Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Balbina. napisał(a):
Owszem,są karmy które zawierają go nawet 70%(z tym,że trzeba zaznaczyć ,że w np. orijenie jest zwykłe mięso a nie suszone czyli zawiera dużo wody-to royalkowe to 40% czystego mięsa bez wody)

Bujda na resorach :)
Tak to jest jak się czyta nie oryginalne opakowanie a skład przetłumaczony przez Polaków.
Orijen zawiera mączki, a jest to nic innego jak pozbawione wody mięso.
Royal ma w składzie 'mięso'. Napisali Ci, że suszone, owszem, w procesie wypiekania się ono 'suszy'.
Jest znaczna różnica między mączką a mięsem suszonym. Te drugie można bardzo dowolnie interpretować (furtka której lubią używać koncerny produkujące karmy dla psów).

• Replies 589
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja na dźwięk Royal Canin dostaję dreszczy. Kupilam psa we Francji, tam niemal od urodzenia był na tej karmie. DSobrze, że go zabrałam kilkutygodniowego bo prawdopodobnie zdechłby z głodu. Już chyba kartofle by lepiej przzyswajał. Był zagłodzony choć żarl nie jadł, mial krzywicę. Na szczęście w Polsce przestawiłam go na normalne jedzenie no i oczywiście wet zająl się krzywicą. Wyprowadziłam psa na championa ale to była ciężka praca. Więc wszystko tylko nie RC. Brrr.

Posted

aysel...pomyśl ile kosztuje samo przetransportowanie karmy do Polski... Mówili w tym filmiku ,że ubijają dziennie 100-110 tysięcy ptaków dziennie..Nie wierzę ,ze ubój na taką skalę może prosperować w super naturalnych warunkach na czystej, kanadyjskiej łączce. :) :) :)

Posted

Dziwne, bo francuski Royal jest o niebo lepszy od tego który mamy w Polsce :)
Ma więcej mięsa, mniej zboża, ponoć lepiej się przyswaja.
Tak słyszałam od hodowców chi.

Posted

[quote name='Balbina&F']aysel...pomyśl ile kosztuje samo przetransportowanie karmy do Polski... Mówili w tym filmiku ,że ubijają dziennie 100-110 tysięcy ptaków dziennie..Nie wierzę ,ze ubój na taką skalę może prosperować w super naturalnych warunkach na czystej, kanadyjskiej łączce. :) :) :)

Może.
Tam mają idealne tereny do hodowli wolnowybiegowej, bo mają mnóstwo pastwisk, łąk wszelkiego rodzaju.
Wystarczy spojrzeć, że karmy eko są głównie właśnie z Kanady.

Przetransportowanie nie jest aż tak niesamowicie drogie jak reklama jaką robi Royal ;)
Myślisz, że Royal jest produkowany w Polsce? Nie ;)
Nawet jakby transport wyniósł kilkadziesiąt tysięcy złotych to na taki transportowiec załadują karmę dla wielu dystrybutorów w Polsce i w Europie generalnie dlatego koszt takiego transportu w przeliczeniu na jeden worek to naprawdę niedroga sprawa ;)

Możesz sobie myśleć co chcesz ;)
Acana nie ma takiej reklamy jak Royal, niedawno dopiero doczekała się klubu hodowców!
To nie jest karma która idzie na ilość.

The majority of pet food brands available in the UK are produced by two animal testing companies - "Nestlé Purina/Friskies" and "Pedigree, Masterfoods (Mars Inc)."

• Nestlé Purina/Friskies:
    Alpo, Bonio, Felix, Go Cat, Gourmet,
    Omega Complete, Proplan, Spillers, Vital Balance, Winalot.

• Pedigree, Masterfoods (Mars Inc):
    Bounce, Cesar, Chappie, Frolic, James Wellbeloved, Katkins,
    Kitekat, Pal, Pedigree Chum, Royal Canin, Sheba,
    Techni-cal (US & Canada), Whiskas.
    Pedigree also manufacture Thomas rabbit food and Trill bird food.

Dalej uważasz, że Royal jest humanitarną marką?

Posted

ostatnio czytałam na forum krak-vet na którym podobno wypowiadają się ludzie mający pojęcie o karmach ,że acana spadła z jakością, zawiera wiele nieprzemyślanych składników, wpakowanych do jednego worka i rozmaryn który może powodować rozstroje żołądkowe i nie powinno go być w żadnej psiej karmie :) Tyle co ja przeczytałam. Dlatego między innymi nie wierzę karmom które są na rynku od niedawana i jest na nie wielki bum.Po kilku latach okazuje się ,że jednak są szkodliwe. Dlatego wybieram te karmy, które już są dłużej, sprawdzone przez wielu właścicieli psów i wiadomo ,że nic po nich psom generalnie nie jest, dożywają sędziwych lat :) :)

Posted

Moim zdaniem o suchych karmach można się na krakvecie sporo dowiedzieć. I są to, na ogół, dość rzetelne informacje (mam na myśli dział "żywienie"). Barf, a tym bardziej gotowane jedzenie, tam się nie przebije - prawie nie ma karmiących w ten sposób plus niezbyt pochlebna o barfie opinia głównego moderatora (przynajmniej niegdysiejsza, nie wiem, jak dziś) i ogólny nacisk na suche. Ale co do suchych, osobiście uważam, że sporo można stamtąd wynieść cennych informacji. Gdybym szukała suchej karmy - tam bym pytała. Gdybym chciała ustawiać barf - pytałabym tu, na dogomanii.
Opinia o Acanie nie bierze się znikąd - wydaje mi się, że to dobra karma dla zdrowych psów - nie alergicznych, nie nadwrażliwców, bo tym faktycznie może zaszkodzić nadmiar dodatków a ich ilość dodatkowo utrudnić znalezienie alergenu.

Posted

Zależy może na co pies uczulony, bo jak robiłam mojemu testy, to Acana jagnięca i rybna były jednymi z nielicznych karm, które go nie uczulały ;) Po RC Hypoallergenic pies miał najgorszą reakcję alergiczną w życiu.

Posted (edited)

Ja mam suczkę alergiczkę (chemia w kurczaku) i trzustkowca (Desi ma alergię na WSZYSTKO, naprawdę) - Acanę jadły rok i było super.
Tylko, że ja zmieniam jedzenie co jakiś czas, bo moje psy szybko się przyzwyczajają i później nie chcą jeść :)

Acana wcale nie jest karmą 'nową' na rynku.
Jest jedną z pierwszych po Royalu karm suchych które zaczęto sprzedawać w Polsce (tych lepszych, nie liczę Froliców i Pedigree).
Przynajmniej ja to tak pamiętam.

Rozmaryn nie znalazł się tam bez powodu.
Jak wszyscy dobrze wiemy rozmaryn to zioło wspomagające układ nerwowy, działające rozkurczowo, wspomagające działanie układu pokarmowego, ponadto jest świetny na rekonwalescencję po chorobie, ma dobroczynne działanie na układ krwionośny.
W wielu karmach znajdują się zioła, nie bez powodu. Tylko w niektórych karmach zioła nie są wyszczególnione, pisze po prostu 'zioła' w składzie.
Jakby nie patrzeć zioła wpisują się w jadłospis psa, który oprócz mięsa posilał się jeszcze jako wilk również pokarmem typu zioła, borówki. Moje psy same znajdują w ogródku zioła i owoce które im smakują mi zjadają je prosto z krzaczka ;)
Acana/Orijen i większość bezzbożówek stara się maksymalnie naśladować dietę przodków psa, stąd te zioła i owoce leśne.

Edited by Aysel
Posted

Moj owczarek ma 67cm w klebie i wazy 33.5kg. Nie jest zaglodzony. Ale jest chudy.

Dobermany są większe od owczarków, Jari ma 71 cm w kłębie i przy wadze 33 kg był zagłodzony. Zresztą co innego jak pies przyswaja i jest po prostu w formie, a co innego jak jest chudy bo wszystko przez niego przelatuje. Pies któremu widać kręgosłup i można policzyć żebra nie jest okazem zdrowia.

Balbina, to że Twój Franek czy Jari Amber ma się dobrze na RC nadal nie zmienia faktu, że z punktu widzenia psiego żywienia ta karma nie jest super jakości.

Nie jest, ale wiele psów ją toleruje, a innych karm jakoś nie. Nasze psy nie są jedynymi przypadkami. Ja kiedyś myślałam identiko jak wy, że RC to droga kukurydza.

Wybór jest tak szeroki, ze nawet jak TOTW, Acana czy Wolsblut nie pasuje to można znaleźć inną równie dobrą składowo karmę która będzie naszemu psu pasować idealnie.

Nie można :p Ja przynajmniej nie mogłam. Tylko RC. I co? Mam się pochlastać z tego powodu?

Miałam czas patrzenia na składy i G z tego wyszło, bo karma Wolfsblut Cold River wydawałoby się skład ma piękny, a działa odwrotnie niż trzeba. Natomiast RC z padłych kurczaków, z kukurydzą i rakotwórczymi konserwantami zdziałał cuda :p

Posted

Ile karm próbowałaś, że tak twierdzisz?
Czy tylko Wolfsblut istnieje na świecie?
Próbowałaś np. karm weterynaryjnych Trovet?
Mają bardzo dobry skład i działanie też konkretne.
Próbowałaś karmy Artemis, Blue Buffalo i całej gamy karm HOLISTYCZNYCH?
Tego jest mnóstwo.
Nie mów, że wypróbowałaś wszystko i tylko RC istnieje, bo naprawdę tak nie jest ;)

Mam doga niemieckiego na Acanie.
Wygląda tak:

Czy jest zachudzony? ;)

Na wyjałowiony przewód pokarmowy polecam nieczyszczone żwacze wołowe z Primexu albo Biosku.
Działają cuda.

Posted

Aysel- jak pies jest wrażliwy i po piątej wypróbowanej karmie s*a dalej niż widzi to też pewnie być nie próbowała kolejnej tylko dała mu to, co służy. Przynajmniej ja tak zrobiłam. Bez sensu patrzeć na psa który ma problemy po danej karmie tylko dlatego ,że nie ma kukurydzy i jest dużo mięsa...
Pisałam to już kilka postów wcześnie- każdy pies jest inny i takie złośliwości(?) jak ktoś pisze ,że pies był wychudzony a następny- a to ciekawe, bo mój na przykład nie był wychudzony ! :) Wasze psy miały problemy na royalu i tego nie neguję chociaż czasem wydaje mi się mało wiarygodna historia o strasznej krzywicy i o tym ,ze szczeniak mało nie zdechł przy jedzeniu zwykłej karmy, ale ok, każdy chyba zna swojego psa i wydaje mi się,że pisze na forum prawdę ;) a mój czuje się świetnie...

Posted

[quote name='Aysel']Ile karm próbowałaś, że tak twierdzisz?
Czy tylko Wolfsblut istnieje na świecie?
Próbowałaś np. karm weterynaryjnych Trovet?
Mają bardzo dobry skład i działanie też konkretne.
Próbowałaś karmy Artemis, Blue Buffalo i całej gamy karm HOLISTYCZNYCH?
Tego jest mnóstwo.
Nie mów, że wypróbowałaś wszystko i tylko RC istnieje, bo naprawdę tak nie jest ;)

Mam doga niemieckiego na Acanie.
Wygląda tak:

Czy jest zachudzony? ;)

Na wyjałowiony przewód pokarmowy polecam nieczyszczone żwacze wołowe z Primexu albo Biosku.
Działają cuda.

Strasznie mi się - tak odbiegając od tematu - Twój dog podoba, dla mnie idealny, takiego psa bym chciała mieć, jeśli bym się zdecydowała kiedyś na doga, a chodzi mi to po głowie ;)
My z przewodem pokarmowym nie mamy problemu, ale stwierdziłam to na przykładzie kilku znajomych psów ;)

Posted (edited)

Dzięki :)

Oczywiście, że każda karma inaczej każdemu psu pasuje.
Tylko, że nie rozumiem, że ktoś mówi, ze wszystkie karmy są złe, jedynie Royal słuszny, a nie spróbował tak naprawdę zbyt wielu karm, żeby to definitywnie i dobitnie stwierdzić.
Ja wypróbowałam wiele karm (różnych klas), na wielu psach.
A mam suczkę alergiczkę na kurczaka 'sklepowego', która jest jednocześnie suką hodowlaną. Wyczuje chemię w każdej karmie.
Mam suczkę niemal głuchą, z latającymi rzepkami, pocharatanymi jelitami i zupełnym brakiem wytwarzania amylazy przez trzustkę.
Mam doga niemieckiego, który na większości karm wygląda jak szkielet, na 'złej' Acanie jest 3 lata i wygląda świetnie, a jest bardzo aktywnym psem. Wcale nie idzie jej dużo, pies jest najedzony i szczęśliwy.
Mam kundelka który całe życie żywiony był odpadami ze stołu. Jest na Bricie i wygląda świetnie.

Nie lubię jak ktoś upiera się przy swoim a nie ma praktycznie porównania do innych karm.
Moja znajoma która od prawie 30 lat hoduje chi świadomie mówi, że Royal to karma niezbyt wartościowa (a ponoć tacy hodowcy 'z doświadczeniem' karmią wyłącznie Royalem).

Niech każdy karmi tym co mu pasuje i jak uważa.
Tylko uważam, że każdy myślący człowiek stara się wybrać dla psa - mięsożercy - karmę która bazuje na mięsie. Myślę, że to nie jest jakiś wymysł tylko działanie dla dobra psa, by przeżył z nami w zdrowiu długie lata.
Niestety ale karmienie psów karmami głównie zbożowymi prowadzi później do cykrzycy u psów a to naprawdę ciężka przypadłość...
Każdemu Bozia dała rozum by myślał.
Ja jak jedna karma nie pasuje to szukam drugiej, ale zawsze kieruję się składem.
Jest tyle karm na rynku, że można dobrać idealnie pasującą psu karmę.

Edited by Aysel
Posted

a ja się nadal upieram,aby przeanalizować skład i wypowedzieć się na temat jednej z karm RC , nie ogólniki , tylko konkretna opinia . Napiszcie co sądzicie :

SKŁAD: ryż, suszone mięso drobiowe, izolat białka roślinnego*, tłuszcze zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, włókno roślinne, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, olej rybny, fruktooligosacharydy, olej z ogórecznika, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny).
DODATKI (na 1 kg karmy): Dodatki dietetyczne: Witamina A: 25000 UI, Witamina D3: 800 UI, E1 (Żelazo): 41 mg, E2 (Jod): 3 mg, E4 (Miedź): 10 mg, E5 (Mangan): 54 mg, E6 (Cynk): 203 mg, L-karnityna: 100 mg - Dodatki technologiczne: Trifosforan pentasodu: 3 g - Konserwanty - Przeciwutleniacze.
SKŁADNIKI ANALITYCZNE: Białko surowe: 28% - Oleje i tłuszcze surowe: 14% - Popiół surowy: 5,5% - Włókno surowe: 2,9% - Wapń: 8 g/kg - Fosfor: 6,6 g/kg.

Posted

[quote name='gayka']
SKŁAD: ryż, suszone mięso drobiowe, izolat białka roślinnego*, tłuszcze zwierzęce, hydrolizat białka zwierzęcego, włókno roślinne, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, olej rybny, fruktooligosacharydy, olej z ogórecznika, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny).
DODATKI (na 1 kg karmy): Dodatki dietetyczne: Witamina A: 25000 UI, Witamina D3: 800 UI, E1 (Żelazo): 41 mg, E2 (Jod): 3 mg, E4 (Miedź): 10 mg, E5 (Mangan): 54 mg, E6 (Cynk): 203 mg, L-karnityna: 100 mg - Dodatki technologiczne: Trifosforan pentasodu: 3 g - Konserwanty - Przeciwutleniacze.
SKŁADNIKI ANALITYCZNE: Białko surowe: 28% - Oleje i tłuszcze surowe: 14% - Popiół surowy: 5,5% - Włókno surowe: 2,9% - Wapń: 8 g/kg - Fosfor: 6,6 g/kg.

ryż - nigdy nie powinien być na pierwszym miejscu! Na pierwszym miejscu w każdej dobrej jakości karmie ma być mączka mięsna.
suszone mięso drobiowe - to nie jest to samo co dehydratyzowane mięso/mączka mięsna. Suszone mięso drobiowe może być równie dobrze już w procesie wypiekania. Jakby było wysuszone w celu oddzielenia wody przez wypiekaniem nazywałoby się mączką. A taka mączka jest najbardziej wartościowa w karmie, ponieważ zawiera 300% więcej białka niż mięso które ma jeszcze w sobie wodę (czyli jest konkretnym, skoncentrowanym źródłem). Druga sprawa - 'mięso drobiowe' nie zawsze oznacza czyste mięso, mogą to być równie dobrze ścięgna, błony, plewy lub bardzo tłuste partie w których zawartość białka jest automatycznie mniejsza. Mało tego, 'drobiowe' ? To znaczy? Kurczak, kaczka, indyk? NIC nie jest sprecyzowane. Jak pies okaże się mieć alergię nie będziesz wiedzieć na co. Po trzecie - nigdy mięso nie może być na drugim miejscu po ryżu. Mięso ma być PIERWSZE! ZAWSZE! W dobrych karmach często trzy pierwsze miejsca są zajmowane przez mięso.
izolat białka roślinnego - na trzecim miejscu, przed białkiem zwierzęcym, oznacza, że głównym źródłem białka są rośliny. Każdy z biologii/chemii pamięta co to białka pełno i niepełnowartościowe. W pokarmie roślinnym brakuje aminokwasów (niektórych)egzogennych. A jeśli białko nie ma określonej struktury aminokwasowej staje się bardzo malo wartościowe.
włókno roślinne - nic innego jak błonnik. Tylko czemu tak na jednym z pierwszych miejsc? Dlatego, żeby pies się zapchał nietrawionym przez niego włóknem?
pulpa buraczana - w karmach nie powinno jej tak naprawdę być, a jak już jest to nie powinna być tak blisko pierwszych miejsc.
konserwanty-przeciwutleniacze - chyba wiadomo dlaczego? W dodatku powinni sprecyzować jakie konserwanty tam są. Bo niektóre są dopuszczone mimo, że są silnie kancerogenne (sztuczny karmel w coca-coli też ;)).

Posted

LadyS napisał(a):
Forum krakvetu jest totalnym dnem, jeśli chodzi o jakąkolwiek wiedzę - stwierdzam to zawsze, jak czytam tamtejsze porady...

Jakże łatwo jest puszczać w eter niczym rozsądnym nieuargumentowane stwierdzenia :crazyeye:

Posted

Każdy skład royala zna, wiem ,że są tam zboża co nie zmienia faktu ,że MÓJ pies czuje się na nim najlepiej. Jedno mnie tylko zastanawia- piszesz, Aysel ,że mięso drobiowe to może być wszystko. A powiedz, w acanie tego nie ma? Tam dają filety z odciętym tłuszczykiem i żyłeczkami? hmmm, coś mi się nie wydaje.
mięso w royalu jest wysuszone przed produkcją, tak wywnioskowałam po rozmowie z jednym z przedstawicieli royala. Piszesz,że pies może mieć alergię na coś tam w Royalu. Ale ani mój Franek ani pies amber ani gayki nie ma alergii. A czują się bardzo dobrze na tej karmie. Dlaczego ,więc ktokolwiek z nas miałby zmieniać coś co jest dobre? Żeby znowu namieszać psu w żołądku i spowodować być może kolejne alergie, rozstroje żołądka itp. Mi by było szkoda własnego psa na takie eksperymenty... :)

Posted

A wiesz dlaczego powodujesz rozstrój żołądka odstawiając Royala?
Jak nie wiesz to Ci powiem.
Royal ma 0 probiotyków.
Pies go je, przyzwyczaja się do niego, jego przewód pokarmowy jest wyjałowiony, bakterie są wybijane.
Inne karmy, zawierające probiotyki automatycznie razem z karmą wprowadzają 'florę bakteryjną' do przewodu pokarmowego psa.
Przez to ja, z moimi psami alergikami mogę zmieniać karmę co parę miesięcy nawet bez długiego przestawiania i wszystko jest dobrze, a Ty możesz przedstawiać długo a i tak będzie biegunka ;)

Nie, nie mówię, że w Acanie są fileciki, mówię tylko, że jak dla mnie określenie 'mięso drobiowe' jest wysoce niekonkretne i naprawdę nie wiem co w tym 'mięsie drobiowym' się znajduje.

Najwyraźniej nie znasz składu Royala skoro dalej nie widzisz różnicy między dwiema karmami które wciąż przytaczasz w przkładach - Royalem i Acaną. Różnica jest przepastna, każdy kto umie czytać składy to widzi.

Nigdzie nie napisałam, ze Twój pies ma na coś w Royalu alergię.
Mówię tylko, że moja zjadła jedną miskę Royala a krew waliła jej z uszu strumieniami (taką ma reakcję na konserwanty).