nikaxxx Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 Potrzebuje waszej pomocy u mójego Onka na skórze pojawiły się czerwone plamy z małymi strupkami, skóra w tych miejcach jest lekko pomarszczona - nieco sztywniejsza niz na reszcie ciała, STRASZNIE SIĘ DRAPIE i gryzie jakby miał pchły, główne miejsca to szyja, pierś i łopatki, na całym ciele ma łupież, nasila się to w okresie linienia, raz w miesiącu smarowany jest EXpotem (pchły i kleszcze), karmię gdo royalem intestinalem - (ma stwierdzony zanik błony śluzowej dna żołądka), weterynarz podejrzewa że to jakaś alergia (ja wątpię ponieważ żadne leki antyhistaminowe nie pomagają!!!!!!!!!!!! :placz: Quote
abigail Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 nikaxxx napisał(a):Potrzebuje waszej pomocy u mójego Onka na skórze pojawiły się czerwone plamy z małymi strupkami, skóra w tych miejcach jest lekko pomarszczona - nieco sztywniejsza niz na reszcie ciała, STRASZNIE SIĘ DRAPIE i gryzie jakby miał pchły, główne miejsca to szyja, pierś i łopatki, na całym ciele ma łupież, nasila się to w okresie linienia, raz w miesiącu smarowany jest EXpotem (pchły i kleszcze), karmię gdo royalem intestinalem - (ma stwierdzony zanik błony śluzowej dna żołądka), weterynarz podejrzewa że to jakaś alergia (ja wątpię ponieważ żadne leki antyhistaminowe nie pomagają!!!!!!!!!!!! :placz: Poczytaj to http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1907766#post1907766 tam pisze się o problemach skórnych u m.in. ONków Pozdrawiam i życzę.... mądrego Weta! Quote
coztego Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 nikaxxx, po pierwsze przypominam punkt 5 regulaminu forum Dogomania: Regulamin napisał(a):5. Jeśli jednak rozpoczynasz nowy wątek, zatytułuj go w sposób czytelny i zrozumiały, by inni użytkownicy wiedzieli, czego topic dotyczy. Tytuły: „Pomocy”, „?”, „ ” są nieczytelne i nie zawierają żadnych informacji. Zmień tytuł swojego postu, tak, żeby było wiadomo czego dotyczy. Mod Po drugie, skoro pies ma takie problemy ze skórą to zakraplanie go EXspotem, czy jakimkolwiek innym środkiem, wydaje mi się dziwną praktyką :niewiem: Przecież może być uczulony na ten środek? A po trzecie, czy była badana zeskrobina ze skóry? Jak pies był dotychczas leczony? Jak długo trwają te dolegliwości? Quote
nikaxxx Posted July 14, 2006 Author Posted July 14, 2006 dolegliwości te pojawiły się razem z problemami żołądkowymi, styczeń - luty, wet. testował na niej różne leki, po badaniach w klinice(koniec marca) stwierdzono jak pisałam wyżej zanik błony śluzowej dna żołądka, a problemy skórne wytłumaczono jako alergie pokarmową ze względu na braki błony dlatego intestinal + dermatex teraz je 4 worek i sprawy żołądkowe są ok, a skóra niestety powróciła (ok 3tygoni), co do exspota to zalecał wet. zeskrobiny nie badano Quote
Alicja Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 Koniecznie zeskrobina , badanie odciskowe też może się przydać , no i raczej nic na kleszcze :shake:chyba że Prewentic , pomocny w leczeniu nużycy więc może i tu by nie zaszkodził / wet powinien wiedzieć /Mój przy gronkowcu miał podrażnienia po Kilitixie . Quote
pixie Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 a tytul zmieniasz wchodzac w Edit pod swoim postem..now jestes mozesz nie wiedziec... i Go Advanced i zmiana tytulu, na czytelny i Save oj dobry wet by sie przydal Oktawia6 moze cos doradzi bo duzo dermatologow spotkala i jeszcze dwa dni temu AnetaW szukaj przez liste uzytkownikow i ostatnie watki... nie wiadomo z jakiego jestes miasta.... trudno cos doradzic w kwestii wet Quote
Nanami Posted July 15, 2006 Posted July 15, 2006 ONki mają dosyc często problemy z nużycą i zaburzeniami pracy tarczycy (objawia sie m.in. wypadaniem i pogoroszeniem kondycji siersci). Quote
martavantos Posted July 16, 2006 Posted July 16, 2006 BArdzo dziwne objawy! Lepiej idz do weta ! Konieczna jest zeskrobina. Wtedy sie na 100% dowiesz co to za swinstwo! Szkodami psiaka po co ma sie meczyc:shake: Quote
nikaxxx Posted July 16, 2006 Author Posted July 16, 2006 Już wiem co jej jest atpoia kontaktowa + uaktywniony gronkowiec typu łagonego, leczenie jest troche skomplikowane ze względu na problemy żołądkowe, ale przynajmnie wiem co jest i jak zapobiegać może ktoś z Was zna podobne przypadki? za wszelkie wskazówki będę wdzięczna Quote
martavantos Posted July 17, 2006 Posted July 17, 2006 to dobrze ze przynajmniej wiADOMO CO to za choróbsko! no to powodzenia w leczeniu!!!!!!!!:roll: Quote
Recommended Posts