Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Odradzam tej karmy to jak ludzkie fastfudy jest wiele lepszych karm niż RC np. Brit Care

• Replies 589
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Ja również polecam RC moja psia trójca nie chce nic innego. Wiele razy próbowałam zmienić im karmę .Bezskutecznie :) Royal jest karmą droższą ale "wychodzi "dość ekonomicznie. Pieski mają lśniący ,zdrowy włos.No i kupki :) takie jak trzeba:)

Posted

Ja tylko chcę poradzić, żebyś nie kupowała od razu dużego worka karmy, nawet kilo to za dużo. Najlepiej w sklepie, w którym można kupować karmy na wagę zważyć sobie po 50-100 g z różnych rodzajów.

Ja głupia myślałam, że skoro RC to taka fajna karma, to mój pies się na nią rzuci i będzie zajadał, aż mu się będą uszy trzęsły. A on nie tknął żadnego RC, chociaż testowaliśmy kilka rodzajów. Wolał chodzić głodny niż jeść tą karmę.

Posted

Mądry piesek - wiedział że to syf a jeszcze na dodatek kupowany na wagę z worka który nie wiadomo ile stał otwarty...
A o konserwantach uzywanych w tych karmach ktos z Was słyszał?
Warto sprawdzic jakie świetne są BHA, znim nie będzie za późno.
No chyba, że piesek z czasem pochoruje sie "nie wiadomo z czego" bo przeciez nie z karmy skoro mu smakuje i kupki robi świetne....
To nie psi gust powinien byc jedynym kryterium doboru karmy . Trzeba czytac skład , mądrze czytac, także to drobnym drukiem.
Tak sie składa że producenci najgorszego syfu potrafią tak wyładowac karme "zachęcaczami" zapachowymi że własnie to najbardziej psom smakuje.
na poczatek polecam:
http://abc-psow.pl/zywienie-psow/O-karmach-i-dietach/52-Karmy-komercyjne.html
a i tu na dogo wiele juz napisano dlaczego RC nie jest takie super jak to z ich słodkich reklam wynika

Posted

Autodiagnostyka napisał(a):
Kazda sucha karma jest swinstwem.Trzeba gotowac pieskowi plus witaminy i wtedy bedzie git.Ja poki co z RC nie zrezygnuje bo jest wart swej ceny...

:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

RC jest wart swej ceny...

O taaak
20 zł za kilogram mieszaniny ryzu, kukurydzy , pulpy buraczanej i do tego nie oszołamiajaca ilośc mączki z kurczaka( a mączki z najwartosciowszych częsci tuszki sie nie robi...) i do tego dowalone rakotwórcze konserwanty żeby sie to za szybko nie zaśmierdziało.
Faktycznie prawdziwa okazja cenowa
Pewnie producent nawet do tego dokłada bo tak lubi pieski
A cała kampania reklamowa to juz nie z kieszeni naiwnych konsumentów tylko sponsorzy płacą.

Autodiagnostyka jak nie potrafisz odróżnić dobrej karmy od przereklamowanego barachła to Twoja strata ale nie pisz takich absurdów bo się ośmieszasz i wprowadzasz w błąd szukajacych na forum rzetelnych wskazówek.

Nie kazda sucha karma jest swiństwem - juz pomijam karmy lecznicze ( wręcz niejednokrotnie niezastąpione )ale sa i dobre i wcale nie drozsze od RC , których skład nie razi takimi syfami jak ta karma. A gotowane jedzenie , owszem jest alternatywą, podobnie jak barf ale jesli ma byc zdrowe to trzeba mieć zielone pojecie o dietetyce -a jak widac nie jest to wiedza powszechna.
Czy ktos , kto nie umie przeczytac ze zrozumieniem składu suchej karmy bedzie w stanie sam tak dobrac składniki gotowanego aby było w pełni zbilansowane - wątpię

Posted

Autodiagnostyka-Dobra to jest ulica w Warszawie na Powiślu a nie obecna RC.
Dla mnie możesz karmić swojego psa nawet chlebem Twój problem,tylko nie pisz juz więcej tych głupot,bo cała masa ludzi bywa na tym forum i póżniej kupuje to badziewie za duże pieniądze(szkoda psów i ludzkich pieniędzy):angryy:

Dodatkowo namawiasz na gotowanie psu,po raz kolejny potwierdzasz,że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz-gotowane dobre dla psa:crazyeye: a słyszałeś o czymś takim jak enzymy,aminokwasy itd.. to poczytaj w google co się z tym dzieje podczas Twojego gotowania.
To forum przez takie osoby spada na łeb na szyję:shake:,mam nadzieje,że moderatorzy mi wybaczą.

Posted

Wiesz jest tez takie powiedzenie "Chcial by Wieś, a pieniadze gdzieś" ,a co za tym idzuie kazdy bedzie chwalil to co ma taka natura Polaka niestety. Widzisz probowalem wiele karm i sa dla mohego psa be lacznie z tymi zachwalanymi tak przez was.:eviltong::eviltong:Poprostu ich nie chce i juz .Wiec dlazego mam nie chwalic czegos co jest dobre dla niego....
Druga sprawa moze nie wiecie ale podobno nawet wypelniacze sa wskazane typu zboza i makaron itp.Radze pochodzic po kilku wetach i zapytac o opinie.Malo tego z psem jak z czlowiekiem.Nigdyb w zyciu nie jedliscie chipsow ,nie piliscie coca coli?To strasznie smutne zycie macie...Ta samo jest z pieskami...Ale fakt Wy wiecie najlepiej,a w gruncie rzeczy szukacie jak najtanszej alternatywy i wierzycie tyemu co pisze na byle etykietce.Tylko ,ze czasami mozecie sie obusdzic z reka w nocniku.......Pozdrawiam!

Posted

[quote name='Autodiagnostyka']
Druga sprawa moze nie wiecie ale podobno nawet wypelniacze sa wskazane typu zboza i makaron itp.Radze pochodzic po kilku wetach i zapytac o opinie.

Tia? A od kiedy psom niezbędne do życia są przede wszystkim ziarna, jak np. kukurydza w RC, która w składzie stoi sobie jak wół na pierwszym miejscu?

Posted

Autodiagnostyka.
Powiem Ci tyle,że moja wiedza na temat żywienia,leczenia i hodowli psów wybiega poza Twój suchy opis z etykiety,więc nie będę za darmo uczył Cię tego wszystkiego czego nauczyłem sie przez lata.
My moze(jestem 100% pewny ,że nie) obudzimy sie z ręką w nocniku tak jak napisałeś,ale przynajmniej będzie to nasz własny nocnik,a nie jak w Twoim przypadku nocnik Twojego sprzełożonego z RC.:shake:
Nie dam sie więcej sprowokować i mam nadzieję,że mądrych ludzi na tym forum jest więcej.

Posted

GATUSO napisał(a):
Autodiagnostyka.
Powiem Ci tyle,że moja wiedza na temat żywienia,leczenia i hodowli psów wybiega poza Twój suchy opis z etykiety,więc nie będę za darmo uczył Cię tego wszystkiego czego nauczyłem sie przez lata.
My moze(jestem 100% pewny ,że nie) obudzimy sie z ręką w nocniku tak jak napisałeś,ale przynajmniej będzie to nasz własny nocnik,a nie jak w Twoim przypadku nocnik Twojego sprzełożonego z RC.:shake:
Nie dam sie więcej sprowokować i mam nadzieję,że mądrych ludzi na tym forum jest więcej.

Zadam Ci zasadnicze pytanie: Czym karmisz wojego psa jaka karma?Podaj producenta chociaz.Jestes materialista jakims ,ze chcesz oplat za pomoc?

Posted

[quote name='evel']Tia? A od kiedy psom niezbędne do życia są przede wszystkim ziarna, jak np. kukurydza w RC, która w składzie stoi sobie jak wół na pierwszym miejscu?
Pies pochodzi od wilka.A wiesz czym wilki naturalnie sie odzywialy poza miesem?Odpowiedz sobie na to pytanie.

Posted

cóz.może i rc jest drogi(nawet za drogi jak za taka karmę),ale nie ja ją ją jem tylko moje psy i koty.moje koty maja obecnie po 6 lat i są po kastracji.od początku są na rc.póki co nie mają problemów z drogami moczowymi,mają piekne futro,orijena koty tez jadły ale tylko przez 2 m-ce,natomiast jeden psów nie chce rzadnej karmy po za rc gastrointestinal,drugi orijen 6 ryb,trzeciemu wszystko jedno co je,prócz tego psy dostaja gotowane.

Posted

agrodiagnostyka - jeszcze rok temu karmiłeś psa pedigree, teraz wg Ciebie RC jest suuuper.
Jest więc malutki postęp. :roll:
Niestety wolno to idzie więc może zamiast wypisywać dziesiątki postów wychwalających pod niebiosa tę bardzo przeciętną a niemiłosiernie drogą karmę, poczytasz trochę dobrej literatury na temat żywienia psów i dopiero zasypiesz forum tymi Twoimi rewelacjami o RC, niezbędnych wypełniaczach, "kukurydzianej" diecie wilków itp.
Inaczej za parę lat ( i mam nadzieję nieco poszerzonej wiedzy) jak poczytasz to co tu pisałeś to będzie Ci koszmarnie głupio i wstyd...

Posted

Pies pochodzi od wilka.A wiesz czym wilki naturalnie sie odzywialy poza miesem?Odpowiedz sobie na to pytanie.

A. Rozumiem, że wilki w naturze zakradają się wieczorami do pól uprawnych i polują na rzeczoną kukurydzę.

Kurde, a ja całe życie myślałam, że wilki jedzą przede wszystkim mięso (w postaci przeróżnej, świeżej, zaśmierdniętej, ze skórą, kośćmi, ścięgnami wszelakimi, tłuszczem, często zjadają w całości małe zwierzątka, a z dużych wybierają przede wszystkim wartościowe organy jak np. żołądek wraz z zawartością) a dopiero później różne roślinki, owocki i tak dalej :splat:

Posted

rc byłoby fajne,gdyby nie cena.
ta karma jest za droga,cena nie ma przełożenia na jakość niestety.

na szczęście wśród karm bytowych i weterynaryjnych można przebierać,wybierać i grymasić.koniec hegemonii rc:D

Posted

evel napisał(a):
A. Rozumiem, że wilki w naturze zakradają się wieczorami do pól uprawnych i polują na rzeczoną kukurydzę.

Kurde, a ja całe życie myślałam, że wilki jedzą przede wszystkim mięso (w postaci przeróżnej, świeżej, zaśmierdniętej, ze skórą, kośćmi, ścięgnami wszelakimi, tłuszczem, często zjadają w całości małe zwierzątka, a z dużych wybierają przede wszystkim wartościowe organy jak np. żołądek wraz z zawartością) a dopiero później różne roślinki, owocki i tak dalej :splat:

Polec mi wiec prosze cos lepszego dla mojego owczarka i nie kieruj sie ogolem bo tak jak pisalem wczesniej probowalem wielu karm i zostalem przy RC.Czy tak ciezko to zrozumiec ,ze mojemu pieskowi to odpowiada,a wypina sie na wynalazki jak i na tak zachwalany Orijen 6 fish?

Posted

nie przesadzajcie,naprawdę.Pies nie jest wilkiem,żyje obecnie w XXI wieku.Karmy przemysłowe przybierają różne postaci-od pedigree po orijena przez royala.Trzeba to dopasować do psa a nie do regułek jakie tu większość przedstawia.To,ze waszym psom coś służy-nie musi drugiemy.Mój pies sr** dalej niż widział po orijenie a po hillsie czy royalu ma się świetnie.Pomimo,ze jednym z ważniejszych składników w tej karmie jest...zboże.Jak to się ma do waszych teorii?:razz:

Posted

Polec mi wiec prosze cos lepszego dla mojego owczarka i nie kieruj sie ogolem bo tak jak pisalem wczesniej probowalem wielu karm i zostalem przy RC.Czy tak ciezko to zrozumiec ,ze mojemu pieskowi to odpowiada,a wypina sie na wynalazki jak i na tak zachwalany Orijen 6 fish?

Ja nie jestem żadnym specjalistą od żywienia żeby coś polecać bądź nie ;) Po prostu RC obecnie to szit i szkoda tym truć psa, naprawdę.

Co próbowałeś? Ja bym szukała takiej karmy, jaka mi odpowiada cenowo i jakościowo aż do skutku, patrząc przede wszystkim jak pies się czuje na danej karmie. Moja osobista suka alergiczka jest na BC lamb&rice. Jestem zadowolona z efektów i uważam, że jeżeli psu odpowiada dana karma to nie ma co zmieniać i przepłacać tylko dlatego, że coś jest niby takie super.

Ponoć najlepsze: Taste of the Wild, Orijen, Wolfsblut, White Wolf.
Z innej linii, mniej mięsne, ale nadal trzymające pewną jakość - Acana, Bozita, Purina Pro Plan, Brit Care, Nutra Gold, 1st Choice, Biomill, może Fitmin.

I pewnie wiele innych, to tylko przykłady... Skończyła się już era, gdzie były albo RC, Eukanuba, Purina Dog Chow (jakościowo zresztą jak marketówka) albo Pedigree, Chappi i inne Azorki czy Puffi z Biedronki ;)

Posted

evel napisał(a):
Ja nie jestem żadnym specjalistą od żywienia żeby coś polecać bądź nie ;) Po prostu RC obecnie to szit i szkoda tym truć psa, naprawdę.

Co próbowałeś? Ja bym szukała takiej karmy, jaka mi odpowiada cenowo i jakościowo aż do skutku, patrząc przede wszystkim jak pies się czuje na danej karmie. Moja osobista suka alergiczka jest na BC lamb&rice. Jestem zadowolona z efektów i uważam, że jeżeli psu odpowiada dana karma to nie ma co zmieniać i przepłacać tylko dlatego, że coś jest niby takie super.

Ponoć najlepsze: Taste of the Wild, Orijen, Wolfsblut, White Wolf.
Z innej linii, mniej mięsne, ale nadal trzymające pewną jakość - Acana, Bozita, Purina Pro Plan, Brit Care, Nutra Gold, 1st Choice, Biomill, może Fitmin.

I pewnie wiele innych, to tylko przykłady... Skończyła się już era, gdzie były albo RC, Eukanuba, Purina Dog Chow (jakościowo zresztą jak marketówka) albo Pedigree, Chappi i inne Azorki czy Puffi z Biedronki ;)

Jak mozesz polecac cos takiego jak purina pro plan.Wiekszosc psow sr.. po tym dalej niz widzi.Taka prawda(sam sie tez o tym przekonalem).Co do Orijena juz pisalem mojemu pieskowi to nie pasi.Wiec uszanuj prosze to,ze dla mojego psiaka najlepszy okazal sie Rc i dlatego jest dla mnie dobra karma.Zreszta nie tylko dla mnie jak mozesz wyzej poczytac.Prosze Cie nie pisz juz o zaletach puriny bo to naprawde niesmaczne jest.Pozdrawiam!