Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zenusiowi dzisiaj nie chciało się podnieść głowy z legowiska.
Wyniosłam go na rękach i pomogłam ustać aby mógł zrobić siku. Ustał na nogach parę chwil, dwa kroki i znowu odpoczywa. Zawija już tylne łapy, tak jakby ciągnie. Ewidentnie mamy postępujące odcinanie tylnego odcinka.
Wczoraj nakarmiłam go znowu z ręki. Sam nie je i nie pije. Nie chce mu się. Ale z ręki delikatnie wybiera jedzenie.
Zenka opuścili prawie wszyscy. Nie ma opiekuna który pomógł by podjąć jakąś decyzję.

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

biedny:( jakby był bazarek dla Zenia to mam nowy komplet w skóropodbnym etui pióro+długopis+ srebrne pudełeczko. Chętnie Zenkowi podaruję. Mój staruszek od 3 tygodni żazywa tyle leków, ze już nie wiem w co zawijać. Jeść mu się nie chce. Pocieszam się, ze jeszcze lubi pospacerkować..

Posted (edited)

to może udałoby się ten wózeczek Zenusiowi zakupić, tylko on jest po Onku, czy nie byłby za duży???

i naprawdę nie ma nikogo decyzyjnego??? to jest niepoważne:(

a czy Zenkowi wysiadają stawy, czy to coś znacznie poważniejszego, np. bolerioza??

Edited by asiuniab
Posted

LILUtosi napisał(a):
Głównym jego powodem osłabienia jest niedowład tylnej części. Ogon podkulony i słaba ruchomość tylnych nóg. Zauważyłam że zaczyna się czołgać. Obraca się na tyłku przebierając przednimi. No i te kupy co mu same wypadają. Myślę że nie jadł bo raz: nie chciało mu się wstawać dwa motywacja suchego nie była na tyle mocna. Teraz jak widzi gotowane to szaleje. Zresztą na pewno przytył przez te 3 dni. Raczej nie zostawia w misce. Pomagam mu wstać i wyjść na zewnątrz. Siku robi tylko na dworze i kontroluje bardzo ładnie. Problem jest z tylnym odcinkiem kręgosłupa. Żeby coś stwierdzić trzeba by zrobić prześwietlenie. Jak mu pomóc z tym zwyrodnieniem?

Lilu, wypisz wymaluj mój Monti :(
Siadł mu tył, też robi mi kupy w domu choć siku na dworze, ma problem ze wstawaniem, też się czołga przednimi łapami jak chce się przesunąć bez wstawania, itd itp
Wet stwierdził zwyrodnienie stawów, żaden koński ogon, bo reakcje neurologiczne ma prawidłowe
Ogólnie ciężko mu z tym tyłkiem, ale raz jak wróciłam z pracy była masakra, pies nie mógł wstać, jak go stawiałam to się przewracał
Podawałam mu przez 3 dni po 1 tabletce ASPICAM (CENA 6,50zł) do tego Ranigast 150mg 3x0,5 tabl.
Monti waży ok. 30kg
To jest jakiś mocny lek, dlatego taka krótka szokowa dawka i koniecznie ten ranigast. I mam zalecenie podawać tak jakby mu się czasem pogarszało, np.przez zmiany pogody czy coś, bo stawów to się nie wyleczy u staruszka...............:shake:
Spróbuj to koniecznie, bo mi to wyglada identycznie, a naprawdę pomogło

Posted (edited)

Więc tak. Nie mogłam patrzeć na niego i pojechałam dzisiaj do zaprzyjaźnionego weta a by mu zrobić prześwietlenie i zbadać co z tą wątrobą. Wet mówi że aby stwierdzić poważną niewydolność wątroby to trzeba zrobić 4 specjalne parametry ale spytał: co z tego że je zrobimy i się dowiemy że coś mu dolega jak właściwie to i tak już nie za bardzo można pomóc. że jego organy zestarzały się już tak, że jak ruszymy jedno to sypnie się drugie. I że on może zrobić ale czy nie szkoda tych pieniędzy. I że powinnam zająć się umilaniem ostatnich jego dni. W związku z tym że nie jestem z tych co odpuszcza od razu, wymyśliliśmy że Zenia potraktujemy mocnym uderzeniem leków - sterydy plus jakieś tam przeciwbólowe i jeśli odbije wciągu dwóch dni to znaczy że możemy spróbować z trikoxilem. Po za tym daje mu Can- vit z glukozaminą i Immunactiv Anticancer.
Wydawało mi się że powinien coś przytyć ale jeszcze schudł, może to być wina kalibracji wagi. Dziś ważył 13.600kg
Przyjechaliśmy to od razu go nakarmiłam i zjadł miseczkę ryżu z mięsem.

Edited by LILUtosi
Posted

kochany biduń. Dobrze, że moze być u Lilu. Mój wet myśli podobnie, tylko jak tu nie pomóc przyjacielowi. Dla niego leki skracają życie psa i lepiej nie faszerować, no chyba, że naprawdę trzeba. Też mamy problem z watrobą, alat ponad 400, nic nam juz nie pomaga. Przy tym jeszcze serie leków na serce. A je jak wróbeleczek. Trzymaj się Zeniu, nie mogę Ci pomóc pieniązkami, ale będę zaglądać.

Posted

patrzylam teraz na niemieckich stronach to 12 puszek kosztuje 34€ to wychodzi 150zl, taniej niz w pl.A jedna puszka kosztuje 3€, 12zl.Mozliwe, ze siostra bedzie jechac do pl ,ale to dopiero w czerwcu...

Posted

LILUtosi napisał(a):
Jak to jest ze oni więcej zarabiają a mają niższe ceny.

dlatego sie tu latwiej zyje,
w pl hest cos nie tak, nie ten rzad...

Lilu, animonda to chyba nie jest typowa karma weterynaryjna/lecznicza jak ten hills, moze wiecej jaks witaminek da staruszkow, ale watpie by go tak postawila na nogi jak hill, ktorego podaje sie nawet rakowcom,nic ,trzeba zbierac na ta lepsza.

Posted

no niestety nie znam języka niemieckiego.
Wiem że te puszki hills są lepsze ale drogie - dostaje oprócz tego Can- vit z glukozaminą i Immunactiv Anticancer.
To nie wiem co robić bo otrzymałam 50zł od Panny M.

Posted

ja bym proponowala kupowac mu te lepsze i mieszac pol puszki z ryzem, czy makaronem, tak zeby puszka wystarczyla na dwa dni, moze troche mu to pomoze, ja rozejrze sie tutaj za puszkami o podobnym skladzie, moze beda takie w tackach, lzejsze,to bym wyslala,

acha, Lilu, czy na ten nowy numer konta ,co mi wyslaas, wplacac tylko za hotel, czy tez na jedzonko/wplywy z bazarkow? I czy to jest tez mbank?

Posted (edited)

Tak to jest Mbank i wszystko tam.
Oddałam dzisiaj kał Zenka i jest czysty. Wg rozpiski Zenek powinien jeść takie dwie puszki dziennie. On je rano i je wieczorem. Puszkę samą wylizał sam z miski, jak mu zmieszałam z ryżem to się modli, muszę wtedy karmić z ręki. Konsultowałam dzisiaj jego wyniki z innym dr i też powiedział że leki neurologiczne mogą osłabić nerki i wątrobę. Dr zalecił dużo witaminy B comlex.

A i znalazłam kartkę co dostał Zenek w zastrzyku na ostatniej wizycie: Rapidexon, Metacan, catosel.

Edited by LILUtosi