Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja tu pierwszy raz :) ale jak już się przyjrzałam to sobie Ciebie przypomniałam z DCDC we Wrocławiu :) pamiętam że wygrałaś startersy :) i widzę że masz brata Zetki ?? cudny chłopak :)
to mam nadzieję że na wiosnę jak otworzą Dom Lodów reaktywujemy nasze spotkania pływaniowo-frisbowo-lodowe i Marta od Figi ściągnie Cię na takie spotkanko z psinkami :)

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

gusia1972 - witaj, ano fakt to my :) i bardzo chetnie sie piszemy na wiosenne spacerki
Klaudia :-) a ty we wroclawiu jestes i sie ukrywasz :p

Kaja10014- dzieki

a tutaj pare fotek z treningu born2fly tym razem autorstwa marty ( to bylo chyba pod koniec pazdziernika)

nowa sztuczka- uklon :cool3:

Birniś

jakies nieporozumienie lekkie hehe

uszy czasem stoja, jednak chyba nic z tego nie bedzie...

Birnix wczoraj miala sterylke, powoli dochodzi do siebie, w swoim kubraczku, mam nadzieje ze wszystko poszlo dobrze, troche mnei to zalamuje bo nie chce nic jesc... tzn kawalek miesa zjadla.. a ona przeciez taaaki zarlok jest.. ehh

pozdrowienia

Posted

dzieki za slowa otuchy :) birunia dzisiaj znacznie lepije , chetnie je, mniej chetnie chodzi ale widac znaczna poprawe. bylysmy dzis na kontroli i jest dobrze, dostalatylko kolejna dawke antybiotyku ze wzgledu na nasz neidzielny wyjazd w gory ( oczywiscie bira sobie "poszaleje" conajwyzej na smyczy minimum do przyszlego piatku, ale z racji braku weterynarza... tzn pewnie nieopodal by sie jakis znalazl ..)

pozdrowienia

• 3 weeks later...
Posted

z Birunia wszsytko juz w porzadku, zagoilo sie jak na psie "evil_lol:

wrzucam pare zdjec z wizyty naszej w hodowli sida z zeszlego tygodnia

sid z rodzicami

rodzinnie

Birnik nie proznowal

:cool3:

wszystkie fotki autorstwa Marty Parcewicz
pozdrowienia

• 2 weeks later...
Posted

ok no wiec tak:
najpierw uczylam wskakiwania na plecy ( z tylu) bo potrzebne nam to bylo do bacvaulta.. bylo to trudne dla mnei i dla psa bo Bira kompletnie nie chciala postawic lapy na plecach itp zajelo nam dosc duzo czasu do opanowania tego lacznie z wyrzutem dysku, tzn jak pies sie w koncu przekonal ze 4 lapy na przewodniku= nagroda i w ogole super. na poczatku musialam wrecz kucac mega nisko, teraz wystarczy ze sie pochyle i tez wskakuje. tak wiec jak juz pies mial opanowane wskakiwanie na plecy od tylu to probowalam robic to troche z boku- bo tak by mi bylo wygodniej wyrzucic dysk.. wiec pies byl stopniowo przyzwyczajany do takich skokow na plecy z roznych miejsc. no i pewnego razu pochylilam sie nad nia z przodu ( czyli tak jakby to mialo byc docelowo) i powiedzialm hop trzymajac pilke nad plecami- bira jest nauczona ze jak jest gdizes pilka- to mozna po nia sie udac- pozniej przekladamy to na dysk ktory juz nei ejst tak pozadany ;). tak wiec udalo sie, przeskoczyla jednak.... podczas przekladania na frisbee- bira yla uczona ze jak tak stoje to znaczy ze ma przebiec miedzy nogami i dysk bedzie rzucony z tylu.. nie musze mowic jak sie skonczylo gdy stalam tak pochylona.... dobrze ze leb mi nei odpadl.. nast razy byly przeprowadzane gdy dodatkowo jedna reka ochranialam glowe a druga wyrzucalam frisbee
i tak oto wyszla sztczka:
http://i576.photobucket.com/albums/ss203/PMarta/Energizer%20BC%20%2022listopad09/DSC_0225.jpg
ktora pozniej MEGA latwo bylo przerobic na fikolka- czyli:
klecze na ziemi- pochylam sie mwiac hop- trzymajac pilke nad pelcami i pies skacze... jak bira zakumala ze chodzi o to by skoczyc to wycofalam pilke i pies skakal gdy ja coraz bardziej pochylalam sie do przodu udajac ze robie fikolek- jednak naprawde go nei robilam- dochodzilam do momentu gdzie nalezaloby juz odepchnac sie nogami. no i jak bira juz wiedziala ze trzeba przeskoczyc neizaleznie co tam pancia swiruje pod spodem to odwazylam sie zrobic fikolek i WYSZLO :D ( tylk ood razu mowie ze mimo wszystko w kurtce sie lepiej robi na trawie, chyab ze ktos ma na tyle silne rece by utrzymac sie przy "spadaniu" na kark- bo to neico boli jak ma sie na sobie tylko bluze.

mam jeszcze filmik frisbowy
http://www.youtube.com/watch?v=82LPqyegWAE

i pamiatke z Sidkiem nieco marnej jakosci bo krecone telefonem
http://www.youtube.com/watch?v=KIhxhGiVU04

trzymajscie kciuki za Sidka, za tydzien bedzie mial operacje lapy.. okazalo sie ze ma OCD :-( i tutaj moje pytanko... jakies cwiczenia dla psa, meczace psychicznie ? moze ktos zna jakas stronke czy cos... bardzo nam to pomoze, bo bedizemy musieli wytrzymac jakso czas uneiruchomienia...

pozdrawiam

Posted

Bardzo mi przykro z powodu Sida! Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło jak trzeba! :thumbs:
Macie we Wrocławiu najlepszych specjalistów, więc musi być dobrze!

(i przyznam, że włos mi się jeży na moim łysym łbie, bo jak się nie mylę, ojciec Sida krył sukę, która z innym samcem dała chyba 3 OCD... wiesz, którą sukę mam na myśli? mylę się?)

Co do filmików - Sidek jest śmieszny :evil_lol: a entuzjazm Biry jest fantastyczny :loveu:
I ślicznie dziękuję za opis nauki :)

Jeśli natomiast idzie o zabawy umysłowe, to średnio pamiętam co wtedy robiłyśmy :oops: jak widzę na filmiku - targetowanie uda (miało być też targetowanie łydek i czegoś jeszcze; i miało być jako odpowiedz na pytanie "gdzie pani ma udo? a gdzie łydkę?" etc, ale zabrakło mi zapału ;) ), ukłony i cofanie między nogami. Nie wiem jak bardzo Sid będzie mógł się ruszać, ale inne rzeczy, które mi przychodzą do głowy to: rozpoznawanie zabawek/rzeczy po nazwie, zabawy węchowe (np. znajdowanie herbaty zamkniętej w jednym z kilku identycznych kubków), targetowanie nosem, przednimi łapami, tylnymi łapami, jedną przednią, jedną tylną etc różnych rzeczy, chodzenie z łapami na stopach, doggie zen, przybijanie piątki, zostawanie :p, kładzenie głowy na kolanach, machanie głową na "tak" i "nie" (i podłożenie komend typu "jesteś głodny?" i "posprzątaj!" ;) ), merdanie ogonem na komendę, podnoszenie konkretnej łapy w górę na komendę, popychanie dużej piłki nosem, puszczanie bąbelków po wsadzeniu nosa do miseczki z wodą, cofanie, zamykanie/otwieranie drzwi, szafek, tabliczka mnożenia (Ty mówisz "dwa razy trzy" a on szczeka sześć razy). Więcej pomysłów w tej chwili nie mam :oops: