Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

AgaiPhara- to jest na wojnowie, tam sa takie łąki i wlasnie to jeziorko ( nawet czasem ludzie tam plywaja) , ode mnie z domu spacerkiem z 25 min, rowerem 15 :p
KaRa_TC- taaa birka to wogole ma problemy z plywaniem ( ps super foto w avatarze, zaraz mnkne do waszej galerii ;))
Tośka_m- podkradaczka i to jaka :mad:, sama nie polynie tylko poczeka az ktos to za nia zrobi :diabloti:
Patikujek_zabrze szczesliwe i to jak, niektore niechicialy isc do domu :eviltong:

to jeszcze kilka zdjec wstawiam:
Ramzes

mokra Kelunia

Argos

mokry lebek

jak zostawil pilke to ja sobie wezme

tutaj jest chyba Keli

Czarny natomiast postanowil wogole sie nie kąpać i byl jedyenym suchym psem :lol:

zdjecia z cyklu "hiena" :cool3: w roli glownej Maksiu

a tu Norka

Posted

Galeria Twoja bardzo mi sie podoba i nic w tym dziwnego , piesy szczęśliwe.

Zazdroszcze Ci tych miejsc spacerowych.............tam macie raj dla czworonogów, :lol: :lol: :lol:
Jakie one ze sobą zaprzyjażnione..........:loveu: :loveu:

Posted

a nam się do końca rozkraczyło auto:placz: :placz: :placz: i części może za tydzień sprowadzą przez co jesteśmy uziemieni w Zgierzu - wprawdzie nie narzekamy na tereny spacerowe, ale dziś mi sie nad wodę zamarzyło pojechać a tu klops...na rodzinnym wypadzie na lody sie skończyło;)

Posted

Ja tam Mojego psa nie lubie, tandetne to dla mnie troche jest - nie lubie gwiaz i ich piesów i mnei nudzi to, jedynie fajne były "artykuly" o nauce frisbee .

Ale ja chce wiecej zdjeć :)

Posted

Witaj nathaniel w galeryjce :lol: dzieki za odwiedzinki,
uff dopiero co wrocilam dzis z wyjazdu i zakupilam psa i rzeczywiscie wyróżnili Biry zdjecie :cool3:, troszke zapuscilam galerie ale obiecuje niebawem nadrobic straty
Patikujek_zabrze rzeczywiscie w moim psie sa psiaki KaRa_TC, tak patrze i widze zawieszke na szyi "Delta" i "Era" i od razu mi swita- "dogomania"
mila_2 niestety sie nie glosuje, zdjecie miesiaca wybrane, ale za to pewnie dostane koszulke :eviltong: :p
pozdrawiam wszystkich

Posted

jeszcze wygrzebalam takie 3 fotki
tutaj mialo byc ladne zdjecie niestety wyszlo tak:

portrecik

i cos co Birunia lubi najbardziej- zabieranie pileczki- podchody :mad:

jutro postaram sie obrobic jakies nowsze fotki :lol:

Posted

Piękny pies :)
A mogę zapytać, czym się różni kopov od gończego polskiego?
Bo tak fizycznie na zdjęciach i na oko laika to nie widzę różnic i powiedziałabym, że to to samo, tylko z równoległej linii zza granicy?
Szczególnie interesuje mnie, czy się charakterem różnią.
Znam dość dobrze jedną gończą polską i wiem trochę o rasie - na tyle, żeby wiedzieć, że to pies nie dla mnie, bo jest :diabloti: ;)

:crazyeye: i mysz przeżyła? Moja Saba ma na koncie jedną nornicę, to był tylko skok, chwyt i już po ofierze :shake:. Szczęście w nieszczęściu, to że się zwierzątko nie męczyło. A Saba usiłowała ją od razu pożreć.
Za to moja Kicia dwa razy przyniosła mi myszkę całą i zdrową :crazyeye: Ale gdybym jej od razu nie zabrała zdobyczy, to by długo nie została w tym stanie. Poszukam zdjęć i wstawie do swojej galerii (zapraszam :))
.

Posted

APSA napisał(a):
Piękny pies :)
Bo tak fizycznie na zdjęciach i na oko laika to nie widzę różnic i powiedziałabym, że to to samo, tylko z równoległej linii zza granicy?
Znam dość dobrze jedną gończą polską i wiem trochę o rasie - na tyle, żeby wiedzieć, że to pies nie dla mnie, bo jest :diabloti: ;)
Nie wiem na ile ten charakter się różni, ale na żywo to wyglądają zupełnie inaczej:p Kilka razy spotkałam Birke i znam troche dwa gończe, i na początku tak troche zastanawiałam sie czy Birka to nie gończy, ale ni w ząb mi wyglądem nie pasowała na prawdziwego Polaka:lol: ...no, a żem ja się na tych rasach nie znam, to nie wiedzialam, że to francuzka;) Jest znacznie bardziej smukła i ma dłuższe łapy, a gończe mają znacznie szersze łby i pyski, no i Birka ma taki dłuższy, przynajmniej tak optycznie pysio:cool3: przynajemniej tak jest na moje oko i mój koślawy opis:eviltong: ...a charakterem z tego co wiem to się róznią, ale nie znam jego u rzadnej z tych ras to w tym Ci nie powiem:roll: ...ale chyba kapov'y są troche jak takie eleganckie damy - co np. odzwierciedla się w łapaniu frisbee - o ile pamiętam Bira na początku czekała, aż spadnie;)

Posted

shangri śliczna ta Twoja panienka :)

Kupiłaś jej już szelki? :p

APSA napisał(a):

Podstawową różnicą dla laika jest wzrost, u gończego polskiego - 50-55cm suki, 55-59cm psy, u kopova - 40-45cm suki, 45-50cm psy.
Drugą najbardziej widoczną różnicą jest umaszczenie - u kopovów wyłącznie czarne podpalane, w gończych polskich - czarne podpalane, czekoladowe podpalane oraz rude.
Do tego nieco inne proporcje, dla mnie gończe są po prostu elegantsze :p ale zapewne właściciel kopova powie to samo o swojej rasie :lol: (prawda shangri? :lol:).
Praca tych psów w lesie jest podobna: oba pracują jako tropowce i dzikarze i oba są w tym dobre, myśliwi się co prawda kłócą, że jedne są rosądniejsze, bardziej układne itp, ale ile w tym retoryki, a ile prawdy - nie wiem.
Z pewnością mają ze sobą sporo wspólnego i zapewne w obszarach przygranicznych dochodzi(ło) do mieszania się osobników obu ras.

Pozdrawiam
Marysia i Una (gończy polski)

Posted

APSA, Anza&Hacker witam w galeri :lol:
a wiec tak, male sprostowanie i dopelnienie roznic miedzy GP i GS :evil_lol: :
dodajac do tego co napisala Marysia to tak: u GP jest dopuszczalne male biale znaczenie na piersi lub lapach ( tak jest we wzorcu jelsi pokrecilam to przepraszam najmocniej ;) ) natomiast u GS jest to wada.

Marysia_i_gończy - prawda prawda :cool3:
szelek jeszcze nie kupilam, caly czas czekam az przyjda do sklepu, chyba ten dystrybutor nie wrocil jeszcze :roll: neiwiem, wiesz ze przeczytalam w twojej galeri taka historie i powiem ci ze Bira tak samo sie zachowuje jak Una. chodzilo o ta mala Bore i to ze na poczatku niezbyt sie polubily. otoz moja suka tez tak ma ze czesto zdarza sie jej "poturbowac", ale nie gryzie mocno (nigdy nie zrobila krzywdy) raczej klapie w powietrzu, a i spacer rownolegly pomaga nam bardzo :evil_lol:

koncze i pozdrawiam bo sie straszliwie rozpisalam

ps: jak co to internecie mozna znalezc duzo o gs ale trzeba szukac jako slovensky kopov lub black forest hound

Posted

shangri_la napisał(a):
u GP jest dopuszczalne male biale znaczenie na piersi lub lapach ( tak jest we wzorcu jelsi pokrecilam to przepraszam najmocniej ;) ) natomiast u GS jest to wada.

z moich obserwacji: GP maja krotszy wlos, u slowakow ma byc 2-5 cm ( i szczerze przyznam ze ja wlasnie tak odrozniam po dlugosci wlosa i jeszcze nigdy sie nie pomylialam :eviltong: ).

Oooo, widzisz, to dla mnie nowość :lol: Dzięki :lol:

shangri_la napisał(a):
co do wzrostu to faktycznie suki powinny miec 40-45 cm. a przyznam sie bez bicia ze Bira ma...... ok 52 cm:oops:.

Duża :crazyeye: Una też ma 52cm :cool3:

shangri_la napisał(a):
szelek jeszcze nie kupilam, caly czas czekam az przyjda do sklepu, chyba ten dystrybutor nie wrocil jeszcze :roll:

Proszę, jak już poprzemierzasz i coś kupisz, to zdaj relację!

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Fajny ten big smile:lol: ...ale dlaczego tylko jedno foto?:-(

Marysia - tu chodzi o to, z tym wzrostem, że Bira jest duża jak na swoją rase, bo jak już Shangri napisała kapov'a suczki powinny mieć 40-45cm, więc jeśli Bira ma 52cm, to znaczy w końcu, że jest o przynajmniej 7cm za wysoka, a to moim zdaniem jest już duża różnica;)

Posted

Anza&Hacker napisał(a):
Marysia - tu chodzi o to, z tym wzrostem, że Bira jest duża jak na swoją rase, bo jak już Shangri napisała kapov'a suczki powinny mieć 40-45cm, więc jeśli Bira ma 52cm, to znaczy w końcu, że jest o przynajmniej 7cm za wysoka, a to moim zdaniem jest już duża różnica;)

SERIOOO?? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: No patrz! W życiu bym na to nie wpadła!! :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

(zwłaszcza, że to JA pisałam o wzorcowym wzroście gończych i kopovów :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol::
Marysia_i_gończy napisał(a):
Podstawową różnicą dla laika jest wzrost, u gończego polskiego - 50-55cm suki, 55-59cm psy, u kopova - 40-45cm suki, 45-50cm psy.

:eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

Una też ma 52cm :cool3:
hehe podobne nieco wymiarowo te nasze suczydełka
Proszę, jak już poprzemierzasz i coś kupisz, to zdaj relację!
zdam, zdam! tylko jest to niestety zalezne od tego kiedy ten dystrybutor bedzie w kontakcie, bo on sam tych szelek co ja chce nie ma i musi je pewnie sprowadzic, a od niego pelna-miska i tak to sobie trwa... mam tylko nadzieje ze kasy nie przepuszcze :eviltong:
Anza&Hacker napisał(a):
...ale dlaczego tylko jedno foto?:-(
zaraz sie poprawiam :lol:
a tak poza tym to wszyscy juz wiemy ze Birnik jest duuza suka :eviltong:, ale szczerze przyznam ze widzialam tylko jednego kopova o wzorcowym (chyba) wzroscie, ale za to mial biale znaczenie :mad:,
az sie boje bo chcialam z suka pojechac na slowacje bo tam organizuja kklubowa wystawe kopovow:razz:,cale masy kopovow:loveu:, ehh, a jak tam pojade a tak same wypierdki beda:-?:evilbat: w sumie ciekawe jak to jest z tym wzorcem
KaRa_TC napisał(a):
Myśle o zakupieniu kiedyś takiego rogza mojemu psinkowi;)
tylko jednemu psinkowi :eviltong:, a tak na powaznie to rogzy sa naprawde super, jestem zadowolona i sucz chyba tez ;)

a teraz nieco nieudane jakosciowo fotki z frizbim :p (niestety nie opanowalam jeszcz robienia zdjec w sloncu ktore nie jest lekko zachodzace:eviltong:)
na poczatek balerinka:p

troche sie zapedzilam

cos dziwnego

chyba zlapane ( ach te softy: dla psa o niebo lepsze ale rzucic tym jakos rozsadnie to makabra:shake: )

jakosc niesatysfakcjonujaca ale jaka mina:eviltong:

no i oczywiscie dziekujemy za odwiedziny wszystkim