Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

lilk_a napisał(a):
aha, to tylko w takich wypadkach są wpisy na wątku .... nie wiedziałam :shake:

Witaj na dogo. Żart;) Nie mówię, że tylko w takich przypadkach , ale czasem lepiej jak jest cisza, spokój i stałe grono bywalców.

Posted

wiadomości od Magdy

A my wczoraj w pozycji nakolankowej-nafotelowej bawiliśmy się w obcinanie pazurków Zapowi. Uprzejmie informuję, że Zapcio bezz najmniejszych protestów, czy strachu podszedł do zadania i bez dwóch zdań jest u mnie psem, któremu najłatwiej pazurki skrocic. Fakt, że sposobem, ale i faktem jest, że dotykanie łapek zabiegi przy nich odwrażliwiły się popisowo:)
Wczoraj też pierwsze ćwiczenia z kagańcem. Było troche strasznie, ale progres widoczny. Zap musi wiedzieć, że kaganiec wiąże się z czymś miłym, a nie z weterynarią.
Oprócz tego wczoraj sporo nosiłam na biodrze pewne zółte, słodkie psisko.

A dziś była nauka kładzenia się na boku, na komendę. Z powodzeniem:) Zap odpoczywający po robocie:

dzisiaj ułożę treść ogłoszenia dla Zapa , bo wychodzi na to że na mnie padło , nikt się z tym na wątku przed szereg nie wyrywa , zdjęcia coraz ładniejsze więc nie ma wyjścia , chyba czas ogłaszać nasze żółte psisko...

Posted

poniżej treść ułożona przeze mnie , sprawdzcie czy tak może być ... jakoś ciężko mi się dzisiaj myśli więc nie wiem czy dobrze

Zap to około czteroletni, dość duży pies.
Cztery lata temu opuścił jedno z polskich schronisk. Szukamy dla niego odpowiedzialnego właściciela.
Preferowane warunki dla Zapa to dom z ogrodem, lub miasto , ale w spokojnej okolicy.
Zap akceptuje dzieci , najlepiej powyżej siedmiu lat
Z uwagi na swój charakter pies powinien mieć spokojne miejsce do odpoczynku, przyzwyczajony jest r ównież do klatki
kenelowej.

Jest cichym , czystym , spokojnym psem,łagodny do psów, inteligentny, szybko się uczy i zapamiętuje. Posłuszny,
posiada niski popęd łowiecki , ale nie wiadomo czy zaakceptuje kota.

Zap doskonale dostosuje się do aktywności człowieka ,
nie jest psem sportowym, poszukuje oparcia w człowieku, to pies tylko dla osoby spokojnej , zrównoważonej.
Jeśli będzie miał możliwość wyboru wybierze jako przewodnika kobietę.
Zap jest pod opieką szkoleniowca.
Od nowego właściciela wymagany jest szacunek do zwierząt, który zrozumie, że na aklimatyzację w nowym miejscu ,
otoczeniu , wśród nowych osób potrzebny jest psu czas , który nie zniechęci się po paru dniach,
który będzie na początku przestrzegał zasad ustalonych przez opiekującego się Zapem zoopsychologa i
będzie otwarty na rady i pomoc

Zap to introwertyk- przyszły właściciel musi dać mu możliwość wyciszenia się , dać mu bezpieczną przestrzeń , nie narzucać zbyt wielu bodźców zewnętrznych
To najważniejsze inormacje o naszym podopiecznym.
Zapraszam do obejrzenia filmu o Zapie - w nim jego historia

http://www.youtube.com/watch?v=ZwvphCt2dlk

Zap jest wykastrowany , posiada wszczepiony chip jak również aktualne szczepienia
Jest gotowy do adopcji i czeka na dom.

kontakt w sprawie adopcji pod nr tel. 509 584 275 lub galeria.lw@gmail.com

Posted

Wracam do życia ;).

Pamiętałam o ogłoszeniu, ale przez chorobę nie dałam rady nic wymyślić.
Mam wrażenie, że to ogłoszenie - chociaż zgrabnie napisane - jest ciut przydługie - i tak większość informacji jest dogadywana bezpośrednio, z odpowiednimi komentarzami.
Jako, że mam w głowie pusto poproszę Pewną Ogłoszeniową Pisarkę o Szczęśliwej Ręce, żeby zerknęła i zaproponowała swoją wersję i - jeśli się zgodzi - będziemy decydować :).

Posted (edited)

lilk_a moze tak dodac wymiary w cm do grzbietu i max ilosc godzin w ktorej Zap moglby siedziec w klatce drucianej (czy drzwiczki maja byc otwarte czy zamkniete.
czy piesek moze chodzic do psiej szkoly?
czy sie zgadza z suczkami psami?
czy moze kilka godzin sam byc w domu(do ilu godzin)?
czy osoba ma byc nie pracujaca ,albo jedna z czlonkow rodziny?
czy pies ma byc adoptowany do budy ,kojca ,lancuch

Edited by xxxx52
Posted

jola_li napisał(a):
Wracam do życia ;).

Pamiętałam o ogłoszeniu, ale przez chorobę nie dałam rady nic wymyślić.
Mam wrażenie, że to ogłoszenie - chociaż zgrabnie napisane - jest ciut przydługie - i tak większość informacji jest dogadywana bezpośrednio, z odpowiednimi komentarzami.
Jako, że mam w głowie pusto poproszę Pewną Ogłoszeniową Pisarkę o Szczęśliwej Ręce, żeby zerknęła i zaproponowała swoją wersję i - jeśli się zgodzi - będziemy decydować :).
to poproś proszę , bo jakoś tak mam że piszę właśnie za długie ogłoszenia :) a jeszcze jak szczęśliwą rękę ma to koniecznie poproś :)

Posted

Magda pisze:

Uczyliśmy się dziś nowej umiejętności, tym razem głupiej "sztuczki", turlania się na komendę. Niby głupie, ale wywalenie się na plecki wymaga od Zapa mocniejszego zaufania, odwrażliwia się tez presyjne przekładanie ręki na psem. Za to "boczek" robimy już ze mną stojącą, mocno schyloną nad Zapem. Zatem i ta presja się odwrażliwia. Zapowi codziennie trzeba stawiać nowe wyzwania i szlifować dotychczasowe umiejętności. Zmieniamy codziennie godziny pracy, miejsca, ćwiczenia. Skutkuje to coraz większą elastycznością Zapa. Zmiana i nowość zaczynają być dla niego normalne. Uczy się błyskawicznie. Nie można tego zmarnować. Marzy mi się dla niego dom, w którym ktoś chciałby z nim pracować dla samego faktu pracy. Doceniać nie tylko efekt ale przede wszystkim proces, współpracę. W "chcących" rekach myśle, że w ciągu pierwszego roku w nowym domu spokojnie mógłby opanować około 100 komend/słów/umiejętności. Fajny pies do nauki uczenia psa :)

i z wczoraj , też z wydarzenia .... zapomniałam ...

[h=5]Z rzeczy ważnych, Zap przestał wydziwiać przy nagrodach. Pracuje za wszystko, także za suchą karmę. Zaczynamy zatem tuczyć chłopaka, żeby wrócił do formy, w jakiej przyjechał. Grzecznie daje się czesać furminatorem. Ale jako, że ja bezlitosna jestem dla adopciaków, czeka go kolejne wyzwanie: kąpiel. Nie wiem jeszcze kiedy. Pewnie wyjdzie, że tak powiem spontanicznie:) Fajnie byłoby, gdyby obecni tu na wydarzeniu pomogli zrobić wspólnie listę umiejętności życiowych, które są niezbędne u psa do adopcji :)[/h]

Posted

widac po opisach Magdy ,ze Zap jest jak diament ktory staje sie brylantem tylko w odpowiednich rekach ,gdyz Zap potrzebuje odpowiedniego" szlifu"
Niestety ta umiejetnosc szlifownia psow rzadko kto posiada ,stad ta cala tragedia psa i jego tulaczka i zle osadzanie jego psychiki i jego potrzeb.jak juz pomysle ile tysiecy takich diamantow przechodzi podobna tragedie zamknietych w kojcach ,zakutych lancuchami czy siedzi za kratami w schroniskach,sa usypiane .Ich jedymym zajeciem jest wyczekiwanie wyczekiwanie i patrzenie na miske z jedzeniem ktora podawana jest przez czlowieka 1x dziennie ,albo wypuszczenie na wybieg zeby jak kury sobie po trawce pobiegaly .To jedyne zajecie takich diamantow.
No i co najgorsze takie skarby i ludzie w domach posiadaja i ograniczaja sie do wyjscia wkolo bloku ,pozniej albo wsadzenie do klatki na dziewiec godzin ,zeby bron boze czegos nie zniszczyly ,powrot po pracy do domu spacer wkolo bloku i to wszystko co psu sie oferuje.
Prawdziwy horor .

Posted

magdyska25 napisał(a):
a ja chciałabym się zapytać co do pakietu. Skorzysta Zap z niego, czy macie już kogoś do ogłoszeń? Pakiet jest do wykorzystania do 13.07. Chciałabym wiedzieć bo jak nie skorzysta to podeślę innego psiaka.

http://www.dogomania.pl/forum/threads/244131-Rozliczam-proszę-o-pamiętanie-o-wykorzystaniu-pakietów-do-13-07-2013
podeślę jeszcze dzisiaj ten tekst co napisałam i zdjęcia jeszcze dzisiaj tzn do rana

Posted

Przepraszam, mea culpa, myślałam, że zdrowieję, a rozłożyło mnie znowu i nie dałam rady zająć się ogłoszeniem, ani poprosić o jego przygotowanie (zrobię w poniedziałek), będzie do następnego "rzutu ogłoszeniowego") :(.

Moja propozycja ogłoszenia - wiem, że nie ma w niej wszystkiego, ale to jest tylko pierwszy krok - wszystko i tak rozstrzyga się w rozmowie, a portale ogłoszeniowe mają swoje ograniczenia co do wielkości tekstu:

ŻÓŁTE PSISKO szuka swojego miejsca w Dobrym Świecie

Zap to około czteroletni, dość duży pies, którzy poznał życie w schronisku i w hotelikach, a teraz czeka na swojego Człowieka.
Jest cichy, czysty, spokojny, posłuszny, łagodny w stosunku do psów, inteligentny i chętny do nauki. Doskonale dostosowuje się do aktywności człowieka.
Akceptuje dzieci, najlepiej powyżej siedmiu lat.
W nowym domu musi mieć swoją bezpieczną przestrzeń, możliwość wyciszenia się.

Zap jest aktualnie pod opieką behawiorystki, która będzie służyła radą i pomocą nowym opiekunom.
Od przyszłych właścicieli oczekujemy szacunku do zwierząt, zrozumienia, że na aklimatyzację w nowym otoczeniu potrzebny jest psu czas i otwarcia na sugestie i wskazówki.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o Zapie - w nim jego historia

Zap jest wykastrowany , posiada wszczepiony chip jak również aktualne szczepienia.
Preferowane warunki dla Zapa to dom z ogrodem, lub miasto , ale w spokojnej okolicy.

I Człowiek, który nigdy nie zawiedzie.

kontakt: tel. 509 584 275, e-mail: galeria.lw@gmail.com

Posted (edited)

jola_li napisał(a):
Przepraszam, mea culpa, myślałam, że zdrowieję, a rozłożyło mnie znowu i nie dałam rady zająć się ogłoszeniem, ani poprosić o jego przygotowanie (zrobię w poniedziałek), będzie do następnego "rzutu ogłoszeniowego") :(.

Moja propozycja ogłoszenia - wiem, że nie ma w niej wszystkiego, ale to jest tylko pierwszy krok - wszystko i tak rozstrzyga się w rozmowie, a portale ogłoszeniowe mają swoje ograniczenia co do wielkości tekstu:

ŻÓŁTE PSISKO szuka swojego miejsca w Dobrym Świecie

Zap to około czteroletni, dość duży pies, którzy poznał życie w schronisku i w hotelikach, a teraz czeka na swojego Człowieka.
Jest cichy, czysty, spokojny, posłuszny, łagodny w stosunku do psów, inteligentny i chętny do nauki. Doskonale dostosowuje się do aktywności człowieka.
Akceptuje dzieci, najlepiej powyżej siedmiu lat.
W nowym domu musi mieć swoją bezpieczną przestrzeń, możliwość wyciszenia się.

Zap jest aktualnie pod opieką behawiorystki, która będzie służyła radą i pomocą nowym opiekunom.
Od przyszłych właścicieli oczekujemy szacunku do zwierząt, zrozumienia, że na aklimatyzację w nowym otoczeniu potrzebny jest psu czas i otwarcia na sugestie i wskazówki.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o Zapie - w nim jego historia

Zap jest wykastrowany , posiada wszczepiony chip jak również aktualne szczepienia.

I Człowiek, który nigdy nie zawiedzie.

kontakt: tel. 509 584 275, e-mail: galeria.lw@gmail.com
to co? może podmienię jeszcze na bazarku ?

dołożyłam jako krótsze , do wyboru ... a tytuł ukradłam i do swojego tekstu ;)

trzeba tam podać miasto ... jakie ustalamy ?

Edited by lilk_a
Posted

lilk_a napisał(a):
trzeba tam podać miasto ... jakie ustalamy ?

Przy ogłoszeniach na całą Polskę podać to, w którym przebywa (albo najbliższe większe).
A jak się daje ogłoszenia na określone województwo (na niektórych portalach tak jest), to zwykle wyskakują miasta z tego województwa i nie na możliwości wpisać prawdziwego miejsca pobytu.
Pytałam, co z tym zrobić i poradzono mi, żeby wpisać główne miasto (niezgodnie z prawdą, ale jak pies jest w innym rejonie, to nie ma wyjścia) - i tak robię z moim Maniusiem, gdy go ogłaszam niekoniecznie tam, gdzie przebywa, bo przecież nie jest powiedziane, że akurat w swojej okolicy musi znaleźć dom.
W rozmowie telefonicznej, to jest oczywiście potem wyjaśniane, ale z tego, co mi mówiono, jak już ktoś jest zdecydowany, to nie jest przeszkodą, choć kwestia transportu jest różnie dogadywana.

W przypadku Samsunga jednak można go na razie ogłaszać na właściwe województwo - od czegoś trzeba zacząć ;).

Posted

najwięcej ludzi pewnie zagląda na stolicę ale tam też najtrudniej się przebić z ogłoszeniami.
Tak jak jest wyżej napisane- może podawać na całą Polskę (tam gdzie można) a tak jak trzeba będzie wybrać mazowieckie (chociaż najwięcej ostatnio zapytań miałam z Katowic).

Posted

magdyska25 napisał(a):
najwięcej ludzi pewnie zagląda na stolicę ale tam też najtrudniej się przebić z ogłoszeniami.
Tak jak jest wyżej napisane- może podawać na całą Polskę (tam gdzie można) a tak jak trzeba będzie wybrać mazowieckie (chociaż najwięcej ostatnio zapytań miałam z Katowic).
to ja juz się pogubiłam :) dopisz miasto na bazarku :)

Posted

lilk_a napisał(a):
to ja juz się pogubiłam :) dopisz miasto na bazarku :)

Trzeba zdecydować na jakie województwo ogłaszać Zapka.
Może na początek na to, w którym jest (jakoś mi umknęło ;)), podając właściwe miasto.

Posted

magdyska25 napisał(a):
sama nie wiem gdzie ogłaszać ;) Ok to mazowieckie Radom?
tak

a tu filmiki
Zap ćwiczy

[video=youtube;LALwJABAe_A]http://www.youtube.com/watch?v=LALwJABAe_A[/video]

i początki turlania :)

[video=youtube;ZvpFyDngwNU]http://www.youtube.com/watch?v=ZvpFyDngwNU[/video]

Posted

Idalnie by bylo gdyby Zap znalazl nowych odpowiedzialnych opiekunow tak do 100km w srednicy nie daleko zamieszkania Magdy ,czy w poblizu osoby odpowiedzialnej za kontrole przed i po adopcyjne.wozic psa znowu po calej Polsce ?A jak sie adopcja bedzie nie udana ?Wszystko jest mozliwe.
Co do transportowania psa do nowych opiekunow ,to naszym obowiazkiem jest zawiesc psa na miejsce ,a wczesniej powinny osoby przyjechac i psa poznac,jak i my powinniscmy dobrze bardzo spojrzec na ludzi.najlepiej gdyby Magda decydowla ktory nadaje sie na opiekuna Zapa ,ktory nie.