Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Święte słowa buuterflay :)

[quote name='Kajusza']Kasjas w schronie jest pies - miks sznupa olbrzyma :-(

O matko :-( Z olbrzymami zawsze najtrudniej. Jakieś foty masz?? Pokaż co to za mix.. może sznupek był w 10 pokoleniu ;)

• Replies 937
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Choroba, czemu te zdjęcia takie małe?? Nie można powiększyć :( Na moje ślepe oko labek z wyżłem, nic włosa nie ma sznupkowego.

A właśnie.. Słychać coś w schronie, ze będą musieli kastrować/sterylizować psy??
W myśl nowej ustawy mają to robić i miasto ma znaleźć pieniadze
USTAWA
z dnia 16 września 2011 r.
o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

Art. 11a. 1. Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt.

2. Program, o którym mowa w ust. 1, obejmuje:
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom miejsca w schronisku dla zwierząt;
2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami, w tym ich dokarmianie;
3) odławianie bezdomnych zwierząt;

4) obligatoryjną sterylizację albo kastrację zwierząt w schroniskach dla zwierząt;

5) poszukiwanie właścicieli dla bezdomnych zwierząt;

6) usypianie ślepych miotów;
7) wskazanie gospodarstwa rolnego w celu zapewnienia miejsca dla zwierząt gospodarskich;
8) zapewnienie całodobowej opieki weterynaryjnej w przypadkach zdarzeń drogowych z udziałem zwierząt.
3. Program, o którym mowa w ust. 1, może obejmować plan znakowania zwierząt w gminie.
4. Realizacja zadań, o których mowa w ust. 2 pkt 3–6, może zostać powierzona podmiotowi prowadzącemu schronisko dla zwierząt.
5. Program, o którym mowa w ust. 1, zawiera wskazanie wysokości środków finansowych przeznaczonych na jego realizację oraz sposób wydatkowania tych środków. Koszty realizacji programu ponosi gmina.

Do 31 marca mają czas na obmyślenie strategii.

Posted

teraz też wg uchwały rady miasta jest zobowiązanie do sterylizacji/kastracji ..... tak samo jest, że każdy pies w Gorzowie ma byc trwale oznakowany (chip/tatoo), i poza 3 wyznaczonymi miejscami psy powinny być na uwięzi (dokładnie tak to ujęli ;-)) i zawsze w kagańcu a psy z listy agresywnych zawsze na uwięzi i w kagańcu

i co z tego wynika ... niestety nic .... twój pies chodzi w kagańcu ;-) a ile z tu zalogowanych gorzowian na trwale oznakowane psy?

Kolejny martwy przepis :-(

Posted

[quote name='kasjas']Choroba, czemu te zdjęcia takie małe?? Nie można powiększyć :( Na moje ślepe oko labek z wyżłem, nic włosa nie ma sznupkowego.

on własnie jest szorstkowłosy.
tu macie 2 zdjęcia większe (sorry za jakość, akurat wtedy to nie ja robiłam foty, a go trzymałam :P):

a no i oczywiście nikt dalej nie zwraca uwagi na Scota (ID 850), który też ma coś ze sznaucera tudzież wyżła szorstkowłosego, a siedzi w schronie prawie 2 lata, a nie ma ani cienie agresji...(chyba że do innych psów bo tu jest różnie :P) fot. z 2010 roku

Posted

Moja miniatura w kagańcu :lol: Widzę czasem małe w kagańcach, ale odczytuję to tak, ze pies moze dziabnąć.

Niech wysupłają kasę na jakis program zapobiegający bezdomności, to główny cel i z tego sie będą rozliczać.

Edyt
Śliczne te czarnuszki. Że szorstki to widziałam, tylko brak podstawy - brody :) Scot cos tam ma nawet hehe
Spytam "matkę założycielkę" czy widzi sznupy i bierze do siebie :)

Posted

ja też uważam, że każdy pies ze schroniska powinien wyjść bez możliwości dalszego rozmnażania się ........ ale niestety, brak na to funduszy, wg mnie powinien obowiązywać podatek z posiadanie psów, egzekwowanie jego płacenia, a także egzekwowanie pieniędzy za przetrzymanie psów po których właściciele się zgłaszają .... może ludzie zaczęliby myśleć zanim wezmą psa i go potem porzucą.

edit: kasjas, to nic osobistego .... ale właśnie taka nasza polska mentalność - twój pies mały to może bez kagańca, pies sąsiadów duży ale łagodny to może latać luzem .... nikt przepisów nie traktuje poważnie.

Posted

Do Gorzowskiego Weekendu poszły zdjęcia: Jerrego, Gizma i Lory
a do Lubuskiej: Dido, Falco i Ereba

Kierownik mówił, że lepiej żebym nie dawała gandzi i Dony, bo to mają być psy, które są tu na miejscu...

Posted

No tak, zgadza się... ale to jest nasze osobiste łamanie przepisów, co moze skutkować mandatem. To tak jak na drodze, jak przejedziesz na czerwonym, to zapłacisz. A te przepisy do Gmin, to już nie jest takie chop siup, bo ich będzie rozliczał wojewoda, a tego też ktoś wyżej.

W Pile wszystkie psy, które trafiają do schronisk są kastrowane/sterylizowane, odrobaczone, odpchlone i zaszczepione. To zależało od osób, które w urzędzie się tym zajmowały, czy to dla nich było ważne.

Też jestem za płaceniem podatku, ale te pieniądze powinny iść na schron, a nie na stadion żużlowy np.

Posted

Widać w Pile mają jakiś rozsądnych ludzi w Urzędzie, a u nas .... wszystko po macoszemu :-( Problemy zwierząt nikogo nie interesują ... i jak piszesz - stadion żużlowy i filharmonia za miliony - tylko to sie liczy.

Posted

no niestety ...
co do kastracj i sterylizacji to miasto co roku daje na to pieniądze, które jednak kończą się przed upływem 365 dni więc : jest ich po prostu za mało :shake:
filharmonia, stadion, bezsensowne tanie remonty dróg, które po m-cu ( i tak długo ) wyglądają tak samo
dłuuugo by wymieniać

ja się przyznam osobiście, że moja sunia ( 9 letnia ) nie jest ani oznakowana, ani wysterylizowana ... jak ma cieczkę to ja pilnujemy, nie spuszczamy ale wiem,że to żadne wytłumaczenie... :shake:
a w kagańcu siedzi tylko u weterynarza , albo jak przyjdą 'obcy' goście, co by najpierw się zapoznała bo charakter ma bardzo obronny jeśli chodzi o jej dom :eviltong:

a gorzowski weekend,to chyba dodatek do jakiejś gazety tak ?
i co z telewizyjnym występem Lory ? :p

Posted

[quote name='czikusiowa']
a gorzowski weekend,to chyba dodatek do jakiejś gazety tak ?

A wiesz, że nawet nie wiem? :lol:

i co z telewizyjnym występem Lory ? :p
Jutro jedziemy do studia.

Posted

No właśnie też bym chciała w necie widzieć. Luna moja nie nosi kagańca bo jak idziemy ,,wśród ludzi,, to ma obrożę uzdową. To już nie zakładam kagańca bo by się tylko stresowała. Po tylu operacjach jakie miała to nie lubi jak jej coś na nosie się suwa i dotyka blizn. Pewnie ma tam przeczulicę. Tak jak ja w bliźnie po cesarce. Chipa jeszcze nie ma bo? Ciągle zapominam , albo czasu brak, albo kasy żal i tak już rok idę ją chipować. Wysterylizowana jest. Ot tak na wszelki wielki. Czarnuchy jeśli dało by się poznać choć trochę to na tablicę wrzućcie. Ja tak zrobiłam z tym moim. Wstawiałam go na Lubuskie i Zach.pom. Na różne miasta. No i nagle aż trzech zainteresowanych poważnie się znalazło. Z podatkiem to tak jak wy mówicie. Gdyby pieniądze szły na schronisko, albo do jakiejś fundacji która pomaga ratować ciężkie przypadki to ok. Przydało by się też jak dla mnie więcej koszy. Co z tego, że sprzątnę kupkę jak muszę ją kilka kilometrów nieść do kosza :D

Posted

Ja dawno nie byłam w naszym schronie, a mam chętnych na dom spod Tych aż. Chcą większą suczkę, raczej dość młodą, w miarę łagodną, bo jest tam 10-letnie dziecko, dom z ogródkiem, mieszkałaby na podwórku z możliwością przebywania w domu, nie do pilnowania. Podpowiecie coś?

Posted

to może podeślij im naszą siozową stronkę ? jakby coś upatrzyli to niech napiszą a my najwyżej podpowiemy co do charakteru :) bo chcą większa a może im się jakaś średnia spodoba różnie to bywa, albo akurat im jakiś pies wpadnie w oko ? ;)

a i ponawiam prośbę:

iwcia93 napisał(a):
p.s. może tytuł zmienić ? w końcu już po świętach jakieś dobre 2 tyg :)

Posted

buuterfly Pani ze Strzelec już ma sznaucerka. Mówiła Ci, że ma być młody hehe A bierze 13 letniego staruszka, w kórym już się zakochali :) Psie nieszczęście, które miało być uśpione, a teraz bryka radośnie w DT:) Dzięki wielkie!!:happy1:

Posted

[quote name='kasjas']buuterfly Pani ze Strzelec już ma sznaucerka. Mówiła Ci, że ma być młody hehe A bierze 13 letniego staruszka, w kórym już się zakochali :) Psie nieszczęście, które miało być uśpione, a teraz bryka radośnie w DT:) Dzięki wielkie!!:happy1:

[quote name='kasjas']Czy my mamy jakiegoś człowieka w Strzelcach na wizytę PA??? Jak nie mamy, to siem kopsnę sama ;)
ale super wiadomość :-) .... co do wizyty - to ja nie znam nikogo :-(

Posted (edited)

A ja być może mam. Mogę popytać. A to bardzo pilne? Super, że kolejny się wyprowadza :D Czyli miałam dobre przeczucia , że trzeba ich tylko popchnąć. Bardzo się cieszę, że potencjalni kandydaci się nie zmarnowali :D

Kasjas wysłałam Ci numer na priv do mojej bardzo zaufanej znajomej. Daj jej namiary i czego ma się dowiedzieć to się wybierze. Ma na imię Asia.

Edited by buuterfly