Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaga wysłałam Ci od razu aukcje z all:eviltong: może dla Tessiaka przypasuje?:D

hahah ludzie są obłędni, jak ostatnio bylyśmy w kawiarni i był Buenio i Uli to robili za PEKIŃCZYKI:diabloti: no a od kiedy Ulisek chodzi w tej kurteczce to już też nie próbuje nawet tłumaczyć ludziom że to jednak chłopiec, oni zawsze wiedzą lepiej:D

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

psyja napisał(a):

hahah ludzie są obłędni, jak ostatnio bylyśmy w kawiarni i był Buenio i Uli to robili za PEKIŃCZYKI:diabloti: no a od kiedy Ulisek chodzi w tej kurteczce to już też nie próbuje nawet tłumaczyć ludziom że to jednak chłopiec, oni zawsze wiedzą lepiej:D

Pekińczyki to było mistrzostwo :evil_lol::evil_lol:

Posted

Jaga. napisał(a):
no w końcu chińczycy są z pekinu więc to tak jakby pekińczycy też :eviltong:

:mdleje: :mdleje: :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Jaga.']no w końcu chińczycy są z pekinu więc to tak jakby pekińczycy też :eviltong:[/QUOTE]

To mi przypomina pewną rozmowę z babcią w autobusie jak z Lailą jechałam.
BABCIA: Ojej, jaki piesek! Co to za rasa?
JA: Chiński grzywacz ([I]nie chciało mi się babci tłumaczyć o co chodzi w typie, więc oszczędziłam sobie)[/I]
BABCIA: OOO! [I][wielkie oczy][/I] to pani aż z Chin go przywiozła??

:megagrin::laugh2_2:

Posted

[quote name='Iza.']Pekińczyki to było mistrzostwo :evil_lol::evil_lol:[/QUOTE]

hahahaha zaskakujące podobieństwo!
Laila robi tylko za pudelka lub chihuahua :grin:
A Honey za husky lub chow chow ;)

Posted

hahaha do mnie jak mówie że chiński grzywacz to pare razy ludzie powiedzieli 'oooo taki ładny to pewnie najdroższa rasa świata':D:D o przywożeniu z Chin jeszcze nie słyszałam:diabloti:

Uli nie robi za nic, jest do niczego nie podobny (no oprócz tamtych pekińczyków:D), Gafel najczęściej uchodzi jest goldenem, ale zdarzyło się niemało osób które UPIERAŁY się że to podhalan:eviltong:

Posted

to Gafel nie jest podhalanem? szok!!! :crazyeye::crazyeye::crazyeye: :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

ja też słyszałam o tym że pies z chin sprowadzany - co prawda nie do Johnego to był komentarz ale się uśmiałam setnie :D

a najbardziej to się śmieję jak ludzie mnie uświadamiają że mój jamnik to nie jamnik ;)

Posted

hihi widzisz Jaga?! to jak dowiedzieć się że Św Mikołaj nie istnieje
w końcu Gafel taki do podhalana podobny, ten pysk i wyraz, kolor, budowa

no a Tessi to już w ogóle nie jamnikowata, ja bym powiedziała raczej że to charcik włoski czy whippet:D:D

Posted

[quote name='psyja']hihi widzisz Jaga?! to jak dowiedzieć się że Św Mikołaj nie istnieje
w końcu Gafel taki do podhalana podobny, ten pysk i wyraz, kolor, budowa
no a Tessi to już w ogóle nie jamnikowata, ja bym powiedziała raczej że to charcik włoski czy whippet:D:D[/QUOTE]

O, Honey w pociągu był podhalanem ;) ale on chociaż kolor ma zbliżony do podhalana :eviltong: gorzej z resztą :lol:

Posted

[quote name='psyja']hihi widzisz Jaga?! to jak dowiedzieć się że Św Mikołaj nie istnieje [/QUOTE]

jak to nie istnieje? :shake: całe życie w błędzie :placz::placz::placz::diabloti:

[quote name='psyja']

no a Tessi to już w ogóle nie jamnikowata, ja bym powiedziała raczej że to charcik włoski czy whippet:D:D[/QUOTE]

to jorek jest :diabloti::diabloti::diabloti:

Posted

[quote name='Jaga.']no tak, tylko że white to ona była jak była mała, teraz to raczej west highland [B]grey [/B]terier ;)[/QUOTE]

O widzisz, już masz nową rasę :lol:
a miał być grzywiamnik :grin: ale to by była mieszanka wybuchowa!

Posted

Tak się włączę do dyskusji. W tej kawiarni jak usłyszałam,że Buenos i Uli robią za pekińczyki to nie wiedziałam co powiedzieć. :roll: Zatkało mnie z deczko,bo nie wiem jak grzywa można pomylić z pekińcem :roll: A Iza powiedziała,że to nie pierwszy raz słyszała,to znów szok był. Nie wiem może to ja jakoś dziwnie zareagowałam,ale moim zdaniem grzywek i pekińczyk hmm w ogóle nie są do siebie podobne,nic kompletnie.

U nas Vini zwykle jest brany za shih tzu,bo raczej innej rasy nie przypomina,jak ktoś nie jest pewien to po prostu zapyta,ale zwykle mówią,że to shih tzu,tyle ich jest u nas,że ciężko pomylić.

Bahia za to jest: bernardynem najczęściej,owczarkiem kaukaskim,
owczarkiem podhalańskim (szczególnie że ma czarne łaty,no ale ludziom nie przetłumaczysz), berneńskim psem pasterskim(nie wiem w czym go przypomina:roll:) i to chyba na tyle na razie.Ale wiem jeszcze,że mastify pirenejskie są mylone z moskiewskimi stróżami(ale to osoby raczej bardziej obeznane tak mówią) i owczarkami środkowoazjatyckimi.Ja się jeszcze z tymi dwoma określeniami nie spotkałam.

A Gafel no rzeczywiście podhalan jak nic! :evil_lol:

Posted

jak dla mnie to tak, mogłaby być moskiewskim stróżującym albo kaukazem - ale ja mam poważną wadę wzroku :diabloti: i bez cyngli/soczewek to mogłoby mi się pomylić :diabloti:

a co do chińczyków to mogły się komuś nazwy pomylić - chińczyk, pekińczyk... czasem ktoś mówi o moim psie mając na myśli właśnie grzywacza a używa innej nazwy bo mu się myli.

mojego jamnika tak jak pisałam wcześniej nagminnie mylą z jorkiem :roll:

a swoją drogą pekińczyki są słodkie ;) mają takie śliczne fochnięte ryjki :D

Posted

hahaha no z Basi to najlepszy berneńczyk:D

akurat jak chodzi o tamtych ludzi w kawiarence to raczej im sie nie pomyliło nic z chińczykiem bo jedna kobieta mówiła cos w stylu 'ale ten pekińczyk mojej sąsiadki to ma w ogóle inny pyszczek, te są dużo ładniejsze'. ogólnie Ulego wtedy pierwszy raz ktoś zakwalifikowal do jakiejś rasy - pekińczyk dobry wybór hihi:D

Posted

psyja no to nieźle :D fakt, Uli jest dużo ładniejszy od pekińczyka :)

a mnie dzisiaj jedna pani wywaliła z butów... zobaczyła Tessi i mówi "o jamniczek. marmurek króliczy." :-o

jak dla mnie Bahia nie wygląda na bernardyna, a jak już to na baaaaaaaaardzo skundlonego. ale w życiu bym nie wpadła na to że to mastif pirenejski bo dopóki jej nie zobaczyłam na zdjęciach to nie wiedziałam nawet że taka rasa istnieje.

Posted

Nawet się nie spodziewam,że kiedykolwiek mi ktoś na ulicy powie,że mam mastifa pirenejskiego,bo to niemożliwe jest. Ja Bahii nigdy bym z bernardynem nie pomyliła,jakbym zobaczyła takiego psa to bym powiedziała,że to mieszaniec kaukaza z czymś,ale na pewno nie bernardyn. Nawet na wystawach sędziowie mylą mastify pirenejskie z kaukazami,więc nic dziwnego,że ludzie tez je mylą. :evil_lol:

Co do nazwania Ulego i Buenosa pekińczykami,to jeszcze był komentarz: "... ale to długowłosa odmiana pekińczyka tak?" . Właśnie więc Uli i Buenos to długowłose pekińczyki :eviltong:

Tessi przypomina jamnika,nie wiem jak można ją pomylić z czymś innym,a na pewno nie z yorkiem,nie przesadzajmy! Ludzie to mają pomysły :shake:

Posted

[quote name='Jaga.']a mnie dzisiaj jedna pani wywaliła z butów... zobaczyła Tessi i mówi "o jamniczek. marmurek króliczy." :-o[/QUOTE]

Ja też jestem w szoku, gdy ktoś powie, że Laila to chiński grzywacz.
A jeszcze bardziej jestem w szoku, jak ktoś powie, że Honey to samoyed - bo znać tą rasę to wyższy stopień zaawansowania :lol: a znać mastifa pirenejskiego to już w ogóle hardkorowy poziom :grin:

Tak jak pisałam, w 90% przypadków Laila jest pudelkiem (z prostą sierścią, łysiną i uszami stojącymi). A Honey najczęściej robi za husky :eviltong:

Posted

moja znajoma ma border colie który też zawsze robi za husky.

za to mi się zawsze mylą husky z malamutami :diabloti: co ja poradzę że jak dla mnie one wyglądają identycznie :placz:

Posted

[quote name='Jaga.']
a mnie dzisiaj jedna pani wywaliła z butów... zobaczyła Tessi i mówi "o jamniczek. marmurek króliczy." :-o
[/QUOTE]

ooo kurde też bym sie zdziwiła mocno!!! i też bym chyba aż zaniemówiła żeby ktoś mi na ulicy powiedział 'ooo grzywek, powderek'. przyznam się że jakieś 2 lata temu sama nie miałam pojęcia o istnieniu grzywaczy owłosionych, moja ciotka ma łysą suke z Complementu od 13 lat już prawie i zawsze grzywek to był dla mnie taki ohydek wredny, wiecznie przerażony z 3 włosami na krzyż, później zobaczyłam owłosione i zaczęłam dopytywać się o rase i czytać. iiii tak jakoś wyszło że wybierając z pomiędzy ras stanęło na owłosionym grzywaczu:)

Basia dla mnie też nie przypomina bernardyna, najprędzej skundlonego z kaukazem właśnie. no ale rzeczywiście pireneje są baaaaardzo mało znaną rasą.

no ale żeby już łysy grzywek robił za pudla a border za husky:-o:shake:
dla mnie kiedyś husky i malamuty też były identyczne właściwie, teraz widze między nimi ogrrromną różnice. chyba najłatwiej jest je rozróżnić po ogonie:razz: malamut ma też sporo masywniejszą budowe, jest większy i ma takie charakterystyczne karczycho (szczególnie widać je u samców, uwielbiam to po prostu!!!:loveu:) - to te najbardziej rzucające się w oczy różnice. a swoją drogą malamut też mi się marzy, ale to jedno z 100000 marzeń do spełnienia kiedyś kiedyś

ja za to chyba nigdy nie naucze się odróżniać australijczyków od borderów..:evil_lol: niby wiem jakie są różnice między nimi ale i tak zawsze źle mi sie wydaje że wiem który to który

Posted

[quote name='psyja']border za husky:-o:shake:[/QUOTE]

oko miał niebieskie ;) mój Johnny też robił za szczenię husky i za pudla

[quote name='psyja']malamut ma też sporo masywniejszą budowe, jest większy i ma takie charakterystyczne karczycho[/QUOTE]

no mój mąż też mi to mówi i bezbłędnie odróżnia a ja nic, beton totalny, jak dla mnie to to samo :placz:

[quote name='psyja'] niby wiem jakie są różnice między nimi ale i tak zawsze źle mi sie wydaje że wiem który to który[/QUOTE]

a mi się właśnie wydaje że bardzo ciężko jest je pomylić ;)
jak widać każdy ma swoje problemy z rasami:evil_lol: