LadyS Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a):Według mnie lepiej oceniać po tym jak pies się ma po karmie. A czy jakby ktoś karmił swoje psy brit, czy bosch to też byłoby osądzanie, że to takie słabe karmy? Przecież są takie same jak rc choć słyszałam, że w rc jest lepszy rodzaj mięsa ale nie jestem pewna. Chyba każdy właściciel psa najlepiej wie co jego psu najbardziej służy ;) Jak jakaś karma nie odpowiada to jej nie kupuję, nie będę na silę jej kupować bo ma dużo białka, mięsa skoro widocznie taka nie odpowiada. A no i ciężko dostać niektóre karmy w zoologicznych a przez internet nie zamawiam. No tak, tylko to samo odnosi się do Pedigree - jest masa psów, które na Pedigree wyglądają dobrze, tzn. mają ładną sierść, są żywotne itd. To oznacza, że Pedigree jest dobrą karną? Bo wg takich kryteriów tak ;) Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a):Według mnie lepiej oceniać po tym jak pies się ma po karmie. Może Twój ma się tak po tym dodatkowym mięsie i owocach ;) Quote
Martina Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Tutaj masz racje. Pomimo wiedzy na temat jakości RC wraz podaję ją swojemu psu ponieważ mu służy. Sierść błyszcząca, kupki w porządku , z pyska nie śmierdzi, kondycja ok. Nie chcę przeprowadzac kolejnej walki z psem odnośnie jedzenia. Jest typowym niejadkiem i trudno go zmusić do zjedzenia czegoś co mu nie smakuje. Na Royalu jest ok więc tak już zostanie dopóki mu się nie znudzi. Quote
Balbina. Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Tutaj też można polemizować, bo tak jak napisałaś jest wiele psów świetnie wyglądających na pedigree-np. mój poprzedni psiak całe życie jadł pedigree i dożył 16 lat w świetnym zdrowiu. Teraz bym Frankowi nie dała takiej karmy- ze względu na jej bardzo niską jakość ale jeśli karma np. royal jest przyzwoita i służy to według mnie nie trzeba zmieniac bo coś jest uznane za lepsze :roll: Quote
Martina Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ladySwallow napisał(a):No tak, tylko to samo odnosi się do Pedigree - jest masa psów, które na Pedigree wyglądają dobrze, tzn. mają ładną sierść, są żywotne itd. To oznacza, że Pedigree jest dobrą karną? Bo wg takich kryteriów tak ;) Może jednak nie porównujmy do Royala karmy , która zawiera śladowe ilości mięsa? RC jest jaki jest ale marketówkom wiele do niego brakuje. Quote
ZZPON Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Moje psy również jedzą RC i nie mają żadnych problemów żołądkowych. Ja karmę kupuję u weta. Porównałam kiedyś skład karmy (ten sam rodzaj), którą można kupić w sklepie, z tą którą kupuję u weta i znacznie się różniła zawartością. Quote
LadyS Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Martina napisał(a):Może jednak nie porównujmy do Royala karmy , która zawiera śladowe ilości mięsa? RC jest jaki jest ale marketówkom wiele do niego brakuje. A dlaczego? Ja mam porównanie: karmy zbożowe - karmy bezzbożowe i te drugie wychodzą na ogromny plus. I nie nakarmiłabym psa karmą, która na pierwszym miejscu w składzie ma zboża - mimo, że jeszcze pół roku temu uważałam inaczej, no ale cóż: tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Trzeba pamiętać, ze RC kilka lat temu było lepsze, niż obecnie - obecnie ma na pewno dobry marketing. Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 [quote name='ZZPON']Moje psy również jedzą RC i nie mają żadnych problemów żołądkowych. Ja karmę kupuję u weta. Porównałam kiedyś skład karmy (ten sam rodzaj), którą można kupić w sklepie, z tą którą kupuję u weta i znacznie się różniła zawartością. A to jest jakiś przekręt. Chyba że porównywałaś polskie tłumaczenia i jedno było spartolone Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 No a co ważniejsze jest od zdrowia psa? Nasze poprzednie psy też jadły pedigree i inne tego typu karmy, były zdrowe ale teraz żadnego psa już bym takimi karmami nie karmiła. Zwracając się ku tym lepszym karmom to chyba dobrze, że pies jest zdrowy, skoro ta czy ta karma służy psu to po co kombinować z lepszymi skoro wiem, że ani nie będzie ich chciał jeść ani za dobrze czuć? Np po rc lepiej mu niż po acanie a już na pewno lepiej mu niż po orijen, który był zupełnym niewypałem. Z tego wnioskuję, że karmy podobne do orijen bez zbóż i tak wysoko białkowe także będą do niczego. Quote
Martina Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ladySwallow napisał(a):A dlaczego? Ja mam porównanie: karmy zbożowe - karmy bezzbożowe i te drugie wychodzą na ogromny plus. I nie nakarmiłabym psa karmą, która na pierwszym miejscu w składzie ma zboża - mimo, że jeszcze pół roku temu uważałam inaczej, no ale cóż: tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Trzeba pamiętać, ze RC kilka lat temu było lepsze, niż obecnie - obecnie ma na pewno dobry marketing. Jednak nie wszystko jest czarne lub białe. Karmy zbożowe też można podzielić na lepsze i gorsze. Niestety mój pies mięsnej karmy za nic w świecie nie ruszy, głodówki też nie pomagają , więc nie mam większego wyboru niż porównywanie jakości karm zbożowych... Uwierz, że gdyby to ode mnie zależało już dawno karmiłabym psa karmami bezzbożowymi ale nic nie zrobię gdyż pies strajkuje. Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a): Np po rc lepiej mu niż po acanie a już na pewno lepiej mu niż po orijen, który był zupełnym niewypałem. Z tego wnioskuję, że karmy podobne do orijen bez zbóż i tak wysoko białkowe także będą do niczego. To wnioskowanie jest obarczone błędem. Orijen i Acana to karmy napakowane ziołami - nie wszystkim psom one służą. Są inne bezzbożowe o mniejszej zawartości ziół. Są też inne niż RC zbożówki, o lepszej przyswajalności i lepszych gatunkowo składnikach - np. biomill Quote
LadyS Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a):No a co ważniejsze jest od zdrowia psa? Nasze poprzednie psy też jadły pedigree i inne tego typu karmy, były zdrowe ale teraz żadnego psa już bym takimi karmami nie karmiła. Zwracając się ku tym lepszym karmom to chyba dobrze, że pies jest zdrowy, skoro ta czy ta karma służy psu to po co kombinować z lepszymi skoro wiem, że ani nie będzie ich chciał jeść ani za dobrze czuć? Np po rc lepiej mu niż po acanie a już na pewno lepiej mu niż po orijen, który był zupełnym niewypałem. Z tego wnioskuję, że karmy podobne do orijen bez zbóż i tak wysoko białkowe także będą do niczego. Orijen jest karmą przede wszystkim dla psów raczej aktywny, z racji na dużą zawartość białka. Ja karmię psa karmą o niskiej zawartości białka - niższej niż orijen i acana, a też bezzbożową. Jest ogromny wybór, trzeba tylko chcieć szukać ;) Martina napisał(a):Jednak nie wszystko jest czarne lub białe. Karmy zbożowe też można podzielić na lepsze i gorsze. Niestety mój pies mięsnej karmy za nic w świecie nie ruszy, głodówki też nie pomagają , więc nie mam większego wyboru niż porównywanie jakości karm zbożowych... Uwierz, że gdyby to ode mnie zależało już dawno karmiłabym psa karmami bezzbożowymi ale nic nie zrobię gdyż pies strajkuje. Widać nie jestem w stanie zrozumieć strajkującego psa - miałam strajkujące szczeniaki nieraz na DT i jakoś dawały się przekonać do karmy takimi czy innymi zabiegami. Dzieci też nieraz nie chcą jeść warzyw, a zamiast tego wolą McDonalda - no cóż, wybór rodziców, co zrobią :) Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ladySwallow napisał(a):A dlaczego? Ja mam porównanie: karmy zbożowe - karmy bezzbożowe i te drugie wychodzą na ogromny plus. I nie nakarmiłabym psa karmą, która na pierwszym miejscu w składzie ma zboża - mimo, że jeszcze pół roku temu uważałam inaczej, no ale cóż: tylko krowa nie zmienia poglądów ;) Trzeba pamiętać, ze RC kilka lat temu było lepsze, niż obecnie - obecnie ma na pewno dobry marketing. A ja nakarmiłabym taką karmą, są różne zdania i ROŻNE PSY i trzeba karmę dostosować do ich indywidualnych potrzeb. Nie każdy pies będzie dobrze przyswajał karmy bezzbożowe. Dużo osób karmi swoje psy rc i nie narzeka. Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a):A ja nakarmiłabym taką karmą, są różne zdania i ROŻNE PSY i trzeba karmę dostosować do ich indywidualnych potrzeb. No możesz, przecież nikt Ci nie zabroni :) Dowcip polega na tym, że strasznie przepłacasz za tę kukurydzę czy ryż ;) No ale to też jest indywidualny wybór. Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 A jaką karmę podajesz? Może rozejrzę się za tymi bezbożowymi karmami tylko wolałabym żeby były łatwo dostępne, raczej nie do zamawiania przez internet.... Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 emipil napisał(a):A jaką karmę podajesz? Nie wiem, czy to do mnie pytanie. Ja w ogóle nie podaję karmy. Swego czasu karmiłam Orijenem i u nas akurat się sprawdzał. Obawiam się, że poza Orijenem może być kłopot z dostępnością bezzbożówek. A dlaczego obawiasz się zamawiać przez net? To zawsze taniej i wybór większy. Quote
Martina Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ladySwallow napisał(a): Widać nie jestem w stanie zrozumieć strajkującego psa - miałam strajkujące szczeniaki nieraz na DT i jakoś dawały się przekonać do karmy takimi czy innymi zabiegami. Dzieci też nieraz nie chcą jeść warzyw, a zamiast tego wolą McDonalda - no cóż, wybór rodziców, co zrobią :) Uwierz , że próbowałam już wszystkiego przy karmach bezzbożowych. Nawet z jego aktualnie ulubionym Royalem były strajki na początku ale przynajmniej chciał go chociaż spróbować więc wiedziałam , że się przełamie. Dosmaczanie odpada-tylko wylizuje i wypluwa , po głodówce 4 dniowej jadł tylko 50g dziennie-tylko tyle co by przeżyć. PS- Royala do dziś je namoczonego bo o suchym nie ma mowy :/. Na zęby dostaje dużego gnata raz w tygodniu. Więc jeśli masz jeszcze jakieś tajemne sposoby na niejadki bardzo proszę , podziel się tą wiedzą ;) Quote
catty Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 A mój pies miał się świetnie po RC, ale zmieniłam po pierwszym pół kilo, z racji tego, że jest kosmicznie drogi. Kupowałabym go jedynie, gdyby był jedyną karmą którą przyswaja mój pies :) Jest masa karm o niebo lepszych składowo, i o ile tańszych. :rolleyes: Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 (edited) Pytanie kierowałam do ladySwallow ale jak najbardziej wszystkie propozycje są cenne ;) No i najlepiej gdyby były wersje dla małych psów z małymi granulkami i smakowitymi. Zamawiałam już przez internet ale były problemy więc zrezygnowałam. A wy z jakich sklepów zamawiacie? Ważne by przychodziło szybko a nie tak jak ostatnio czekałam miesiąc zamawiając w krakvecie :/ No i nie zawsze mi się opłaca bo jak kupuję karmy to małe ilości a dopiero np od 100zł jest dostawa gratis, jak płacę z dostawą to tak samo wychodzi jakbym kupowała w zwykłym sklepie. Chyba na światkarm jest darmowa dostawa od 50zł. Edited January 28, 2012 by emipil Quote
filodendron Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Krakvet bardzo słabo obsługuje klientów, miałaś prawo się zrazić. Sądząc z avka masz yorka? Taki piesek potrzebuje też kosmetyków, pewnie kupujesz też inne rzeczy, gryzaki itp. - zawsze warto zaplanować sobie takie zakupy, żeby była bardziej hurtowa ilość - wtedy razem z karmą łatwiej uzyskać te 100 zł. Albo wspólne zamówienie ze znajomym. Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 No racja :) choć z kosmetyków to kupuje sam szampon Najbardziej interesuje mnie światkarm bo tanio a przesyłka gratis od 50zł więc kupując samą karmę będzie darmowa przesyłka Quote
LadyS Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 Mam wiele sposobów na niejadki, bo prowadziłam DT, ale to nie ten temat ;) Co do karmy - my naszemu niespełna 5,5 kg psu podajemy Taste of The Wild, tylko z serii rybnej, bo ma uczulenie na drób; ale jest też nieco tańsza seria z innymi składnikami. Zamawiamy z free-dog.pl (ostatnio karma doszła po dwóch dniach, z samego rana, kurierem), można zamówić tez z zooplusa, światkarm chyba też miał w swoim asortymencie - w KrakVecie zupełnie nie kupuję, bo zawsze coś jest nie tak z zamówieniem. Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 A jakiej wielkości są granulki w TOTW? Nie jestem pewna czy mój by taką jadł. Quote
LadyS Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 [quote name='emipil']A jakiej wielkości są granulki w TOTW? Nie jestem pewna czy mój by taką jadł. Nie mam nawet do czego porównać :lol: O, zdjęcie z sieci: http://i44.tinypic.com/9749oh.jpg Jest kilka wersji tej karmy. Jest też karma Fish4Dogs, jeśli komuś ceny RC nie straszne - ona ma linię specjalnie dla małych psów, wszelkie znane mi psy szaleją. Quote
emipil Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 To jak dla mojego chyba trochę za duże te granulki. TOTW raczej sobie odpuścimy. Quote
Recommended Posts