Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaka sytuacja? Cały czas nie chodzi na 4 łapach?
Nie wiem czy z tą siatką do dobry pomysł, bo Reksio jest strasznie płochliwy, więc i tak po złapaniu trzeba mu coś podać na uspokojenie, a poza tym do RTG musi być znieczulony. Sam nie wiem porozmawiam z lekarzem.

Posted

jak by mial status bezdomnego to anda jakos musialaby go zlapac,jak odplatnie to pan g, z minska ale to suma 600 zl tylko za odstrzal,,inny wet strzelajacy z plonska moze bez rachunku dla gminy jest tanszy .z leczic tanszych ale bez pobytu to szkolna rog powst.slaskich a z pobytem to bobrowiec ale drogi,moze poczekac bo zlamanej chyba nie ma bo troche sie podpieral,na odleglosc duzego obrzeku nie ma,chyba to jest od pogryzienia z psami i zainfekowane.boli .moim zdaniem odstrzal to duze koszty - ja probowalabym w kilka osob sie zebrac i poprosic mru z vivy oni maja wprawe w roznych lapaniach i moze daliby rade przy naszej pomocy na ogrodzonym terenie.moze by go wykastrowac i wykapac przy okazji.doloze sie do kosztow od 20-do maja bede na urlopie

Posted

Rozmawiałem z Andą. Koszt złapania, przewiezienia do lecznicy i badania (w tym RTG) to ok. 200-250 zł. Sprawę mam dokładnie uzgodnić (w tym koszt dniówki ewentualnej hospitalizacji) z dr. Różyckim, który ma dzwonić jutro.
Te 200-250 zł mam mieć z fundacji "Schronisko dla bezdomnych zwierząt w Józefowie". Sprawy szpitala nie ustalałem, bo nie wiem ile i czy w ogóle będzie potrzebny.
I teraz kluczowe pytanie: robimy tę "łapankę" czy nie? Znając stosunek Reksia kontaktów z ludźmi wolałbym zaoszczędzić mu tej przyjemności!

Posted

1. z powodu nogi wydaje mi sie ze nie bedzie to konieczne, chyba zeby go wykastrowac aby przestal sie szwedac i narazac na tego typu wypadki
2. z gmina bedzie ciezko bo sprawe zwierzat pan ch.oddal strazy i wykorzystano to obcinajac budzet na zwierzeta.teraz tym dzialem zajmuje sie straz miejska a glownie malo komunikatywny i napewno nie prozwierzecy komendant strazy.po 2 kontaktach nie uwierze ze rozycki dla psa na posesj/ czytaj dla gminy ma pies wlasciciela/ dostanie od nich jakiekolwiek pieniadze.
3. reasumujac problem czy go lapac sam sie rozwiaze bo antypatyczny pan komendant nie da kasy.mnie kazal lapac po 1 kocie bezdomnym chociaz jest ich multum

Posted

Z Reksiem jest coś nie tak.
Poza tym, że jest brudny jak przysłowiowa świnia a tak właściwie zmienił ubarwienie na czarne to dziś mnie zaskoczył.
Przyjeżdżam - żadnej reakcji na skuter. Psa nie widać, nie słychać. Pomyślałam, że znów go nie ma na podwórku.
Wchodzę i idę do schodów. Nadal nic. Doszłam do schodów a tu Reksio. Siedział pod drzwiami. Pierwszy raz go tam widziałam!
Mało tego, zszedł ze schodów prosto pod moje nogi. Stanął może ze 40 cm dalej ode mnie. I patrzył na mnie jakby czekał na pogłaskanie. Powoli wyciągnęłam do niego rękę ale chłopak stwierdził, że jednak nie będzie się tak poświęcał i odszedł na bezpieczną odległość.
Nie uciekł jak zwykle. A to, że to ja mu dałam wybór zamiast się rzucać do niego z wyrazami miłości zaskoczył go tak, że podszedł znów i trzymał się blisko.
Miałam wyrzuty sumienia, że muszę go zostawić ale zaczynało padać znów, co nie umila jazdy skuterem.

Posted

reksio chodzi juz calkiem dobrze,jak zjadl kurczaka z dzisaj to chyba jest zdrowy tylko wyglada rzeczywiscie jakby nim ktos wycieral kawal brudnego i duzego tarasu.lapac mozemy ale bedzie ciezko z oplacaniem przez gmine

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...
Posted

Potrzebuję zastępcy na najbliższą sobotę i niedzielę i na kolejny weekend. Wyjeżdżamy na wakacje i będę dopiero 21/08. W najbliższy piątek będę oczywiście u Reksia. Dam mu więcej jedzenia, na każdy wypadek. Z góry dzięĸuję.