesniej jak P.Harlacz wysylal psy do Niemiec to mozna zrozumiec ,ze bylo miejsce na nastepne ale teraz?