Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 332
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja też sobie takiej sytuacji nie wyobrażam, ale dokładnie taka panuje w mieszkaniu mojej siostry - jej suka pit bullka ma posłanie w przedpokoju i tylko tam może przebywać - nie wolno jej wchodzić ani do kuchni, łazienki, salonu, sypialni czy pokoju dziecka. I jakoś nie zauważyłam, by była nieszczęśliwa - wręcz przeciwnie ;)
Siostra moja codziennie jeżdżąc do pracy zawoziła sukę do swoich teściów, gdzie się wychowała, by nie musiała siedzieć sama w mieszkaniu (dom z ogrodem, siostra moja mieszkała tam kilka lat, sunia też). I się okazało, że każdego dnia suka przeskakiwała ogrodzenie i biegła prawie 15 kilometrów pod blok, gdzie obecnie mieszka, pomimo że w poprzednim miejscu miała do dyspozycji cały dom, kanapy i ogród. Wolała jednak swoje legowisko w przedpokoju bez prawa wstępu gdziekolwiek indziej, ale w swoim mieszkaniu przy swoich ludziach, nawet gdy byli w pracy i musiała siedzieć sama.
Więc nie ma co generalizować... ;)

Posted

diuna_wro napisał(a):
a jakie są powody, że ludzie nie pozwalają psom chodzić po mieszkaniu?

Na przykład takie, że wszędzie są ślady łap i sierść, a podłogi są białe, suka ma czarną sierść, którą wszędzie widać.

Posted

Pewnie sierść.... ehhh po co ludziom pies, skoro nie chcą mieć kontaktu z nim na co dzień? Przecież pies to zwierzę stadne - on potrzebuje bliskości, ja nie mówię, że pies ma być non stop z właścicielem, ale jednak, to zwierzę rodzinne. Jawiem, że są psy stróżujące, które w ogóle nie wchodzą do mieszkania, jednak wydaje mi się, że amstafik nie da rady w odseparowaniu od przewodnika. Pytanie jest na ile oni poświęcą czas suni, jakie będą spacery, ile treningu, ile zabawy - bo jak spacery i praca będą codzienne i wyczerpujące i dadzą suni satysfakcję, to zrekompensują jej przedpokój, ale jeśli ten przedpokój ma być rozwiązaniem nachalności psa, jego więzieniem a nie azylem, no to mam wątpliwości.

Posted

Napiszę Wam, jak wygląda u mojej siostry z białymi kafelkami :evil_lol: - otóż ona (a raczej jej mąż) spędza na spacerach ok 3 godzin dziennie - w tym bieganie, agility i inne sporty, aportowanie. Suka jest tak wybiegana i zmęczona, że większość czasu w mieszkaniu przesypia.
Mieszkanie mają otwarte, więc suka widzi ich cały czas, gdy leży na legowisku. Bawią się z nią również w domu, a także ma świetny kontakt z 1,5 rocznym dzieckiem, które często śpi wraz z psem w jego posłaniu ;) Więc jeśli się chce, to można pogodzić dbałość o czystość z psem w mieszkaniu, nawet nie wpuszczając go do salonu.

Szczerze mówiąc, sama chętnie wyprowadziłabym moje psy z domu i chociaż kocham je bezgranicznie, rozpieszczam jak mogę i nie wyobrażam sobie bez nich życia, bo mam totalnego świra na ich punkcie (co jest wszem i wobec wiadomo :diabloti:), to mam również dość syfu i brudu w domu, ciągłego sprzątania, sierści wbitej w ubrania, na kanapach i w pościeli, brudu na podłodze i wyślinionych okien oraz piasku wniesionego z ogrodu i ciągłego latania ze ścierą i odkurzaczem. :roll:

Ale mieszkam w psiej budzie i dobrze mi z tym :evil_lol:, jednak nie możemy wymagać, że wszyscy będą zachowywać się i myśleć jak my.

Posted

dziś nie byłam na wizycie, dotarłam do domu na 19:angryy: po Wrocławiu jeździ się jak po alpejskim stoku:angryy:

ale dostałam sms, że Diuna coraz częsciej załatwia się na dworze, a z Kortą się powoli dociera. Staruszkę czasem trochę irytuje żywiołowość małej, ale jest nią coraz bardziej zainteresowana, macha ogonem.

I nie odstępuje chłopca na krok, jak tylko mały wraca z przedszkola.

Posted

DuDziaczek napisał(a):
:evil_lol: tez bym sie irytowała jakby mnie taki mały śmierdziel podgryzał :evil_lol: dobrze, że ma towarzysza w chłopcu :) z ciekawości, nie ma problemu, że pogryza go?

podobno podgryza z wyczuciem:cool3: