Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nieduży kudłaty piesek ma około 1,5 roku. Przebywa w jednym z podpoznańskich schronisk, którymi opiekuje się nasza Fundacja, gdzie czeka na własny dom i dobrego, kochającego opiekuna.
Gdy go zobaczyłam, jego sierść była jednym wielkim kłębowiskiem dredów i filcu, dlatego nazwałam go Dred.
Przystąpiliśmy do stopniowego strzyżenia i usuwania sfilcowanej sierści – jest lato a psu niezwykle gorąco.
Wtedy mogliśmy doskonale poznać jego charakter.
Dred jest po prostu rewelacyjny. Przytulasty, łagodny, cierpliwy, kochający ludzi, ufny.
Strzyżenie pierwszej części tej skłębionej masy trwało długo i dopiero pod koniec już zmęczony pokazał nam, że ma dość – delikatnie i absolutnie niegroźnie.
Dred jest wspaniały, po doprowadzeniu reszty jego ciałka do stanu w miarę wygodnego na letnie upały, po wykąpaniu – gdy włos odrośnie, będzie ślicznym psem. Taki mix pon-a, sznaucerka i innych długowłosych małych psów.
Grzywka nad oczkami, długi włos, zgrabna sylwetka – czarny, podpalany piękny psiak do domku.
Nie powinien zostać w schronisku, nasze zabiegi na nic się nie zdadzą – sierść znów się skołtuni, a psiak – popadnie w schroniskową apatię i będzie smutnym, bezdomnym zwierzakiem.
Pomóżmy Dredzikowi znaleźć dom, zanim czarny scenariusz się sprawdzi.
Po ostatnim strzyżeniu psiak zmienił wygląd, zmienił tez imię – nazywa się Koks.

Jeszcze Dred - w klatce, słabo widać, ale kłęby sierści można dostrzec

Po pierwszej sesji fryzjerskiej - tak w połowie Dred ale wyłania sie już Koks

A to już przemiana w Koksa - po strzyżeniu. Może nie wygląda jeszcze jak mister, ale to będzie piekny pies.

KOmu psiaka - kudłacza.

• Replies 259
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dobrze to zauważyłaś. Mój TZ odkrył, że można to tak zrobic i miał racje - Koks nie jest dla idiotów.
To super pies o super charakterze.
Wspaniały i...bezdomny!:-(

Posted

Niezle wysmyczylyscie kawalera :cool3:
Ale widzac jak on wygladal wczesniej, dziwie sie, ze udalo sie Wam w ogole zostawic troche wlosow!
Jak mu siersc odrosnie, bedzie piekny! :loveu:

Ludzie lubia kudlacze- mam nadzieje, ze szybko sie ktos w nim zakocha...

Posted

Basiaap - zobacz na ostatnią chyba fotkę Koksa - tak się TZ-owi skadrowało - złosliwcowi jednemu i wyszło, że Koks to pies nie dla idiotów ;)
A swoja drogą - Koksiu jest piekny, łagodny, grzeczny - i czeka.

Posted

Od wczoraj nikogo u Koksika nie była. Śliczny były-kudłaczek tak bardzo chciałby, aby o jego wielka urodę zadbał już jego domek.
To taki sympatyczny piesek, taki kochany. Dlaczego nikomu sie nie podoba. Bo obcięty niezbyt artystycznie. Fryzjer poprawi a szata jak odrośnie będzie cudna.
Tylko - gdzie dom dla Koksa :shake:

Posted

supergoga napisał(a):
Basiaap - zobacz na ostatnią chyba fotkę Koksa - tak się TZ-owi skadrowało - złosliwcowi jednemu i wyszło, że Koks to pies nie dla idiotów ;)
A swoja drogą - Koksiu jest piekny, łagodny, grzeczny - i czeka.

Aaaaaa... Nie zauważyłam:oops:

A Koksik jest faktycznie absolutnie przecudowny!:loveu:
Był taki cierpliwy przy obcinaniu, a trwało ono długo, oj, jak dlugo:mad: . A Koksik nie tylko nas nie pogryzł:evil_lol: , ale nawet nie wykazywał zniecierpliwienia:loveu: .

Posted

A kończąc - to takich dredów jak u Koksa ja jeszcze na oczy nie widziałam:-o :-o :-o . Więcej, nie wiedziałam, że takowe są możliwe...
Ale po dwóch sesjach Koksik pięknie obstrzyżony jest:evil_lol: . No... może z tym pieknie to trochę przesadziłam...:evil_lol: