Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dzięki

znalazłam dziś Gafelka obroże, do której z siostrą jakieś 6-7 lat temu przyczepiłyśmy jego medale i chciałyśmy żeby tak chodził:D puściłyśmy go tak po Dzikich a on w lesie pogubił wszyściutko co mu tam przyczepiłyśmy haha, przez kolejny tydzień ludzie przynosili nam zguby do domu
dzisiaj aż nie mogłam się powstrzymać, ubrałam go w to i zrobiłam zdjęcie:) medali nie jest dużo, było w troszke więcej (nie pamiętam dokładnie ile sie nie odnalazło ale raczej nie więcej niż 2-3) ale i tak jestem bardzo dumna z mojego przepięknego chłopca:)

Posted

oj tak wspomnień zostawi po sobie masę... zdecydowana większość to te wesołe, dobre - w końcu właściwie razem się wychowywaliśmy. Gucio dołączył do nas kiedy miałam 5 lat.. czasami zastanawiam się czy jeszcze kiedykolwiek 'trafię' na tak wspaniałego psa, który w takim samym stopniu będzie rozumiał ludzką mowę i będzie tak cudownie wszechstronny. eh pozostaje tylko pytanie, dlaczego one są z nami tak krótko..?!

Maalwi dzięki

Posted

słuchajcie muszę się Wam pochwalić - zdaliśmy dzisiaj z Ulinkiem egzamin:multi::loveu:
jestem baaardzo zadowolona z mojego małego chłopca, pięknie się zachowywał!
mhihi dostaliśmy certyfikat, a od przyszłej soboty zaczynamy na poważnie bieganie po torze:razz:

no a później będziemy próbować się w PT, jeszcze nie podjęłam tylko decyzji kiedy: na wiosnę czy jesień. wszystko zależy od malucha, mam nadzieję że dalej będzie mi dawał tyle radości z wspólnej pracy:loveu::loveu:

mamooo?

Posted

dzięki Diania:)

wrzucam foteczki z dzisiejszego spacerku, znowu jest pare nieostrych - ciemno już było! w każdym razie było super, pogoda dzisiaj mistrzowska:D

Ulisek z napotkaną miłością, sunia miała cieczke i maluch pierwszy raz aż tak się zakochał

waaaalka

uciekaaaaaam

uciekam bo jak nie....:diabloti:

Posted

hahaha taaaak Uliska do większych panienek ciągnie zawsze...:diabloti:

dzięki:loveu:

egzamin polegał na tym że szliśmy grupą (około 15 psów) przez miasto, co jakiś czas były postoje i trzeba było robić różne rzeczy. np idziemy tą grupą, na znak treserki zatrzymujemy się wszyscy i psy mają usiąść przy nodze, czekamy minute, zwalniamy je, położyć się przy nodze, zwalniamy i idziemy dalej. dalej było czekanie na przystanku tzn pojedynczo podchodziliśmy do przystanku, siadaliśmy i pies miał usiąść razem z nami i czekać spokojnie, nie szarpać się, łazić czy co. dalej poszliśmy na trawnik koło skrzyżowania i tam było już więcej komend. kolejno: siad, obejść psa w siadzie, zwolnić, waruj, obejść psa w waruj, zwolnić, do nogi, zwolnić, do nogi, równaj, zwolnić. i sporo innych ćwiczeń tego typu, głównie się umiejętność skupiania psa na przewodniku (przy grupie 15 psów, które szczekają,skaczą, właściciele krzycz), umiejętność wykonywania komend no i zachowania psa wobec różnych sytuacji które występują w życiu (typu tego przystanku, zostawanie pod sklepem, chodzenie przez tunel, chodzenie po sklepie).
dobrze że nie było aportowania na egzaminie:D bo to musimy jeszcze poćwiczyć

Posted

zdecydowanie polecam szkolenie, mój każdy pies był szkolony i każdy napewno będzie:) jest to super do socjalu, nie mówię już o posłuszeństwie. na Ulego ten kurs miał wpływ kolosalny, stał się zupełnie innym psem!
u nas w Alpi kurs podstaw posłuszeństwa (ten co właśnie skończyliśmy) kosztuje 600zł. najpierw cena mi się wydawała mocno przesadzona, ale zdecydowanie warto... masz pomoc właściwie 24h na dobe, w każdej chwili możesz napisać czy zadzwonić. spotkania odbywają sie 4x w tygodniu na hali, więc żadna pogoda nie jest straszna. mają bardzo fajny przebieg, ciekawy, z każdym pracuje się indywidualnie. raz na miesiąc/dwa miesiące organizowane są spotkania teoretyczne (bez psów, z pokazem slajdów itp). zanim tam poszłam wydawało mi się że mam całkiem sporą wiedzę o psychice psa, ale przekonałam się że wtedy nie wiedziałam właściwie nic! tak mnie wciągnęło to szkolenie, że normalnie pokochalam prace z psami i będę to kontynować
jeszcze raz ogromne poooolecam!!

aha zapomniała, w Alpi trwa tyle ile potrzebuje pies i przewodnik:) jeśli czujesz się gotowa do egzaminu i uważasz że już wszystko umiecie to kończycie, średni czas trwania kursu to 3-5 miesięcy, my chodziliśmy pół roku a niektórzy jeszcze dłużej

Posted

w takim razie tym większe gratki bo test nie był wcale taki prosty!

w Warszawie 3 miesiące PT to koszt 500zł, zajęcia 2x w tygodniu, więc 600zł za kurs to tak w normie jest... ja już mam kaskę odłożoną i czekam tylko na fajniejszą pogodę i też się zapisujemy na kurs.

Posted

dziękujemy:)

w takim razie te 600zł u nas to sie aż tanio wydaje.. p.Alina właśnie mówiła że w Wawie szkolenie psów baaardzo dużo kosztuje, w większości szkół dodatkowo każde kolejne zajęcia (typu teoretyczne czy coś z poza zakresu wykupionego kursu) kosztują dodatkowe sumki.
kurcze u Was 500zł za spotkania 2x w tygodniu przez 3 miesiące a u nas 600zł za spotkania 4x w tygodniu, czas szkolenia tak naprawde nieograniczony.
jaki z tego wniosek? białostoczanie, trzeba szkolić psy:D:D

Posted

za daleko ;) chociaż nie powiem, żałuję. ale chociaż maile od Ciebie poczytuję i robię raz to raz owo... ;)
w Wawie prywatne szkolenie kosztuje 1200 zł.

a teraz fakt "zabawny" - Tessi jest szkolona tylko i wyłącznie przeze mnie, wg mnie jest super wyszkolona i nie potrzebuje żadnego PT, bo to co chciałam wyćwiczyć w niej to robi a inne rzeczy kształujemy - na pt by tego nie wyćwiczyła. no i teraz przechodzę do meritum "zabawności".. jak Tesi była mała to chciałam ją zapisać do przedszkola. wybrałam szkołę, dzwonię, tak oczywiście cudownie ti ti ti a jaki piesek? jamnik. eeee.... a ile ona ma? 3 miesiące. e to nie, za mała jest, prosze za miesiąc zadzwonić. ok po miesiącu dzwonię, tak oczywiście cudownie ti ti ti a jaki piesek? jamnik. eeee.... nie, teraz mamy dużą grupę, duże psy same, za 2 tyg rusza nowa grupa, na pewno będą i małe psy, prosze ją za 2 tyg zapisać. dzwonię za dwa tyg... tak oczywiście cudownie ti ti ti a jaki piesek? jamnik. eeee.... eeee.... teraz nie mogę jej zapisać bo nie ma mnie w domu, prosze zadzwonić wieczorem.
po czym pani przestała odbierać ode mnie telefony.

Posted

Jaga jeśli jesteś nimi zainteresowana, moge Ci jeszcze co nie co powysyłać;)
to nasze szkolenie to nie jest prywatne, jest się w grupie, raz są 2 psy innym razem 6. tylko treserka do każdego podchodzi indywidualnie, bo zadaje każdemu z osobna nad czym ma pracować i chodzi i z każdym rozmawia, tłumaczy, poprawia.

co to za przedszkole było:shake: ja nie wiem:roll:
u nas na to że grzywek 4 miesięczny usłyszałam tylko 'ooo super, one bardzo inteligentne są'. ogólnie grupe mielismy zróżnicowaną, równocześnie z naszą były jeszcze 2: małe onki i starsze psy. nasza to były szczeny i chodziła do niej masa onków i labków, psiak w typie yorasa, coton, beagle, pirenej, posokowiec, mixy.
na egzaminie szliśmy też z wieeelką przewagą onków i labków, dogiem niemieckim, cotonem, beaglem i yorkowatym psiakiem.

nie rozumiem jak można psa skreślać ze szkolenia przez jego rasę... a kształtowanie jest super! uwielbiam uczyć Uliska przez kształtowanie

Posted

psyja napisał(a):
Jaga jeśli jesteś nimi zainteresowana, moge Ci jeszcze co nie co powysyłać;)

no jasne że jestem! wysyłaj wysyłaj :cool3:

psyja napisał(a):
co to za przedszkole było:shake: ja nie wiem:roll:

najlepsze w Warszawie ;) no cóż stacili klienta

to widzę że Wy mieliście niezły miks na szkoleniu, jak dla mnie to super, niesamowita okazja żeby pies się zapoznał z różnymi rasami.

my sobie coś tam dziergamy z Tesinką, przyuczamy, zauczamy, oduczamy. np Tesi aportuje całkiem nieźle ale już waruj nie zrobi za nic. pewnie jakbym z nią poćwiczyła to by się nauczyła ale po co? umie siad, stój, zostań, do mnie... jakoś bez tego waruj przeżyjemy ;)

dziś zmierzyłam mojego giganta. 20 cm w kłębie. nic dziwnego że nas nie chcieli na szkoleniu :D