Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ile karm próbowałaś, że tak twierdzisz?
Czy tylko Wolfsblut istnieje na świecie?
Próbowałaś np. karm weterynaryjnych Trovet?
Mają bardzo dobry skład i działanie też konkretne.
Próbowałaś karmy Artemis, Blue Buffalo i całej gamy karm HOLISTYCZNYCH?

Mam ci opisać naszą roczną walkę z karmami? Średnio mi się chce ale cóż... Próbowałam między innymi, Brita, Boscha, Eukanubę, Nutrę, Purinę PP, Hill'sa (vet i nie), Trainera, Wolfsbluta, White Wolfa...

Pies miał zbadany cały profil trzustkowy i biegunkowy. Pasożyty też. Wyszło z niego tyle, że ma tylko lekką nadczyność trzustki, ale w sumie mieszczącą się w normie. Najlepiej miał się na karmach niskotłuszczowych, każda inna powodowała biegunki, ale to też nie była reguła. Miał oczywiście podawane probiotyki przez cały czas, zastrzyki na przerost też, enzymy... Wszystko dupa. Zrozpaczona poszłam do dietetyka i ten zaproponował dietę gotowana ryba + ziemniaki. Po raz pierwszy na tym, pies rozbił kupę, a nie placki, ale chudł przeraźliwie, no bo to była dieta, a nie normalne żarcie. Potem zgodnie z zaleceniami miałam mu podawać karmę zbliżoną do tej gotowanej diety i wybór padł właśnie na Cold River, po którym cała zabawa zaczęła się na nowo. Próbowałam jeszcze Wild Duck, to samo.

W akcie rozpaczy kompletniej zakupiłam mu RC Gastro Low Fat i już po 2 tyg. było widać różnicę. Pies w końcu robił foremne kupy. Trzymałam go na tej karmie chyba z dobre 4 miesiące, przeszliśmy na Moderate Calorie, aż w końcu teraz idziemy na zwykłym Gastro. Mam nadzieję, powoli wprowadzić mu bytówkę, RC oczywiście :p Nie spodziewam się cudów, może luźna kupa powróci. Jednak III stopniowa dieta RC Gastro uratowała mi psa. Wspomniany Trovet czy Hill's owszem mają Gastro ale tylko jednej rodzaj. Trovet ma chyba 16% tłuszczu, co przy 7% w Low Facie RC wydaje się morderstwem dla podrażnionego żołądka. Tak samo zwykłego Gastro RC 20% nie poleca się na sam początek kuracji.

Pięknego masz doga :) Wkleić ci fotkę mojej 13 letniej jamniczki która całe życie szła na "zuej" Eukanubie (a przepraszam, początki miała na Pedigree), a teraz jest na Boschu Senior?

Tutaj dla porównania z młodszą, 5 letnią...

Wiesz o czym świadczy taka kondycja? Przede wszystkim o dobrych genach :diabloti:

• Replies 589
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='japanisze']Jakże łatwo jest puszczać w eter niczym rozsądnym nieuargumentowane stwierdzenia :crazyeye:

Być może dział "żywienie" jest OK, ale czasem wpada się na takie kwiatki, że macki opadają. Typu:

[FONT=Arial]Olej - ŻADEN nie jest potrzebny psu. Nawet człowiek nie powinien jeść niczego co jest robione na oleju. Pies nie powinien spożywać oleju- bo to zwyczajnie niezdrowe. Kwasy omega są w rybach, więc tak można je dostarczać. Olej nie jest przyswajalny ani dla psa, ani dla człowieka. Nie podawajcie oleju, bo to bzdura. Zdrowsze jest prawdziwe masło.[/FONT]

Albo, z innej beczki:
[FONT=Arial]Nie zamykaj psa w klatce. Jeżeli już zostawiasz go tamtozostaw ją otwartą. Przed wyjściem musisz psa uspokoić. Ooło 15minut przed wyjściem odeślij psa na jego posłanie i nie zwracaj na niego uwagi[/FONT]

Posted

evel napisał(a):
Być może dział "żywienie" jest OK, ale czasem wpada się na takie kwiatki, że macki opadają.

Jak wszędzie :)
To jest urok miejsca tak inkluzywnego jak forum internetowe; każdy - mądry i głupi, doświadczony i mniej, kulturalny czy cham - może się wypowiedzieć.

Posted

Amber, masz piekne jamniki !:lol: wyglądają luksusowo ! Też mam jamniczkę .

Skład , który wkleiłam, to RC Dachshund . Częściej moja sunia jest jednak na RC Vet Care Nutrition, ale tą jamniczą uwielbia.
Aysel dzięki za analizę , to lepsze niż słowne przepychanki ! Nie napisałaś co prawda o składnikach, które są ok ( olej rybny , FOS, jod i kilka innych ) ale i tak z tego co piszesz wynika, że jedyny sensowny zarzut to zbyt niska zawartość mięsa jako źródła pełnowartościowego białaka. Choć ostatnie badania naukowe lekko tą teroię zdezaktualizowały ! I tu się z Tobą zgadzam !!
Ja dodaję do michy mojego psa suszone mięso wołowe Macedu .
Drugi zarzut to konserwanty, tego to ja nie kupuję zupełnie. Nie ma karmy bez konserwantów, podobie jak w ludzkim jedzeniu. Nawet jak producent karmy nie uzyje konserwantów to z pewnością zrobił to już wczesniej producent składników . Taki już mamy świat i nie ma co udwać , że można tego uniknąć.

Posted

Aysel napisał(a):
Royal ma 0 probiotyków.
Pies go je, przyzwyczaja się do niego, jego przewód pokarmowy jest wyjałowiony, bakterie są wybijane.

Dlatego mój pies na RC zachowywał się jak chodząca śmietniczka - począwszy od wygrzebywania resztek kapusty z kosza na śmieci a skończywszy na zjadaniu psich i ludzkich kup. Próbował jakoś sam sobie poradzić.

Posted

amber- jamniczki wymiatają :) Piękne psiaki. Mój wygląda podobnie, ze śliczną błyszczącą sierścią(jest myty w szamponie johnons baby)i mnóstwem energii na rakotwórczym, kukurydzianym royalu.
Acha, i napisałam do royala o to mięso suszone, co aysel podała ,że może być wysuszone w procesie produkcji. Dostałam odpowiedź i cytuję " do produkcji naszych karm wykorzystujemy mięso suszone (wysuszone jeszcze przed procesem produkcji)".:)

Posted

Balbina&F napisał(a):
Mój wygląda podobnie, ze śliczną błyszczącą sierścią(jest myty w szamponie johnons baby)i mnóstwem energii na rakotwórczym, kukurydzianym royalu.

No i super. Mnie tylko troszkę zastanawia, dlaczego znów zjawiasz się z pytaniem o RC (w dodatku pod zmienionym nickiem ;))

Posted

[quote name='Balbina&F']napisałam do royala o to mięso suszone, co aysel podała ,że może być wysuszone w procesie produkcji. Dostałam odpowiedź i cytuję " do produkcji naszych karm wykorzystujemy mięso suszone (wysuszone jeszcze przed procesem produkcji)".:)

To chyba pierwszy raz słyszę , żeby odpisali. Ja pisałam kilkakrotnie i żadnej odpowiedzi się nie doczekałam ! Na jaki adres pisałas ?

Posted

[quote name='filodendron']No i super. Mnie tylko troszkę zastanawia, dlaczego znów zjawiasz się z pytaniem o RC (w dodatku pod zmienionym nickiem ;))
;) z jakim pytaniem ja się zjawiłam? Jest dyskusja o royalu więc w niej uczestniczę, to chyba nic dziwnego. :crazyeye:
Nie będę się tłumaczyć dlaczego mam zmieniony nick, chyba każdy kojarzy, że wcześniej byłam pod Balbina12. Nie kryję się z tym ,że mam nowy nick, napisałam już do administracji o połączenie konta z Balbina12 ale doczekać się do dzisiaj nie mogę, nie wiem, może to normalne ,że tutaj wszystko trwa w zwolnionym tempie.
Gayka-napisz z tego formularza :) Bo z zwykłych maili, nie odpisują :(
http://www.royal-canin.pl/#/kontakt,25

Posted

Rzeczywiście, to na krakvecie, a nie tutaj, pytałaś, czy Hills jest lepszy od RC, przepraszam - z powodu tego wątku mylą mi się dwa fora.
Czy ktoś ma pod ręką link do oficjalnej strony RC ale po angielsku, nie RC Polska, ze składami karm? Chciałam sobie sprawdzić obecne RC Mobility support, który miałam jakieś dwa lata temu - tak z ciekawości ;)

Posted

[quote name='Balbina&F']ok, filodendron, nie ma sprawy. Tak, pisałam tam bo teraz mam malucha na hillsie, ale już i tak podjęłam decyzję o powrocie do rc.
to jest angielska strona royala, składy są.
http://www.royalcanin.co.uk/

Tego nie rozumiem - płaczesz, że pies na wszystkim innym źle się ma i że nie warto eksperymentować, bo RC najlepszy,a teraz mówisz, że masz go na Hillsie? To szkoda tego psa, czy nie szkoda?

Posted

Nic się nie zmieniło w składzie RC Mobility - nadal 5 składników pochodzących ze zbóż, w tym dwa na pierwszym i drugim miejscu składu, plus pulpa buraczana, plus włókno roślinne czyli szósty i siódmy składnik roślinny. I brak danych o dawce chondroityny i glukozaminy.

Posted

LadyS napisał(a):
Tego nie rozumiem - płaczesz, że pies na wszystkim innym źle się ma i że nie warto eksperymentować, bo RC najlepszy,a teraz mówisz, że masz go na Hillsie? To szkoda tego psa, czy nie szkoda?

Na hillsie również jest dobrze i w przyswajaniu nie ma wielkiej różnicy pomiędzy nim a royalem ale na royalu miał trochę bardziej miękkie kupy+rc jest bardziej dostępny :p Wiedziałam ,że hills mu służy bo już kiedyś dwa razy w życiu zjadł worek i wszystko było ok ,więc nie jest to dla nas wielka nowość. Nie eksperymentowałabym z karmami których zupełnie nie znam, dlatego między innymi nie zmieniam na eukanubę mimo ,ze na krakvecie pisali ,że ma lepszy skład:p

Posted

[quote name='Balbina&F']Na hillsie również jest dobrze i w przyswajaniu nie ma wielkiej różnicy pomiędzy nim a royalem ale na royalu miał trochę bardziej miękkie kupy+rc jest bardziej dostępny :p Wiedziałam ,że hills mu służy bo już kiedyś dwa razy w życiu zjadł worek i wszystko było ok ,więc nie jest to dla nas wielka nowość. Nie eksperymentowałabym z karmami których zupełnie nie znam, dlatego między innymi nie zmieniam na eukanubę mimo ,ze na krakvecie pisali ,że ma lepszy skład:p

Balbina, ja przypadkiem chyba znalałam powód, dla którego Franek ma taki problem z trawieniem czegokolwiek. Pozwolę sobie zacytować:

Mój psiur zjada teraz hillsa adult mini a po kastracji przerzucimy się na hillsa adult light. Dostaje gotowane mięsko raz-dwa razy w tygodniu, jogurt naturalny, twaróg, herbatniki, owoce, warzywa jakieś tam smakołyki- let's bite, rc educ, trixie, do gryzienia kości z skóry wołowej prasowane, raz od wielkiego dzwonu na wyjeździe jakąś puszkę.]

Stąd: http://www.dogomania.pl/forum/threads/819-Czym-Karmicie-Swoje-Yorki?p=18897111#post18897111

Po takim mixie - sucha, herbatniki (?!), surowe warzywa + gotowane mięso, smakołyki ze stu różnych firm, puszki - kazdy pies dostałby, za przeproszeniem, sraki.

Posted

filodendron napisał(a):
Nic się nie zmieniło w składzie RC Mobility - nadal 5 składników pochodzących ze zbóż, w tym dwa na pierwszym i drugim miejscu składu, plus pulpa buraczana, plus włókno roślinne czyli szósty i siódmy składnik roślinny. I brak danych o dawce chondroityny i glukozaminy.

to prawda, skład Mobility wygląda kiepsko , dlatego zupełnie nie rozumiem jak ta karma działa . A wiem, że działa :roll:

Posted

akurat po tym nie ma sraki :) Teraz właściwie dostaje tylko karmę, czasem gotowane mięsko i smakołyki- jeszcze mam różne bo mu na wielkanoc kupiłam ,ale po kastracji chciałabym mu dawać tylko rc educ- podobno dietetyczne :P My już nie mamy problemów gastrycznych bo daję mu karmy które mu służą, także nasz problem już jest nieaktualny :)

Posted

No, ale pewnie powróci, patrząc na to, jak ładujesz w niego jak w śmietnik ;) Zupełnie inne czasy trawienia, niepotrzebne "wzbogacanie" diety... A potem się pisze na forum, że karma szkodzi ;)

Posted

pewnie nie powróci bo taką dietę ma od zeszłego...maja?kwietnia?Więc już ponad rok jest na royalu+dodatki :) To nie jest tak ,że on dostaje to ciągle. Jak ma za twardą kupę to daję mu jogurcik, czasem gotuję mu wołowinę, kawałek jabłka do schrupania, marchewka surowa...To jest traktowanie psa jak śmietnik??!! Nie wydaje mi się. Nigdy nie dostaje tego co ja mam na talerzu(przyprawianych mięs, od dwóch lat nie miał w pysku szynki,kabanosa, sera żółtego,nie dostaje ciastek) więc nie mów ,ze ładuję w niego jak w śmietnik. Puszkę dostaje wieczorem do tabletki. I to małą łyżeczkę bo w czymś mu muszę to dawać, a masło jest za tłuste.To pewnie też podchodzi pod traktowanie go jak śmietniczek,nie?:razz:

Posted

[quote name='Balbina&F']pewnie nie powróci bo taką dietę ma od zeszłego...maja?kwietnia?Więc już ponad rok jest na royalu+dodatki :) To nie jest tak ,że on dostaje to ciągle. Jak ma za twardą kupę to daję mu jogurcik, czasem gotuję mu wołowinę, kawałek jabłka do schrupania, marchewka surowa...To jest traktowanie psa jak śmietnik??!! Nie wydaje mi się. Nigdy nie dostaje tego co ja mam na talerzu(przyprawianych mięs, od dwóch lat nie miał w pysku szynki,kabanosa, sera żółtego,nie dostaje ciastek) więc nie mów ,ze ładuję w niego jak w śmietnik. Puszkę dostaje wieczorem do tabletki. I to małą łyżeczkę bo w czymś mu muszę to dawać, a masło jest za tłuste.To pewnie też podchodzi pod traktowanie go jak śmietniczek,nie?:razz:

No tak, w przypadku psa z problemami trawiennymi - tak. Nie jest to śmietnik pod tytułem wrzucam w psa byle co, ale raczej - wrzucam w psa wszystko, co mi się wydaje, że jest ok :roll: Żołądek trawiący jedynie suchą karmę może mieć problem, gdy nagle musi trawić surowe warzywa czy owoce albo gotowane mięso - to jest akurat stwierdzone naukowo. Na twardą kupę, sierść i inne działa idealnie łyżka oliwy z oliwek czy oleju z łososia - zdrowiej dla psa i dodatkowo działa na inne rzeczy. Dla mnie takie karmienie wszystkim, co podejdzie pod rękę jest w przypadku psa z problemami trawiennymi właśnie wrzucaniem w niego jak w śmietnik - jeśli pies jest zdrowy i ma mocny żoładek, to okej, ale skoro ma sraczki, to ja bym się nie odważyła.

Poza tym - jak to rok jest na royalu, skoro post jest z marca i tam jest napisane, że je hillsa?

Posted

LadyS- nie czuję się zobowiązana do tłumaczenia się obcej mi osobie na forum i przedstawiania jej jadłospisu mojego psa. Jego jedzenie jest ustalone z weterynarzem, Franek ma bardzo dobre wyniki, czuje się świetnie więc nie wydaje mi się aby coś w jego diecie było złe. I proszę, przestań znajdować jakieś stare posty i udowadniać mi nawet nie wiem co bo to jest zwyczajnie niekulturalne takie wypytywanie-a co je?Kiedy je? A dlaczego je? A tu pisałaś inaczej!. Ja się w żarcie twojego psa nie wtrącam.

Posted

Ty się tłumaczyć nie musisz, bo i tak się mijasz z prawdą - teraz Ci się mechanizm obronny włączył ;) Jak długo piszesz na forum publicznym, tak długo ja sobie mogę komentować.

Posted

Niekulturalne to jest pytanie jaką płeć preferujesz. A to jest forum dyskusyjne, dział żywienie i to są normalne pytania. Dla normalnych ludzi.

Balbina&F napisał(a):
LadyS- nie czuję się zobowiązana do tłumaczenia się obcej mi osobie na forum i przedstawiania jej jadłospisu mojego psa. Jego jedzenie jest ustalone z weterynarzem, Franek ma bardzo dobre wyniki, czuje się świetnie więc nie wydaje mi się aby coś w jego diecie było złe. I proszę, przestań znajdować jakieś stare posty i udowadniać mi nawet nie wiem co bo to jest zwyczajnie niekulturalne takie wypytywanie-a co je?Kiedy je? A dlaczego je? A tu pisałaś inaczej!. Ja się w żarcie twojego psa nie wtrącam.

Posted

LadyS- widzę ,że już jesteś 'obcykana' w jadłospisie mojego psa, monitorujesz jego dietę nieustannie :) To miłe :) :) Więc szukaj dalszych materiałów na forum, wykaż się swoją umiejętnością znajdywania postów, a teraz pozwól ludziom rozmawiać o karmie royal canin a nie o moim zwierzu :) Dla mnie koniec dyskusji o Franku.

Posted

Balbina&F napisał(a):
LadyS- widzę ,że już jesteś 'obcykana' w jadłospisie mojego psa, monitorujesz jego dietę nieustannie :) To miłe :) :) Więc szukaj dalszych materiałów na forum, wykaż się swoją umiejętnością znajdywania postów, a teraz pozwól ludziom rozmawiać o karmie royal canin a nie o moim zwierzu :) Dla mnie koniec dyskusji o Franku.

Dieta Twojego psa obchodzi mnie na tyle, że po prostu robisz mu krzywdę takim karmieniem, jak to wymienione w poście. I nie pisz, że to było dawno i posty są stare, bo ten jest sprzed niecałego miesiąca. I wbrew pozorom ma wiele znaczenia w temacie karmy, jaką jest Royal - skoro głównym "walczącym" jest osoba, która karmi psa nieprawidłowo, a zwala to na inne karmy, a do tego nawet nie wie, czy m karmi od roku - czy hillsem, czy royalem. I to by było na tyle - żebyś miała jasność.