Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Mam problem z moją 3-letnia suczka - wierzch trufli nosowej luszczy sie i peka. Suche boki nosa towarzyszy jej od zawsze, ale nigdy nie bylo tak zle, jak teraz. Co moze byc tego przyczyna?
Wet sie zastanawia, a ja szperam w necie...
Jest zywiona od 2ch miesiecy BARFem, przedtem roznymi karmami suchymi i gotowanym. Poza tym nie ma zadnych problemow zdrowotnych, nie liczac malej narosli na boku, ktora jednak wet okreslil jako niegrozna.
Pozdrawiam

Posted

Jaka pigmentacje nosa ma sunka? Jesli czarna, to byc moze to są jakies zaburzenia w gospodarce wodnej organizmu i nos pod wpływem suchego, gorącego powietrza po prostu nie jest prawidłowo nawilzany i pęka. Czy jest regularnie szczepiona, byc moze to jakas nietypowa postac nosówki.

Posted

Tak, nosek ma czarny.
Co moze byc przyczyna zlej gospodarki wodnej? I co najwazniejsze, jak ja uregulowac?
Wet mowil tez o podaniu uderzeniowych dawek witamin, podejrzewajac niedobory (chociaz to moim zdaniem malo prawdopodobne, bo problemy z nosem miala niezaleznie od pozywienia, nawet na db karmach, np. RC).
Szczepiona jest regularnie, wiec nosowka odpada.
Dostaje tez blokady hormonalne, czy to moze miec jakis zwiazek z jej przypadloscia?
Dziekuje za odp :)

Posted

Wydaje mi sie, ze blokady mogą miec wpływ, w koncu hormony tez są bardzo wazne w całym metabolizmie organizmu. Juz nie mówiąc o efektach ubocznych długiego stosowania hormonów jak guzy czy ropomacicze.

Posted

:cool1:
Mam podobny problem z nochalkiem u jamniorka szorstkowłosego.
Też ma nosio suchy i pekający.Byłam wczoraj u weta i powiedzial mi tylko,że moge natłuszczac nosio czyms natluszczajacym byle nie na wodzie.I tyle.Ale ten wet ma tylko takie pomysły(był np.zdziwiony gdy chcialam preparat na kleszcze:shake: ).Jamnior jest szczepiony i karmiony moim gotowanym.

Posted

Ja ten temat mam przerobiony wzdłuż i wszerz bo moja ONka ma suchy nos od trzeciego roki życia(tj już ponad 4 lata).Przyczyn moze byc tyle,ze lepiej nie mówić -u mnie wszystkie zostały wykluczone i orzeczono,ze taka już mojej suni uroda.A przyczyny to między innymi:
-zaburzenia hormonalne
-toczeń trzewny -wtedy byłyby zmiany w badaniach krwi np.anemia,i mogły by być objawy uszkodzenia innych narzadów,najczęsciej nerek.On sie często zaostrza pod wpływem słońca dlatego trzeba używać kremów z filtrem
- zespół nosowo-opuszkowy (czy jakos tak)-nadmierne rogowacenie na stopach i/lub nosie

Ja u siebie opracowałam następujący system działania-zeby nie narastały łuski smaruję raz dziennie maścią,która ogranicza rogowacenie -z weterynaryjnych polecam Sulfomag (tańszy i mocniejszy) a z ludzkich Solcokerasal
Raz dziennie czymś tam natłuszczam,ostatnio balsamem do ust Neutrogena -mam jaką taka pewnosc ze zlizanie tego nie zaszkodzi jej.
No i ten system sie sprawdza,oczywiscie nos nie jest mokry i piękny ale nie jest to spękana sucha szyszka -tak wyglądał bez tych zabiegów.

Posted

ciekawy temat...
hmm.. moze te blokady to poglebily... miala suche boki i nasade trufli, jak juz pisalam, od zawsze (a mam ja od kiedy skonczyla jakies 3 lub 4 mies.), ale teraz wyglada dokladnie jak szyszka..:shake:

dostalam kiedys rade, zeby natluszczac wazelina. niezbyt to skuteczne.

dziekuje za odp i nazwy lekow. mam juz dzieki Wam jakies punkty zaczepienia :)

Posted

Monia70 napisał(a):
I ja też dziekuje .Kolejna mądrość i porada na dogo.
Uwielbiam tu być ;)

A twoj pies też ma suchy nos?Moze powinniśmy zalozyć klub suchych nosów,to całkiem częsty problem:lol:

Posted

suchy nos wplywa na zdolnosci wechowe:) Waszych piesow?
moim zdaniem znacznie je obniza:/
Bystrej slabiej niz moim flatom idzie tropienie czy szukanie pilki w trawie (ale nadrabia to pileczkowym swierm:lol:)
dzis podczas kolejnej ambitnej rozrywki pt. wyszukiwanie wacika nasaczonego aromatem waniliowym:cool3: nameczyla sie bidulinka. wciaga to powietrze, wciaga, i nie umie zlokalizowac zrodla zapachu... ale koniec koncow za kazdym razem jej sie udawalo :)

Posted

krotka instrukcja na bazie ksiazki p. Mrzewinskiej, niestety nie pamietam ktorej
1. wacik nasaczamy aromatem (nasaczamy - duze slowo;) w naszym przypadku to byly 2 krople;) ). mozna uzywac tez kawy, herbaty, papierosow, etc.
2. dajemy go powachac psu, chwalac i nagradzajac zainteresowanie ( a wanilia sie szybciutko zainteresowaly:) ). obieramy jakas komende, np."wanilia", zeby powolutku pies mogl kojarzyc, o jaki zapach nam chodzi
3. podczas pierwszego szukania pies jest jeszcze w pokoju, a wacik chowamy w jakies b. proste miejsce, zeby mogl go latwo znalezc, zmotywowac sie i utwierdzic w tym, co sluszne;) jak znajdzie jest oczywiscie serdecznie chwalony
4. przed drugim/trzecim szukaniem wypraszamy juz psa z pokoju. wacik chowamy w roznych miejscach, zgodnie z ruchem wskazowek zegara - w ten sposob uczymy psa systematycznego przeszukiwania pomieszczen.
5. stopniowo utrudniamy, ale nie podczas tej samej sesji. pies musi nabrac wprawy:)
w ktoryms numerze MP byly tez fajne zabawy wechowe polecane przez Turid Rugaas
powodzenia;)

Posted

natasza napisał(a):
A twoj pies też ma suchy nos?Moze powinniśmy zalozyć klub suchych nosów,to całkiem częsty problem:lol:

Jestem jak najbardziej za !!
KSN -Klub Suchych Nosków hihihihi

Tak mam 12 letniego jamniorka z suchą sysunią zamaist wilgotej gąbeczki :roll:

Posted

Suchy nos znaznie obniża mozliwosci węchowe, gdyż kazdemu normalnemu :lol: psu, gdy zaczyna niuchać nos zaczyna być bardziej wilgotny, to powoduje ze powietrze koło nosa jest wilgotniejsze i łatwiej związuje zapachy, które trafiają do psiego nosa i o wiele łatwiej je zidentyfikować.

Posted

Thx Nanami za wczerpujaca odp :)
Jeszcze nie kupilam zadnej masci, poki co smaruje wazelina. Lepsze to, niz nic. Na pewno nos lepiej wglada;)

Natasza, Monia70, taaa.. Szyszka Club :evil_lol::lol:

Posted

No normalnie Sysunia Club ........
Miodzio-lodzio :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :lol:
Ale będa nam zazdrościc i pewnie zaraz potworzą się inne kluby np.klapnietych uszek, krzywych łapek.... ale nasz Sussunia Club jest NAJPIERWSZY :evil_lol: ;)

Posted

wiq napisał(a):
suchy nos wplywa na zdolnosci wechowe:) Waszych piesow?
moim zdaniem znacznie je obniza:/

Ja nie zauważyłam znaczącej różnicy przy zabawach,mam jeszcze cockerkę ale Onka znacznie szybciej wszystko co im schowam znajduje(moze dlatego ze nie jest taka pobudzona i chaotyczna :lol: )

Posted

to ja do tego klubu zapisuje juz mojego TZ:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: tez ma krzywe ,,łapy dolne'':diabloti: :diabloti: :crazyeye: ;) :eviltong: dodam , że od urodzenia ps. to opinia hodowcy:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

wandul 66 napisał(a):
to ja do tego klubu zapisuje juz mojego TZ:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: tez ma krzywe ,,łapy dolne"

oj, oj obysmy tylko nie doszły do TZ o suchych noskach :shiny:
:lying: :lying: :lying: