Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ostatnie wpłaty:

02/04/2012 - PayPal od Małgorzaty K. - 60,71 zł
02/04/2012 - Beata G. - 20 zł
02/04/2012 - Tadeusz F. - 30 zł
04/04/2012 - Selenga deklaracja IV - 10 zł
05/04/2012 - Malibo57 deklaracja IV - 25 zł
06/04/2012 - Katarzyna09 deklaracja IV - 20 zł
06/04/2012 - Wiesiek deklaracja IV - 20 zł

Łącznie wpłaty: 1339,71

Wydatki z kwietnia:

02/04/2012 - Sucha karma - 88,99 zł
19/04/2012 - Wysłałam Ajli na 2 worki suchej karmy Kanemaster i puszki - 400 zł

Łącznie wydatki: 1637,70zł.

Stan konta Sokoła wynosi [SIZE=5]-297,99 zł.

Sokołek jest na minusie a lada chwila trzeba będzie płacić za hotel ... :(

Posted

W uszach jest jakiś chroniczny stan zapalny, trzeba je czyścić, jest ciągle dużo wydzieliny. Ajlii miała go zabrać do weta, żeby wyczyścił, obejrzał głębiej i zalecił postępowanie.

Posted

[B]Luzia[/B] - odezwij się do mnie w sprawie Sokoła.

Od 25.04. wysłałam do Ciebie kilka maili w sprawie zdrowia i samopoczucia Sokoła, rozliczeń finansowych oraz link do albumu z fotkami psiaka.
Na żadnego maila nie otrzymałam odpowiedzi (maile były wysłane jako zwrotne na adres z którego przesłałaś do mnie link do puszek).

Posted

[B][SIZE=4][COLOR=#A52A2A]Sandomierskie Przytulisko dla Psiaków zagrożone!
Wczoraj Sandomierskie Stowarzyszenie Przyjaciół Zwierząt otrzymało oficjalne pismo w sprawie wywozu prawie 40 psów do schroniska w Białogardzie! Cała "akcja" ma się odbyć w poniedziałek, dlatego mamy niewiele czasu! :(
Bardzo prosimy o wsparcie!

Wydarzenie na facebook'u:
[URL]https://www.facebook.com/events/407688752596815/408008682564822/?ref=notif&notif_t=plan_mall_activity[/URL]

Wątek sandomierskich psiaków:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/194061-Sandomierz[/URL][/COLOR][/SIZE][/B]

[B]Bardzo przepraszam za spam ale to bardzo pilne[/B] :oops:

.

Posted

A ja przepraszam Sokoła ale podniosę wątek zaproszeniem na bazarek:

Na Dzień Mamy, dom pięknie wysprzątamy!
http://www.dogomania.pl/forum/threads/226831-Dla-MAMY-dom-wysprzatamy_Biżuteria-modna_Szarik-Ambra-i-ew-Berti_15-5?p=19066783#post19066783

Znajdziesz tu ściereczki ku temu służące i łatwość pracy oraz piekny efekt GWARANTUJĄCE...
a że modna Pani, w tym wiosennym sezonie, potrzebuje najmodniejszego motywu: KWIATÓW, proponujemy dla Mam i BIŻUTERIĘ najbardziej kwiecistą, bo RÓZANĄ także...
Zaś by domowa praca codzienna bezpieczną też była wystawiamy i ochronne, kolorowe rękawice kuchenne w różnych stylach ...
Gdy nadejdzie wieczór... pora na relaks w wannie, wiec i tu pomóc możemy, komplety kąpielowe oferując...

Posted (edited)

Witajcie :)

Widzę że wątek Sokoła zamiera, a szkoda - bo psiak ma się całkiem dobrze (mimo problemów ze zdrowiem) i bardzo potrzebuje przyjaciół

Przede wszystkim na Sokoła wołamy w domu Amir lub zdrobiale Amiś. Chyba lubi być Amisiem, bo od pierwszego dnia reagował na to imię. Nie znał wogóle imienia Sokół, więc posługujemy się nim tylko w sprawach urzędowych ;)

Amiś jest u mnie od końca lutego. Początkowo na BDT ze względu na grożącą Mu wywózkę do schroniska, później wszedł na miejsce hotelowe.
Mieszka w domu, śpi na materacyku lub poduszce. Bardzo to lubi, choć wygląda komicznie - to naprawdę duży pies i na poduszkach mieści się zazwczaj tylko część psa. Ale wydaje się i tak zadowolony, szczególnie jak może trzymać poduszkę miedzy łapami. Nie daje rady już korzystać z foteli i kanapy niestety... Ma dobry apetyt i uwielbia wszelkie gryzaki - które natychmiast znikają w Jego wielkiej paszczy. Jest też strasznym pieszczochem. I ma tendencje to taranowania wszystkiego co spotka na swojej drodze... taki kochany, mały słonik w składzie porcelany ;)

Przez ostatnie dwa miesiące ładnie przybrał - z 35 kg do 38,7 kg. Myślę że przy Jego posturze prawidłowa waga powinna być > 40 kg.

Amiś przyszedł do mnie z problemami zdrowotnymi. Przypomnę: ograniczona ruchomość i bolesność stawów, zapalenie pęcherza, przerośniete pazury, bardzo brudne uszy (nie można było ocenić ich stanu) i parę innych. Od razu został skierowany do specjalistów (usg, kardiolog, okulista). Okazało się także że nie jest niewidomy, choć wzrok ma bardzo kiepski i niestety z czasem faktycznie go straci. O tym wszystkim pisała Malibo57 we wcześniejszych postach.

Przez 2 miesiace odkarmiania i leczenia Amisia, udało się poprawić komfort Jego życia i troszkę zdrowie. Regularnie dostaje inflamex, gelacan, hmb, yukę i oleje (lniany, tran).
Obecnie dużo sprawniej się porusza i nie odczuwa bólu przy chodzeniu - choć ma problemy z podnoszeniem się. Leczyliśmy też zapalenie pęcherza oraz oczy. Udało się systematycznym podcinaniem wyrównać pazury.

Niestety, Amiś ma nadal problemy zdrowotne...

Uszy - początkowo były bardzo brudne, ale stopniowo udało się usunąć starą wydzieliną. Nadal produkowało się jej sporo, ale w kwietniu nastąpiło nasilenie i wydzielina znów stała się "brudna". Byliśmy u weterynarza, który po zbadaniu uszu wysłał Amisia na badanie cytologiczne. Wynik - drożdzaki. Czyli nic strasznego, ale w takiej ilości sprawiały dyskomfort psu. Konieczne były przepłukiwanie uszu roztworem kwasu bornego. Obecnie uszy się prawie czyste - więcej po kontroli u weterynarza.

Skóra - Amiś niestety zaczął też się drapać i wygryzać sobie miejscowo sierść. Weterynarz po obejrzeniu skóry stwierdził że to objawy alergiczne, spowodowane nietolerancją pokarmową. Amiś dostał zastrzyk p/c świądowy i zalecenie zmiany karmy. Przeszliśmy od razu na Kanemaster i faktycznie drapanie niedługo po tym ustało. A łyse placki w większość pokryły się sierścią.

Oczy - Amisiowi początkowo bardzo łzawiły oczy. Dr Garncarz zalecił lek p/c zapalny, po którym łzawienie ustało. Niestety, pojawiło się znowu. Weterynarz nie znalazł przyczyny (brak oznak stanu zapalnego) i zalecił zakrapianie oczy dicortineffem. Obecnie oczka trochę łzawią, ale nie jest to z pewnością stan z lutego.

Wyniki badania moczu... Amiś przyszedł do mnie z zapaleniem pęcherza. Po miesiacu od zakończenia antybiotykoterapii mieliśmy zalecenie kontrolnego badania moczu, by upewnić się czy zapalenie napewno już wyleczone.
Niestety wyniki są bardzo złe - w moczu jest krew, bilirubina, urobilinogen, białko... Weterynarz zlecił od razu powtórzenie badania moczu w innym laboratorium, z oceną ilościową tych parametrów. Takie wyniki mogą wskazywać na bardzo poważny problem m.in. z wątrobą. Narazie mocz oddany do analizy, wynik powinien być na dniach.

Dużym problemem Amisia było także zaniedbane futro oraz Jego wielka niechęć do czesania. Początkowo Amiś na szczotkę reagował ucieczką i/lub agresją (próbował nawet gryźć). Sierść była jednak w naprawdę złym stanie (sfilcowany, powrastany podsierstek) i pielęgnacja była konieczna. Musiałam odczulić Amisia, by czesanie czy w ostateczności strzyżenie, nie było dla psa traumą. Powoli przyzwyczajałam Go do kontaktu ze szczotką - od codziennych delikatnych masaży ręką, później rękawiczką do gumowej rękawicy do odkłaczania. Następnie masaż szczotką... i w końcu po miesiącu Amiś pozwolił się po trochu czesać.
Obecnie najgorsze mamy już za sobą - udało mi się w końcu usunąć z sierści Amiśka ten sfilcowany podsierstek. Choć w akcie desperacji byłam gotowa już Go ogolić, szczególnie jak zaczęły się ciepłe dni i Amiś źle sie czuł w "kożuchu".
Amiś też jest po pierwszej kąpieli - bardzo Mu się podobało! Choć nie lubi deszczu i boi się spryskiwacza ogrodowego, to polewanie ciepłą wodą było dla Niego wielką frajdą. Ułożył się w brodziku, tylko Mu łapki przednie wystawały... i nie chciał wyjść :)
Sierść Amiśka nie wygląda jeszcze tak jak powinna, jest sucha i sztywna, miejscami z siedzi jeszcze podsierstek - ale z dnia na dzierń jest coraz lepiej. Mnie najbardziej cieszy, że Amiś nie odczuwa już strachu przed czesaniem, a wręcz wydaje się że zaczyna Mu się to podobać :)

O wszystkich problemach zdrowowotnych, planowanych działaniach (wizyta, leczenie, pielęgnacja itp.) informowałam Luzię drogą mailową.

W kwietniu i maju wysłałam kilka maili, m.in. opisując możliwości diagnostyczne w kwestii uszu Amiśka i prosząc o wybór lecznicy.
Wysyłałam także skany faktur za poniesione wydatki, wyniki badania moczu, opis wizyty u weterynarza (problem z uszami i skórą). Oraz prosiłam o zwrot wydatków, gdyż na potrzeby Amisia musiałam wyłożyć własne pieniądze. Nadal na zapłatę za leki czeka weterynarz i apteka.
Przypominałam też o umowie hotelowej, na której podpisanie czekam od marca.

Niestety, Luzia nie odpowiada na moje maile, prośby i przypomnienia. Dopiero po monitach na forum skontaktowała sie ze mną, ale nadal zostawiając bez wyjaśnienia zarówno finanse, jak i kwestię umowy.
Nadal nie otrzymałam zwrotu wydatków poniesionych na potrzeby Amisia jeszcze w kwietniu oraz czynszu hotelowego za miesiąc kwiecień.
Oraz ani słowa wyjaśniania w sprawie coraz większego opóźnienia i braku umowy.

Po otrzymaniu wyników badania moczu, muszę zawieźć Amisia do lecznicy - także na kontrolę skóry i uszu.
Nie jestem już w stanie założyć za wizytę, szczególnie w tej sytuacji.

Edited by ajlii
Posted

Dostałam dziś wyniki badania moczy Amisia - są złe.
Weterynarz który je przekazywał, po zapoznaniu się z nimi, zalecił jak najszybszą wizytę w lecznicy. Podejrzewa zapalenia pęcherza i poważny problem z nerkami.
Jutro musimy więc jechać z Amisiem do lecznicy.

Wyniki przesłałam mailem Luzi.

Posted

A co tu taka cisza?
Sokół/Amiś w potrzebie, chory :-( DT nie stać na zakładanie kolejnej kasy. Luzia milczy.

Koniecznie trzeba pomóc!

Wpłacam jutro 100zł dla Sokoła, jednorazowo, przepraszam, więcej nie dam rady ale to zawsze coś. Na wizytę u weta jutrzejszą (leki podstawowe jakieś?).
Poprzednio wpłacałam na konto Sokoła u Vivy. Tym razem ze względu na konieczność (Luzia milczy) i czas (bo choroba)> to ominę i wpłacę na konto do Ajlii (mam).

Proszę skarbnika o ujęcie tej kwoty-100zł od bea100 z dnia 16 maja- w rozliczeniach.

Posted

Mój bazarek się skończył i będzie z niego ponad 500zł dla Amisia ,tylko czekam jeszcze na dwie wpłaty,które powinny być na dniach.Mogę jednak przelać bezpośrednio dla Ajlii tyle co mam , bo wizyta no i leki trzeba będzie wykupić,to nie może czekać :shake:. Piszcie jakby co.

Posted

Wysłałam wczoraj rano Ajli 517zł, czyli wszystkie oszczędności Sokoła.
Co do skrzynki i ogólnie komputera, rzadko przy nim ostatnio siedzę ze względów zdrowotnych.
Pocztę sprawdzam raz dziennie, a czasem nawet co kilka dni.

Dodatkowo bardzo proszę o wstrzymanie się z jakimikolwiek wpłatami na moje konto.