Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

lilk_a napisał(a):
ja wiem że w warunkach hotelowych trudno takiego barfa wprowadzić ale to naprawdę łatwa i tania dieta dla psa

Chyba jedna osoba musiałaby na stałe w kuchni zamieszkać. Dostałaby fartuch, czepek i wydawała by miski jak na w szkolnej stołówce;)

Posted

Maciek777 napisał(a):
Chyba jedna osoba musiałaby na stałe w kuchni zamieszkać. Dostałaby fartuch, czepek i wydawała by miski jak na w szkolnej stołówce;)

ach nie przesadzaj,przeciez masz hotel ,a nie schronisko?Hotelowe warunki zobowiazuja:razz:

Posted

xxxx52 napisał(a):
ach nie przesadzaj,przeciez masz hotel ,a nie schronisko?

Nie ja mam hotel tylko hotel ma mnie - jako pracownika:)

xxxx52 napisał(a):
Hotelowe warunki zobowiazuja:razz:

Właśnie - hotelowe, a nie pałacowe;)

Posted

rozmawiałam z Asią z Psanatorium , dzisiaj w hotelu będzie behawiorysta ,pytała czy chcemy żeby spojrzał na Samiego ....
powiedziałam że tak , (jeśli wszystkie zalrgłe deklaracje wpłyną na konto to mamy na to pieniądze)
rozmawiałyśmy jeszcze o tym że Sami zapomina ludzi już kiedyś mu znajomych , o tym samym pisał też jamor

zadzwoniłam na szybko do neurologa , którego mamy w rodzinie , pokrótce opisałam sytuację
powiedział że być może Sami żyje w ciągłym stresie (wielkim stresie) i neurony w mózgu (te które są odpowiedzialne za przekazywanie informacji z pamięci krótkotrwałej dalej) są niszczone przez substancje, które wytwarzają się pod wpływem stresu

zobaczymy co powie behawiorysta , Asia udostępni mu również wątek Samiego

Posted

[quote name='lilk_a']rozmawiałyśmy jeszcze o tym że Sami zapomina ludzi już kiedyś mu znajomych , o tym samym pisał też jamor

zadzwoniłam na szybko do neurologa , którego mamy w rodzinie , pokrótce opisałam sytuację
powiedział że być może Sami żyje w ciągłym stresie (wielkim stresie) i neurony w mózgu (te które są odpowiedzialne za przekazywanie informacji z pamięci krótkotrwałej dalej) są niszczone przez substancje, które wytwarzają się pod wpływem stresu
Kluczem do sukcesu jest brak stresu. Nie jest to pocieszające:roll:

Posted

[quote name='jola_li']Córka kupiła dla znalezionego pieska taki ziołowy preparat (słyszałam, że skuteczny):
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=6568
Pieskowi się nie przydał, a że piesek już w nowym domu chętnie przekażę dla Samsunga (60 tabletek).
Myślę, że zioła mu nie zaszkodzą.
Nie zaszkodzi, a może pomóc:)
Opis fajny i oby tak samo działał:)

Właśnie u Samiego jest behawiorysta...

Posted

[quote name='jola_li']To poproszę o adres na pw :).
To adres hotelu - nie potrzeba PW:)

[FONT=Verdana]Joanna Jarocińska[/FONT]

[FONT=Verdana]Lipka Wielka 31[/FONT]

[FONT=Verdana]64-310 Lwówek[/FONT]

Posted

jola_li napisał(a):
To poproszę o adres na pw :).
ja napiszę w skrócie
wizyta behawiorysty była darmowa , za co serdecznie dziekujemy :)
Samiemu przyda się stress out jak najbardziej :) , rozmawiałyśmy jeszcze o ziołowych tabletkach uspokajających ale stres out chyba ma mocniejsze działanie

trzeba też zmienić karmę dla Samiego na niskobiałkową .... ale tak sobie myślę że trzeba by było przy ograniczeniu energii z białka wyrównać dietę węglowodanami ,

ale wiem że nie powinno się tego robić nagle , należałoby zmniejszyć posiłek z karmy jaką dostaje teraz i włączyć posiłek np z gotowanego ryżu , ziemniaków, groszku czy marchewki , jeśli nie zje samego posiłku z węglowodanów można pomieszać porcję węglowodanów z karmą jaką dostawał dotychczas , a potem dopiero przejść na karmę niskobiałkową...

a resztę to już Maciek napisze ;)

Posted

a coś na temat samego zachowania Samiego?

Lilka- jak napisałaś o ciągłym stresie....ja sobie nie wyobrażam co on musi przechodzić...żeby tylko udało się go w jakimś stopniu "naprawić"...

Posted

Maciek777 napisał(a):
W sumie to już wszystko napisałaś:)
nie napisałam że podchodzi do Was sam od siebie, nie napisałam że Niunia ma na niego dobry wpływ , ale że będzie miał za towarzyszkę spokojniejszą sunię
nie napisałam też że ogrom pracy Was czeka , że zmiana zachowania Samiego może potrwać długo ,
że może okazać się że nie jest psem , którego łatwo wyadoptować

magdyska25 napisał(a):

Lilka- jak napisałaś o ciągłym stresie....ja sobie nie wyobrażam co on musi przechodzić...żeby tylko udało się go w jakimś stopniu "naprawić"...

a o zachowaniu ... to chyba jednak Maciek ;)

Posted

magdyska25 napisał(a):

Behawiorysta m. in. powiedział, że to bardzo długi proces by Sami mógł funkcjonować jak należy. Ogólnie potwierdził nasze spostrzeżenia i dał kilka wskazówek, np z tą karmą. Na to niestety nie ma jednej metody i "uzdrowiony":roll:

Posted

lilk_a napisał(a):
nie napisałam że podchodzi do Was sam od siebie, nie napisałam że Niunia ma na niego dobry wpływ , ale że będzie miał za towarzyszkę spokojniejszą sunię
nie napisałam też że ogrom pracy Was czeka , że zmiana zachowania Samiego może potrwać długo ,
że może okazać się że nie jest psem , którego łatwo wyadoptować

Tzn to są takie sprawy, o których co najmniej raz już tu rozmawialiśmy i nie chciałem pisać tego od początku;)

Posted

Maciek777 napisał(a):
Behawiorysta m. in. powiedział, że to bardzo długi proces by Sami mógł funkcjonować jak należy. Ogólnie potwierdził nasze spostrzeżenia i dał kilka wskazówek, np z tą karmą. Na to niestety nie ma jednej metody i "uzdrowiony":roll:

zdradz rabek tajemnic i prosze przekaz
jakie metody wychowcze zalecil?
jaka karme kazal podac?

Posted

Maciek777 napisał(a):

zmiana karmy na mniej białkową powoduje szybsze przyswajanie tryptofanu z którego mózg korzysta produkując serotoninę czyli tzw hormon szczęścia
białka tryptofanu mają dużo , ale mają też tyrozynę , która wyprzedza tryptofan i jego działanie zostaje zahamowane
węglowodany , które stosuje się w celu wyrównania wartości energetycznej dziennej porcji karmy tyrozyny mają znacznie mniej

z tego co wiem to zmiana zachowania psa (tak zupełnie ogólnie napiszę )zależy od jakości wcześniejszego żywienia , jego potrzeby kontaktów z opiekunami , jego charakteru
np pies żywiony lepszą karmą niż wcześniej może wykazywać potrzebę bardziej przyjacielskich kontaktów z człowiekiem i równie dobrze odpowiada na próby nawiązania takich relacji z człowiekiem
i odwrotnie jeśli pies żywiony lepszą karmą zostanie przestawiony na gorszą to staje się bardziej niespokojny i nie reaguje , lub reaguje negatywnie na próby nawiązania z nim kontaktu

jest jeszcze sprawa witamin , u psa żyjącego w stresie następuje nadmierne niszczenie neuronów , aby temu zapobiec należy podawać witaminę C , E , i witaminę B najlepiej B6 oraz kwasy wielonienasycone omega3

trzeba by było ustalić Samiemu nową dietę , w przypadku hotelu chyba najbardziej wygodne byłoby powolne wprowadzanie karmy niskobiałkowej i włączenie oleju lnianego i witamin
przejrzałam ceny oleju i witamin , zapas na 3 mce kosztował by ok 60 zł
a nazwa karmy( dwóch karm niskobiałkowych) o której mówiła mi Asia oczywiście wyleciała mi z głowy choć powtarzała mi ją dwa razy ;)
wiem tylko że jest droższa od tej którą teraz Sami je , więc trzeba by dopłacić

Posted

[quote name='lilk_a']a nazwa karmy( dwóch karm niskobiałkowych) o której mówiła mi Asia oczywiście wyleciała mi z głowy choć powtarzała mi ją dwa razy ;)
wiem tylko że jest droższa od tej którą teraz Sami je , więc trzeba by dopłacić[/QUOTE]
Prawdopodobnie chodziło o "Pro Pac" jakiś tam:) Made in USA;) 14% białka.
Ta karma jest dużo droższa, ale z kolei producent zaleca podawanie w mniejszej dawce więc cena aż tak drastycznie wzrosnąć nie powinna.

[quote name='xxxx52']zdradz rabek tajemnic i prosze przekaz
jakie metody wychowcze zalecil?
jaka karme kazal podac?[/QUOTE]
Np:
- nie masować bo to zwiększa jego stres. Przynajmniej na razie,
- w ogóle nie zwracać na niego uwagi i czekać aż on wykona pierwsze kroki,
- zalecił spokojniejszą współlokatorkę,
- właśnie zmianę karmy na niskobiałkową.
Chyba to wszystko...

Posted

Dzisiaj rozmawialam z ze znajoma co adoptowala brata Samsunga ,ktory byl w takim samym stanie psychicznym co jego brat.Znajoma miala go w domu z innymi psa (stefford,kaukaz ,owczarek niem, w sumie 5 psow)Pies po 3 tygodniach pobytu pod jednym dachem zostal adoptpowany i do tej pory nie wrocil z adopcji spowrotem .
To co powiedzial bahiowiorista to nic nowego ,bo zawsze nalezy tak postepowac ,ale nalezy psa zabrac do domu ,bo pobyt w kojcu psa nie zsocjalizuje.Myslalam ,ze specjalista przekaze bogatsza informacje

Posted

[quote name='xxxx52']To co powiedzial bahiowiorista to nic nowego ,bo zawsze nalezy tak postepowac ,ale nalezy psa zabrac do domu ,bo pobyt w kojcu psa nie zsocjalizuje.Myslalam ,ze specjalista przekaze bogatsza informacje[/QUOTE]
Wiesz, nie było mnie przy tym, nie wiem ile to trwało. To wszystko wiem z opowiadań.
To, że behawiorysta powiedział w większości to samo co pisaliśmy tu na wątku to oznacza tylko tyle, że ten wątek stoi na wysokim poziomie:)

Posted

[quote name='magdyska25']najbardziej to się boje o odpowiedni ds dla niego...[/QUOTE]
bac to ty sie mozesz ,ale czy takowy dom sie znajdzie ,ktory dysponowyc bedzie cieplym miejscem w domu i z odpowiedzialnymi opiekunami co przejma na siebie role nie tylko opiekuna ale bahowirysty,beda Samiego akceptowali i starali sie jego wady i strach zminimalizowyc.

Posted

[quote name='magdyska25']najbardziej to się boje o odpowiedni ds dla niego...[/QUOTE]
jeśli się znajdzie, i to taki na prawdę znający się na rzeczy i chętny do poświęceń to ja uznaje to za cud! A lubię wierzyć w cuda:)