Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rumen tabs kupowałam u weta, ale to dawno było - możliwe, że są i w zoologach. W internetowych są.
A ona wsuwa koopska na spacerach?
Ten kawałek ziemniaka (bo ja daję tak pół niezbyt wielkiego albo jeden malutki na 10-kg psa) po prostu dorzuć rozgnieciony do tego indyka.

Posted

Rosanna napisał(a):
Acha - kupię ten Rumen Tabs. Przeczytałam, że też pomaga kiedy piesek ma skłonności do zjadania nieczystości na spacerze.
To się kupuje w zoologicznym?

W zoologicznym są, na początek kup i zobacz, jak posmakuje suce, bo ja np. kupuję w necie większe ilości razem ze środkami na kleszcze, wychodzi prawie o połowę taniej ;)

Posted

Wczoraj byliśmy w jedym zoologu i Rumen Tabs nie mieli. Poszukam gdzie indziej.
A jesli chodzi o kupy to nie, na spacerach ich nie je ale za to jakieś inne smieci owszem. Ciągle jej cos z paszczy wyciągamy.

• 3 weeks later...
Posted

Na rynku dostępny jest bogaty wybór diet na tego typu schorzenia, ale niestety są one drogie. Mój znajomy ma psa z podobnymi problemami i karmi go puszkami bozita. Może i w przypadku Twojego piesia się sprawdzą.

Posted

Jakiś czas mnie nie było. Spieszę więc zdać relację i znowu prosic o radę.
Z psa raczej niejadka zrobił mi się pies wzystkożerny. Do niedawna nie chciała psinka spróbowac niczego nowego - teraz zje wszystko, owoce, warzywa, mydło powidło... :))

Prawdopodobnie rozwikłałam sprawę biegunek. Sunia nie może jeść ani ryżu ani makaronu.
No i teraz mam problem. Jaki wypełniacz dawać? Może jeść ziemniaki ale dostaje je tylko sporadycznie i to jak radziła "filodendron" kawałeczek rozgniecionego na puree.

Kupiłam tez Rumen Tabs. Psica je uwielbia ale......po zjedzeniu biegunka :(. Tymczasem więc nie daję.

Posted

Wypełniacz nie jest obowiązkowy. Możesz dawać mięso z warzywami plus trochę tych ziemniaków.
Psy karmione barfem nie dostają żadnych wypełniaczy.
Chwalone karmy nowego typu (np. Orijen, Acana grassland, Taste of the wild) to karmy niskowęglowodanowe, bez wypełniaczy albo właśnie z ziemniakiem w tej roli.

Posted

Dzięki.

Czy wobec tego mogę ja karmić w ten sposób:

rano-sucha karma. Teraz dostaje Royal ale mam zamiar zmienić na Orijen.

I popołudniu mięsko + warzywa?

Tak do końca to ja jakoś w ogóle nie jestem przekonana do suchej karmy. Ale co wobec tego ewentualnie można dawać rano?

A czy psy mogą jeść np. płatki owsiane, kukurydziane, ?

Posted

A po Royalu nie ma sensacji? Bo ta karma to taka dość napakowana ryżem z tego, co pamiętam. Choć pewnie zależy od rodzaju.

[SIZE="1"]Ja tam uważam, że psy mogą jeść wszystko, co im nie szkodzi ;) Ale to nie jest wiążąca ani podbudowana autorytetem opinia ;)

Posted

No właśnie nie ma sensacji. Ja kupuję u weta Royal JUNIOR. Ale słyszałam niepochlebne opinie o tej karmie - dlatego - jeśli będzie dostawac suchą karmę to wolałabym jednak, żeby była dobra jakościowo.

Filodendron - mi nie jest potrzebna autorytatywna opinia - tych jest full w necie. :) Wystarczy mi opinia miłosnika zwierząt :)
Ja troche poruszam sie po omacku w kwestii psa. To jest moja druga w życiu psiura - poprzednia była w domu jak byłam dzieckiem i to rodzice zajmowali się kwestią żywieniową.

Posted

Ja, gdybym miała psa nieuczulonego na kurę, to bym pewnie karmiła BARFem ;) Że jednak jest tak, a nie inaczej i że sucha karma jest niestety najwygodniejsza dla mnie, to psica dostaje przede wszystkim karmę plus dodatki. Jak się zapatrujesz na BARF? :)

Po RumenTabs biegunka? Może za dużo? Ja daję 1-2 dziennie na 10kg psa.

Posted

evl napisał(a):
Ja, gdybym miała psa nieuczulonego na kurę, to bym pewnie karmiła BARFem ;) Że jednak jest tak, a nie inaczej i że sucha karma jest niestety najwygodniejsza dla mnie, to psica dostaje przede wszystkim karmę plus dodatki. Jak się zapatrujesz na BARF? :)

Po RumenTabs biegunka? Może za dużo? Ja daję 1-2 dziennie na 10kg psa.

Evl-chętnie bym ją karmiła surowym ale w tej chwili się boję. Rumen Tabs dawałam 1 szt. dziennie a sunia waży 10.6 kg.
I niestety :( Spróbuję jej dać za jakiś czas.

Posted

Filodendron - chyba wywołałaś wilka z lasu....
Od wczoraj mała ma luźną kupę :( Nie jest to biegunka ale juz prawie. Ponieważ od jakiegoś czasu karmiona jest według jednego schematu (rano suche a popołudniu gotowane ale bez wypełniacza) i kupy były ok, tak więc teraz padło podejrzenie na suchą karmę. W niedzielę kupiłam nowa partię.
Ja już chwilami się załamuję. Psince nic nie jest - jest wesoła, skora do zabawy, ma apetyt.
Naprawde nie wiem jak ja ja mam karmić. Rano ma dostać mięcho i to samo popołudniu?

Posted

Jeżeli faktycznie z wcześniejszych obserwacji wynikało, ze suńka ma luźne kupy po ryżu czy makaronie to ja bym wyłączyła suchą karmę. Nie wiem, którego royala używasz ale to generalnie jest zbożowa karma.
Spróbuj trochę bez wypełniaczy - mięso, warzywa, troszkę ziemniaka, nabiał. Żeby wykluczyć, że to jest reakcja na ryż/zboże.
Jeśli to nie pomoże, to może suńce trzeba zrobić jakieś badania?
Poza wszystkim, niektorym psiakom nie służy mieszane jedzenie - suche z gotowanym. Każdy psiak jest inny.
A może zjadła jeszcze coś innego? Luźna kupa to jeszcze nie tragedia - zdarza się.

Posted

Zrobię jak radzisz. Juz nawet dziś popołudniu dostała tylko miesko ze zmiksowanymi warzywami. Suche tymczasem odstawiamy.Wypełniacze wszelkiej masci też. I jeszcze chwileczkę wstrzymam się z badaniami - bo wydaje się, że suczka jest w dobrej kondycji. Apetyt dopisuje, humor też, nie chudnie. Boje sie, ze ona przez to schroniskowe żarcie ma kompletnie "rozregulowany" przewód pokarmowy. Tym bardzie, że w schronie była od urodzenia :(.