Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Poniewaz przy wspolpracy z Adopcjami Malamutow zebrało nam sie troche psow w okolicach Krakowa zakladam im wspolny watek w razie gdyby ciotki mialy jakis swiadomy dom chetny na polnocniaka.

Narazie wrzucam naszych hotelowiczow, jezeli w okolicach pojawi sie cos do adopcji w typie pod naszymi skrzydlami - uaktualnie.

Jednocześnie zarowno Fundacja Adopcje Malamutow i Husky Adopcje beda niezmiernie wdzieczna za wsparcie, dla ktoregos z tych psiakow.

FUNDACJA ADOPCJE MALAMUTÓW W POZNANIU
KRS 0000355142
numer konta 20 1500 1054 1210 5008 3156 0000

Kredyt Bank SA I Oddział KB SA w Poznaniu
W tytule przelewu proszę podać imię konkretnego psa
Dla przelewów zagranicznych:
(IBAN) PL 20 1500 1054 1210 5008 3156 0000
(BIC) KRDBPLPW

Fundacja Adopcje Malamutow w Poznaniu

Fundacja Adopcje Malamutów powstała w odpowiedzi na ciągły wzrost
bezdomności z jaką możemy spotkać się w tej jak i w pokrewnych rasach.
Alaskany Malamuty są psami tak pięknymi jak i wymagającymi w wprowadzeniu.
Najczęstsze i powtarzające się historie to zakup psa pod wpływem impulsu i
niewątpliwej urody szczeniąt. Następnie oddanie do schroniska, wyrzucenie
z samochodu, przywiązanie do drzewa w lesie psa 2-3 letniego, który źle
prowadzony może stać się bardzo kłopotliwym domownikiem - demolującym,
wyjącym, czasami agresywnym w stosunku do ludzi.
Na tym etapie zwykle pies (jeśli ma wystarczająco dużo szczęścia) trafia
na nas. Zajmujemy się znalezieniem mu nowych odpowiedzialnych opiekunów, z
którymi będzie mógł być już do końca życia.

Przede wszystkim potrzebne nam domy, domy, domy aby zwalnialy sie miejsca w hotelach i dt oraz finanse na utrzymanie i zabiegi. W chwili obecnej niestety dreptamy w kolko gdyz psy w hotelach siedza dlugie miesiace a nowych, wymagajacych natychmiastowej pomocy przybywa w zatrwazajacym tempie.
Obecnie w hotelach mamy 11 psow plus 4 w domach tymczasowych.
W poscie drugim beda przedstawiane poszczegolne futra szukajace domow.

Koszty generowane podczas procesu adopcyjnego to:
- sterylizacja / kastracja dzięki której zapobiegamy dalszemu pomnażaniu
bezdomności w rasie (około 500 zł za psa, czasami więcej, w zależności od
miasta przeprowadzenia zabiegu)
- opłaty za wyadoptowanie psa ze schroniska (ok. 50 - 100 zl)
- leczenie - jeśli pies zabrany ze schroniska ma problemy zdrowotne a
zwykle ma (faktury kształtują się od 100 do 1500 zł za jednego psa)
- pobyt psa w hotelu bądź domu tymczasowym - takie miejsca dają szansę na
lepsze poznanie psa, wyleczenie go w przypadku chorób, rehabilitację
konieczną w przypadku zaburzeń zachowania. (koszt ok. 500 zł miesięcznie)
- transport psa do nowego domu - nie rzadko z północy na południe bądź ze
wschodu na zachód Polski (koszt w zależności od odległości, najczęściej za
zwrot kosztów paliwa)

Jak większość organizacji pozarządowych działania statutowe finansujemy z
darowizn i wkładu własnego. To co cenimy sobie najbardziej to dowolne,
ale comiesięczne regularne wpłaty bądź adopcje wirtualne -
wzięcie pod finansową opiekę jednego z naszych psów aż do znalezienia mu
nowego domu.
(http://www.adopcjemalamutow.pl/doku....pcje.wirtualne)

Zapraszam na naszą stronę internetową www.adopcjemalamutow.pl w celu
bliższego zapoznania się z naszą działalnością oraz z tym czego dotychczas
dokonaliśmy (zakładka "w nowych domach")

Malamutów potrzebujących naszej pomocy jest coraz więcej. Niestety nie każdemu jesteśmy w stanie pomóc – ograniczają nas możliwości finansowe.

Dlatego APELUJEMY o pomoc finansową dla naszej fundacji!!!!

RAZEM MOŻEMY SPRAWIĆ BY RZESZE BEZDOMNYCH, NIECHCIANYCH I KATOWANYCH PSÓW ZNÓW POCZUŁY BEZPIECZEŃSTWO JAKIE DAJE CZŁOWIEK,
BY UWIERZYŁY, ZAUFAŁY I POKOCHAŁY.
ODNAJDŹMY W SOBIE POKŁADY CZŁOWIECZEŃSTWA – POMÓŻCIE NAM POMAGAĆ !!!!!!!
CENIMY KAŻDĄ WPŁATĘ, TAKŻE TĘ NAJDROBNIEJSZĄ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

Na hotelu:

Missouri:

ok. 3-letnia suczka rasy alaskan malamute o czarno-białym umaszczeniu i śmiejącym się pyszczku. Do schroniska trafiła w licpu 2010 r., pomimo to nadal zachowała jednak radosne usposobienie. Jest bardzo przyjazna w stosunku do ludzi, lubi się przytulać. Jak każdy pies tej rasy kocha ruch, uwielbia spacery, czeka na nie z utęsknieniem. Na jednym z oczu ma zaćmę/uraz, zupełnie jednak jej to nie przeszkadza, jest w pełni sprawnym psem. Kiepsko jednak znosi pozostawianie sama w kojcu - wyje.

wyciągneta ze schroniska na Śląsku (baliśmy się że stanie sie łakomym kąskiem dla rozmnażaczy i handlarzy)

sunia ma w uchu czytelny tatuaż - niestety hodowca nie identyfikuje się z suczką
SUCZKA PRZEBYWA OBECNIE W HOTELIKU GDZIE JEST BEZPIECZNA PRZED SZALEŃCAMI HANDLUJĄCYMI PSAMI I INNYMI DZIWNYMI LUDŹMI

Kontakt w sprawie adopcji:
Agata Kluczyńska
agata@adopcjemalamutow.pl
+48602718386

Posted

Rita - obecnie w hotelu w fazie wylinki;)

Rita to ok. 3-letnia suczka w typie rasy siberian husky / alaskan malamute. Do schroniska została oddana przez właściciela , który z przyczyn losowych nie mógł dłużej się nią opiekować . Podkreślił jednak , że nigdy nie miał z sunią problemów i że jej charakter nie był powodem podjęcia takiej decyzji .
Rita jest bardzo przyjaznym stworzeniem , nie wykazuje agresji w stosunku do ludzi ani do psów , z którymi mieszka w jednym boksie . Na spacerach lubi się wyszaleć , jak każdy husky cieszy się przestrzenią , możliwością swobodnego wybiegania .
Przyszły właściciel musi zdawać sobie sprawę ze specyfiki rasy i zapewnić Ricie odpowiednio solidną dawkę ruchu.
Rita wspina sie po ogrodzeniach wiec moze zamieszkac tylko w domu, albo porzadnym kojcu!

Kontakt : sayrel@o2.pl Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
tel. 503 758 133

Posted

Barsa to szczeniak w typie alaskan malamute. Jest piękną, młodą i energiczną suczką. Nawiązuje poprawne stosunki ze wszystkimi psami nawet tymi najmniejszymi. Jest pełna energii i wiecznie chętna do zabawy, jednak w stosunku do dzieci zachowuje się bardzo ostrożnie i delikatnie. Pozostawiona sama w domu nie niszczy.
Ładnie zachowuje się w mieszkaniu, lubi jeździć samochodem, bezproblemowa w autobusach. Barsa jest niezwykle uroczym psem, ale jak każdy malamut potrzebuje stanowczego opiekuna inaczej będzie terroryzowała nieustanna próbą zabawy:)

Barsa zostanie przed adopcja wysterylizowana - bezmyślnym rozmnażaczom dziękujemy!

Kontakt : sayrel@o2.pl
tel. 503 758 133

Posted

Zgodnie z obietnicą - jestem:)
Psiaki są fantastyczne! Zwłaszcza Barsa rozłożyła mnie na łopatki swoim niesamowitym wdziękiem! Ah, gdybym tylko miała więcej miejsca i trochę grubszy portfel;)
A gdzie psiaki przebywają? Dużą ilością czasu wolnego nie grzeszę, ale może czasem mogłabym pomóc przy spacerze czy coś?

Posted

Z Barsa na spacerze mozna pomoc mi osobiscie bo mam ja u siebie:] To moje ukocane 32 kg szczeniaczka (trzeba bylo widziec moja mine jak mi ja z boksu wyciagneli...)
Dwa pozostale sa w hoteliku pod wieliczka. Docelowo maja trafic do Joli Solek na szkolenio-hotel (po sasiedztwie) o ile Masza po dzisiejszej demolce nie wroci z adopcji:(
Narazie rezyduje tam jeszcze taki kawaler, ale ma juz domek w dojczalndi tylko czeka na transport:

Niestety podczas pobytu w schronisku ukradlo psu ogon:

Posted

Sayrel napisał(a):
Z Barsa na spacerze mozna pomoc mi osobiscie bo mam ja u siebie:] To moje ukocane 32 kg szczeniaczka (trzeba bylo widziec moja mine jak mi ja z boksu wyciagneli...)
Dwa pozostale sa w hoteliku pod wieliczka. Docelowo maja trafic do Joli Solek na szkolenio-hotel (po sasiedztwie) o ile Masza po dzisiejszej demolce nie wroci z adopcji:(
Narazie rezyduje tam jeszcze taki kawaler, ale ma juz domek w dojczalndi tylko czeka na transport:

Niestety podczas pobytu w schronisku ukradlo psu ogon:

Demolka była bardzo porządna, że tak to kreślę...? Ale mam nadzieję, że miłość pokona wszystko...

A na spacer z Barsą naprawdę chętnie bym się kiedyś wprosiła:diabloti: Oczywiście o ile nie miałabyś nic przeciwko!

Posted

Pewnie, ze bym nie miala! Zwlaszcza z Twoim psem:] Barsa potrzebuje kontaktu z psami! A u nas wlasciciele... tych no mniejszych pieskow uciekaja w histerii przed nia.

A demolka.... eeeee... powiedzialabym, ze byla epicka. Lacznie z powodzia w mieszkaniu. Mam nadzieje, ze wlasciciele do jutra ochlona i nie podejma pochopnej decyzji. Zwlaszcza, ze Masza nigdy nie niszczyla:(

Jej watek jest tutaj, ale narazie nic nie pisze dopoki sprawa sie nie wyjasni: http://www.dogomania.pl/threads/192832-Masza-mlodziutka-malamutka-w-poprawczaku-%29?p=15379151#post15379151

Posted

[quote name='Sayrel']Pewnie, ze bym nie miala! Zwlaszcza z Twoim psem:] Barsa potrzebuje kontaktu z psami! A u nas wlasciciele... tych no mniejszych pieskow uciekaja w histerii przed nia.

A demolka.... eeeee... powiedzialabym, ze byla epicka. Lacznie z powodzia w mieszkaniu. Mam nadzieje, ze wlasciciele do jutra ochlona i nie podejma pochopnej decyzji. Zwlaszcza, ze Masza nigdy nie niszczyla:(

Jej watek jest tutaj, ale narazie nic nie pisze dopoki sprawa sie nie wyjasni: http://www.dogomania.pl/threads/192832-Masza-mlodziutka-malamutka-w-poprawczaku-%29?p=15379151#post15379151

To my bardzo chętnie! Możemy zabrać nawet 3 psy, to Barsa będzie mogła wybierać w rozmiarach;) A nasz Barry to już na bank byłby zachwycony i wniebowzięty, że mógłby się pobawić z taką Panienką:lol:
W którym rejonie Krakowa mieszkasz?

Co do demolki to już nic nie powiem, tylko zaczynam mocno zaciskać kciuki za słuszną i dobrą decyzję właścicieli!

Posted

Na poczatku ruczaju przy Tesco, ale odkad nam sie udalo w koncu zaszczepic na wsciekle mozemy podrozowac publicznymi srodkami lokomocji. A i na zakrzowek blisko.

Barsa sie ucieszy:) Uwielbia inne pieski:] Nawet nauczyla sie, ze z tymi malymi trzeba delikatnie bo inaczej uciekaja i gryza;)
Ale musi nad tym jeszcze popracowac:) Nawiazuje dobre relacje ze wszystkimi psami (nawet z takimi co maja z tym problem), ale przegina chwilami z wylewnoscia (heh ma to po cioci...)

Za wlascieli Maszy sama trzymam kciuki... mam nadzieje, ze... ochlona i dadza jej szanse. Bo naprawde jestem bliska zalamania, jakis tragiczny dzien:/
Inna suka na tymczasie dzisiaj za to nauczyla sie odkrecac krany i zalewa nieustannie lazienke bo lubi sie moczyc:crazyeye:

Posted

Sayrel napisał(a):
Na poczatku ruczaju przy Tesco, ale odkad nam sie udalo w koncu zaszczepic na wsciekle mozemy podrozowac publicznymi srodkami lokomocji. A i na zakrzowek blisko.

Barsa sie ucieszy:) Uwielbia inne pieski:] Nawet nauczyla sie, ze z tymi malymi trzeba delikatnie bo inaczej uciekaja i gryza;)
Ale musi nad tym jeszcze popracowac:) Nawiazuje dobre relacje ze wszystkimi psami (nawet z takimi co maja z tym problem), ale przegina chwilami z wylewnoscia (heh ma to po cioci...)

Za wlascieli Maszy sama trzymam kciuki... mam nadzieje, ze... ochlona i dadza jej szanse. Bo naprawde jestem bliska zalamania, jakis tragiczny dzien:/
Inna suka na tymczasie dzisiaj za to nauczyla sie odkrecac krany i zalewa nieustannie lazienke bo lubi sie moczyc:crazyeye:

Hahaha, prawie spadłam z krzesła ze śmiechu jak przeczytałam o tej suńce, która lubi się moczyć:lol!: Choć nie chciałabym być w skórze Jej opiekunów;):diabloti:

A co do Barsy to w takim razie koniecznie umawiamy się na wspólny spacer! Wszystkie psiska będą zachwycone!:evil_lol:
Myślę, że na zakrzówku mogłoby być super. I jest sporo miejsca do szaleństw;)
Zatem będziemy w kontakcie i dogadamy jakiś dogodny termin:)
A na razie życzę Wszystkim dwu oraz czteronożnym dobrej nocy i idę w końcu spać:wink:

Posted

[quote name='Sayrel']

:grab: nawet moja kote bije na leb bo tamta uwielbia tylko obserwowac jak woda z psiej miski splywa po panelach

• 2 months later...
Posted

Eh i jak to w życiu bywa tyle się działo, że każdy dzień skutecznie się czymś zapełniał nie pozostawiając nam wiele wyboru...:roll: No i niestety nawet nie było kiedy jechać się z Wami spotkać, czego bardzo żałujemy...
A czy Barsa już w nowym domu?