KapiPrzybysz Posted October 30, 2010 Posted October 30, 2010 Witam mam 9 miesięcznego yorka i mam pytanie czy obcinać pazury samemu czy iść do weta? Quote
strzalka44 Posted October 31, 2010 Posted October 31, 2010 |Jeśli się boisz i nie bardzo wiesz jak się za to zabrać to idź do weta czy groomera żeby Ci pokazał , później możesz już spokojnie sama obcinać pazurki ;) Quote
matrixxxa Posted November 6, 2010 Posted November 6, 2010 hej, mam 4 msc Yorczkę :) mam cążki z trixie. moja mama próbowała jej raz obciąć pazurki ale jak obcięła - to zaczęła jej lecieć krew. Czy to znaczy, że pazurek został obcięty za dużo i to była już ta "żywa" część pazurka? Jeżeli tak, to jak mam rozróżnić, dokąd mogę obcinać pazurki? Quote
strzalka44 Posted November 8, 2010 Posted November 8, 2010 Tak to była już żywa tkanka. Najlepiej jest jak piesek ma jasne pazurki wtedy widać taki czerwony nerw, trudniej jest z czarnymi. Najlepiej wtedy obcinać dosłownie koniuszek paznokcia i robić to systematycznie. Najlepiej żeby pazurki były praktycznie równe z opuszkami palców. Jak pazurek który obcinasz w środku robi się co raz ciemniejszy to też może oznaczać że już jesteś blisko nerwu. Quote
Recommended Posts