Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pan Jerzy kłamie redaktorowi mówiąc, że żadna gmina nie chciała pomóc mu w budowie schroniska. Mam dokumenty stwierdzające, że Goleniów zapłacił mu ok. 20 tysięcy zł za kojce dla psów wysyłanych tam przez miasto. Moje miasto ( czego się wstydzę) ma tam dwa kojce. Na dodatek Pan Jerzy otrzymał od miasta w zeszłym roku zaliczkę w wysokości 12 tysięcy zł na poczet przyjmowanych psów. Pan redaktor okazał się nierzetelny skoro nie raczył tych wiadomości sprawdzić. Brzydko, brzydko

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

yabadu napisał(a):
Pan Jerzy kłamie redaktorowi mówiąc, że żadna gmina nie chciała pomóc mu w budowie schroniska. Mam dokumenty stwierdzające, że Goleniów zapłacił mu ok. 20 tysięcy zł za kojce dla psów wysyłanych tam przez miasto. Moje miasto ( czego się wstydzę) ma tam dwa kojce. Na dodatek Pan Jerzy otrzymał od miasta w zeszłym roku zaliczkę w wysokości 12 tysięcy zł na poczet przyjmowanych psów. Pan redaktor okazał się nierzetelny skoro nie raczył tych wiadomości sprawdzić. Brzydko, brzydko

To nalezaloby redaktora uswiadomic

Posted

[quote name='Ada-jeje']Nic tu nie ma urzad skarbowy, bo tam sie rozlicza z dochodu, on po prostu nie mail prawa bawic sie w hycla, i kasowac za to pieniadze od gmin bo jako stowarzyszenie nie ma wpisu o dzialalnosci gospodarczej w KRS, jako prywatna osoba tez nie prowadzi takiej dzialalnosci. Roma wejdz na strone www.ngo.pl pocztaj sobie o fundacjach i stowarzyszeniach bez i z dzialalnoscia gospodarcza.

ale to nie do końca tak jest, trzeba dokładnie przeczytac statut organizacji, są 3 opcje ngo (stowarzyszenia czy fundacji)
1. prowadzi działalność z dotacji nieodpłatną - nie może wystawiać faktur, rachunków itp.
2. prowadzi działalnośc gospodarczą z wpisem do rejestru przedsiębiorców
3. prowadzi działalność odpłatną bez wpisu do rejestru przeds. ale w statucie musi mieć jasno określony rodzaj takiej działalności odpłatnej i nieodpłatnej oraz ta odpłatna działalność - czyli kasa jaką pobiera musi iść na cele statutowe organizacji, wtedy może wystawiac rachunki, (nie wiem czy faktury VAT też)
ta 3 opcja jest dość skomplikowana jeśli idzie o przepisy, ramy tego co wolno a co nie, taki wybryk księgowy, proponowałabym sprawdzić statut organizacji,

Posted

margaret napisał(a):
ale to nie do końca tak jest, trzeba dokładnie przeczytac statut organizacji, są 3 opcje ngo (stowarzyszenia czy fundacji)
1. prowadzi działalność z dotacji nieodpłatną - nie może wystawiać faktur, rachunków itp.
3. prowadzi działalność odpłatną bez wpisu do rejestru przeds. ale w statucie musi mieć jasno określony rodzaj takiej działalności odpłatnej i nieodpłatnej oraz ta odpłatna działalność - czyli kasa jaką pobiera musi iść na cele statutowe organizacji, wtedy może wystawiac rachunki, (nie wiem czy faktury VAT też)
ta 3 opcja jest dość skomplikowana jeśli idzie o przepisy, ramy tego co wolno a co nie, taki wybryk księgowy, proponowałabym sprawdzić statut organizacji,

Ja swoj znam, jest nawet na stronie od H. mozna sciagnac piszac do Starosty.

Posted

margaret napisał(a):

To na co zalapal sie p.Harlacz?

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Ja swoj znam, jest nawet na stronie od H. mozna sciagnac piszac do Starosty.

mi własnie szło o statut OTOZ Animals, czy ta organizacja ma w swoim statucie wyodrębnioną działalność odpłatną czy nie, jeśli tak - to ma prawo wystawiac rachunki, jesli dotyczą rzeczy z zakresu wpisanego w statut, i jeśli tenże dochód jest rozprowadzony na cele wskazane w statucie organizacji;

Posted

Nie mam statutu.
Jeśli możesz ,napisz. Ja znowu obliczam efekt ekologiczny do WFOŚiGW>

Napisałam do zarządu TOZ-u.
Na wielki efekt nie liczę ale zawsze.

Witam , przesyłam protokuł z kontroli inspektorów TOZ-u przeprowadzonej w schronisku w Białogardzie. Jak również zdjęcie kuchni. Na pewno sa dwa parniki i to wszystko. W zaleceniach, na stronie dziewiątej, jest napisanie o sukcesywnym zmiejszaniu liczby psów w przepełnionych boksach. P.Harłacz ma umowy podpisane z 0k 50 gminami, więc będzie raczej trudno będzie to zrealizować.
Sprawa schroniska w Białagardzie skłóciła koszaliński TOZ.
Osoby , które wyciągały stamtąd umierające psy ,
znają inną prawdę. Szkoda,że inspektorzy z tak szanowanej niegdyś organizacji, poświadczają nieprawdę.
Rzutuje to nie tylko na TOZ, ale na wszystkie organizację prozwierzęce.
Dla dobra zwierząt , proszę o szybkie wyjaśnie tej sytuacji. Z powazaniem Maria Danuta Kadela
Dołączam również linki do artykułów w GK24

Guest monia3a
Posted

My również jako białostocki oddział TOZu chcemy odnieść się do tej kontroli i postaramy się skrobnąć jakieś pisemko. Jestem zażenowana tą kontrolą :(

Posted

Starajmy sie pokazywac nierzetelne org. i eliminowac je z naszego srodowiska.
Nikt lepiej nie zna realiow od uczciwych org pro zwierzecych. Jesli my tego nie zrobimy to KTO? Nie mamy co liczyc na srodowisko z zewnatrz ktore jest niedoinformowane i nie wie ze nie kazda org. pro zwierzeca pomaga zwierzetom. Czarne owce czyli chwasty musza byc wyrwane zeby nie mialy mozliwosci odrosnac.

Posted

jak to mozliwe zeby zaden organ panstwowy nie byl wydzielony do skontrolowania TOZ .
Czy miejsce przetrzymywania psow u H.moze inna org.prozwierzeca skontrolowac ?mysle o organizacji niezaleznej nie majacej powiazan z p.H ?

Posted

xxxx52 napisał(a):
jak to mozliwe zeby zaden organ panstwowy nie byl wydzielony do skontrolowania TOZ .
Czy miejsce przetrzymywania psow u H.moze inna org.prozwierzeca skontrolowac ?mysle o organizacji niezaleznej nie majacej powiazan z p.H ?

Do tej pory to oni sa ponad nami, kazda inna org. moze nie zaopiniowac uchwaly UMiG, a jak sie zwroca do TOZu ta zawsze im zaopiniuje i sie liczy. Znam to z wlasnego doswiadczenia. Jednak na przykladach watkow, mozna zauwazyc ze cos ruszylo w temacie nierzetelnych org TOZow, z malymi wyjatkami bo i u nich mozna spotkac ludzi pro zwierzecych.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Do tej pory to oni sa ponad nami, kazda inna org. moze nie zaopiniowac uchwaly UMiG, a jak sie zwroca do TOZu ta zawsze im zaopiniuje i sie liczy. Znam to z wlasnego doswiadczenia. Jednak na przykladach watkow, mozna zauwazyc ze cos ruszylo w temacie nierzetelnych org TOZow, z malymi wyjatkami bo i u nich mozna spotkac ludzi pro zwierzecych.

bardzo chce wierzyc,gdyz niestety TOZ mnie podpadl juz wiele lat temu.

Posted

ostatniaszansa napisał(a):
Prozwierzecy ludzie sa chyba szybko gnojeni w tej jakze szacownej instytucji, czego przykaldy mamy chociazby przy tej sprawie :( /Agnieszka

To prawda i dlatego nie maja sily przebicia, ale tez Ci prozwierzecy odchodza od nich, i mysle ze nawet pomoga w walce z ta patologia. Maja dokladniejasza wiedze o tych nieuczciwych niz my.

Posted

Proponuje sprawdzić kiedy i jaką kwotę przekazał dobroczyńca dla TOZ u ,ponieważ jak nie wiadomo dlaczego są tacy obiektywni to .......jest się czym dzielić prawda?Myślę że dlatego wszystko im pasuje.

Posted

szczery61 napisał(a):
Proponuje sprawdzić kiedy i jaką kwotę przekazał dobroczyńca dla TOZ u ,ponieważ jak nie wiadomo dlaczego są tacy obiektywni to .......jest się czym dzielić prawda?Myślę że dlatego wszystko im pasuje.

Musieli by byc do bolu uczciwi, bo jak sprawdzic wplaty na konta TOZu. My wpadlismy na pomysl zeby na naszej stronie zrobic zakladke jakie sa miesieczne wplywy i na co miesiecznie wydajemy kase. Mysle ze jasniej juz sie nie da. a gdyby kazdy robil takie sprawozdanie dla darczyncow, zobaczyli bysmy po czasie komu darczyncy ufaja.

Posted

[quote name='mariamc']Wspaniałej opieki wet. wzorcowego schronu c.d.
Z pozdrowieniami dla lek.wet. Krzysztofa Pigli , który opiekował się psami, zrezygnawał 15.12.2010 i znowu podjął pracę u naszego idola.

Uploaded with ImageShack.us

Oto Aris - owczarek belgijski.

Rany boskie, co się dzieje z tym psem, czy jeszcze żyje? Czy ktoś może napisać o nim coś więcej? Jak można go wydobyć z tego piekła? Czy szukano u niego tatuażu? Ten pies na 99% go ma, w uchu albo w pachwinie, bo bezpapierowych terwików prawie nie ma.

Posted

BeatoG wierz mi jeszcze nie widziałaś nic ,ten pies według standardów schroniska w Białogardzie jest w świetnej formie .Gdybyś widziała psy doprowadzone do stanu w którym gdyby to od nich zależało chciały by nie żyć .i wiele tych biednych zwierząt tak reaguje ,leżą we własnych odchodach a inne które jeszcze chcą żyć depczą po nich ,i tak tam wygląda śmierć.Ale to jeszcze nie było najgorsze była tam zona do której nawet zajrzeć nie można było.To był i jest obóz zagłady dla psów .

Posted

szczery61 napisał(a):
BeatoG wierz mi jeszcze nie widziałaś nic ,ten pies według standardów schroniska w Białogardzie jest w świetnej formie .Gdybyś widziała psy doprowadzone do stanu w którym gdyby to od nich zależało chciały by nie żyć .i wiele tych biednych zwierząt tak reaguje ,leżą we własnych odchodach a inne które jeszcze chcą żyć depczą po nich ,i tak tam wygląda śmierć.Ale to jeszcze nie było najgorsze była tam zona do której nawet zajrzeć nie można było.To był i jest obóz zagłady dla psów .

Wierzę. :-( Wszystkim pomóc nie mogę, ale chcę jakoś pomóc chociaż temu jednemu, bo sama mam 2 psy tej rasy. Na mojej stronie możecie zobaczyć, jak ten pies powinien wyglądać...