Belert Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 kurcze nie mam sily juz.Mam 5 letniego szpica , czasem byly klopoty z jego sraniem w nocy ale teraz to juz plaga. Dostaje karme Akana z jagniecina. Oprocz tego dostaje rano razem z karma kawlek miesa .Kolo 16 drugi raz sama sucha karma. Jest wyprowadzanay ostatni raz kolo 22-23. I rano jest narobiona kupa a na dodatek schodza po schodach o 7.30 zaczyna mi srac juz na schodach a najczesciej przed drzwiami wyjsciowymi. Jakies rady .? Bic go nie bije.I wolalbym tego nie robic.Moze lancuszek ? Ale mysle ze cos robie zle ale co ? Quote
owca Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 nie wiem w jaki sposób przy pomocy łańcuszka chcesz pokazać psu, żeby załatwiał się na dworze... Po 1. - czy twój pies jest zdrowy? Jeśli jest zdrowy, to na szybko widzę 3 powody takiego zachowania: 1. pies nigdy nie był do końca nauczony załatwiania się na dworze, 2. pies jest wyprowadzany za późno lub za rzadko, 3. pies jest zestresowany Ja bym zaczęła od początku, jak ze szczeniakiem, czyli, wstajesz WCZEŚNIEJ, praktycznie jak tylko pies się obudzi, zrywasz się z łóżka i wychodzicie na spacer, a pies dostaje nagrodę za załatwienie się na zewnątrz (pochwała/smakołyk). Jeśli znajdziesz rano kupę w domu, nie wściekaj się (a jak się wściekasz, to zamknij się w łazience i policz sobie do 20;) ), nie krzycz, nie mów do psa, nie patrz na psa, nie dotykaj psa - po prostu posprzątaj to i wyjdź z psem na spacer. Jeśli pies zaczyna się załatwiać (np. na schodach), spróbuj zrobić coś, żeby do tego nie dopuścić (zachowanie, które się powtarza, jest utrwalane) możesz np. spróbować odwrócić jego uwagę, jeśli jest mały - znoś go na rękach, biegnij na tyle szybko, żeby nie zdążył się załatwić... Psy trawią ok 12h, jeśli dostaje drugi posiłek o 16.00 to prawdopodobnie między 2-3.00, a 5-6.00 rano powinien się załatwić. W tej sytuacji, jak widzisz, może nie wytrzymywać, aż do 7.30, a już na pewno, jeśli po przebudzeniu ma czas, żeby poruszać się po mieszkaniu. Quote
Belert Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 co do zdrowia...hmm.... niemam pojecia bawi sie i skacze jak szalony , nie byl odrobaczany juz dawno moze to ? Quote
Belert Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 moze mu dawac pozniej drugi posilek ? Sorry ale edit nie dziala Quote
owca Posted October 27, 2010 Posted October 27, 2010 ...i jak, zbadałeś psa? przesunąłeś jej drugi posiłek na późniejszą godzinę? wstajesz wcześniej, żeby wcześniej wyprowadzić psa na spacer? nie stresujesz go wściekaniem się, jeśli zdarzy mu się wpadka? nagradzasz go za załatwianie się na zewnątrz? Jeśli w ciągu 2-3 tygodni nie zauważysz żadnej poprawy, a jeszcze nie byłeś u weterynarza, to KONIECZNIE zbadaj psa! (w zasadzie powinieneś to zrobić na samym początku, czyli JUŻ TERAZ, nietrzymanie kału, to objaw różnych dolegliwości, również tych prowadzących do śmierci psa...) ...a jeśli wykluczysz podłoże zdrowotne, możesz szukać dalszych porad. Możliwe, że będziesz musiał się cofnąć jeszcze dalej i na początku wychodzić z psem co 3 godziny etc... Quote
Recommended Posts