Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cwaniacy wykorzystali ,ze gminy i miasta uwazaja bezdomne psy jak "smieci"(czesto sprawa psow zajmuje sie komunalka)
Gminy placa bo nie chca miec z tego rodzaju "smieciami"problemu,a inni zarabiaja na tych biednych bezpanskich psach.
To jest horor,przestepstwo .Dziwie sie ,ze nikt tych cwaniaczkow nie sciga.przedastawiciele urzedow powinni z hukiem na bruk wyleciec ,ze podpisuja umowy z taki pseudomilosnikami zwierzat i ze nie sprawdzaja ,nie kontroluja komu powiezaja zwierzeta i co sie z nimi stanie.
Zamiast budowac male schroniska dla kilku gmin ,zostawiac schroniska miejskie tylko dla psow danego miasta ,to tworzy sie kolchozy w ktorych slad po zywych istotach ginie ,psy gina w cierpieniach ,sa nieleczone,zagryzane.Dlaczego jeszcze sie zamyka schroniska zamiast je unowoczesnic,przeciez wlasnie schroniska dla zwierzat jest wizytowka miast ,ani klombiki przy urzedach miast.Co za metalnosc buraka!Pfuj,WRRR

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a ja to bym sobie marzyła żeby taki pan Tieze z Tozu przyszedł z nami porozmawiać, był i widział (tak zakładam :) psy u Harłacza, podpisał się conajmniej pod dwoma raportami z inspekcji , skądinąd 2 zupełnie inaczej brzmiącymi, pracuje dla TOZ - no to ja bym sobie chciała usłyszec co ma do powiedzenia?

schronisko a la Harłacz bez takiego pana by nie istniało.....

Posted

Kopiuję z gk24.

Białogard: Schronisko pod kontrolą

dodano: 3 czerwca 2011, 8:15 Autor: Jakub Roszkowski, jakub.roszkowski@gk24.pl
tagi:Jerzy Harłacz schronisko Białogard

Jerzy Harłacz przed kojcem ze szczeniakami. Schronisko otwarte jest dla odwiedzających codziennie w godz. 12 – 15, a w weekendy w godz. 11 – 13. Wtedy też można adoptować zwierzaki. (fot. Radosław Brzostek)

Przeczytaj więcej

„Zarzuty dotyczące zaniedbań przy prowadzeniu schroniska nie znalazły potwierdzenia” – napisała
w komentarzu do przeprowadzonej kontroli Daria Żyto z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami.

Chodzi o schronisko dla zwierząt w Białogardzie, którym zarządza Stowarzyszenie Animals. Obiekt został skontrolowany przez inspektorów TOnZ z inspektoratu okręgowego. Przyjechali do Białogardu z niezapowiedzianą kontrolą, by sprawdzić doniesienia, że w tutejszym schronisku dzieje się nie najlepiej. Te sugestie jednak natychmiast odrzucili. Obiekt zrobił na nich pozytywne wrażenie. Zastrzeżeń było niewiele. Główne to jedynie wniosek, by zarządzający dokupili budy dla psów nowoprzyjętych i ewentualnie utworzyli kuchnię w murowanym budynku. Jednak ostateczna ocena schroniska – napisali w raporcie pokontrolnym – to wynik zadowalający.

– Cieszę się i mam nadzieję, że to ostatecznie uciszy tych, którzy mi źle życzą i próbują oczernić – komentuje Jerzy Harłacz, szef Stowarzyszenia Animals. – Obelgi rzucane na stronach internetowych były i są dla nas bardzo krzywdzące. Przypomnę wszystkim, że gdy w 2003 roku to schronisko powstawało, nikt nie chciał nam pomóc, żaden samorząd. To była tylko i wyłącznie moja inicjatywa. Zainwestowałem w to własne pieniądze. Dziś schronisko ma się dobrze, zwierzęta są pod dobrą opieką, także weterynaryjną, więc nie pozwolę, by ktoś mi to zniszczył.

Jerzy Harłacz przyznaje, że wie kto stoi za obelgami i donosami. – Dlatego pewnie żadna kontrola w schronisku ich nie przekona. Ale ja nie będę marnował energii na tych ludzi. Mam inne, ważniejsze sprawy na głowie.
W środę dotarło do białogardzkiego schroniska 500 elektronicznych chipów, które lada chwila zostaną wszczepione wszystkim psom będącym pod opieką schroniska. – To kosztowny zabieg, chipy kosztowały nas 8 tysięcy złotych. Ale dzięki nim będziemy wiedzieli, co działo się i dzieje z naszymi psami – tłumaczy Harłacz. Jeśli więc ktoś, kto adoptuje psa w Białogardzie, po jakimś czasie pozbędzie się go, wyrzuci, a ten pies trafi w miejsce, w którym znajduje się czytnik chipów, ustalenie właściciela będzie już tylko kwestią czasu.

– Prowadzenie schroniska dla psów nie jest naszą jedyną działalnością – przypomina jeszcze Harłacz. – Na zlecenie gmin ratujemy też dzikie zwierzęta, interweniujemy, gdy są źle traktowane zwierzęta hodowlane. To wszystko ewidencjonowane jest później jako pies, więc pojawiły się sugestie, że zbyt dużo psów znika z naszej bazy. Nic bardziej mylnego, co zresztą potwierdzają kontrole.

Jerzy Harłacz zaprasza do zwiedzania schroniska. Często odwiedzają go m.in. przedszkolaki z Połczyna Zdroju, Świdwina, Białogardu. Zaprasza też do adopcji psów, która u niego jest darmowa. – Bo przyjaciół nie wolno kupować. A pies da mnóstwo miłości. Człowiek nie potrafiłby tego oddać nawet w 2 procentach.

Posted

Przypomina mnie sie kontrola prezeski poznaskiego TOZ (i bylej szefowej szefowej schroniska dla psow w Swarzedzu ) w schronisku dla psow we Wrzesni.tez w protokule bylo tak samo napisane jak powazej ,wszystko jest okey,a tak naprawde psy umieraly z zatruc ,chorob,byly zagryzane, tam byla psia tragedia,ale te kobiety z TOZ chyba zostaly zauroczone mezczyznami w mundurach ,ze nic na okolo nie widzialy.

Posted

No cóż, nikt nie mówił,że będzie łatwo ale psy szczekają a karawana musi iść dalej...

Oczywiście ! nikt mnie nie przekona ,że białe jest białe a czarne jest czarne.

Hit na dzisiaj:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Dobroczyńca bezdomnych i domnych zwierząt nie ma wpisanego swojego stowarzyszenia do Rejestru Przedsiębiorców.

To się nam facet ustawił. wszystko co robi, pro publico bono.........

Posted

jestem gapa ,dlatego nie wiem co to znaczy jezeli Schronisko czy organizacja ,ktorym dowodzi Harlacz nie jest zarejestrowane jako przedsiebiorstwo to co ozncza?

Posted

Wiedzialam o tym, czekalam jednak na Ciebie az zgromadzisz wiecej. Niemniej i tak dopisze na watku, pomimo takich hicorow niech sie nikt nie ludzi ze sprawe da sie zakonczyc w krotkim terminie.

Posted

wzruszyłam sie czytajac słowa p. H w wywiadzie dla gk24 może ja mam pomrocznośc jasną, ale suczka wyżlica wydana do adopcji w ciązy:watpliwy: , skrajnie zaniedbany, wychudzony, ze stanem zapalnym nerek i chorym sercem Coralgol:watpliwy: i te psy miały opiekę weterynaryjną?? były ratowane?? aha , zadnych ksiazeczek zdrowia, zadnych szczepień, zaleceń NIC te psy nie miały.

Posted

xxxx52 napisał(a):
jestem gapa ,dlatego nie wiem co to znaczy jezeli Schronisko czy organizacja ,ktorym dowodzi Harlacz nie jest zarejestrowane jako przedsiebiorstwo to co ozncza?

Nie ma wspisu o dzialalnosci godpodarczej, czyli jego prace musi wykonywac charytatywnie, jedynie gminom moze przekazywac faktury i domagac sie zwrotu, np. za uslugi weta.

Posted

Wiem o tym , walka będzie długa i krwawa.

Ale nawet jak przegramy bitwę , to musimy zwycieżyć , dla tych psów.

Pierwszą potyczkę przegraliśmy , dziękujemy TOZ-owi.

Czy pisałam już na tym wątku ,że TOZ - w osobie sekretarza p. MURZY usiłował zablokować budowę schroniska w Szczecinku?

A miała mu w tym pomóc , też nasza idolka p. Stefania Kozłowska.

Zeskanuję dokument i w poniedziałek wstawię. Tak więc zapowiadam już HIT na poniedziałek!

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Nie ma wspisu o dzialalnosci godpodarczej, czyli jego prace musi wykonywac charytatywnie, jedynie gminom moze przekazywac faktury i domagac sie zwrotu, np. za uslugi weta.

To wg mojego niefachowego rozumowania ,nie moze pobierac takich duzych kwot pieniedzy i powinien sie przed finansowym rozliczyc.
Czyli jest przypadek do Urzedu Skarbowego?

Posted

tanitka napisał(a):
wzruszyłam sie czytajac słowa p. H w wywiadzie dla gk24 może ja mam pomrocznośc jasną, ale suczka wyżlica wydana do adopcji w ciązy:watpliwy: , skrajnie zaniedbany, wychudzony, ze stanem zapalnym nerek i chorym sercem Coralgol:watpliwy: i te psy miały opiekę weterynaryjną?? były ratowane?? aha , zadnych ksiazeczek zdrowia, zadnych szczepień, zaleceń NIC te psy nie miały.

Masz moze nagranie ?

Posted

mariamc napisał(a):
Wiem o tym , walka będzie długa i krwawa.

Ale nawet jak przegramy bitwę , to musimy zwycieżyć , dla tych psów.

Pierwszą potyczkę przegraliśmy , dziękujemy TOZ-owi.

Czy pisałam już na tym wątku ,że TOZ - w osobie sekretarza p. MURZY usiłował zablokować budowę schroniska w Szczecinku?

A miała mu w tym pomóc , też nasza idolka p. Stefania Kozłowska.

Zeskanuję dokument i w poniedziałek wstawię. Tak więc zapowiadam już HIT na poniedziałek!

Ten caly TOZ z elita na samym czele powinno sie rozwiazac juz dawno.jest to organizacja wroga zwierzatom ,a dbajaca tylko o swoje prywatne interesy.

Posted

[quote name='xxxx52']To wg mojego niefachowego rozumowania ,nie moze pobierac takich duzych kwot pieniedzy i powinien sie przed finansowym rozliczyc.
Czyli jest przypadek do Urzedu Skarbowego?
Nic tu nie ma urzad skarbowy, bo tam sie rozlicza z dochodu, on po prostu nie mail prawa bawic sie w hycla, i kasowac za to pieniadze od gmin bo jako stowarzyszenie nie ma wpisu o dzialalnosci gospodarczej w KRS, jako prywatna osoba tez nie prowadzi takiej dzialalnosci. Roma wejdz na strone www.ngo.pl pocztaj sobie o fundacjach i stowarzyszeniach bez i z dzialalnoscia gospodarcza.

Posted

Tak zle i tak nie dobrze, org. dzialajace charytatywnie nie potrzebuja wpisow w KRS o dzialalnosci gospodarczej, proste nie sa nastawione na zysk. Zas H. jest nastawiony na zysk od samego poczatku i nie wiedzial jak to ugryzc, jak sie okazuje to raczej petle zakladal sobie na szyje bo prawnego wyjscia nie znalazl. Sa jeszcze inne kruczki, ale nie bede kusic nimi np. inne org. ktore rowniez sa nastawione na zysk. Im wiecej org. bedzie stosowac takie triki, tym szybciej beda wpadac jak sliwki w kompot.