Chefrenek Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 kasia_1982 napisał(a):opinie sa podzielone - bo karma inaczej wplywa na kazdego psa. Co dla jedneg jest super, inny pies moze nie tolerowac. Ale wg mnie cena RC jest nieadekwatna do jakosci i jaka wersja nie ma zboz? Bo z tego co sie orietuje kazda ma zboza i to duzo. Niekiedy jest nawet pierwsze w liscie skladnikow... (np ta dla owczarkow niemieckich czy yorkow) Sama chętnie się dowiem. Z tą ilością mięsa bym nie przesadzała. Quote
evel Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 kasia_1982 napisał(a):Ale wg mnie cena RC jest nieadekwatna do jakosci i jaka wersja nie ma zboz? Zgadzam się. Wchodzi na rynek dużo dobrych karm, niektóre są pewnie sporo lepsze od RC, a moim zdaniem jeśli chodzi o jakość RC to szału nie ma, no i ta kukurydza na pierwszym miejscu w składzie (jeśli jakaś RC nie ma zbóż to odszczekam ;)) - cóż, jak dla mnie to raczej spory minus, bo jednak karma dla psa ma mieć na pierwszym miejscu mięso a nie roślinki... Quote
kasia_1982 Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 evl napisał(a): no i ta kukurydza na pierwszym miejscu w składzie czasem kukurydza, czasem ryż, czasem tez miesko. Ale dlaczego te miesko nie jest ZAWSZE na pierwszym miejscu? Za taka cene jak ma RC wolalabym dolozyc kilka zlotych i kupic np Orijen, Acane provinsional czy TOTW. I jak jeszcze patrze na sklad i cene karm dla tych 'modnych' ras typu York czy Shih tzu - ok 160zl za 7,5 kg to chyba lekka przesada. Zwlaszcza za karme z ryzem na pierwszym miejscu... zawziecie szukam tego Royala bez zboz, ale cos mi nie wychodzi ;) Quote
Anitka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 No RC ma w sobie trochę zbóż, ale na pewno mniej niż np. Pedigree, czy Chappi, więc nie jest taka zła i mogę ją podawać psu? Quote
Hawanka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Anitka napisał(a):mogę ją podawać psu? Jeżeli piesek je chetnie i dobrze sie czuje to niech je RC;) Quote
Anitka Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 No akurat Dino je ją bardzo chętnie, więc nie ma z nim problemów. Quote
Guest Lotty Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 Moje pekińczyki okropnie wymiotowały po Royalu (Adult Small Breed). Zmieniłam karmę i problemy minęły jak ręką odjął. Uważam też, że cena Royala jest nieadekwatna do jakości. Quote
filodendron Posted October 17, 2010 Posted October 17, 2010 [quote name='Anitka']Czy ta karma jest dobra? Jeszcze niedawno praktycznie każdy ją chwalił, a teraz? ;/ Ja karmię nią mojego maluszka i bardzo mu smakuje. Ma w sobie dużo mięsa i nie ma w ogóle zbóż, a słyszałam o niej sporo złych opinii. Uważam, że niektórzy po prostu przesadzają, bo uważają, że ta karma została przejęta przez faceta, który ma karmę Pedigree, a to paskudztwo. Co o tym sądzicie? A który to RC nie ma zbóż? Osobiście skład RC wcale mi się nie podoba, ale na takiego bez zbóż jeszcze nie trafiłam. Quote
Chefrenek Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 filodendron napisał(a):A który to RC nie ma zbóż? Osobiście skład RC wcale mi się nie podoba, ale na takiego bez zbóż jeszcze nie trafiłam. Najmniej zbożowy jest sensitivity control:evil_lol: Quote
filodendron Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 Chefrenek napisał(a):Najmniej zbożowy jest sensitivity control:evil_lol: No tak, jasne :D Maniok to nie zboże, co nie zmienia faktu, że na pierwszym miejscu listy składników jest źródło skrobii. Quote
sabusia Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 na forum orka przeczytalam z pewnym poscie ze royal ma takie samo byle co co chappi tzn mieli flaki zwierzat na karme wiecie cos oo tym? masakra Quote
sabusia Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 w skladzie rc na pierwszym miejscu jest kukurydza przeciez to zle pies nie powinien kukurydzy jesc wiec jak to jest Quote
gops Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 lepsze niz chappi ale nie warto swojej ceny :) Quote
evel Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Jest obecnie sporo karm podobnej jakości co RC, dużo karm lepszych niż RC i coraz więcej karm duuużo lepszej jakości niż RC. Podsumowując - nie warto ;) Quote
annber Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 royal napewno lepszy od chappki ,pedigree itd, ale tak na dobrą sprawe RC był dobry pare ładnych lat temu , ale teraz kiedy wydają niezłe $ na reklame to za tym pogorszyła sie jakos , RC napewno nie jest wart tej ceny-bo jesli o cene chodzi to cos sie komus ostro pomyliło , ale własnie za to płacimy , za reklame i powiedzmy za reputacje którą kiedys sobie wyrobiła , lecz w czasie terazniejszym nie ma to zwiazku:) Quote
cudownie.jest Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Czyli jak rozumiem za tą samą cenę co RC można kupić karmy lepszej jakości. Jakie na przykład? Quote
gops Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 nawet za tansza cene ... np.acana ,hills -wedlug mnie Quote
evel Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Brit Care (to akurat ulubiona mojej suki), Purina Pro Plan, Bozita, Josera, Nutra. A z droższych, ale takich super, wszystkomających, z mięsem na full - podobno Taste of The Wild, Orijen, Wolsfblut (piszę "podobno", bo osobiście nie miałam z nimi do czynienia ;)). Quote
jefta Posted November 22, 2010 Posted November 22, 2010 np. za 209zł jest White Wolf, Royal jest w podobnej cenie a składem różnią się znacząco. Quote
sabusia Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 slyszalam ze josera i purina dog chow to nie jest dobra karma a u nas w sklepi e glownie ta lub rc poprosilam o probki acany moze przysla Quote
Balbina. Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Ja karmię mojego psa Royalem i nie ma problemów. Kiedys tez miałam takie poglądy jak wy-że rc fuj,najlepszy orijen albo BARF. Z tym,ze po orijenie mój pies miał średnio co tydzień roztrój żołądka mimo,że nic nie dostawał poza tym a po barfie wylądował na kroplówkach:razz: Od wiosny zajada sobie royala dla yorków+ puszki z animondy i problemów nie ma. POZA TYM napisałam kiedyś do rc i odpisali mi,że rc zawiera średnio 35-40% mięsa suszonego. Czyli chyba nie jest tak tragicznie żeby porównywać go do chappi które zawiera 4% produktów pochodzenia zwierzęcego:-o Owszem,są karmy które zawierają go nawet 70%(z tym,że trzeba zaznaczyć ,że w np. orijenie jest zwykłe mięso a nie suszone czyli zawiera dużo wody-to royalkowe to 40% czystego mięsa bez wody)ale to co dobre dla waszego psa nie zawsze jest super dla innego. Dlatego drażnią mnie trochę tak radykalne stwierdzenia-royal be,........(wstawić nazwę karmy) super:roll: Żeby nie było-ja tez nie uważam,że royal to najlepsza karma.ale taka zła jaka wy ja przedstawiacie to ona chyba nie jest;) Quote
Guest Lotty Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Moje pekińczyki okropnie wymiotowały po Royalu (Mini Adult Small). Odstawiłam i problemy minęły jak ręką odjął Uważam, że ta karma jest przereklamowana i stanowczo za droga. Quote
Balbina. Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Być może-nie mówię,że tylko nie mówcie,że karma jest be-bo jednemu służy a drugiemu nie...a co do ceny-dla mnie nie jest tak tragicznie-miesięczne wyżywienie Franka kosztuje mnie ok.40 zł+smakołyki ok. 15 zł+ karma mokra ok. 7zł czyli w +/- 60 zł się zamykam.;) Quote
shanon Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 ja stosuję royal i jest ok ale tak naprawdę to z wypróbowanych karm polecam orijen - psom bardzo smakowało i świetnie wyglądały, z kondycją też nie było problemu. Quote
Chefrenek Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 evl napisał(a):mięsem na full - podobno Taste of The Wild, Orijen, Wolsfblut;)). Dokładnie tak. Z nie full mięsnych dobra jest nutra gold breeders bag, omni pro, 1st choice, biomill. A rc jest dobry ale ten weterynaryjny. Być może dlatego, że nie jest produkowany w Polsce. Quote
Recommended Posts