Pies071 Posted October 30, 2010 Posted October 30, 2010 Chciałbym poprosić o jakąś radę, pomoc. Sytuacja wygląda tak. Mój 11 letni seter irlandzki dostał wczoraj trzy ataki. Przypominające napad padaczki. Po południu na spacerze, dwa razy w nocy. Nigdy nie miał takich sytuacji. Po ustaniu zachowuje się bardzo dziwnie. Cały czas chodzi, nie może znaleźć sobie miejsca. Bardzo się o niego boję. Ostatnio domownicy zauważyli że strasznie dużo pije wody. I jest nadpobudliwy. Nie ma żadnych problemów z apetytem. Jak zawsze bardzo chętnie coś zje. Na spacerze na 90% nic nie zjadł. Nigdy mu się to nie zdarzyło. Lekarz wykonał badania poziom cukru w normie. Na resztę badań trzeba poczekać niestety do wtorku z powodu świąt. Kompletnie nie wiem co może być przyczyną Pies cały dzień chodzi nie spokojny. Co robić podczas ataku ?? :( Każdy rada, sugestia jest dla mnie ważna. Z góry dziękuję za pomoc. Quote
martik b Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 może to być padaczka...czy wet przepisał ci czopki żebyś podał w razie takich napadów? jeśli napady będą się powtarzać to trzeba brać pod uwagę nawet i ciągłe podawanie leków a nie tylko w chwili takiego ataku ...może nagraj film jak pies dostanie kolejnego takiego ataku i pokaż to lek wet żeby miał pełny obraz jak to wygląda...bo nie opisaleś szczegółowo jak przebiegają takie ataki, jak długo trwają...podczas ataku padaczki musisz uważać żeby psiak sobie krzywdy nie zrobił, odsunąć wszelkie niebezpieczne przedmioty o które pies może się zranić, pilnowac żeby język mu nie wpadł, bo może się wtedy udusić, zapewnic psu cisze i spokój po takim ataku...czy pies od dnia tego ataku cały dzień chodzi taki pobudzony czy tylko taki stan pobudzenia utrzymuje się chwilę po tych napadach a później ustępuje?jesli chodzi o zwiększona ilość wypijanej wody to może być ona objawem wielu chorób m. in przy cukrzycy (ale to wykluczono) przy chorobach nerek, wątroby, przy ropomaciczu...psiak ma juz swoje lata więc jak najbardziej wykonajcie mu szczegółowe badania, krew, mocz, usg bo bez tego ciężko ocenić stan narządów... Quote
Recommended Posts