Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='katarzyna09']Ajlii,co u Was?Wszystko w porządku?
:-)[/QUOTE]

Wszystko ok, tylko pogoda koszmarna. Z nieba żar w ciagu dnia, a wieczorami chodzą burze po okolicy :/
Amiś nieźle to wszystko znosi jak na swój wiek. Burzy się nie boi, a upały przesypia sobie w domku - w pobliżu wentylatora ;)
Albo na swojej... wycieraczce :D Prałam wycieraczki, przy moich taplających się w wodzie pannach są niezbędne nawet przy tej pogodzie. Suche zostawiłam w domu by się wyprostowały... i jedna wpadła w łapki Amisia. A w zasadzie pod Jego 4 litery... Teraz ciągle na niej leży. Nieważne, że jest malutka i na dodatek złożyła się na pół. Układa się tak, by idealnie leżeć tyłkiem na swojej wycieraczce... Od dwóch dni to Jego ulubiona miejscówka :)

Co do wizyty u weta. Nie zdążyłam opisać w czwartek, bo jak nie burze to problem weekendowy z transferem :/
Można się cieszyć z postępów w leczeniu uszu (były drożdżaki - obecnie nadal wydzielina ale bez cech stany zapalnego). Duża poprawa jest też w kwestii skóry - też nie ma stanu zapalnego, ale nadal się miejsowo łuszczy. Pozostaje nam dalsza pielęgnacja (pranie w hexodernie Amiśka, regularne czyszczenie uszu).
Na wizycie pan doktor zajął się też kaszakiem na grzebiecie Amisia - przy tylu zabiegach pielęgnacyjnych (czesanie, regularne kąpiele) mogło dojść do podrażnienia i np. wytworzenia sie ropnia.
Robiliśmy też rtg. W planach było tylko rtg stawów biodrowych i odcinka ledźwiowego, bo sposób chodzenia Amisia wskazywał że tam może być problem. Jakie było zdziwienie (i weta, i nasze) gdy okazało się że stawy biodrowe na zdjeciu są w bardzo dobrym stanie. Nie ma śladów zwyrodnienia - co jest wręcz nienormalne jak na psa w Jego wieku. Oczywiście, rtg wychwytuje tylko zwapnienia i jakiś już proces zwyrodnieniowy może być ale niewielki. W odcinku lędźwiowym niewielka spondyloza. Takie rtg kręgosłupa faktycznie mają młode psy - bardzo dawno nie widziałam tak dobrych zdjęć rtg. Ale Amiś chodzi źle... ma problemy z podnoszeniem się, chodzi sztywno, a jak do nas trafił drżały Mu łapy i miał wyraźne objawy bólowe. Czyli trzeba szukać dalej. Zrobiono więc jeszcze zdjęcie kręgosłupa piersiowego. Na nim widać zmiany spondylotyczne kręgów 4-5 ze zwężeniem międzykręgowym. Wg weterynarza może to być kwestia dyskopatii. I to nie jest niestety powód takiego poruszania się Amisia... Omówiliśmy z weterynarzem dalszy plna leczenia Amisia. Na ten moment nie wiele można Mu pomóc, prócz podawania w razie potrzeby leków przeciwbólowych, przeciwzapalnych, chondroprotetyków oraz fizjoterapii. Przydałyby się też hmb i aminokwasy - bo Amiś ma zaniki mięśniowe w tylnich łapach.

Na ten moment mamy w większości ogarniete i pod kontrolę problemy zdrowotne Amisia. Pod koniec miesiaca trzeba zrobić kontrolne badanie moczu, i zaszczepić psiaka p/c wściekliźnie.

Posted

U Amisia bez zmian... choć porzucił już swoją ukochaną wycieraczkę ;) Może dlatego że inny pies na niej usiadł?

Miejsce po kaszaku ładnie się goi. Dopiero teraz w sumie widzę że wokół niego jest rzadsza sierść.
Znowu mamy kolejną partię podsierstka - teraz luzuje się to na klatce piersiowej i pod szyją, a także puch na łapach. Nie wiem kiedy uda się go usunąć całkowicie.

Znowu nad domem zbierają się chmury. Dziś pewnie znów burza będzie :(

Posted (edited)

[quote name='ajlii']U Amisia bez zmian... choć porzucił już swoją ukochaną wycieraczkę ;) Może dlatego że inny pies na niej usiadł?

Miejsce po kaszaku ładnie się goi. Dopiero teraz w sumie widzę że wokół niego jest rzadsza sierść.
Znowu mamy kolejną partię podsierstka - teraz luzuje się to na klatce piersiowej i pod szyją, a także puch na łapach. Nie wiem kiedy uda się go usunąć całkowicie.

Znowu nad domem zbierają się chmury. Dziś pewnie znów burza będzie :([/QUOTE]
Ty to się nawalczysz z tym jego podszerstkiem:-D;)

[quote name='magdyska25']Kasiu dziękuję za zaproszenie.
Jeżeli będę miała moment w pracy- poczytam. Niestety na razie finansowo wesprzeć nie mogę...[/QUOTE]
Miło,że jesteś:)

Wczoraj pojawiły się wpłaty od:
Becia Lublin -20zł(jednorazowa)
Malibo57 - 25zł(stała)

Bardzo dziękujemy!:Rose:

Post nr3 i nr4 zaktualizowany;)
Sokołek ma na koncie 112,33,-

Edited by katarzyna09
Posted

Nie uwierzycie - jakim pięknym truchtem mi się dziś Amiś po ogrodzie wypuścił!
Powód? hmmm.... nakryłam Go na próbie podniesienia klapy od śmietnika :D Stawał dosłownie na palcach i nosem próbował sięgnąć. Podeszłam do Niego, dotknęłam... i zobaczyłam już tylko ogon, bo Sokół śmignął natychmiast. No przecież to nie On zaglądał... ;)

Rozkręca się chłopak, oj czuję że jeszcze narozrabia nie raz...

Posted

I jestem z powrotem u Sokołka, jak obiecałam ;)
Dobrze, że chłopaczek rozrabia, bo to znaczy, że się dobrze czuje, więc szalej tam psinko ile wlezie:eviltong:

Posted (edited)

[quote name='iwna5702']Dziekuje za zaproszenie - w tej chwili nie mohe wspomoc = bede zagladac,,

Usciski dla psiulka i jego pańci.
Witamy serdecznie:)
[quote name='ajlii']Amiś pozdrawia porannie :)

Kochane siwe pysio:loveu:
a ten ogonek,to faktycznie ma taki cieniutki:)

[quote name='paula_t']I jestem z powrotem u Sokołka, jak obiecałam ;)
Dobrze, że chłopaczek rozrabia, bo to znaczy, że się dobrze czuje, więc szalej tam psinko ile wlezie:eviltong:
tak,tak Sokołku,ajlii wszystko wybaczy...:-D

Cosik u nas burzowo...:roll:

Edited by katarzyna09
Posted

Cześć Śliczności kochane Sokołku Wspaniały :loveu:
Nie wiem jak u Was ale u mnie dzisiaj rano trochę popadało
a później wyjrzało słońce i od tej pory jest wspaniała letnia
pogoda 27 stopni wiaterek i rześkie powietrze
którym sie wspaniale oddycha ....chcę żeby tak juz zostało:multi:

Posted

[quote name='paula_t']Coś mnie zastanawia od samego początku...czemu raz Sokołek jest Amiś, a innym razem Amiś Sokołkiem?*
:eviltong:[/QUOTE]

Pies zwany Sokołem przyjechał do mnie pod koniec lutego. Wogóle nie reagował na imię.
Musieliśmy Go jakoś wołać... próbowaliśmy Miśka, Pluszaka... ale to nie to. No i jakoś tak wpadło nam imię Amir do głowy, a potem szybko przyszło zdrobnienie Amiś. Od pierwszego dnia reagował na imię "Amiś" lub "Ami" - więc tak zostało :)
Tak więc urzędowo to Sokół... a domowo Amiś :D

U mnie wszystkie psiaki mają oprócz normalnych imion mnóstwo zdrobnień, ksywek, a czasem i nazwiska :)
Falek to Osiołek (obecnie Osiołem Mroku :P), Bochnar to Pan Pies alias Bochnario, Fanta - Fanti, Fantiśka, Funny, Fantucha... Najlepsza jest Ilanka, którą nazywamy Ilą, Ilką, Ili... albo Lipińską vel Lipiną (do Jej imienia ze schronu). A z racji ulubionego zajęcia także Ilą Nakanapną :)

[quote name='katarzyna09']
Kochane siwe pysio:loveu:
a ten ogonek,to faktycznie ma taki cieniutki:)
[/QUOTE]

No, szczurzy się zrobił ogonek :)))

Wogóle Amiś zmienił się - głównie wyraz pycholca. Myślę że to kwestia wyleczenia w końcu pęcherza :)

Posted

A u nas dziś miło i chłodno :) Nie pada, i nie ma w końcu tego żaru z nieba.
Staruszki baaaardzo zadowolone z takiej pogody :) Amiś też - ożywiony, wesoły, z błyskiem w oku. Towarzyszył mi dziś przy pieczeniu ciastek - każdy produkt, foremkę musiał obejrzeć. Bardzo zaciekawiony wąchał torebkę z mąką, papier po maśle czy czekoladzie.