Maciek777 Posted January 15, 2013 Posted January 15, 2013 lilk_a napisał(a):ja wiem że w warunkach hotelowych trudno takiego barfa wprowadzić ale to naprawdę łatwa i tania dieta dla psa Chyba jedna osoba musiałaby na stałe w kuchni zamieszkać. Dostałaby fartuch, czepek i wydawała by miski jak na w szkolnej stołówce;) Quote
xxxx52 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Maciek777 napisał(a):Chyba jedna osoba musiałaby na stałe w kuchni zamieszkać. Dostałaby fartuch, czepek i wydawała by miski jak na w szkolnej stołówce;) ach nie przesadzaj,przeciez masz hotel ,a nie schronisko?Hotelowe warunki zobowiazuja:razz: Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 xxxx52 napisał(a):ach nie przesadzaj,przeciez masz hotel ,a nie schronisko? Nie ja mam hotel tylko hotel ma mnie - jako pracownika:) xxxx52 napisał(a):Hotelowe warunki zobowiazuja:razz: Właśnie - hotelowe, a nie pałacowe;) Quote
lilk_a Posted January 16, 2013 Author Posted January 16, 2013 rozmawiałam z Asią z Psanatorium , dzisiaj w hotelu będzie behawiorysta ,pytała czy chcemy żeby spojrzał na Samiego .... powiedziałam że tak , (jeśli wszystkie zalrgłe deklaracje wpłyną na konto to mamy na to pieniądze) rozmawiałyśmy jeszcze o tym że Sami zapomina ludzi już kiedyś mu znajomych , o tym samym pisał też jamor zadzwoniłam na szybko do neurologa , którego mamy w rodzinie , pokrótce opisałam sytuację powiedział że być może Sami żyje w ciągłym stresie (wielkim stresie) i neurony w mózgu (te które są odpowiedzialne za przekazywanie informacji z pamięci krótkotrwałej dalej) są niszczone przez substancje, które wytwarzają się pod wpływem stresu zobaczymy co powie behawiorysta , Asia udostępni mu również wątek Samiego Quote
jola_li Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Tak, tak, behawiorysta bardzo potrzebny!!! Jak zabraknie funduszy na konsultację, to w lutym troszkę dorzucę. Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 [quote name='lilk_a']rozmawiałyśmy jeszcze o tym że Sami zapomina ludzi już kiedyś mu znajomych , o tym samym pisał też jamor zadzwoniłam na szybko do neurologa , którego mamy w rodzinie , pokrótce opisałam sytuację powiedział że być może Sami żyje w ciągłym stresie (wielkim stresie) i neurony w mózgu (te które są odpowiedzialne za przekazywanie informacji z pamięci krótkotrwałej dalej) są niszczone przez substancje, które wytwarzają się pod wpływem stresu Kluczem do sukcesu jest brak stresu. Nie jest to pocieszające:roll: Quote
xxxx52 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 sa srodki heomopatyczne p/stressowi(ale nie umiem powiedziec czy sa skuteczne) Quote
jola_li Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Córka kupiła dla znalezionego pieska taki ziołowy preparat (słyszałam, że skuteczny): http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6568 Pieskowi się nie przydał, a że piesek już w nowym domu chętnie przekażę dla Samsunga (60 tabletek). Myślę, że zioła mu nie zaszkodzą. Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 [quote name='jola_li']Córka kupiła dla znalezionego pieska taki ziołowy preparat (słyszałam, że skuteczny): http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6568 Pieskowi się nie przydał, a że piesek już w nowym domu chętnie przekażę dla Samsunga (60 tabletek). Myślę, że zioła mu nie zaszkodzą. Nie zaszkodzi, a może pomóc:) Opis fajny i oby tak samo działał:) Właśnie u Samiego jest behawiorysta... Quote
jola_li Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Maciek777 napisał(a):Nie zaszkodzi, a może pomóc:) Opis fajny i oby tak samo działał:) To poproszę o adres na pw :). Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 [quote name='jola_li']To poproszę o adres na pw :). To adres hotelu - nie potrzeba PW:) [FONT=Verdana]Joanna Jarocińska[/FONT] [FONT=Verdana]Lipka Wielka 31[/FONT] [FONT=Verdana]64-310 Lwówek[/FONT] Quote
lilk_a Posted January 16, 2013 Author Posted January 16, 2013 jola_li napisał(a):To poproszę o adres na pw :).ja napiszę w skrócie wizyta behawiorysty była darmowa , za co serdecznie dziekujemy :) Samiemu przyda się stress out jak najbardziej :) , rozmawiałyśmy jeszcze o ziołowych tabletkach uspokajających ale stres out chyba ma mocniejsze działanie trzeba też zmienić karmę dla Samiego na niskobiałkową .... ale tak sobie myślę że trzeba by było przy ograniczeniu energii z białka wyrównać dietę węglowodanami , ale wiem że nie powinno się tego robić nagle , należałoby zmniejszyć posiłek z karmy jaką dostaje teraz i włączyć posiłek np z gotowanego ryżu , ziemniaków, groszku czy marchewki , jeśli nie zje samego posiłku z węglowodanów można pomieszać porcję węglowodanów z karmą jaką dostawał dotychczas , a potem dopiero przejść na karmę niskobiałkową... a resztę to już Maciek napisze ;) Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 lilk_a napisał(a):a resztę to już Maciek napisze ;) W sumie to już wszystko napisałaś:) Quote
magdyska25 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 a coś na temat samego zachowania Samiego? Lilka- jak napisałaś o ciągłym stresie....ja sobie nie wyobrażam co on musi przechodzić...żeby tylko udało się go w jakimś stopniu "naprawić"... Quote
lilk_a Posted January 16, 2013 Author Posted January 16, 2013 Maciek777 napisał(a):W sumie to już wszystko napisałaś:)nie napisałam że podchodzi do Was sam od siebie, nie napisałam że Niunia ma na niego dobry wpływ , ale że będzie miał za towarzyszkę spokojniejszą sunię nie napisałam też że ogrom pracy Was czeka , że zmiana zachowania Samiego może potrwać długo , że może okazać się że nie jest psem , którego łatwo wyadoptować magdyska25 napisał(a):a coś na temat samego zachowania Samiego? Lilka- jak napisałaś o ciągłym stresie....ja sobie nie wyobrażam co on musi przechodzić...żeby tylko udało się go w jakimś stopniu "naprawić"... a o zachowaniu ... to chyba jednak Maciek ;) Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 magdyska25 napisał(a):a coś na temat samego zachowania Samiego? Behawiorysta m. in. powiedział, że to bardzo długi proces by Sami mógł funkcjonować jak należy. Ogólnie potwierdził nasze spostrzeżenia i dał kilka wskazówek, np z tą karmą. Na to niestety nie ma jednej metody i "uzdrowiony":roll: Quote
Maciek777 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 lilk_a napisał(a):nie napisałam że podchodzi do Was sam od siebie, nie napisałam że Niunia ma na niego dobry wpływ , ale że będzie miał za towarzyszkę spokojniejszą sunię nie napisałam też że ogrom pracy Was czeka , że zmiana zachowania Samiego może potrwać długo , że może okazać się że nie jest psem , którego łatwo wyadoptować Tzn to są takie sprawy, o których co najmniej raz już tu rozmawialiśmy i nie chciałem pisać tego od początku;) Quote
xxxx52 Posted January 16, 2013 Posted January 16, 2013 Maciek777 napisał(a):Behawiorysta m. in. powiedział, że to bardzo długi proces by Sami mógł funkcjonować jak należy. Ogólnie potwierdził nasze spostrzeżenia i dał kilka wskazówek, np z tą karmą. Na to niestety nie ma jednej metody i "uzdrowiony":roll: zdradz rabek tajemnic i prosze przekaz jakie metody wychowcze zalecil? jaka karme kazal podac? Quote
lilk_a Posted January 17, 2013 Author Posted January 17, 2013 Maciek777 napisał(a):Behawiorysta m. in. powiedział, że to bardzo długi proces by Sami mógł funkcjonować jak należy. Ogólnie potwierdził nasze spostrzeżenia i dał kilka wskazówek, np z tą karmą. Na to niestety nie ma jednej metody i "uzdrowiony":roll: zmiana karmy na mniej białkową powoduje szybsze przyswajanie tryptofanu z którego mózg korzysta produkując serotoninę czyli tzw hormon szczęścia białka tryptofanu mają dużo , ale mają też tyrozynę , która wyprzedza tryptofan i jego działanie zostaje zahamowane węglowodany , które stosuje się w celu wyrównania wartości energetycznej dziennej porcji karmy tyrozyny mają znacznie mniej z tego co wiem to zmiana zachowania psa (tak zupełnie ogólnie napiszę )zależy od jakości wcześniejszego żywienia , jego potrzeby kontaktów z opiekunami , jego charakteru np pies żywiony lepszą karmą niż wcześniej może wykazywać potrzebę bardziej przyjacielskich kontaktów z człowiekiem i równie dobrze odpowiada na próby nawiązania takich relacji z człowiekiem i odwrotnie jeśli pies żywiony lepszą karmą zostanie przestawiony na gorszą to staje się bardziej niespokojny i nie reaguje , lub reaguje negatywnie na próby nawiązania z nim kontaktu jest jeszcze sprawa witamin , u psa żyjącego w stresie następuje nadmierne niszczenie neuronów , aby temu zapobiec należy podawać witaminę C , E , i witaminę B najlepiej B6 oraz kwasy wielonienasycone omega3 trzeba by było ustalić Samiemu nową dietę , w przypadku hotelu chyba najbardziej wygodne byłoby powolne wprowadzanie karmy niskobiałkowej i włączenie oleju lnianego i witamin przejrzałam ceny oleju i witamin , zapas na 3 mce kosztował by ok 60 zł a nazwa karmy( dwóch karm niskobiałkowych) o której mówiła mi Asia oczywiście wyleciała mi z głowy choć powtarzała mi ją dwa razy ;) wiem tylko że jest droższa od tej którą teraz Sami je , więc trzeba by dopłacić Quote
Maciek777 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='lilk_a']a nazwa karmy( dwóch karm niskobiałkowych) o której mówiła mi Asia oczywiście wyleciała mi z głowy choć powtarzała mi ją dwa razy ;) wiem tylko że jest droższa od tej którą teraz Sami je , więc trzeba by dopłacić[/QUOTE] Prawdopodobnie chodziło o "Pro Pac" jakiś tam:) Made in USA;) 14% białka. Ta karma jest dużo droższa, ale z kolei producent zaleca podawanie w mniejszej dawce więc cena aż tak drastycznie wzrosnąć nie powinna. [quote name='xxxx52']zdradz rabek tajemnic i prosze przekaz jakie metody wychowcze zalecil? jaka karme kazal podac?[/QUOTE] Np: - nie masować bo to zwiększa jego stres. Przynajmniej na razie, - w ogóle nie zwracać na niego uwagi i czekać aż on wykona pierwsze kroki, - zalecił spokojniejszą współlokatorkę, - właśnie zmianę karmy na niskobiałkową. Chyba to wszystko... Quote
xxxx52 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Dzisiaj rozmawialam z ze znajoma co adoptowala brata Samsunga ,ktory byl w takim samym stanie psychicznym co jego brat.Znajoma miala go w domu z innymi psa (stefford,kaukaz ,owczarek niem, w sumie 5 psow)Pies po 3 tygodniach pobytu pod jednym dachem zostal adoptpowany i do tej pory nie wrocil z adopcji spowrotem . To co powiedzial bahiowiorista to nic nowego ,bo zawsze nalezy tak postepowac ,ale nalezy psa zabrac do domu ,bo pobyt w kojcu psa nie zsocjalizuje.Myslalam ,ze specjalista przekaze bogatsza informacje Quote
Maciek777 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='xxxx52']To co powiedzial bahiowiorista to nic nowego ,bo zawsze nalezy tak postepowac ,ale nalezy psa zabrac do domu ,bo pobyt w kojcu psa nie zsocjalizuje.Myslalam ,ze specjalista przekaze bogatsza informacje[/QUOTE] Wiesz, nie było mnie przy tym, nie wiem ile to trwało. To wszystko wiem z opowiadań. To, że behawiorysta powiedział w większości to samo co pisaliśmy tu na wątku to oznacza tylko tyle, że ten wątek stoi na wysokim poziomie:) Quote
magdyska25 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 najbardziej to się boje o odpowiedni ds dla niego... Quote
xxxx52 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='magdyska25']najbardziej to się boje o odpowiedni ds dla niego...[/QUOTE] bac to ty sie mozesz ,ale czy takowy dom sie znajdzie ,ktory dysponowyc bedzie cieplym miejscem w domu i z odpowiedzialnymi opiekunami co przejma na siebie role nie tylko opiekuna ale bahowirysty,beda Samiego akceptowali i starali sie jego wady i strach zminimalizowyc. Quote
Maciek777 Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='magdyska25']najbardziej to się boje o odpowiedni ds dla niego...[/QUOTE] jeśli się znajdzie, i to taki na prawdę znający się na rzeczy i chętny do poświęceń to ja uznaje to za cud! A lubię wierzyć w cuda:) Quote
Recommended Posts