Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

malawaszka napisał(a):
może być nie psia - Dziennik Polski załatwi dla Swissa tamb - tylko musi przyjść jego kolejka
ja dawałam jeszcze do gazety krakowskiej - odzew był różny, raz był raz go nie było :roll:
masz telegazetę? bo weszka dawała kiedyś średniaki do telegazety i było kilka telefonów - zdaje się, że nawet jeden staruch do domu poszedł dzięki temu, ja nie mam telegazety :shock:

A dziennik zachodni? Nie wiem co jeszcze... Telegazete mam, ale jak to się je? :lol: Panie, Panowie - co o tym myślicie?

Ps. Dam Wam znać jak będę wyróżniać ;)

Posted

Telegazeta to dla mnie czarna magia ...może moja babcia coś wie na ten temat :evil_lol: a dziennik zachodni mógłby byc , choc nigdy nie czytałam tej gazety :P ja bardziej dziennik polski albo wyborczą ... no i lokalne :)

Posted

pytanie tylko jakie są koty ogłoszeń w wyborczej czy w zachodnim - nie wiem cy nas stać :lol: ale poszukajcie plizz ja nie dam rady dziś szukać tego - mam zylion rzeczy do zrobienia, a na niczym sięnie mogę skupić bo przezywam piątkowy montaż kojca - chodzę tam gdzie ma stać, mierzę, świruję chyba :oops:

Posted

Jutro Swiss będzie miał wizytę trenera. Trochę się obawiam co powie, ale a nóż pomoże nam i Swissowi się zrelaksować ;) Tęsknię za moim spokojnym życiem ze spokojnymi zwierzakami :)

Mam lenia i nie mam ochoty odnawiać gadowi ogłoszeń, a bez tego przecież nie pójdzie do domu... co za logika ;)

Posted

Może dowiem się, że Swiss nie nadaje się do mieszkania z ludźmi i wywalę gada do kojca jakiegoś :angryy: Bo gad ten wczoraj wylał mi herbatę na lapa :mad: Wszystko! przez Damiana, bo nie przywiązał gada jak jadł, ale Damian oczywiście umył łapki, bo on nie będzie wszystko pod psa robił, bla, bla, bla.. :angryy:

Posted

Nie sprawdzałam jeszcze. Nie wiem ile czasu trzeba czekać żeby wyschnął porządnie. Jak nie działa, to nie będę miała jak dokończyć ogłoszeń ;)

No przez Damiana, a przez kogo? Powtarzam po 100 razy zamykaj psa zanim zaczniesz jeść, to nie. Jak Swiss wlezie na stolik, to już jest za późno, bo wtedy to on już broni i jest awantura. Ostatnio zwalił mu cały obiad i kawę. A poza tym je się przy stole :eviltong:

Posted

zerduszko napisał(a):
Nie sprawdzałam jeszcze. Nie wiem ile czasu trzeba czekać żeby wyschnął porządnie. Jak nie działa, to nie będę miała jak dokończyć ogłoszeń ;)

haha żeby te ogłoszenia były największym problemem to byłoby fajosko :lol:

Posted

patrzylam na ceny ogłoszen w dzienniku polskim - katastrofa jakie ceny :( Zerduszko a nie macie u Was jakies lokalnej gazety ?? w takich jest taniej zazwyczaj a tez kilkadzieciat tysiecy ludzi czyta taka gazete...

Posted

zerduszko napisał(a):
Nie sprawdzałam jeszcze. Nie wiem ile czasu trzeba czekać żeby wyschnął porządnie.

Trzeba wyjąć baterie,rozłożyć płasko klawiaturą w dół koło jakiegoś źródła ciepła,tak trzymać dwie doby. Jeśli herbata była słodzona to przyciski będą ciężej chodzić.Chyba,że porządnie się zalało,to serwis.

Posted

lilo napisał(a):
patrzylam na ceny ogłoszen w dzienniku polskim - katastrofa jakie ceny :( Zerduszko a nie macie u Was jakies lokalnej gazety ?? w takich jest taniej zazwyczaj a tez kilkadzieciat tysiecy ludzi czyta taka gazete...

Jakie ceny? W moim psie to ok. 150-200 zł, tez niemało. Lokalną gazetę mamy, ale to musi dotrzeć do dużej grupy osób, bo znaleźć chętnego na takiego psa, to jak w totka wygrać.

Lap działa, już odpaliłam zniecierpliwiona. Na szczęście mam dobry refleks i sporo herbaty wyleciało jak od razu odwróciłam.

Niestety wizyta nie odbyła się, bo pan trener nie mógł dojechać.... i chyba nie dojedzie, bo ma napięty grafik. A jak dla mnie wizyta moja i Swissa w ośrodku szkoleniowym jest bez sensu, bo on tak będzie grzeczny. Nie wiem co teraz i kto zechce takiego gada :(

Posted

z tego co wyczytałam Nowiny Rybnickie wydawane sa w 30tys egzemplarzy a Mój Pies w 45 tysiacach... no i to pewnie sami zwierzolubni... można spróbowac ...

Posted

zerduszko napisał(a):
Jakie ceny? W moim psie to ok. 150-200 zł, tez niemało. Lokalną gazetę mamy, ale to musi dotrzeć do dużej grupy osób, bo znaleźć chętnego na takiego psa, to jak w totka wygrać.

Lap działa, już odpaliłam zniecierpliwiona. Na szczęście mam dobry refleks i sporo herbaty wyleciało jak od razu odwróciłam.

Niestety wizyta nie odbyła się, bo pan trener nie mógł dojechać.... i chyba nie dojedzie, bo ma napięty grafik. A jak dla mnie wizyta moja i Swissa w ośrodku szkoleniowym jest bez sensu, bo on tak będzie grzeczny. Nie wiem co teraz i kto zechce takiego gada :(

se przyszlam poczytac.....eeee, chyba slaby ten pan trener, chyba niedoszkolony, przeczytal posty i dal drapaka :)

Posted

No właśnie nie... podobno szpecjalista :eviltong: Szkół dla psów się namnożyło jak mrówków, a jak człowiek chce znaleźć kogoś rozsądnego, kto miałby czas i chęć przyjechać do domu i pomóc, a nie tylko pogadać, to się okazuje, że nie ma do kogo się zwrócić :shake: Dobrze, że mi się udało być na kilku fajnych forach w necie, to się mam do kogo zwrócić z pytaniem. No i efekt jest taki, że Swiss jak rano wychodzę do pracy i zachowam procedurę, postęka trochę - cicho! - i idzie spać. Na tyle cicho, że Damian nie musi ingerować i idą wszyscy spać ;) A kiedyś to do sklepu nie mogłam wyjść, bo Damian nie umiał gada uspokoić. W takim tempie to za 2 lata nauczy się zostawać w ciszy zupełnej :evil_lol:

Herbata była z miodem i klawisze mi strajkują :mad:

Posted

zerduszko napisał(a):
jak rano wychodzę do pracy i zachowam procedurę, postęka trochę - cicho! - i idzie spać.

Czy mogę się dowiedzieć co to za procedura? Wzieliśmy sznauca ze schroniska mamy mały kłopot aby zostawał sam.

Posted

Procedura jest wymyślona ;) W skrócie chodzi o to, żeby robić zawsze to samo jak się wychodzi. To daje psu poczucie bezpieczeństwa, zwiększa komfort, pewność sytuacji. Maksymalna rytualizacja. No i przede wszystkim panowanie nad naszymi emocjami, zero witanek/pozegnań itd. Pomocne tez jest odcięcie pępowiny: odsunięcie posłania psa od naszej kanapy, w nocy śpi sam, klatkowanie, ostudzenie więzi (rozsądne kochanie psa, nie pozwalanie an wiszenie na nas cały czas jak jesteśmy w domu). Ja mam akurat to szczęście, że Swiss chętnie zostaje z kongiem (już go prawie rozwalił i przydałby mu się dostosowany do jego rozmiaru dzioba), który raz go zajmuje, a dwa wylizywanie b. uspokaja. Swiss nie cierpi na lęk separacyjny, dlatego na takie standardowe przyzwyczajanie psa do zostawanie w samotności nie działa (czyli zaczynanie od 1 sek. i stopniowe zwiększanie czasu).

Posted

Nie jest to nic odkrywczego, czy żaden cudowny sposób. Praca, praca i jeszcze raz praca, zero cudów jak u CM czy w innych programach tv. Szkoda, bo mi się nie chce. Moze gdyby nasz gagatek był chłonniejszy, a tak starocia nie zmienię.