Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Aaaaaaaaaa oszukujesz :P bo niektóre się powtarzają :P np. łapa 36 i 90 i parę innych jeszcze :P
Moja Amy umie:
1.zejdź
2.stój
3.siad (jak chce)
4.waruj (jak chce)

No i to byłoby na tyle. Pozdrawiam xDDD

Posted

Anusia [FONT=Arial]jak ci się to udało? Parę lat temu zabroniłam Birmie szczekać.... [/FONT][FONT=Arial]jak widać skutecznie, bo teraz za nic nie umiem nauczyć [/FONT][FONT=Arial]je[/FONT][FONT=Arial]j szczekania na komendę. Wyda[/FONT][FONT=Arial]je paszczą wszystkie dźwięki po za właściwym...[/FONT]

Posted (edited)

Szczurzątko szczeka tylko na imię chłopaka... Do tej pory nie miałam jej jej tego nauczyć. Szczeka (i dalej to robi, co zresztą w sporej mierze zasługa rodzinki) na domofon, pukanie do drzwi, a także na "podejrzane" jej zdaniem obiekty (ludzie, zwierzaki) i chętnie piłuje mordę przy płotach.

Pół dnia u nas pada...

Dopisałam jeszcze kilka komend :)

Edited by puchu
Posted

[quote name='bonsai_88']Anusia [FONT=Arial]jak ci się to udało? Parę lat temu zabroniłam Birmie szczekać.... [/FONT][FONT=Arial]jak widać skutecznie, bo teraz za nic nie umiem nauczyć [/FONT][FONT=Arial]je[/FONT][FONT=Arial]j szczekania na komendę. Wyda[/FONT][FONT=Arial]je paszczą wszystkie dźwięki po za właściwym...[/FONT]

pilnowałąm ją jak wiedziałam że ktoś wejdzie do domu i dawałam komendę po chwili załapała o co chodzi, aż sama się zdziwiłam że tak szybko pojęłą, później zapomniałam o tej komendzie bo stwierdziłam że jak załapała moment to mi się sucz rozszczeka ;) ale teraz jest ok, tylko na komendę szczeknie ;)
też wydaje z siebie dziwne dzwięki ale nie daję wtedy pochwały/zabawki- czekam, dopiero jak szczeknie to dostaje nagrodę ;)

[quote name='puchu']Szczurzątko szczeka tylko na imię chłopaka... Do tej pory nie miałam jej jej tego nauczyć. Szczeka (i dalej to robi, co zresztą w sporej mierze zasługa rodzinki) na domofon, pukanie do drzwi, a także na "podejrzane" jej zdaniem obiekty (ludzie, zwierzaki) i chętnie piłuje mordę przy płotach.

Pół dnia u nas pada...

Dopisałam jeszcze kilka komend :)

moja też szczeka do płotu jak jesteśmy na działce, albo jak w domu słyszy coś na klatce, domofon i dzwonek do drzwi to normalka ;) ale ogółem nie jest rozszczekanym psem, za to Boogie rzadko kiedy szczeka on tylko warczy i robi takie krótkie bu..bu..bu fajne takie buczenie ;) a zresztą ma przerażający szczek i napewno go nie będę uczyć szczekania ;)

• 3 weeks later...
Posted

Cieszę się, ze się podoba :) Moją ulubioną sztuczką jest gra w łapki, która się niestety nie załapała na filmik. Następnym razem ;) Na pokazach zawsze podoba się synchroniczne podnoszenie łapa-noga.

Posted

puchu napisał(a):
Ktoś pamięta co jeszcze było?

1. siad + optyczna + pstryknięcie palcami
  2. waruj + delikatne tupnięcie w ziemię
  3. pac (sportowe) + optyczna
  4. stój + optyczna
  5. do mnie
  6. noga (przywołanie)
  7. imię + look, z pozycji noga (sportowe chodzenie przy nodze)
  8. równaj
  9. lewo
  10. dża (nasze prawo)
  11. przód
  12. zostań + optyczna
  13. waja (zmiana tępa z inochodu na kłus)
  14. myk/biegaj (przyspieszenie)
  15. fe/zostaw
  16. look (spojrzenie w oczy)
  17. hop do góry
  18. hop przez nogę
  19. hop przez rękę
  20. hop przez koło z rąk
  21. hop przez koło z ręki i nogi
  22. volt (odbicie od ciała)
  23. salto (270 st )
  24. slalom między nogami
  25. slalom między nogami tyłem
  26. ósemka między nogami
  27. ósemka między nogami do tyłu
  28. obchodzenie mnie tyłem od prawej
  29. obchodzenie mnie tyłem z lewej
  30. obieg (obchodzenie mnie z prawej)
  31. abiegaj (obchodzenie mnie z lewej)
  32. chodzenie do tyłu
  33. chodzenie do tyłu na tylnych łapach
  34. chodzenie do przodu na tylnych łapach
  35. wchodzenie tyłem na różne przedmioty
  36. wchodzenie tyłem na ścianę
  37. obrót w prawo
  38. obrót w lewo
  39. obrót w prawo w czasie chodzenie przy prawej nodze
  40. obrót w lewo w czasie chodzenia przy lewej nodze
  41. targetowanie nosem
  42. targetowanie łapami
  43. łapa
  44. druga
  45. gra w łapki
  46. targetowanie stóp łapami stojąc prze człowiekiem
  47. targetowanie stóp stojąc/siedząc między nogami
  48. graj na pudełku/bębenku (bardzie przypomina to próbę kopania w tym ;))
  49. pif-paf
  50. roll
  51. proś (stanie na tylnych łapach)
  52. słupek
  53. pa-pa
  54. wskakiwanie na ręce
  55. wskakiwanie na plecy
  56. podawanie smyczy
  57. aport (od zabawki po upuszczone rzeczy a nawet chusteczki z pudełka ;))
  58. a kuku (opiera łapy o wyciągniętą rękę i chowa głowę między nie)
  59. siedząc między nogami, podnoszenie łap równocześnie z podnoszoną przez człowieka nogą
  60. zon (tzw. pozycja 2on2off, czyli tylne łapy na podwyższeniu, przednie niżej)
  61. zawijanie się w kocyk
  62. smutny pies
  63. tunel
  64. góra (strefówki i wejście pod górę )
  65. dół (miękki tunel)
  66. slalom
  67. szukaj (węszenie i szukanie na ziemi jedzenia)
  68. szukaj + imię znanego człowieka lub psa

Skubana!!!

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

A jakoś weny zupełnie nie mam. Póki chodziłam na spacery tylko z Arią i Bazylem to dało się robić zdjęcia, a jak doszedł jeszcze Miś to czasem trochę ręki brakuje ;) O spacerach z Angusem nie wspominam, bo przy nim trzeba mieć oczy dookoła głowy ;)

Teraz przygotowujemy się do wrześniowych zawodów rally-o, a w styczniu może obi w Kaliszu? Pożyjemy zobaczymy :)

Chyba się nie chwaliłam, ale magistra bronię najwcześniej w październiku, a najprawdopodobniej w listopadzie. Za to chce się zapisać na podyplomowe na sggw "pies w społeczeństwie" i jednak zawodowo zając się szkoleniami.

Szczeniaka jak nie było tak nie ma, a przez te podyplomowe jeszcze się to odwlecze. Na początku przyszłego roku ma być miot bedlingtonów w Polsce i ciekawy miot kotletów, ale cóż...

Posted

[quote name='anetta']Myślę, myślę i nie wiem co to za kotlety? whippety=kotlety?? :evil_lol: :roflt: :-D hahaha leżę[/QUOTE]
Też nie wiedziałam o co chodzi :D

Mi się kiedyś strasznie bedlingtony podobały, są takie wyjątkowe. :loveu:
O rally-o coś słyszałam, ale nie rozumiem zbytnio o co w tym właściwie chodzi. Chyba coś w stylu agility, tak ?

Posted

[quote name='puchu']australian cattle dog ;)[/QUOTE]
aaaa hahahahahah, nie wiedziałam że to kotlet :-D

Na dogo jest prawie klon Arii, chyba trochę większa. Bazarek był na nią zrobiony, zostawiłam go sobie bo chciałam Ci ją pokazać i przez przypadek wyłączyłam stronkę, shit, Szukam teraz ale nie mogę jej znaleźć, nie wiem skąd była, kto założył ten bazarek...nic.

Posted (edited)

paulaa. napisał(a):
Też nie wiedziałam o co chodzi :D

Mi się kiedyś strasznie bedlingtony podobały, są takie wyjątkowe. :loveu:
O rally-o coś słyszałam, ale nie rozumiem zbytnio o co w tym właściwie chodzi. Chyba coś w stylu agility, tak ?

anetta napisał(a):
aaaa hahahahahah, nie wiedziałam że to kotlet :-D

Na dogo jest prawie klon Arii, chyba trochę większa. Bazarek był na nią zrobiony, zostawiłam go sobie bo chciałam Ci ją pokazać i przez przypadek wyłączyłam stronkę, shit, Szukam teraz ale nie mogę jej znaleźć, nie wiem skąd była, kto założył ten bazarek...nic.

"Kotlet" szybciej się mówi niż pełną nazwę czy nawet skrót ACD ;)

Rally-o to posłuszeństwo na wesoło, gdzie stawia się przede wszystkim na komunikację pies-człowiek, a nie dokładność wykonywanych zadań. Polecenia też są tak skonstruowane, że maksymalnie przypominają sytuacje, które można spotkać na codziennych spacerach. http://www.rally-o.pl/

Sporo czasu temu też znalazłam jej kolna na dogo - 16 babuleńka ze schronu. Wielkość ta sama, nawet umaszczenie identyczne.

Zeszły tydzień siedziałyśmy (i mokłyśmy) na dziakłce chłopaka w Radziejach na Mazurach. Szczur był przeszczęśliwy - mogła prawie bez karnie burkować pod płotem. Najlepsza zabawa była z chłopakiem: szczeknął pies sąsiadów, szczekną Szczur, chłopak puszczał się biegiem do płoty szczegając, a za nim biegło wrzeszczący Szczur. Cały czas zastanawiam się kto miał lepszą zabawę ;)

Obi jednak Szczurowi odpuszczam. Nie mam do niej tyle cierpliwości żeby dłubać przy szczegółach... W to można się bawić z psem któremu się chce, a nie z takim który po dwuch nieudanych próba ma ochotę spierdzielić jak najdalej od tej strasznej właścicielki, która zmusza do myślenia...

Edited by puchu
Posted

Coby udowodnić, że Szczur jednak żyje 3 zdjęcia z wczorajszego wypadu do Czułego Barbarzyńcy (kawiarnia na Powiślu)