Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kasia_1982 napisał(a):
opinie sa podzielone - bo karma inaczej wplywa na kazdego psa. Co dla jedneg jest super, inny pies moze nie tolerowac.
Ale wg mnie cena RC jest nieadekwatna do jakosci i jaka wersja nie ma zboz? Bo z tego co sie orietuje kazda ma zboza i to duzo. Niekiedy jest nawet pierwsze w liscie skladnikow... (np ta dla owczarkow niemieckich czy yorkow)

Sama chętnie się dowiem. Z tą ilością mięsa bym nie przesadzała.

• Replies 589
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kasia_1982 napisał(a):
Ale wg mnie cena RC jest nieadekwatna do jakosci i jaka wersja nie ma zboz?

Zgadzam się. Wchodzi na rynek dużo dobrych karm, niektóre są pewnie sporo lepsze od RC, a moim zdaniem jeśli chodzi o jakość RC to szału nie ma, no i ta kukurydza na pierwszym miejscu w składzie (jeśli jakaś RC nie ma zbóż to odszczekam ;)) - cóż, jak dla mnie to raczej spory minus, bo jednak karma dla psa ma mieć na pierwszym miejscu mięso a nie roślinki...

Posted

evl napisał(a):
no i ta kukurydza na pierwszym miejscu w składzie

czasem kukurydza, czasem ryż, czasem tez miesko. Ale dlaczego te miesko nie jest ZAWSZE na pierwszym miejscu? Za taka cene jak ma RC wolalabym dolozyc kilka zlotych i kupic np Orijen, Acane provinsional czy TOTW. I jak jeszcze patrze na sklad i cene karm dla tych 'modnych' ras typu York czy Shih tzu - ok 160zl za 7,5 kg to chyba lekka przesada. Zwlaszcza za karme z ryzem na pierwszym miejscu...

zawziecie szukam tego Royala bez zboz, ale cos mi nie wychodzi ;)

Posted

Moje pekińczyki okropnie wymiotowały po Royalu (Adult Small Breed). Zmieniłam karmę i problemy minęły jak ręką odjął. Uważam też, że cena Royala jest nieadekwatna do jakości.

Posted

[quote name='Anitka']Czy ta karma jest dobra? Jeszcze niedawno praktycznie każdy ją chwalił, a teraz? ;/ Ja karmię nią mojego maluszka i bardzo mu smakuje. Ma w sobie dużo mięsa i nie ma w ogóle zbóż, a słyszałam o niej sporo złych opinii. Uważam, że niektórzy po prostu przesadzają, bo uważają, że ta karma została przejęta przez faceta, który ma karmę Pedigree, a to paskudztwo. Co o tym sądzicie?
A który to RC nie ma zbóż?
Osobiście skład RC wcale mi się nie podoba, ale na takiego bez zbóż jeszcze nie trafiłam.

Posted

filodendron napisał(a):
A który to RC nie ma zbóż?
Osobiście skład RC wcale mi się nie podoba, ale na takiego bez zbóż jeszcze nie trafiłam.

Najmniej zbożowy jest sensitivity control:evil_lol:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Najmniej zbożowy jest sensitivity control:evil_lol:

No tak, jasne :D Maniok to nie zboże, co nie zmienia faktu, że na pierwszym miejscu listy składników jest źródło skrobii.

• 1 month later...
Posted

Jest obecnie sporo karm podobnej jakości co RC, dużo karm lepszych niż RC i coraz więcej karm duuużo lepszej jakości niż RC. Podsumowując - nie warto ;)

Posted

royal napewno lepszy od chappki ,pedigree itd, ale tak na dobrą sprawe RC był dobry pare ładnych lat temu , ale teraz kiedy wydają niezłe $ na reklame to za tym pogorszyła sie jakos , RC napewno nie jest wart tej ceny-bo jesli o cene chodzi to cos sie komus ostro pomyliło , ale własnie za to płacimy , za reklame i powiedzmy za reputacje którą kiedys sobie wyrobiła , lecz w czasie terazniejszym nie ma to zwiazku:)

Posted

Brit Care (to akurat ulubiona mojej suki), Purina Pro Plan, Bozita, Josera, Nutra. A z droższych, ale takich super, wszystkomających, z mięsem na full - podobno Taste of The Wild, Orijen, Wolsfblut (piszę "podobno", bo osobiście nie miałam z nimi do czynienia ;)).

Posted

Ja karmię mojego psa Royalem i nie ma problemów. Kiedys tez miałam takie poglądy jak wy-że rc fuj,najlepszy orijen albo BARF. Z tym,ze po orijenie mój pies miał średnio co tydzień roztrój żołądka mimo,że nic nie dostawał poza tym a po barfie wylądował na kroplówkach:razz: Od wiosny zajada sobie royala dla yorków+ puszki z animondy i problemów nie ma. POZA TYM napisałam kiedyś do rc i odpisali mi,że rc zawiera średnio 35-40% mięsa suszonego. Czyli chyba nie jest tak tragicznie żeby porównywać go do chappi które zawiera 4% produktów pochodzenia zwierzęcego:-o Owszem,są karmy które zawierają go nawet 70%(z tym,że trzeba zaznaczyć ,że w np. orijenie jest zwykłe mięso a nie suszone czyli zawiera dużo wody-to royalkowe to 40% czystego mięsa bez wody)ale to co dobre dla waszego psa nie zawsze jest super dla innego. Dlatego drażnią mnie trochę tak radykalne stwierdzenia-royal be,........(wstawić nazwę karmy) super:roll: Żeby nie było-ja tez nie uważam,że royal to najlepsza karma.ale taka zła jaka wy ja przedstawiacie to ona chyba nie jest;)

Posted

Moje pekińczyki okropnie wymiotowały po Royalu (Mini Adult Small). Odstawiłam i problemy minęły jak ręką odjął Uważam, że ta karma jest przereklamowana i stanowczo za droga.

Posted

Być może-nie mówię,że tylko nie mówcie,że karma jest be-bo jednemu służy a drugiemu nie...a co do ceny-dla mnie nie jest tak tragicznie-miesięczne wyżywienie Franka kosztuje mnie ok.40 zł+smakołyki ok. 15 zł+ karma mokra ok. 7zł czyli w +/- 60 zł się zamykam.;)

Posted

ja stosuję royal i jest ok
ale tak naprawdę to z wypróbowanych karm polecam orijen - psom bardzo smakowało i świetnie wyglądały, z kondycją też nie było problemu.

Posted

evl napisał(a):
mięsem na full - podobno Taste of The Wild, Orijen, Wolsfblut;)).

Dokładnie tak. Z nie full mięsnych dobra jest nutra gold breeders bag, omni pro, 1st choice, biomill.

A rc jest dobry ale ten weterynaryjny. Być może dlatego, że nie jest produkowany w Polsce.