Terzia Posted December 17, 2002 Posted December 17, 2002 Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Uwazacie, ze to dobre rozwiazanie czy nie powinno sie czegos takiego wogóle brac pod uwage? Terzia Quote
sylwia i boksery Posted December 17, 2002 Posted December 17, 2002 Dla mnie jest to jedyne rozwiązanie do przyjęcia. pozdrawiamy sylwia&boksery Quote
Buldog Posted December 17, 2002 Posted December 17, 2002 Nie mam wyrobionego zdania. Nie planuje wyrzucic psa do smietnika, czy oddac do przerobu, kiedy przyjdzie na niego czas - jesli oczywiscie nie przyjdzie wczesniej na mnie - ale jakos sie nie widze na cmentarzu miedzy innymi ludzmi przychodzacymi do swoich zwierzakow. Quote
Galja25 Posted December 17, 2002 Posted December 17, 2002 Juz gdzieś się wypowiedziałam na ten temat, i zdania nie zmieniłam. Ogolnie jestem ZA CMENTARZAMI dla ZWIERZAT. Jezeli ktos ma ogród - to problem rozwiazany, ale wiekszość ludzi mieszka w blokach, i naprawdę to dla nich problem, co zrobić, jak GODNIE pochować naszego przyjaciela. Czy zwierzata maja duszę? Sam Jan Paweł II w 1992 roku publicznie oznajmił;"Tak, dane jest im bujać na obłokach obok aniołów. Dlaczego? Gdyż one też potrafia kochać". Jestem katoliczką i wierze w to. Więc, i cmentarzyk przydałby sie. Oczywiscie bez zniczy i uroczystych pogrzebów, ale takie spokojne miejsce do powispominania wspólnie spedzonych chwil..... Quote
tibro Posted December 18, 2002 Posted December 18, 2002 Na Zwierzakach........... Osobiście jestem za... Quote
Keti Posted December 18, 2002 Posted December 18, 2002 uważam że cmentarze dla zwierzat to najlepszy pomysł na miejsce pochówku zwierzaka. I nawet nie chodzi o to, żeby grób zwierzęcia odwiedzać, czy zapalać świeczki - to już indywidualna sprawa każdego, ale chodzi o świadomość , że zwierzę jest pochowone w miejscu na to przeznaczonym, że nikt (oprócz wypadków zwykłego wandalizmu, spotykanego na cmentarzach dla ludzi również) tego miejsca nie zniszczy, nikt tam nie wybuduje np. garazu. Mój ukochany dalmatyńczyk Emil leży w lesie, co jakis czas wraca myśl ( jest to las dość duży ale leżący pomiędzy dwoma osiedlami), że tam kiedyś moga stanąć bloki, że koparki i spychacze porozjeżdżaja miejsce, w którym leży Emil. Pewnie, że na miejscu cmentarza tez kiedyś może powtsać co innego, ale to nie takie proste. Ktoś jest właścielem gruntu i firmy jaką taki cmentarz na pewno jest, właściciele opłacaja miejsca pochówku swoich zwierzaków. Jest to legalne miejsce chowania zmarłych zwierząt i sama ta świadomośc pomaga po smierci zwierzęcia. Nie rozumiem ludzi którzy mówią że kochaja zwierzeta ale na taki cmentarz sie oburzaja. Przecież nie chodzi o stawianie krzyży, ale o to by po prostu było wydzielone do tego oddzielne miejsce, legalne i oficjalne...A jesli chodzi o mnie to ja na taki grób na pewno co jakiś czas bym chodziła, tak jak przy okazju spaceru po lesie zawsze chodzę do Emila, tylko , że na cmentarz chodziłabym spokojnie a w lesie zanim dojdę na to miejsce zawsze zastanawiam się czy ten wielki kamień, który prztargał mój Tata jeszcze tam leży, czy może ktoś już naruszył to miejsce... To było moje tylko się nie zalogowałam... Quote
Terzia Posted December 18, 2002 Author Posted December 18, 2002 Ja tez jestem "za". W Hamburgu jest jeden cmentarz dla zwierzat a pod miastem, dwa. Nie sa to nawet jakies gigantyczne sumy zwiazane z takim "pochowkiem". Jezeli przezyje moje psy, to... jak one odejda... nie wyobrazam sobie zostawic ich u weta. Nie ma tez mowy o budowaniu marmurowego pomnika, ale chcialabym, zeby lezaly wlasnie w takim specjalnie przygotowanym dla nich miejscu. Nie widze lepszego rozwiazania. Quote
Jagoda Posted December 19, 2002 Posted December 19, 2002 Ja tez jestem za, nie wyobrazam sobie żeby po wielu wspólnie spedzonych latach pozostawić małego czy dużego przyjaciela nawet u zaprzyjażnionego veta. Quote
Monik@ Posted December 20, 2002 Posted December 20, 2002 Jestem za! P.S. W Lublinie na terenie Kliniki przy ul. Głębokiej od wielu lat jest grób psiaka. I od wielu lat ZAWSZE tam leżą kwiatki, czasami pali się lampeczka. To miłe. Quote
Monik@ Posted December 20, 2002 Posted December 20, 2002 Musisz wejść w swój profil i tam po kolei dokładnie wszystko zrobić. Ale zdjęcie musisz mieć maciupcie! Inaczej nic z tego. Quote
Agga Posted July 20, 2003 Posted July 20, 2003 Ja też jestem za cmentarzem dla naszych kochanych psiaczkó. Nie wyobrażam sobie inaczej. Ale w Opolu nie ma czegoś takiego i chyba długo nie będzie :( Quote
PATIszon Posted July 20, 2003 Posted July 20, 2003 Sam Jan Paweł II w 1992 roku publicznie oznajmił;"Tak, dane jest im bujać na obłokach obok aniołów. Dlaczego? Gdyż one też potrafia kochać". ..... Nie, no to powalilo mnie na kolana! Ja wiem, ze Jan Pawel jest madrym czlowiekiem, ale te slowa przerosly moje oczekiwania! Brawo dla tego Pana! Quote
wirka Posted July 22, 2003 Posted July 22, 2003 Ja jestem wieeelką fanką tego "Pana" ;) I wiem, że on też jest ogromnym miłośnikiem zwierząt, zresztą czego on nie miłuje. Miło, że tak powiedział, bo jest mi autorytetem... Quote
Snoopy Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 [W tym miejscu jest doklejony drugi topik o identycznym temacie :D <-- Manu] W ostatnim czasie coraz więcej słyszy się o cmentarzach dla zwierząt-wyraźcie swoją opinie na ten temat-czy pochowali byście swojego ulubieńca na takim cmentarzu?? Quote
Agga Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 Gdyby tylko taki cmentarz był w OPolu to na pewno chciałabym żeby moja sunia tam była pochowana...Może się deoczekam takie cemntarza w OPOLU. Quote
Agasia Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 Ja mylse ze to dobry pomysł! Napewno lepszy niz zakopywanie wlasnego psiaka w ogrodku! Nie potrafilabym po takim chodzic....... Ja nie wiem co zrobie z moimi psiakami gdy odejdą.... są jeszcze młode i nie chce nawet o tym myslec! A nawet gdybym je pochowala na tym cmentarzu ... zadko bym tam mogla jezdzic! Bo w okolicy nie ma owych a rodzice tez napewno nie byli by zbytnio pewni..... Quote
Agga Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 U nas jakby się miasto postarało to może i by naleźli kawałek terenu pod taki cmentarz... Quote
whippetka Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 temat cmentarzy dla zwierząt był już poruszany.... Quote
sylwia i boksery Posted November 2, 2003 Posted November 2, 2003 Cmentarz dla zwierząt to piękne miejsce-to nasz ostatni gest przyjaźni oddany naszym przyjaciołom-z miłości właśnie,nie z obowiązku. Moja poprzednia staruszka-boksereczka Lusia,spoczywa wśród innych psiaków na podwarszawskim cmentarzyku... Quote
Agga Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Dlatego bardzo chciałabym aby w nas w Oplu powstał taki cementarz. Quote
KORONA Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Mój kochany psiak właśnie na takim cmentarzu jest pochowany i bardzo się ciszę, że takie miejsca są. Quote
Marta Chmielewska Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 We Wrocku też jest taki cmentarz (tak ludzie mówią). Oczywiście, że tam pochowam psy. Kiedyś na grobie owczarka posadziłam kasztanowiec i jest teraz większy ode mnie :) Quote
KORONA Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 hmmm, no nie wiem. Ale jak masz kawałek placu to sama otwórz taki cmentarz, to chyba nie zły zarobek. Quote
Agga Posted November 3, 2003 Posted November 3, 2003 Korona dobry pomysł... tylko placyk trzeba znaleźć :D Quote
Recommended Posts