Paulina87 Posted February 15, 2013 Posted February 15, 2013 [quote name='Joven']Od dzisiaj mój bąk je Acanę Small Breed w takim czerwonym opakowaniu. Acana small breed nie jest w czerwonym opakowaniu tylko szarym (z małym dodatkiem czerwonego) Quote
Joven Posted February 17, 2013 Posted February 17, 2013 Dokładnie takie opakowanie posiadam. 2,27 kg chyba. Niestety, jest do oddania lub odsprzedania, bo pies ma po niej permamentną biegunkę. Po Orijenie zresztą też. Quote
rafaello28 Posted August 31, 2014 Posted August 31, 2014 Witam bardzo proszę o pomoc . jestem zmuszony zmienić karmę szczeniakowi bo nawet nie wiem jaką jadał (ponoć purninę jagnię plus ryż) a nie chcę royala i w sklepie zoologicznym dostałem acanę lamb & okanagen . czy mogę ją podawać szczeniakowi 5 miesięcznemu małej rasy? nie mogę znaleźć informacji czy nadaje się ta karma dla maluszków niby na stronie producenta jest że dla wszystkich ras niezależnie od wieku ale na kilku stronach internetowych jest napisane że po pierwszym roku pieska podawać ..... ziarenka są sporo większe od royal ale piesek sobie dobrze radzi i nie ma problemów z tą karmą (po pierwszym dniu karmienia) .ta karma nie ma podziału na small puppy czy adult i po prostu mam wątpliwości a na opakowaniu tabelka podawania karmy zaczyna się od 5 kg.... mój ma teraz niecałe 3kg Quote
gayka Posted September 4, 2014 Author Posted September 4, 2014 Moim zdaniem spokojnie ta karma może być podawana , choć jak na karmę dla takiego malucha jest odrobinę mało kaloryczna . W linii acana classic masz wersję puppy & junior lub puppy small dog , więc jest w czym wybierać. Ogólnie Acana to bardzo dobry wybór . Każda Acana to lepsze dla szczeniaka niż Purina , zwłaszcza jeśli to nie Purina Pro Plan , reszta ich karm nie nadaje się do niczego moim zdaniem. Quote
rafaello28 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 kaloryczność sprawdziłem i fakt są różnice o jakieś 500kcal /kg ale raczej zostanę przy lamb & okanagan bo tamte wymienione przez Ciebie karmy mają kurczaka który nie jest polecany dla tej rasy. znalazłem w końcu tabelkę z dawkowaniem czyli 60 gram na dzień dla pieska nie aktywnego za bardzo Quote
gayka Posted September 5, 2014 Author Posted September 5, 2014 rafaello28 napisał(a):kaloryczność sprawdziłem i fakt są różnice o jakieś 500kcal /kg ale raczej zostanę przy lamb & okanagan bo tamte wymienione przez Ciebie karmy mają kurczaka który nie jest polecany dla tej rasy. znalazłem w końcu tabelkę z dawkowaniem czyli 60 gram na dzień dla pieska nie aktywnego za bardzo oczywiście decyzja zawsze zależy do właściciela :) ale wybacz w życiu nie słyszałam o zależności podawania danego rodzaju mięsa od rasy! To jest niestety totalna bzdura ! Quote
rafaello28 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 gayka napisał(a):oczywiście decyzja zawsze zależy do właściciela :) ale wybacz w życiu nie słyszałam o zależności podawania danego rodzaju mięsa od rasy! To jest niestety totalna bzdura ! chyba nie skoro nawet VET twierdzą że maltańczyki czy shih tzu mają zazwyczaj alergię na kurczaka a na forach o tych pieskach aż kipi o tematach że kurczak jest najczęstszym alergenem ale dziękuję za pomoc najwyżej kiedyś zmienię karmę jak będzie coś nie halo Quote
Niteczka95 Posted November 16, 2014 Posted November 16, 2014 Wczoraj kupiłem Acanę Lamb & Apple na wagę w okolicznym zoologicznym dla Mojej Labradorki, ponieważ od dłuższego czasu drapie się i drapie :shake: wcześniej była na Boschu, teraz na Bricie Premium L , wiadomo że bo jednym dniu niemożna nic zbytnio powiedzieć, ale jeden ciekawy czy na tej karmie potencjalna alergia minie... :look3: Na razie chcę spróbować tej Acany, czy alergia przejdzie, ale później myślę o Taste Of The Wild: Sierra Mountain, czy w jakimś stopniu odbiega ona od Acany, bo jak tak patrzę, to skład wydaje mi się gorszy. Chciałbym zrezygnować potem z Acany ze względu na finanse, chociaż przeglądając najtańsze oferty sklepów internetowych to różnica szacuje się 20-22 zł na worku 13 kg, więc nie wiem czy jest sens zmiany (choć 2 dychy, to też jakaś kasa, jakby nie było) kosztem pogorszenia karmy. Quote
andromeda Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 Wczoraj kupiłem Acanę Lamb & Apple na wagę w okolicznym zoologicznym dla Mojej Labradorki, ponieważ od dłuższego czasu drapie się i drapie :shake: wcześniej była na Boschu, teraz na Bricie Premium L , wiadomo że bo jednym dniu niemożna nic zbytnio powiedzieć, ale jeden ciekawy czy na tej karmie potencjalna alergia minie... :look3: Na razie chcę spróbować tej Acany, czy alergia przejdzie, ale później myślę o Taste Of The Wild: Sierra Mountain, czy w jakimś stopniu odbiega ona od Acany, bo jak tak patrzę, to skład wydaje mi się gorszy. Chciałbym zrezygnować potem z Acany ze względu na finanse, chociaż przeglądając najtańsze oferty sklepów internetowych to różnica szacuje się 20-22 zł na worku 13 kg, więc nie wiem czy jest sens zmiany (choć 2 dychy, to też jakaś kasa, jakby nie było) kosztem pogorszenia karmy. Musisz poczekać na efekty po ok 2 tygodniach będzie coś wiadomo. Quote
Niteczka95 Posted November 20, 2014 Posted November 20, 2014 Musisz poczekać na efekty po ok 2 tygodniach będzie coś wiadomo. Już po 2 tygodniach? To super bo w sobotę będzie tydzień zobaczymy :look3: , co dziś to masakra z drapaniem a TOTW mówisz że u Twoich psów wywoływało alergię. Sierra Mountain czy jakiś inny? Quote
Falilia Posted November 27, 2014 Posted November 27, 2014 Mój shitzak od 3 dni jest na samej Acanie Lamb & Apple, wcześniej jadł Ariona (w skladzie pszenica i jajka) a jeszcze wcześniej Royala (kurczak). Cały czas sie drapie. Zobaczę czy za dwa tygodnie będą efekty. Czy oprócz karmy dostaje Twój psiak jakieś przysmaki? Ja właśnie przejrzałam przysmaki młodego (kosteczki z rybą) w składzie jest soja a ona podobno tez uczula. Mam nadzieję, że przestanie się drapać. Młody jest zdrowy, ma ładną skórę, czyste uszy, drapie się po karku i wygryza łapki (podobno to są oznaki alergii). Quote
Niteczka95 Posted November 29, 2014 Posted November 29, 2014 Mój shitzak od 3 dni jest na samej Acanie Lamb & Apple, wcześniej jadł Ariona (w skladzie pszenica i jajka) a jeszcze wcześniej Royala (kurczak). Cały czas sie drapie. Zobaczę czy za dwa tygodnie będą efekty. Czy oprócz karmy dostaje Twój psiak jakieś przysmaki? Ja właśnie przejrzałam przysmaki młodego (kosteczki z rybą) w składzie jest soja a ona podobno tez uczula. Mam nadzieję, że przestanie się drapać. Młody jest zdrowy, ma ładną skórę, czyste uszy, drapie się po karku i wygryza łapki (podobno to są oznaki alergii). Obecnie nie daję jej żadnych smakołyków, poza karmą. Quote
Falilia Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Mój shitzak od 3 dni jest na samej Acanie Lamb & Apple, wcześniej jadł Ariona (w skladzie pszenica i jajka) a jeszcze wcześniej Royala (kurczak). Cały czas sie drapie. Zobaczę czy za dwa tygodnie będą efekty. Czy oprócz karmy dostaje Twój psiak jakieś przysmaki? Ja właśnie przejrzałam przysmaki młodego (kosteczki z rybą) w składzie jest soja a ona podobno tez uczula. Mam nadzieję, że przestanie się drapać. Młody jest zdrowy, ma ładną skórę, czyste uszy, drapie się po karku i wygryza łapki (podobno to są oznaki alergii). Skończyłam z tą karmą. Młodego "przeczyszczała" tzn załatwiał się 4-5 razy dziennie (kupska normalne). Teraz jesteśmy na rybnej karmie z Fish4dogs- kupska spadły do 2-3. 1 Quote
martazobeniak Posted January 25, 2015 Posted January 25, 2015 Skończyłam z tą karmą. Młodego "przeczyszczała" tzn załatwiał się 4-5 razy dziennie (kupska normalne). Teraz jesteśmy na rybnej karmie z Fish4dogs- kupska spadły do 2-3. Moja shihtzaczka reagowała podobnie. Na Orijenie wypróżniała się jeszcze gorzej. Wylądowała na Husse, ale Fish4Dogs też testowałam. Smakowała. Może kiedyś się jeszcze skuszę. Quote
husky123 Posted May 25, 2015 Posted May 25, 2015 Wypróbowaliśmy wiele karm, nam (znaczy Lunie) Acana bardzo służyła, tak samo jak Orijen, tego samego producenta. Miały jeden mankament - mimo dawek ograniczonych do minimum - świetnie nam się po nim tyło.Teraz barfujemy. Zobaczymy, jak będzie. Quote
malafifi Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Mam pytanko. Czy tak karma nie traci szybko wartości po otwarciu? Mojej drapiącej się Fifi bardzo ona pasuje i z oszczędności chciałabym kupić duże opakowanie 18kg. Policzyłam sobie, że takie opakowanie wystarczy mi na 5 miesięcy. Tylko boję się, że tak długi czas trzymania otwartego opakowania może spowodować jego popsucie. Wtedy z moich oszczędności byłaby lipa. Pomóżcie mi i napiszcie proszę co o tym myślicie. Czy to dobry pomysł? Quote
martazobeniak Posted May 27, 2015 Posted May 27, 2015 Czytałam ostatnio artykuł o tym, że w otwartej karmie już po 2-3 tygodniach zaczynają się procesy psucia. Mogą (zwłaszcza w tych zawierających zboża) pojawić się roztocza, rozkruszki itp. Może też dochodzić do pleśnienia. Stąd, jeśli pies nagle odmawia karmy w połowie worka, choć wcześniej jadł ją z apetytem, nie należy go przymuszać (czulszy węch wyłapuje takie zmiany). Jeśli masz taką możliwość, dobrym pomysłem jest mrożenie karmy. Inną opcją jest jej próżniowe zapakowanie. Quote
filodendron Posted May 28, 2015 Posted May 28, 2015 Można też spróbować się z kimś dogadać i kupić worek na spółkę :) Quote
malafifi Posted May 31, 2015 Posted May 31, 2015 Tak myślałam, że to za długo. I jak się okazuje stanowczo za długo. Muszę kupić mniejsze opakowanie, bo jak na razie tylko po tej karmie psina mi się nie drapie. Zakup na spółkę też jest dobrym pomysłem, muszę się zastanowić. Dzięki za odpowiedzi. Quote
KasiaLuna Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 Próbuję przestawić moją roczną psicę z Royala na Acanę Lamb and Okanagan Apple, mieszałam jej przez tydzień starą i nową karmę zwiększając codziennie ilość Acany. Od dwóch dni dostaje tylko Acanę - kupy wielkie i zdarzają się po dwie na spacerze. Końcówka kup rzadka. Pierwszego dnia przestawiania, czyli jeszcze mieszanka z RC, bączydła non stop. Karmę chcę zmienić ze względu na łupież, który się pojawił oraz nieustające drapanie (pasożytów zewnętrznych nie ma), ponadto sunia jest lękowa (pies ze schronu) i lekko nadpobudliwa, behawiorystka zasugerowała wyłączenie kukurydzy z menu. Karma może mieć tylko do max 30% białka ze względu na problemy z zapaleniem pęcherza, które nawraca. Nasz wet nic nam nie podpowie bo sprzedaje RC i jedyne co zaproponował to hyperalergiczny RC :( Szukam na własna rękę dobrego rozwiązania. Moje pytania: czy tydzień to wystarczająca ilość czasu żeby przestawić stopniowo psa na inna karmę ? Czy jest szansa, że na samej Acanie kupska się unormują ? Proszę wszystkich o podzielenie się doświadczeniami w tej materii :) A może inna karma ? pozdrawiam Quote
Delph Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 Przede wszystkim dawaj mniej karmy, Acana ma w porównaniu do Royala około 30% mniejsze dawkowanie (zależnie od wielkości psa). Jest też cięższa niż rc, więc np. 100 g Acany to dużo mniej niż 100 g Royala. Zważ sobie na wadze. To jest powód, dla którego tyle kup pies robi - przekarmiasz go. Quote
KasiaLuna Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 dostaje w/g "rozpiski" z opakowania - waży 21 kg więc dostaje 250 gr, pomiędzy psem aktywnym a mniej aktywnym, wychodzi 4 razy dziennie na spacer w tym jeden godzinny lub ponad godzinny gdzie biega po lesie, reszta też po lesie, ale nie tak długie. RC też dostawała w/g rozpiski i rzeczywiście objętościowo to jest połowa RC. Nie ma żadnego podjadania różnych innych rzeczy pomiędzy posiłkami. Z natury nie jest żarłokiem, jak nie chce to nie je, miska z jedzeniem tylko na czas jedzenia, nie zje to miska jest zabierana Quote
Delph Posted January 19, 2017 Posted January 19, 2017 OK, w takim razie poczekaj jeszcze na samej Acanie ze 2 tygodnie, jak się nie ustabilizuje to poszukaj innej karmy bez kukurydzy. Często przy zmianie ze "zwykłej" (a w szczególności z RC) karmy na bezzbożówkę jest taka sytuacja, to jednak diametralna zmiana diety. Quote
Recommended Posts