majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Serdeczne podziękowania dla Ajlii :Rose: i Malibo :Rose:. Quote
malibo57 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Już się melduję. Na początek sprawa odpchlenia - dostałam od Borówki info, że Misiek został odpchlony i tak też przekazałam do lecznicy. Teraz czytam, że nie został odpchlony. Borówka wyjaśnia, że jej koleżanka źle odczytała post Ewatonieja - gdzieś zaginęło "nie":diabloti: Sprostowałam. Lalka MA stan zapalny skóry wokół szyi i pod paszkami przednich łap ( widoczne i wyczuwalne grudki). Stan ten MOŻE występować na podłożu alergicznym, ale raczej jest to alergia kontaktowa, a nie pokarmowa. Być może na obrożę, którą nosiła 24/24. Obroża została zdjęta - może należy ją zamienić na szelki? Skóra Lalki jest nacierana Manusanem na 20 min., potem spłukiwana. Zabieg ten należy powtarzać przez 7 dni. Jeśli nie bedzie widocznej poprawy, należy psa dalej diagnozować. Misiek zostanie odpchlony. Został dokładnie zbadany - co uznał za naruszenie jego godności. Misiek nie odczuwa bólu, bo prącie nie jest zaczerwienione ani w żaden inny sposób zmienione zapalnie. Może odczuwać dyskomfort w postaci świądu. Został przepłukany roztworem Rivanolu oraz otrzymał w injekcji ten sam antybiotyk, który zaordynowano mu w tabletkach. To dobry wybór, lek o szerokim spektrum działania, dedykowany do układu moczowo płciowego. płukanie Rivanolem należy kontynuować przez 10 do 14 dni. (Strzykawka+ gotowy roztwór z apteki). Jutro zostanie zbadany mocz Miska, żeby wykluczyć komplikacje ze strony wspomnianego układu. Psy dostały karmę Josera i poszły sobie spać. Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Czy to, co mają psiaki dostawać będzie przywiezione z nimi, czy mam to kupić, żeby mieć na ich przyjazd? Jeśli mam kupić, to proszę o dokładne podanie nazw... Doczytałam, że Laska ma być nacierana Manusanem, a Misiek przemywany Rivanolem. Jako że nie miałam dotąd do czynienia z taką przypadłością, proszę również o wyjaśnienie - co to znaczy strzykawka + roztwór. Jak mu tego siusiaka przemywać? Co do skóry Laski, to sobie poradzę, alergików już miałam. Quote
majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Musisz tak (lub ktoś - asystent) zrobić, by odwrócić nieco Miśkowi uwagę i... Ściągnąć napletek tak, by zupełnie schował się członek i został jeszcze po naciągnięciu zapas napletka. Końcówkę napletka chwytasz palcami i w tak powstały otworek (czyli do worka napletkowego, a nie, cewki) wstrzykujesz roztwór rivanolu (tabl. do zrobienia lub gotowy rivanol w płynie) i... starasz się przez jakąś chwilę, by ten płyn nie wyciekł na zewnątrz, a zatrzymał się w napletku. Cóż pozostaje potem? Ano, takie pocudowanie z napletkiem, by ów płyn w nim pochlupotał, po czym pozwalasz mu wyciec. Jeśli ktoś ma inny patent, podpowiedzcie Acie. Moja jeszcze jedna podpowiedź - wizyta u weta z prośbą o nauczenie Cię fachowego przemywania. Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Dziękuję, Majqa, Twoje wyjaśnienia są bardzo jasne, powinnam sobie poradzić :) Quote
majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Psiakowi może się to nie spodobać ale to będzie raczej reakcja stresowa, takie strzykawkos - płynos - rękos manipulationes nie powinno mu sprawić bólu (chyba, że za punkt honoru przyjmiesz wyciągnąć mu napletek do pół metra ;-)). Ja miałam to szczęście w nieszczęściu, że przygarnięty psiak, z którym musiałam się tak pobawić, zaufał mi w 100% więc pielęgnacja przeszła mi lajtowo. Quote
Borówka16 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 majqa napisał(a):Serdeczne podziękowania dla Ajlii :Rose: i Malibo :Rose:. I ja również przyłączam się do podziękowań :iloveyou::iloveyou::iloveyou: Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 majqa napisał(a):Psiakowi może się to nie spodobać ale to będzie raczej reakcja stresowa, takie strzykawkos - płynos - rękos manipulationes nie powinno mu sprawić bólu (chyba, że za punkt honoru przyjmiesz wyciągnąć mu napletek do pół metra ;-)). Ja miałam to szczęście w nieszczęściu, że przygarnięty psiak, z którym musiałam się tak pobawić, zaufał mi w 100% więc pielęgnacja przeszła mi lajtowo. No postaram się wyciągać nieco mniej ;) Może się uda... Quote
majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 ataK napisał(a):No postaram się wyciągać nieco mniej ;) Może się uda... W umiarze nadzieja! :laugh2_2: Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Może zlecę to synowi, w tym wypadku powinna zadziałać zdolność empatii ;) Quote
malibo57 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 ataK napisał(a):No postaram się wyciągać nieco mniej ;) Może się uda... AtaK, psy w takim przypadku się "kulą" i zazwyczaj nie trzeba wcale niczego wyciągać, tylko przytrzymać, żeby trafić strzykawką ( BEZ igły!!! - nie śmiejcie się, kiedyś interweniowałam w ostatniej chwili). Strzykawka 20-ka wystarczy, można to robić, kiedy pies leży ( mniej sie stresuje)- Przypomina to, hm, pompowanie balonika?:diabloti: Ta sama technika. Quote
Borówka16 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 malibo57 napisał(a):AtaK, psy w takim przypadku się "kulą" i zazwyczaj nie trzeba wcale niczego wyciągać, tylko przytrzymać, żeby trafić strzykawką ( BEZ igły!!! - nie śmiejcie się, kiedyś interweniowałam w ostatniej chwili). Strzykawka 20-ka wystarczy, można to robić, kiedy pies leży ( mniej sie stresuje)- Przypomina to, hm, pompowanie balonika?:diabloti: Ta sama technika. Też uważam ,że nalepiej ,żeby pies leżał (przerabiałam to z tymczasowiczem Grey'em). Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 No igła jakoś nie przyszła mi do głowy ;) Z rad na pewno skorzystam, dziękuję. Quote
malibo57 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Dzięki Bogu:) - to nie był żart z mojej strony, niestety. Quote
majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 [quote name='ataK']Może zlecę to synowi, w tym wypadku powinna zadziałać zdolność empatii ;) Masz dziś Mistrza Dnia! :thumbs: Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 [quote name='majqa']Masz dziś Mistrza Dnia! :thumbs: Czuję się zaszczycona ;) Quote
irenaka Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 [quote name='majqa']Serdeczne podziękowania dla Ajlii :Rose: i Malibo :Rose:. Ja też padam na kolana w podzięce za pomoc:klacz::klacz::klacz:. I już na marginesie, chciałam zapytać jak my sobie radziłyśmy, jak nie było Malibo57 na dogo? Rzecz zupełnie dzisiaj niewyobrażalna:evil_lol: [quote name='malibo57']AtaK, psy w takim przypadku się "kulą" i zazwyczaj nie trzeba wcale niczego wyciągać, tylko przytrzymać, żeby trafić strzykawką ( BEZ igły!!! - nie śmiejcie się, kiedyś interweniowałam w ostatniej chwili). Strzykawka 20-ka wystarczy, można to robić, kiedy pies leży ( mniej sie stresuje)- Przypomina to, hm, pompowanie balonika?:diabloti: Ta sama technika. Zabrzmiało jak żart, ale pompowanie balonika, to faktycznie najlepsze skojarzenie:evil_lol:. [quote name='majqa']Masz dziś Mistrza Dnia! :thumbs: Masz rację i mam nadzieję, że będziemy mieć na wątku fotorelację od Mistrza, jak sobie radzi!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
malibo57 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Irenka:) Plissss Na fotki czekam z utęsknieniem:grins: Quote
Marycha35 Posted December 13, 2010 Author Posted December 13, 2010 matko bosko, ale historyja z tymi psiakami, a ja naiwnie myślałam, że Gałganki już na miejscu! Pogo niestety ma być gorsza w nadchodzących dniach. Mam nadz, że się jednak wszystko poskłada, z taką ekipką psiury dadzą radę:) Quote
ewatonieja Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Kiedy lekarz z lecznicy SOWA w Łodzi dotykał Misia, Misio nie lizał go łaskawie ale używał innych części ciała umiejscowionych na przedzie, znacznie twardszych i bardziej bolesnych w dotyku. Zacny Grzesio, który nas przywiódł tam we swojej karocy (oj kijem mnie obije, oj oj) musiał również uczestniczyć w powstrzymaniu Misia przed pożarciem nas żywcem, przy próbie odsłonięcia przyrodzenia, a następnie gdy kłuty w dupę był igłą, oj oj.(Misio nie Grzesio). Pełni radości i nadziei na lepsze jutro, możemy zasnąć bez obawy o los Misia i jego Laski. Nawet lampkę wina wypijemy, albo dwie z okazji pomyślnych wieści, jednocześnie życzymy Wam spokojnej nocy, lepszej pogody w najbliższej przyszłości. Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 irenaka napisał(a): Masz rację i mam nadzieję, że będziemy mieć na wątku fotorelację od Mistrza, jak sobie radzi!!!:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Jeszcze się muszę nauczyć wstawiać zdjęcia :diabloti: Quote
Borówka16 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Też czekam na foto ,potem Ci wytłumaczę jak wkleić :diabloti: Quote
ataK Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Parę osób mi już tłumaczyło ;) Jak dotąd - bezskutecznie. Nie umiem wstawiać ani zdjęć ani banerków :( Quote
malibo57 Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 AtaK, byłam w takiej samej sytuacji - Fotosik do mnie nie przemawiał. Aż miła Zdrojka straciła cierpliwość i na wątku hotelowym Kadif wyłożyła tak "kawę na ławę", że było nam wstyd nie zrozumieć. Na dowód załączam...Niczego nie załączę, bo wątek hotelu DIF zniknął mi z subskrypcji, a, jak klikam w banerek, to Dogo mówi, że nie mam uprawnień:-o Rozumiecie coś z tego? Quote
majqa Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Malibo, mam to samo. Znalazłam wpisy DIF, kliknęłam w jej podpis/ baner hotelikowy. Może wątek został usunięty? Quote
Recommended Posts