Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, od kilku miesięcy interesuję się dogoterapią. Jestem pedagogiem, na co dzien pracuję z psami. Pudla chciałam mieć od zawsze. Jestem w trakcie przygotowywania się do pracy kynoterapeuty. Z racji tego, że zanim cokolwiek zacznę robić wolę wszystkiego dokładnie się dowiedzieć zwracam się do Państwa o pomoc w rozważeniu, czy pudel nadaje się do tego rodzaju pracy. Według mnie tak, ale moja wiedza jest czysto teoretyczna.
Przede wszystkim szukam psa, który będzie pracował ze mną na zajęciach z dziećmi w młodszym wieku szkolnym, które maja problemy z nauką czytania, pisania i liczenia. Tu nie mam wątpliwości-pudle podobno maja wielkie chęci do nauki i zabawy.
Pies pracujący w terapii musi zdać min. egzamin n a psa towarzyszącego (oraz dalsze bardziej skomplikowane). Wydaje mi się, że temu również pudel może sprostać . Oczywiście czeka mnie wielka praca, bo żaden pies sam się nie nauczy...no najwyżej rzeczy niekorzystnych.
Znam kilkanascie pudli (żaden nie ma rodowodu) i widzę, że dzielą się na dokladnie dwa typy- pudle ułożone, grzeczne, cierpliwe, ciekawe i przyjazne oraz złośliwe, gryzące, agresywne w stosunku do właścicieli, niecierpliwe.
Moim zdaniem wynika to z wybitnej inteligencji pudla i braku umiejętności wychowawczych właściciela.

Rozważam również pudla jako ewentualnego terapeutę z powodu tego, że występuje w kilku rozmiarach, kolorach (preferuję jasne), byłby dla mnie niekłopotliwy w pielęgnacji, jest przyjemny w dotyku i przyciąga uwagę.

Same plusy. Jak mówię- dla mnie jednak to czysta teoria. Chciałabym poznać W:cool3:aszą opinię w tej sprawie.

W wykazie psów terapeutów znalazłam tylko jednego pudla po egzamienie: SOLOMENNAYA KUDRYASHKA Iz Rozovych Snow.

Posted

W każdej rasie znajdziesz psy które się nadają i które się nie nadają ! W kazdym miocie będziesz mieć szczeniaki które spełnią się w danym zapotrzebowaniu i które nie wykazują wymaganych cech.
Na pewno pudel ma zalety:
brak psiego zapachu który jest drażniący dla dużej ilości dzieci, szatę bardzo przyjazną w dotyku
bardzo dużą inteligencję która wręcz przeważa nad tresurą ;)
dużą pojętność i olbrzymią chęć do współpracy
mało agresji wrodzonej - widoczne agresory to najczęściej wina pseudohodowli bez czystości rasy i powiedzmy szczerze głupich właścicieli gdzie nie patrzy się na charakter tylko się mnoży byle mnożyć -(

Na pewno są to psy bardzo żywiołowe, i jeżeli zdecydujesz się na tego psa musisz go wybiegać przed pracą - ale to samo musisz zrobić z każdym psem typu myśliwsko - owczarskiego. Muszą wypuścić parę.
Nie wolno pozwolić aby pies się np. turlał szczególnie po jedzeniu - tak jak u każdego dużego i średniego psa grozi to skrętem.

Posted

Dodam, że w rasie duzy pudel bardzo wysoko (do ścisłej czołówki) zaszedł pudel duży morelowy z nieczynnej już hodowli Auricomus w kategorii PO.
Mniejsze i większe pudliszony z wielkimi sukcesami biegają na torach w różnych psich zawodach :)
Słyszałam o pudlach które pracują z dziećmi, ale nie mam namiarów -(