xxxx52 Posted April 28, 2013 Posted April 28, 2013 (edited) czy chodzicie na 15metrowej lince z psem na spacery? czy tylko biega on po wybiegu? Moge sie podzielic moimi efektami socjalizacji dzikego psa typ retriva-mix.Pies od szczeniaka nie mial kontaktu z ludzmi ,na dzialkach zdziczal.Byl dokarmiany na pustej dzialce.Nie zna niczego .mam go od swiat wielkanocnych i moge powiedziec ,ze robi malymi kroczkami duze postepy.Juz wchodzi sama do auta,podchodzi na lince 15m do reki po smakolyk,podchodzi gdy inne podchodza :Niestety nie wejdzie do domu z ogrodu jak stoje w drzwiach .Musze isc do ogrodu wtedy wsakuje szabko do ogrodu zimowego.Spi chetnie we fotelu.Juz zaczela sie bawic sama podczas pobytu na spacerach.Juz poznala auto,koty,konie,ale na widok osob obcych na spacerzr pragnie zapasc sie w ziemie.Nosi obroze i szelki. Edited April 29, 2013 by xxxx52 Quote
Maciek777 Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 [quote name='xxxx52']czy chodzicie na 15metrowej lince z psem na spacery? Nie na 15 metrowej. [quote name='xxxx52']czy tylko biega on po wybiegu? Ma spacery jak i "wolność" na wybiegu. Ale tu pustki. Aż nie ten wątek:roll: " class="ipsImage" alt=""> " class="ipsImage" alt=""> Quote
magdyska25 Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 Czekamy na wieści ;) Sami biegnie tak do Ciebie? Quote
lilk_a Posted May 2, 2013 Author Posted May 2, 2013 proza życia bywa nieraz okrutna :( aktualny stan konta w arkuszu ( na tą chwilę), jak zawsze na pierwszej stronie Sami w dobrej formie jak widać i uszko się trochę wyrównuje, żeby jeszcze tylko ten jeden ktoś kto by go chciał się znalazł byłoby cudnie ależ on ma udko smakowite... mocny piękny pies .... tak go szkoda że nie ma swojego "ludzia" Quote
magdyska25 Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 po wypłacie wykupię kolejny pakiet ogłoszeń- wstawię nowe zdjęcia i inny opis. Zobaczymy. Już nie wiem gdzie mu domu szukać. Ostatnio chyba było na Poznań a teraz? jakieś pomysły? Quote
lilk_a Posted May 2, 2013 Author Posted May 2, 2013 ja nie mam , szkoda że trzeba podać region czy miasto w tych ogłoszeniach , bo to jednak zawęża ilość osób .... Quote
Maciek777 Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 magdyska25 napisał(a):Czekamy na wieści ;) Sami biegnie tak do Ciebie? Właściwie to nie pamiętam jak ten bieg się skończył, ale na pewno nie przybiegł do mnie:roll: To było w zbliżeniu robione;) Choć i tak trzeba przyznać, że zachowuje się dużo lepiej, zwłaszcza w stosunku do "obcych". Wolontariusza, którego widzi bardzo rzadko i to przez chwilę, obwąchał teraz gdy tylko ten wszedł na wybieg:) Za jakieś 3 tygodnie skończy się Rumen Tabs. Quote
magdyska25 Posted May 2, 2013 Posted May 2, 2013 odważniejszy się zrobił i chyba bardziej ciekawski. To dobrze :) na niektórych portalach można na całą Polskę (na pewno na morusku). Jak będę mogła zafundować- dam znać. Quote
xxxx52 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 [quote name='Maciek777']Nie na 15 metrowej. Ma spacery jak i "wolność" na wybiegu. Ale tu pustki. Aż nie ten wątek:roll: " class="ipsImage" alt=""> " class="ipsImage" alt=""> On nie potrzebuje wolnosci,on potrzebuje socjalizacji ,a wyboieganie mu nic nie da.My sie nie rozumiemy za grosz w temacie socjalizacja. Przeciez taka linka nie sluzy tylko do wybiegania ,ale do cwiczen i nauki polecen,po drugie pobiegac moze sobie moga sobie zawsze ,po cwiczeniach i chociaz jeden raz dziennie powinien ktos z nim pojechac autem do miasteczka ,isc pomiedzy ludzi,poznac maly ruch uliczny .No nie wiem ,ale przy takiej duzej ilosci psow u was czy jest wogole miejsce dla psow nie socjalnych, lekliwych?Takim sposobem pies nie wyjdzie od was do konca swego psiego zycia .Moze gdyby byl za darmo w hotelu to sytuacja bylaby odmienna? Moja suczke juz puszczam wolno z linka 15 metrowa,ide ciagle z jeszcze jednym starszym psem.Na zawolanie przychodza razem i zjadaja z reki smakolyki.Problemy sa kiedy ludzie przechodza i jedzie nie auto tylko traktor.Chce sie wyrwac ze szelek ,przydtrzymuje obroze i nie pozwalam sie jej oddalic.Juz malymi kroczkami wie piesek ,ze nic sie nie stanie jej zlego.Linke ciagnaca po ziemi nadeptuje noga ,uczyc polecenie ,nie wolno,zostan.W domu jeszcze nie podchodzi sama do mnie do poglaskania tylko po smakolyk (wezmie i ucieka)na dworze osmiela sie wiecej niz w domu.Na kazdy obcy dzwiek ,obcy gest reaguje ucieczka. Quote
mdk8 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 cioteczki bardzo proszę zajrzyjcie, potrzebna pomoc chcą zabić psa- czas mu się kończy :-( http://www.dogomania.pl/forum/threads/242853-Stefan-ma-tydzie%C5%84-je%C5%9Bli-do-6-maja-nie-nazbiera-na-hotel-zostanie-u%C5%9Bpiony!!!?p=20805061#post20805061 Quote
lilk_a Posted May 3, 2013 Author Posted May 3, 2013 jeśli chodzi o naukę poleceń to ja jestem za tym żeby zacząć uczyć Samiego ( a może już to robicie) , nic nie tworzy tak więzi między psem a człowiekiem jak nauka , pies dostaje od człowieka czytelny przekaz i wie co ma robić , " układa " mu to w głowie pewne zachowania , nie wiem czy jamor szkolił Samiego nigdy o tym nie pisał .... czy on coś umie ? wiem, że reaguje na imię ale co poza tym ? przypominam .... trzeba rozejrzeć się za 30 zł stałych deklaracji Quote
magdyska25 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 skąd przypuszczenie, że nie ma ćwiczeń? może to akurat były zdjęcia po ćwiczeniach? i co do zasad-regulaminu forum. Jeśli kopiujesz post to zmienia się zdjęcia na linki. Quote
xxxx52 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 magdyska25 napisał(a):skąd przypuszczenie, że nie ma ćwiczeń? może to akurat były zdjęcia po ćwiczeniach? i co do zasad-regulaminu forum. Jeśli kopiujesz post to zmienia się zdjęcia na linki. no wlasnie jakie sa to cwiczenia,na czym polegaja? ja moge codziennie napisac co ja robie z lekliwym pol dzikim psem ,mysle ze po takim dlugim czasie pobytu w tym hotelu mozna oczekiwac dokladnych opisow co sie robi ,jak sie cwiczy z pse. Bo bieganie to po cwiczeniach dla odprezenia ,a tak co jest caly dzien?siedzenie w kojcu i czekanie na co????????????? Te slicze zdjecia psa begajacego z linka i proba glaskania to po tak dlugim czasie stanowczo za malo.To tylko jest dokumentem ,ze pies zyje ,zeberek nie widac ,a socjalizacja? Co robicie zeby pies do was podchodzil ,czy idzie miedzy ludzi na spacer,czy lubi autem jezdzic,czy zna dzieci ,koty ,listonosza ,ludzi w okularach itd,czy w domu utrzyma czystosc,czy oznacza teren w domu ,czy na dworze,czy podejdzie do reki w pozycji kiedy sie stoi czy siedzi,czy podejdzie do reki z innymi psami,jak to wyglada na dworze ,czy podchodzac do psa ,pies pozostnie na miejscu czy ucieknie,jak to jest jak linke sie przytrzyma,czy polozy sie na grzbiet ,pokaze zeby ,ukocnie.Jest wiele pytan Stad uwazam ,ze nie uzyskamy pytan ,kiedy pies bedzie jak noie w kojcu ,to na wybiegu bez cwiczen! Quote
Maciek777 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 [quote name='xxxx52']On nie potrzebuje wolnosci,on potrzebuje socjalizacji ,a wyboieganie mu nic nie da.My sie nie rozumiemy za grosz w temacie socjalizacja. Wyżej wspomniana "wolność" nie polega na wypuszczeniu psa i zajęciu się własnymi sprawami. Twoje rady są jak najbardziej trafne by z nim wyjeżdżać do miasta itd bo na pewno by mu się przydało. Hotel leży pare km od miasta. Co w pewnych sytuacjach jest plusem, w innych jest minusem. lilk_a - Sami potrafi chodzić z lewej strony człowieka, a tak dokładnie to nie potrafi z prawej:roll: To byłoby na tyle co nam pokazuje jak na razie. Quote
Maciek777 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 xxxx52 napisał(a):no wlasnie jakie sa to cwiczenia,na czym polegaja? ja moge codziennie napisac co ja robie z lekliwym pol dzikim psem ,mysle ze po takim dlugim czasie pobytu w tym hotelu mozna oczekiwac dokladnych opisow co sie robi ,jak sie cwiczy z pse. Bo bieganie to po cwiczeniach dla odprezenia ,a tak co jest caly dzien?siedzenie w kojcu i czekanie na co????????????? Te slicze zdjecia psa begajacego z linka i proba glaskania to po tak dlugim czasie stanowczo za malo.To tylko jest dokumentem ,ze pies zyje ,zeberek nie widac ,a socjalizacja? Co robicie zeby pies do was podchodzil ,czy idzie miedzy ludzi na spacer,czy lubi autem jezdzic,czy zna dzieci ,koty ,listonosza ,ludzi w okularach itd,czy w domu utrzyma czystosc,czy oznacza teren w domu ,czy na dworze,czy podejdzie do reki w pozycji kiedy sie stoi czy siedzi,czy podejdzie do reki z innymi psami,jak to wyglada na dworze ,czy podchodzac do psa ,pies pozostnie na miejscu czy ucieknie,jak to jest jak linke sie przytrzyma,czy polozy sie na grzbiet ,pokaze zeby ,ukocnie.Jest wiele pytan Stad uwazam ,ze nie uzyskamy pytan ,kiedy pies bedzie jak noie w kojcu ,to na wybiegu bez cwiczen! Do tego postu i ewentualnych kolejnych odniosę się później bo, z całym szacunkiem, na prawdę nie mam dzisiaj humoru... Quote
magdyska25 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 z tego co pamiętam to autem jeździł a raczej w przyczepce dla psów (u Jamora)- do miasta i z relacji wynika, że jak najszybciej chciał wrócić do przyczepy a potem hotelu. W pomieszczeniu był w psanatorium i nie było mowy o sikaniu. a reszta pytań- nie wiem. Quote
lilk_a Posted May 3, 2013 Author Posted May 3, 2013 Maciek777 napisał(a):Do tego postu i ewentualnych kolejnych odniosę się później bo, z całym szacunkiem, na prawdę nie mam dzisiaj humoru... a ja odniosę się teraz , choć też nie mam humoru , niezmiennie irytują mnie posty xxxx52 ;) xxxx52 nie ma co przykładać jednej miarki do każdego lękliwego psa "twój" lękliwy pies może być zupełnie innym psem jak Sami nie każdy pies obawia się tego samego nie każdy pies ma taki sam charakter nie każdy pies reaguje pozytywnie na to samo nie każdy pies.... można by wymieniać długo długo podobne porównania a nie o to tu chodzi eh ... Quote
xxxx52 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 ja do malej miesciny z mojej wsi mam 6 km,i nie widze problemow ,zeby z psem sie wybrac jakie cwiczenia wykonujesz na wybiegu? Quote
xxxx52 Posted May 3, 2013 Posted May 3, 2013 lilk_a napisał(a):a ja odniosę się teraz , choć też nie mam humoru , niezmiennie irytują mnie posty xxxx52 ;) xxxx52 nie ma co przykładać jednej miarki do każdego lękliwego psa "twój" lękliwy pies może być zupełnie innym psem jak Sami nie każdy pies obawia się tego samego nie każdy pies ma taki sam charakter nie każdy pies reaguje pozytywnie na to samo nie każdy pies.... można by wymieniać długo długo podobne porównania a nie o to tu chodzi eh ... to dlaczego nie zajmiesz sie socjalizacja tego psa i nie poradzisz innym co nalezy uczynic zeby psa adoptowac? ech ach Boje sie ze takim tempem socjalizacyjnym zsiwieja psu wlosy w hotelu.Nie moj problem. Juz nic wiecej nie mam w tym temacie do powiedzenia ,bo maslenie i podbijanie postow nie leza w mojej naturze wole zajac sie psami Pozdrawiam Ps na uszko ci zdradze ,ze sa ramy jak nalezy postepowac z dzikimi psami nic wiecej,dotyczy malych duzych ,grubych,chudych zdolnych i mniej uzdolnionych ,tak wlasnie socjalizuja od 20 lat Quote
lilk_a Posted May 4, 2013 Author Posted May 4, 2013 xxxx52 napisał(a):to dlaczego nie zajmiesz sie socjalizacja tego psa i nie poradzisz innym co nalezy uczynic zeby psa adoptowac? ech ach Boje sie ze takim tempem socjalizacyjnym zsiwieja psu wlosy w hotelu.Nie moj problem. Juz nic wiecej nie mam w tym temacie do powiedzenia ,bo maslenie i podbijanie postow nie leza w mojej naturze wole zajac sie psami Pozdrawiam Ps na uszko ci zdradze ,ze sa ramy jak nalezy postepowac z dzikimi psami nic wiecej,dotyczy malych duzych ,grubych,chudych zdolnych i mniej uzdolnionych ,tak wlasnie socjalizuja od 20 lat co do ram ( jak sama nazwa wskazuje sztywnych ( jak to ramy )) niestety się z Tobą nie zgodzę , za maluczka jestem by podjąć się socjalizacji Samiego , gdybym mogła to bym go adoptowała i wtedy na własną odpowiedzialność zajęła bym się jego oswajaniem, ale nie mogę w tej chwili i przez najbliższe lata, więc nic z tego również pozdrawiam :) Quote
xxxx52 Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 Maciek777-cyt "Ale pustki na tym watku" Maciek kto ma tego psa pod skrzydlami? ten co zajmuje sie psem ,zabiera za psa pieniadze jest zobowiazany zdawac relacje co robi codziennie z psem ,jakie cwiczenia sa stosowane,jakie sa postepy socjalizacyjne ,jaki dopisuje psu zdrowie. To twoim zadaniem jest pilnowac zeby byly relacje i zeby na watku nie panowaly pustki! Bo dogomanianki co daly Samsunga pod Twoja opieka ,czekaja na sprawozdania ,efekty socjalizacji ,a nawet drobne efekty moga cieszyc i na zdjecia (edakucyjne ,a nie do "paszportu"czy na reklame" psiego jedzenia". A tak watek zamiera bo nic nie wychodzi od ciebie.To co czytam odczasu do czasu to sa stare informacje ,ciagle to samo jak melodie ze "starej katarynki" Informuj to co sie wczesniej pytalam ,bo kazda odpowiedz ulatwi stworzyc odpowiedni tekst opisujacy stan psychiczny i fizyczny psa.Niestety samo nic nie przyjdzie nalezy sie wysilic i psem sie codziennie zajmowac,bo kojec i karma to za malo zeby psa zsocjalizowac. ps znam org.prozwierzeca co ma 20 psow w tym 4 dzikawe.siedza juz w kojcu duzym i budach oklo 6 lat ,sa dzikie ,bo z nimi sie naprawde nie ma kto zajac.W tym domu jest 16 psow i 3 osoby.Te psy juz nigdy nie opuszcza tego przekletego kojca i bud. Quote
Maciek777 Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 [quote name='xxxx52']Maciek777-cyt "Ale pustki na tym watku" Maciek kto ma tego psa pod skrzydlami? ten co zajmuje sie psem ,zabiera za psa pieniadze jest zobowiazany zdawac relacje co robi codziennie z psem ,jakie cwiczenia sa stosowane,jakie sa postepy socjalizacyjne ,jaki dopisuje psu zdrowie. Uważasz, że codzienne opisywanie wszystkich psów i wstawianie ich zdjęć to odpowiednia forma zajmowania się psami? Przesiedziałbym przy kompie 8h dziennie i czas do domu. Nawet nie wiem skąd miałbym brać te informacje i zdjęcia skoro od kompa bym nie odchodził. Ja wiem, że Ty potrafisz się rozdwoić poświęcając psu całą swoją uwagę socjalizując go na chodnikach w centrum Berlina, jednocześnie krytykując wszystkich na dogo i non stop wypisując te same problemy o budach i kojcach. Zamiast pisać i dawać dobre rady to lepiej przesyłaj pieniądze na te psy by wyciągać biedaków ze schronów i umieszczać je w PDT, bo jak wiadomo - hotele to czyste zło, zapewne gorsze od schronów lub drutu przy drzewie w lesie. [quote name='xxxx52']ps znam org.prozwierzeca co ma 20 psow w tym 4 dzikawe.siedza juz w kojcu duzym i budach oklo 6 lat ,sa dzikie ,bo z nimi sie naprawde nie ma kto zajac.W tym domu jest 16 psow i 3 osoby.Te psy juz nigdy nie opuszcza tego przekletego kojca i bud. To pomóż im się zająć tymi psami zamiast tracić czas na bezproduktywne wpisy. ***** Wczoraj napisałem do lilk_i takie dotychczasowe podsumowanie naszych prac i opinie o Samim. Wrzucę to tutaj dzisiaj lub jutro, ale najpierw chciałem poznać Jej zdanie na ten temat, jako jego opiekunki. Powiem tylko, że jest dobrze, choć nie do końca w tym kierunku jakiego wszyscy oczekiwali;) Jednak to daje nadzieje dla Samiego na nowy typ domu i pracy. Nie pod kątem myślenia czysto ludzkim, ale Samsungowym;) Myślę, że nie każdemu sprawia radość to samo. Są różni ludzie, z różnymi charakterami i narzucanie komuś ogólnie przyjętego "szczęścia" wcale nie oznacza, że ta osoba musi czuć się w danej sytuacji szczęśliwa bo może osiągnąć szczęście spełniając się w czymś zupełnie innym. Np taki kontrast - prezes banku i mnich lub imprezowicz i domator. No, ale się tu rozpisałem o ludziach, ale może jeszcze dzisiaj będzie o Samim:) Quote
xxxx52 Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 (edited) Maciek to nie pisz ze na watku sa pustki ,bo pustkami to sa Twoje malo opisujace psa posty.Oczywiscie ,ze na pisannie codziennie informacji o psie to sa bzdury ,ale pisanie chociazby czesciej ,ale rzeczowo to juz cos.Nie podbijanie watku mnie chodzi. Co do org.jest oddalona ode mnie 1000km,ty mialbys do niej blizej.Ta co pisze jest w Polsce. Ps Berlina nie znam ,mieszkam na wsi co do dawania pieniedzy ,chyba sie pomliles ,bo juz nie daje ,dawalam,dawalismy i to duzo ,niestety po 20 latach dawania tak nas oszukano ,ze nie ma komu zaufac!(moze by sie jedna znalazla) Poza tym nigdy bym nie dawala pieniadze na DT bo Dt powinien dzialac bezplatnie tak jak ja,posiadam psa z org.to nie otrzymuje ani grosza za nic ,ani za karme ,tylko za lekarza,za bendzyne tez nie a musze czesto i setki km jechac.Uwazam ,ze jedynie powinno sie zasilac w karme,czy pokrywac koszty leczenia.PDT powinny byc zgloaszane do Urzedow Finansowych i byc uznane jao dzialanosc gpspodarcza to wtedy moze ,ale kazdy wydatek zwiazany z pokryciem na psa powinno byc udokumentowane rachunkami.Za same przetrzymywanie psow to tylko moga zabierac pieniadze zarejestrowane i opadkowane psie hotele i pensjonaty ,a nie DT.To dla mnie PDT jest nie do zaakceptowania. Co do rad,uwazam ,ze nie musze Tobie radzic ,gdyz mysle ,ze masz wszystkie widomosci o postepowaniu z psami lekliwymi w jednym palcu.Pisalam tylko o ramach. To co oczekiwalam od Ciebie to odpowiedzi na moje pytania ,ktore sa pytaniami ,a nie radami.Dalej podtrzymuje moje pytania dotyczace socjalizacji Samiego i jego postepow . Edited May 5, 2013 by xxxx52 Quote
Maciek777 Posted May 5, 2013 Posted May 5, 2013 Ale pomyśl jak to wygląda z drugiej strony z PDT. Lepiej zajmować sie kilkoma psami co najmniej przez 8 h na dobe i z tego żyć niż przyjmować psy i zostawić je samym sobie bo trzeba cały dzień w pracy siedzieć. Skoro przykładowo przez kilka dni właściwie nic się u Samiego nie zmienia to co mam pisać? Wymyślać historyjki jak nam wchodzi na kolana, łasi się itd? Jak tylko coś się dzieje to zaraz piszę. Nawet jak sie nie dzieje to odwiedzam wątek. Z wydarzeń ostatnich dni jest fakt, że Sami z powodu wyższych temperatur ma mniejszy apetyt, ale to chyba żadne odkrycie;) Quote
lilk_a Posted May 5, 2013 Author Posted May 5, 2013 [quote name='Maciek777'](...) ***** Wczoraj napisałem do lilk_i takie dotychczasowe podsumowanie naszych prac i opinie o Samim. Wrzucę to tutaj dzisiaj lub jutro, ale najpierw chciałem poznać Jej zdanie na ten temat, jako jego opiekunki. Powiem tylko, że jest dobrze, choć nie do końca w tym kierunku jakiego wszyscy oczekiwali;) Jednak to daje nadzieje dla Samiego na nowy typ domu i pracy. Nie pod kątem myślenia czysto ludzkim, ale Samsungowym;) Myślę, że nie każdemu sprawia radość to samo. Są różni ludzie, z różnymi charakterami i narzucanie komuś ogólnie przyjętego "szczęścia" wcale nie oznacza, że ta osoba musi czuć się w danej sytuacji szczęśliwa bo może osiągnąć szczęście spełniając się w czymś zupełnie innym. Np taki kontrast - prezes banku i mnich lub imprezowicz i domator. No, ale się tu rozpisałem o ludziach, ale może jeszcze dzisiaj będzie o Samim:) Maćku , odpisałam na maila , wstaw też moją odpowiedz wrzucę filmiki na youtube i też je tu wstawimy Quote
Recommended Posts