Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

Kiedyś miałam tylko snupcia, trymer i szczotkę pudlówkę... Teraz moje stadko troszkę się powiększyło, a ja mam problem z dbaniem o ich sierść :oops: W związku z tym chciałabym prosić o rady jakie szczotki, grzebienie lub inne sprzęty nadają się dla poszczególnych psiaków. Zastanawiam się także nad furminatorem.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki :loveu:

Posted

Fajne to stadko :) Kazdy z nich ma inna okrywe włosowa .Ale zakup Furminatora bedzie dobrym rozwiazaniem .Mozesz uzywac go dla kazdego rodzaju siersci.!!!Potrzebujesz trymera ,szczotki metalowej gestej i grzebienia metalowego oraz czamponu dla psów szorstkowłosych dla sznaucera,dla czarnuszka z gładka sierscia potrzebujesz gumowego zgrzebła,dla puszystego białaska pudlowka i grzebien ze srednim rostawem zebow a dla białaska gładkiego rowniez gumowe zgrzebło oraz szczotke metalowa.Białe pieski kap w szamponie do białej siersci np.Biogance .Polecam tez szampony na sucho ,swietnie zdaja egzamin i ułatwiaja w utrzymaniu taka gromadke ;)Polecam tez srodki ułatwiajace rozczesywanie i nie powoduja ponownego kołtunienia sie siersci.

Posted

Baaardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście tak się trafiło, że każdy z naszych psiaków ma inny rodzaj sierści/włosa. Trymer mam Trixi z czerwoną rączką. Świetnie się sprawdza przy wyczesywaniu podszerstka.
Do tej pory używaliśmy pudlówki do każdego naszego psiaka, ale niedawno zjadł ją jeden z moich tymczasów i dlatego przyszedł czas, żeby zakupić odpowiedni asortyment. Jednak wydaje mi się, ze w przypadku białaska z długą sierścią nie do końca się sprawdzała. Wyczesywała mało sierści, a na dywanach jest jej mnóstwo.
Czy grzebień metalowy może być taki sam dla białaska i sznaucerka czy muszą mieć inny rozstaw zębów?
Szampony odpowiednie dla każdego z psiaków mamy. A jeśli chodzi o środki do rozczesywania kołtunków to jak narazie - na szczęście nie były potrzebne :)

I mam jeszcze prośbę... Może jakieś zdjęcia / nazwy polecanych sprzętów...

• 3 weeks later...
Posted

A co sądzicie o takich rękawicach do czesania? Na krakvet.pl widziałam taką całkiem przystępnej cenie/. Muszę eis jednak przyznać,ze nigdy takiej nie używałam. Zawsze kupowałam klasyczne miękkie szczotki. Używa ktoś z was takiej rękawicy?

• 1 month later...
Posted

Ja kiedyś miałam taką rękawice i muszę przyznać, że faktycznie jest bardzo wygodna. Mój pies zawsze bardzo się bał i próbował uciekać jak tylko zobaczył że wyjmuje szczotkę, a od czasu rękawicy nie mam większych problemów z rozczesywaniem jego sierści.